Ново дясно. Веднага | webcafe.bg
Webcafe

Ново дясно. Веднага

Екип на Webcafe.bg
22.06.2013, 16:03 (обновена 24.06.2013, 08:34)
Надежда Нейнски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Надежда Нейнски: Една голяма група хора направи политическа кариера от разбиването на десницата.

Нокаут. Това е думата, която може би най-добре описва състоянието на българската десница след парламентарните избори. Като зле подготвен противник на Кличко, в последните рундове тя едвам се държеше на крака, замахваше неориентирано и дори се удряше сама. Накрая падна под 4-процентовата бариера и там я завари гонгът на 12 май. Заваляха оставки - и заявки за оттегляне. Социолози и стари врагове на "автентичното дясно" ликуваха - преходът е свършил, щом и последните останки от някогашното СДС са паднали зад борда.

... И така, докато първият български парламент без дясна партия от 10 ноември насам не вдигна с решенията си десетки хиляди на бунт. Преди партийните провокатори, по улиците излязоха тези, които избирателната система, разприте вдясно и като цяло омерзението от българската политика остави без представителство в Народното събрание.

И темата за нова десница тутакси се върна в дневния ред, пришпорена от събитията. Дали ще е факт до края на лятото? Всичко зависи от процесите, които текат без афиширана публичност - и от порцията компромати, чийто спусък също ще бъде дръпнат скоро от един определен кръг медии, за да попречат на процеса.

По темата "нов десен проект" се обърнахме с едни и същи въпроси към няколко личности на дясното. Може и да се изненадате, но всички те до един смятат, че условно наречената "нова десница" е възможна и че проблемът не е лидерски. И до един не виждат място за ГЕРБ в този формат.

Започнахме със зам.-председателя на Демократи за силна България (ДСБ) Радан Кънев, продължаваме с евродепутата Надежда Нейнски.

Възможен ли е нов десен проект и в какъв формат  - коалиция или нова дясна партия?

На изминалите избори десните хора показаха по категоричен начин, че не са склонни повече да подкрепят разделената от години традиционна десница и опитите й чрез всевъзможни странни коалиции да премине 4-процентовата бариера.

Категорична беше присъдата и над опитите за подмяна на десницата в лицето на Движение България на гражданите. Посланието беше ясно - искаме единство, искаме структуриране на единна модерна дясна партия, стъпила върху традицията и постигнатото в миналото, но и адекватна на съвременните предизвикателства, с ясни идеи за развитието на България.

В какъв срок виждате създаването на единната партия?

Веднага. Хората, излезли по площадите го казват. Те не искат да чуват повече аргументи "против", искат политическа воля "за". Какви са пречките? Партийните елити, които през годините структурираха крепостите на противопоставянето, дълбаеха окопите на разделението, търсеха аргументи за различието.

Една голяма група хора направи политическа кариера от разбиването на десницата.

Катализатор ли са протестите за обединението вдясно?

Катализатор на осъзнаването. За политиците. Всъщност хората винаги са били заедно. С годините даже започнаха инстиктивно да заобикалят абревиатурите и да казват: "аз съм десен" или "аз съм син".

Коя от съществуващите в момента формации има сили и потенциал да изнесе на гърба си подобно обединение вдясно?

Нито една. Видя се на изборите. Всеки опит на когото и да било ще срещне съпротива, ще бъде разчетен като претенция. А именно претенциите убиха дясното. Не политическите ни противници.

Те само се възползваха. Единната дясна партия трябва да стъпи на идейна платформа, трябва да се обединява около принципи и общи оценки, а не около личности.

Кои партии смятате, че може да се обединят около тази идея? Има ли и къде, ако го виждате, е мястото на ГЕРБ?

Партии, които споделят общи оценки и принципи. ГЕРБ не споделя общи принципи и оценки с традиционната десница.

Дава ли заявка за ново начало обявеното следизборно оттегляне на лидерите на ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите"?

Не мисля. Лидерите са продукт на състоянието на партията към дадения момент. Трябва осъзната промяна в структурирането на десницата, осъзнаване на новите реалности и адекватно поведение на партийния апарат.

За мен проблемът е най-вече там, в нежеланието да се променяш, в стремежа да запазиш нищо незначещи вече партийни позиции с цената на всичко, дори изцеждайки последните възможности за реално и честно единство. Е, вече не остана нищо! Традиционната десница е извън парламента. Хората, в чието име започна промяната, се чувстват непредставени...

Какво още трябва да се стане?! Всъщност ситуацията в България в момента се случва извън нас, въпреки нас и това е големият урок. Животът е по- силен от всеки от нас взет пооделно. И именно това го прави толкова хубав.

Как десните политици биха могли да си върнат доверието на обществото? Моля, очертайте първите три стъпки?

С адекватно поведение. Без арогантност, без претенции. Просто да си спомнят, че именно обществото им даде шанса да бъдат това, което са. Процесът ще бъде бавен, с много тестове. Хората на улиците днес не правят революция, не трошат, не безчинстват. Те правят промяна в главите, в сърцата. Те не искат да им се помага, те искат да не им се пречи. Те имат кауза.

Oще: надежда нейнски  обединение  оставки  сдс  синьо единство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

22 Mile Manolov | 25.06.201319:46

ко ляво-дясно ве? ГРОБ са толко десни колко и вехтите комуняги леви ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 24.06.201318:27

Роуън

Сблъсък "ляво-дясно" има сигурно откакто икономическа наука съществува. И да остроумничиш като смяташ че си над нещата или ще откриеш нов вид топла вода е доста плоско. Умно момче си.
Да мислиш че ще откриеш нов вид управление на държава, неизмислено до сега, е също много късогледо.
Дай по-сериозно моля
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

20 Conspirator | 24.06.201317:30

Rowan,не е почтено да си служиш с уличния език на ''Атака''.
Има едни икономически предпоставки,които ускориха краят на остатъците от ''автентичното''дясно.Това е окончателното консолидиране на капитали,овладяването на икономическите лостове от НЕполитически групировки,които отчаяно се нуждаеха от удобна политическа власт,която да приключи,един път завинаги повдигането на въпроса за Първоначалният Капитал.
А ''тъпанарите'' от ГЕРБ взеха,че изкараха ОНЯ списък с кредитни милионери,малко преди изборите.
След като излезе списъка,започнаха едни главоломни събития,които до такава степен ошашавиха хората,че днес малцина, изобщо се сещат за същността на нещата.
От момента,в който излезна списъка,това стана най-грижливо избягваната тема/табу/в журналистическите писания.От тогава няма НИТО една публикация на тази тема.А този факт,би трябвало да ти обясни някои дребни детайли,кой всъщност владее средствата за масова информация в милото ни отечество.
Що се отнася до ''Ново дясно.Веднага.''ще се появи хибрид с ''Много вожд-малко индианец.''
И ако ми следваш мисълта,акушерките на Новото дясно ще са БСП и ДПС.Просто ще смъкнат бариерата на 2 или 2.5 процента за влизане в Парламента.
Имаше едно гениално прозрение преди три години.''По-добре многоръка десница,която е заета изцяло да върти шамари помежду си,докато не се самоунищожи.След това,няма да е трудно да изолираме ГЕРБ.''
Оставам на теб и твоята интелигентност да разбереш,кой е човекът произнесъл тези ''мъдри'' слова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

19 Rowan | 24.06.201315:06

Пък как се кефя на полемиката "ляво-дясно", пълни ми душата направо. Страната ни не е излязла от тоталитарния режим, няма демократични основи и традиции, тука си бистрят особеностите на висшия пилотаж на политиката - наклонностите на демократичните управления. Смело слагат журналистите каруцата пред коня, да се кефи народа. Чиста проба късогледство, некомпетентност или умишлено отклоняване на вниманието от корена на проблема.

Член първи "мили деца, отпадна само на хартия или по-точно модифицира се така, че се дава възможност на други да обсебят еднолично или в коалиция всички власти, и с неподозирана изобретателност гарнирана с неописуема арогантност да творят абсурдизми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 24.06.201313:29

Дара

Чуден въпрос.
Е като са ще десни интересно каква точно програма очакваш да ти обяват. Ами дясна!
Сега ако не знаеме какво е дясно и какво е ляво е вече друг въпрос.... в такъв случай и да си обяснява някой програмата няма полза/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

17 Дара | 24.06.201312:27

Хубаво , де. Дясно. Ново дясно. Веднага.
И дълга статия кой може и кой не може, и как трябва да стане, и четирите процента и т.н.

Има ли някой да отговори какво означава "Ново дясно".
Какво предлага дясното като модел?

Преди да ни говорят , че искат да вземат властта и как да я вземат, би трябвало да говорят за това какво искат да направят за нас - гласоподавателите , ако вземат властта.
Защо иначе ще гласуваме за тях? Само напук на другите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

16 Rowan | 24.06.201310:24

Оня, няма система при която всички могат да бъдат представени. А и не трябва да е така, държавата трябва да се управлява от елита на нацията, а не от избирателите на Сидеров например, червените бабички, тъпанарите на ГЕРБ или платените цигани.

В момента има 50% избирателна маса, дето не гласува, щото е достатъчно умна да разбере, че партиите и държавното устройство в този му вид, не могат да управляват качествено страната. Към тях и онези дето гласуваха за по-малкото зло според тях, а не щото харесват партията за която са си дали вота.

А какво предлагам? Ти нали ми четеш коментарите, достатъчно ясно съм го казал, че и съм се аргументирал защо мисля така.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

15 koce | 24.06.201310:05

Каквото и да си плямпате, правя е Надежда.

СДС имаше на-силното правителство след 1989-г и с пълно основание Надежда Михайлова може да се нарече най-суешният ни външен министър.

СДС го разсипа не Надежда и не Костов ( той не е там от 10 години)

СДС го разсипа мафията около Софиянски и подлогите от СДС-София
Те вкараха агент на ДС за председател, те махнах Мартин Димитров и и си събуха гащите пред Герб

Пътят е един - с млади хора за водачи в един общ блок който да представлява хората, които плащат данъци
Няма такава партия в България и затова образованите, работещите хора не се чувстват представени
и са прави
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 24.06.201310:04

Роуън

Ти каква система би предложил, така че всички да са доволни и представени?
Незнам дали си зачитал нещо от теория на игрите, но и там много ясно се показва, че всяка избирателна система има недостатъци и няма как всички да са доволни.
В момента аз не съм доволен, но не мисля че е заради избирателната система или заради партиите.
Обаче на тоя свят еопитвано какво ли не и да смятаме, че ще откриваме постоянно топлата вода е несериозно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

13 Rowan | 24.06.201308:47

Позабрави ги народа как се осраха навремето и дай пак да си ги качим на власт. Цели 23 лета преливаме от пусто в празно и не можем да се усетим, що все едно и също става. Ново дясно, после ще има ново ляво, после ново средно с поредния бивш цар или пожарникар... На мен нещо взе да ми омръзва това, просто вече не вярвам на партиите като "изразител на народната воля" - това в кавичките по конституция.

За тези години и толкова политически партии изредили се на власт, някои и по два-три пъти се убедих, че по тази система на управление на страната който и да дойде на власт, ще прави същото като предишните. Щото няма контрол, а си имаме подчиняване на законодателната власт на изпълнителната, а последната на нечие партийно ръководство. Който и да вземе изборите, почва да се мисли за Господ Бог и прави каквото си иска.

Щото бил "изразител на политическата воля на гражданите". Дръжки изразител, в момента който и политически лидер да твърди това, веднага може да му се противопостави, че срещу неговия под 1 милион гласове има поне 5 милиона дето не го искат. Пък 50% от избирателите не искат тази политическа система.

А медиите не спират да лансират нови месии..., дето като дойдат на власт, пак ще действат като предишните. Добре поне че не всички медии: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2068353
   

оценка

+1 -2