Мълчанието на един народ | webcafe.bg
Webcafe

Мълчанието на един народ

Татяна Буруджиева
14.02.2014, 15:39 (обновена 17.02.2014, 18:05)
фашизъм

Никой не е забравен, нищо не е забравено

"Нема такава държава", но всъщност - има я. И в нея хората всеки ден изживяват по едно поне безумие. И затова сме си намерили убежището - "нема държава". Но всъщност - има ли ни нас?!

Години наред си задавам този въпрос като дойде време за поредния Луков марш. От екраните ни гледат едни и същи хора и се питаш - наистина ли са само те са - интелигентни някак, с титли и дипломи, дали заразата не е по-дълбока.

И все едни и същи думи - за патриотизъм, за гадни терористи и убийци, за величието на един дух и за мерзостта на всички, които злонамерено и дребнаво се опитват да го омърсят. И защо от медиите ни показват все 2-3 интелигентстващи лица, а не онези, автентичните - с пречупените кръстове. Защо на тях не дадат думата, за да убедят те българското общество, че българските фашисти са българските патриоти?

Не съм историк и не се наемам да изяснявам колко и каква е истината за патриотизма на един български генерал. Нещо повече - дъщеря съм на онзи, когото наричат "убиец". Мен, впрочем, също ме нарекоха убиец. Един брадат професор.

Гледах го и не вярвах на "ушите си", както казва един друг не по-малко емоционално говорещ професор. И не защото съм родена 15 години след действието, за което ме обвиняваше професорът.

Дори не защото баща ми цял живот ме е учил и ми е доказвал, че всеки човек е самостоятелна личност и само той - със своите действия, позиции и бездействия, е отговорен за себе си. А защото "убиец"  беше аргументът, с който се изграждаше мита за един герой.

Всъщност това ми е професията - да знам как се изгражда величие чрез създаване образ на врага. Потресаващото в "събитието" Луков марш и неговите неизменни трима-четирима публични защитници е в мълчанието (и в този смисъл) съпричастността на цяло едно общество. Общество, което година след година търпеливо гледа и слуша една патриотична апологетика.

Нищо незначеща, всъщност, на фона на запалените факли, пречупените кръстове и яростната агресия на неофашистките агитки. Общество, което дни преди този "марш" на незаконно възраждане на фашизма - или дни след това - многогласно, щастливо, гордо и още по-патетично-патриотично говори за спасението на българските евреи и величието на собствения си дух.

Кои сме ние, питам се? Онези, които не искаме да знаем. Не искаме истината за миналото си. Защото тя неизбежно ще ни изправи пред истината за настоящето ни. Онези, които не се впечатляват от нищо в настоящето си, защото сме избрали да го заклеймяваме през пристрастията на неизживяното детство на миналото си.

Но независимо от това колко сме безразлични и колко не желаем да се изправяме пред проблемите си, докато те не ни захлупят, затъването в матрицата на "черно-бялото" мислене безвъзвратно унищожава и тези, които говорят, и онези, които мълчат.

Нима наистина силата на родителите ни, които са отрекли фашизма, борили са се с него, спасявали са жертвите му, е достатъчно оправдание днес да наблюдаваме мълчаливо възраждането му. Достатъчна ли е маската на патриотичен култ, за да затънем в обсъждане на историята, вместо да говорим за настоящето.

Настояще, което изисква позиция - защото няма как едновременно да сме спасителите на евреите и участниците в Луков марш. Няма как да сме разкрачени между фашизма и демокрацията. Не ни вярват. А и ние не си вярваме. Не вярваме, че така започва всичко - с факли и шествия на "чистите" срещу "мръсните", на онези, които са носители на истинската българска нация срещу боклуците.

Не вярваме, че и генералите на Хитлер са били герои - от техните войни. И точно под техния патриотичен ореол и в шествията за тяхна слава са марширували - по тъмно, с факли в ръка - онези, които донесоха смърт и разрушение.

Къде е границата? В мълчанието. В безразличието. И в срамната и тайна мисъл - мен ще ме подминат, ще разчистят "боклуците", какво толкова - излезли, поразходили се, повикали. Аз какво общо имам?!

Oще: българия  луков марш  татяна буруджиева  фашизъм  фашисти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

127 TheRock | 15.02.201523:58

Много нагло Буруджиева!!!
Много!!!
Скрийте се някъде а не размахвайте пред хората престъпленията на баща ви!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

126 sim4o | 20.02.201416:27

" deowin | 18.02.201420:50
John Smith, аз не мисля, че има съществена причина да се съмнявам, че и двамата живеят в Австрия/Германия (емигранти - бол), но sim4o определено доказа, че далеч не обръща толкова внимание на местните диалекти на немския, за да знае за тях колкото му се иска да знае. "
-----------------------------
Тотално НЯМАМ ИДЕЯ ДА ЗНАМ МНОГО .. нещо акълът ти те лъже, приятелю ... кога и къде съм казвал подобни неща?? СПЕЦИАЛНО СИ ОТВОРИХ ВСИЧКИТЕ ПОСТОВЕ НАЗАД - И ВЪОБЩЕ НЕ НАМЕРИХ НЯКАКВИ МОИ ПРЕТЕНЦИИ ДА СЪМ голям знаяч ... Па и в момента въобще не съм в Германия! Още повече - че проблематиката си е сложна и за специалист - германист ...
..не съм скромен излишно , но не съм и хвалипръцко - НЕМСКИ ЗНАМ НА НИВО изпит ДСХ - взет , между другото в Лудвиг Максимилиан Университет ...

ЕТО ТИ ... част от проблема ..и като прибавиш Швейцария и Австрия - става още по сложно
http://www.youtube.com/watch?v=XaVMY1bDnMM
http://www.youtube.com/watch?v=Ui81Cl3wLtw
http://www.youtube.com/watch?v=-UFSR2bO--U

знам обаче ДОСТАТЪЧНО по немски , ТА ДА ВИДЯ ,КОГАТО НЯКОЙ РЪСИ ТЪПИ ИДИОТЩИНИ!

И НЕ ДЪРЖА на подобни знания , но на знания по Български държа .. и помагам на който не знае ...
---------------
"deowin | 14.02.201421:17
Или според теб Уилям Шекспир би следвало да се пише Виллиам Схакеспеаре"
-----------------
ИМА СИ в Българския ... ПРАВИЛА, за писане на имена .. на Кайтел името .. на Виллиам Схакеспеаре името ..
Който ги не знае - помагам му ...!
Ако иска - да ми е благодарен и да казва с топлина в сърцето "Симчо ме научи" .. ако иска - да не ми е благодарен ... мене ми стига тая награда - да преборвам Невежеството!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

125 deowin | 18.02.201420:50

John Smith, аз не мисля, че има съществена причина да се съмнявам, че и двамата живеят в Австрия/Германия (емигранти - бол), но sim4o определено доказа, че далеч не обръща толкова внимание на местните диалекти на немския, за да знае за тях колкото му се иска да знае.

Патологията е абсолютно същата, както на Von Bl и неговите мними широки познания за кучешкия свят - точно както той мисли, че е експерт по кучешките въпроси просто защото има 5-6 псета вкъщи, докато на практика няма дори понятие кой животински вид са кучетата, така и sim4o си мисли, че знае всичко за немските диалекти просто заради факта, че живее в Австрия или където там се намира.

Хората с отвратително покритие на иначе гигантските си претенции са винаги така - докрай се пънат да докажат компетентността, която им се иска да притежават, но, докато хилавите им напъни са напълно достатъчни да убедят тях самите, на всеки що-годе трезво мислещ човек става доволно ясно каква огромна бездна лежи между претенциите им и реалните им знания/умения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

124 Борката | 18.02.201416:44

John,баш сега им се счупи клавиатурата! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

123 John Smith | 18.02.201414:34

До Симчо и Ванката:
Като сте живели и учили в Германия....може ли да ми кажете как произнася думата "велосипед" натурализиран хърватин в Манхайм.
В тоя случай гугъл няма да ви помогне и е вероятно да се окаже ,че единия е учил в Каспичан, а другия живее в Своге.
Та ...
Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

122 sim4o | 18.02.201412:33

Vankata_820 | 16.02.201419:24

До sim4o:
- да беше ме попитал къде да отидеш да живееш в Германия, за да не учиш цял живот акцент и да живееш в социално жилище без съдомиялна!!!
-----------------------------
Не съм в Германия в момента, приятелю ... В гЕРМАНИЯ СЪМ УЧИЛ - +уНИВЕРСИТЕТА В мЮНХЕН .. НО НЕ ЗНАМ, ЗА КАКВО ПЪК ТИ Е ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНА МОЯТА ОСОБА????!?
------------------------------
. жилището ми го плаща фирмата ..
А акцент и диалект са ДВЕ КОРЕННО РАЗЛИЧНИ НЕЩА ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2014, 09:26

121 Куманистан | 18.02.201409:41

Бащата на тази другарка формално не е убиец. Той само е ранил ген. Луков.
Във всички публикации за атентата името му е Иван Бураджиев. Щерката обаче не е Бураджиева, а БурУджиева.
На какво се дължи тази "невинна" разлика във фамилното име?
Камуфлаж?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

120 edin slep | 17.02.201411:57

Интересна госпожа, разказва какъв бил баща и, какво я учел, пък не казва за фундаменталните неща, за това питам нея и другите социалисти.

Господа социалисти, четох новините и там пишеше, че наричащи себе си десни организации искали да правят марш, а наричащите себе си леви организации не им давали.

Цитат:
"Противниците на шествието и тази година протестираха срещу провеждането на Луковмарш. Миналата неделя те преминаха по централните софийски улици с послания против фашизма, за каквото смятат и Луковмарш. Според тях организаторите, сред които традиционно е крайнодясната формация Български национален съюз, са неонацисти и фашисти."


Та както аз (като лаик) виждам нещата - левите социалисти пречат на десните социалисти да си правят шествие. Казват, че десните социалисти били неонацисти и фашисти.

Чета го това неонацисти и фашисти, гледам го и така и иначе и не се връзва. Защо ли?

- Фашизма е идеология, която залага на национализма, демек нашето село е най-хубаво и другите села изобщо не са толкова хубави и като цяло не стават за живеене, а и ние сме по-хубави от тях. Или нещо такова ...

- Неонацизма пък е движение, което иска да възроди националсоциализма.

- Националсоциализма е идеологията на Националсоциалистическата германска работническа партия - партията на Хитлер.

- Социализъм е икономическа теория, която обича пъстра сбирщина интернационалисти.

Питането

Към левите: Господа социалисти, тези луковците в крайна сметка от вашите ли са (социалисти) или фашисти (националисти)? Ако са и двете едновременно, моля ви обяснете ми простичко или по-детайлно, че съвсем се обърках от споровете на левите и десните социалисти ...

Към десните: Господа, тези левите социалисти / комунисти / чегеваристи / марксисти / анархисти и прочее - от вашите ли са или не, ако не какви са, че съвсем се обърках от тези леви и десни социалистически истории.

п.п. Много ме объркват и имената и знамената, едни червени ...
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

119 Vankata_820 | 16.02.201419:42

До Harry:
Симчо!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

118 Vankata_820 | 16.02.201419:28

До Von Bl:
Чак пък 2500?! Само няколко пъти по 1000,1500 души!!!Усмивка
Няма нужда да се хвърляме на корпоративните титли, те са за пред публиката, а този и в казармата не са го искали!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0