Той вече няма сърце | webcafe.bg
Webcafe

Той вече няма сърце

Янина Здравкова , в. Сега
08.07.2011, 11:37 (обновена 08.07.2011, 11:57)
ББ

Снимка: © BGNES

Дори и страданието на хората, нуждаещи се от лечение в чужбина, бяха използвани за PR от премиера. Но той вече няма сърце.

Властта е болест, от която никой не е застрахован. Напротив - тя поразява всеки, който получи управленски пост. Дори Бойко Борисов. Обичайните симптоми са параноя, прекъсване на връзката с реалността, внезапна поява на къса памет и безчувственост.

Преди 2 години, след като спечели изборите, едно от първите неща, които Борисов направи, беше жест към хората, които имат нужда от трансплантация в чужбина. "Къса ми се сърцето, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. "Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000." И държавата седи и му гледа сеира. Трябва да се включат в европейските системи и държавата веднага да плати", обяви тогава премиерът.

Две години по-късно сърцето му вече не се къса.

Той вижда нещата от макрониво и управляваната от него държава пак ще гледа сеира на тези отчаяни хора. Заедно с всички нас.

Без да му мигне окото, Борисов заедно с целия си Министерски съвет прие в сряда лимит на средствата, които държавният фонд за лечение на деца ще плаща. На лице се полагат не повече от 180 000 лв. годишно. В най-честия случай таванът ще касае деца, които имат нужда от трансплантации, за останалите случаи са необходими по-малко пари.

Причината - няма достатъчно средства във фонда и както обясняват от здравно министерство и от самия фонд, по-логично е да се плаща за повече деца, отколкото за няколко трансплантации.

Т.е. логично е родителите на деца, които се нуждаят от операция за 500 000 лв., отново да просят публично по медии и спонсори. Логично е, при положение че не става дума за кой знае какъв бюджет, едни деца да се лишават за сметка на други и едни болни да се противопоставят на други. Да се убият едни, за да живеят други.

Самият Бойко се съгласи с МЗ и отсече - толкова пари има в държавата. И показа характерния симптом на властовата болест - управлението е добро, но народът не може да го разбере. Много от трансплантациите можели да се направят в България, но всички искали най-скъпия вариант, обясни Борисов и допълни, че Той например също можел да отиде в Щутгарт да си оперира коляното за 6000 евро, но избрал ВМА, където струвало 600 лв.

Това е логика на хора не само без сърце, но и без мозък

Първо - Бойко, ако иска, може да си оперира крака и на Северния полюс и това е негов проблем, защото въпросното лечение се предлага и в България и по тази причина навън той ще трябва да си плати сам. Огромната част от трансплантациите, за които хората кандидатстват в чужбина, не се правят у нас - например защото няма подходящи донори на стволови клетки или пациентът е с вече отхвърлен бъбрек, а у нас повторни присаждания не се правят. И изобщо не става дума за каприз, който да се плати с държавна пара, а за опит на родители да спасят живота на децата си.

Второ - фондът никога не е плащал лечение навън, което съществува и у нас. И е работа на фонда да отсява кандидатите, така че "капризите" да не се финансират.

Трето - Борисов дава ли си изобщо сметка колко цинично е да сравнява счупения си крак и своя личен избор на лечение с избора на родителите на дете на 4 години с костни метастази на остра лимфобластна левкемия, които нямат нужните 200 000 евро?

Преди година и половина, понеже Той още не мислеше така и се беше впечатлил, се появи фондът за трансплантации в чужбина, структура, от която ползата беше съмнителна от самото начало. Не само защото трансплантациите на органи са проблем в целия ЕС поради липсата на донори, но и защото открай време съществуват други звена - комисията за лечение в чужбина в МЗ и фондът за лечение на деца в чужбина. Новопоявилият се фонд така и не успя да свърши нищо особено - прати трима души навън за присаждане на костен мозък и похарчи едва 300 000 лв. от отпуснатите му насред кризата 5 млн. лв. След това беше закрит, бюджетът му се върна в хазната, а дейността се пое от другите две структури.

Междувременно, пак преди близо 2 години, одит на Сметната палата показа, че половината от средствата във фонда за лечение на деца не са усвоени заради тромави процедури и тежка бюрокрация. Последваха скандал и реформа във фонда, от 2010 г. той работи по-добре и успява да осигури лечение на далеч повече нуждаещи се - цели 270 деца за една година.

Сега обаче изведнъж се оказа, че щом фондът работи добре, парите не стигат. Решението за налагане на лимит беше взето, след като той плати 3 трансплантации на стволови клетки на деца в чужбина и установи, че това струва общо 800 000 лв. За тази година първоначално държавата беше склонила да отпусне 3 млн. лв. бюджет на фонда, а в сряда благоволи да му даде още 4 млн. лв. от хазната плюс още 1 млн. лв. от бюджета на МЗ. Според министерството още около 10 деца ще се нуждаят от трансплантации до края на годината. Според неправителствени организации са едва около 3. Тоест - става дума за не повече от 3 милиона лева. Излиза, че

държавата не може или не иска да намери 3 млн. лв.

и затова й се вижда по-лесно да прехвърли тази плащания на изтормозените и останали без сили семейства. Че успя да постигне поне един успех и да накара фондът за лечение на деца да заработи, а сега заради жълти стотинки отново го компрометира. И че Бойко този път не се е трогнал.

Както може да се очаква, сега ще започнат кампании от неправителствени организации и родители, Него все пак ще го заболи, ще отмени лимита и за пореден път ще се опита да превърне дефекта в ефект. Ще им позволи да живеят, но вече по Негово лично благоволение. Може и да се разлюти и да уволни някой, който си е позволил да го подведе. Ако го направи обаче, ще остави още няколко гласоподаватели с неприятното усещане, че ги управлява феодал, в чиито ръце са хлябът и ножът, животът и смъртта.

На същия този феодал явно е нямало кой да припомни, че според нормативната уредба фондът за лечение на деца се финансира и от дарения. Които заради редицата скандали постоянно намаляват - от началото на годината досега даренията са за скромните 120 000 лв. (на фона на милионите, дарени на МВР). Шефът на структурата Павел Александров обяви, че тепърва ще се среща с банкери да моли за помощ. А всички знаем Чия намеса би била по-успешна и би осигурила пари за години напред, особено щом парите в държавната хазна са кът. Е, не е редно министър-председателят да върши всичко и да ходи да се моли за болни деца. Но Бойко отдавна сам наложи точно този стил.

в. Сега

Oще: бойко борисов  здравеопазване  лимит  трансплантации  фонд за лечение на деца в чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2010, 11:04

17 Благовест Илиев | 17.07.201110:03

Боби, момче или момиче нещастно, това което ГО редиш си е чист фашизъм, социализъм, но не и хуманизъм ... "Някой беше задал въпроса "Колко струва една детска сълза" ... колко според теб струва?
Човека е човек защото помага и ТО на децата, дори и в безнадеждни случаи.
Казваш "Кажи ми ти какво си направил за болните деца"...чист болшевишки метод!
Доколкото си спомням, Моцарт е имал сестра която е била в ПЪТИ по гениална от него на починала много малка...така че КАКВИ са тия твои приказки не знам?
Да знам, че да с9и инвалид в България е ... ужасно, унизително и т.н.
Как мислиш, ДЪРЖАВАТА гласува закон за "хора с увреждания" давати право на безплатни обувки и ремонт и те разкарва 16 ШЕСТНАДЕСЕТ пъти да ходиш в социалните и обущарницата?????? Сумата е мижава най- много 300 лв. и каква БЮРОКРАЦИЯ, престави си за КАКВО говори ме при тия 180 000 лв. ще е нещо ужасно, унизително, тъпо и ЦИНИЧНО до когато ти отпуснат сумата, то ще е рекет изнудване и т.н. Тива е чадо.
Кибик Блаже
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 15:56

16 Versed | 14.07.201116:21

Просто изпитвам чувство на гадене, когато някой червен помияр започне да хули човека, който е направил повече за децата, отколкото всички досегашни правителства. Гадно ми е. Разбирам, че за червените фанатици е нормално оплюването, но не проумявам как се опитват да изкарат бялото черно и обратно. Съжалявам ги, но докато има хора, които обичат да бъдат лъгани и ограбвани, както досега бяха лъгани и ограбвани през времената на Беров, Луканов, Виденов, Симеон Сакскобургготски, Станишев и Доган, тези помияри ще имат успех. С огромно съжаление признавам, че и така наречените "сини", на които доскоро симпатизирах, се ориентират към техния отбор. Бойко Борисов е просто човек, едва ли е по силите му да се справи с цялата простотия, натрупана досега, но прави максимално възможното. Постепенно рухва цялата система на корупция и лъжи. Дано го пази Господ !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 10:52

15 Ивон | 12.07.201111:20

Напълно съм съгласна с боби. Българинът е винаги недоволен. Няма и да има премиер, от когото да са доволни, каквото и да прави. А в статията има доста глупости - какво значи че "няма сърце". Истина е, че напоследък са изпратени доста повече деца на лечение в чужбина. А защо не погледнете от другата гледна точка - защо не кажете, че там, в чужбина нямат сърце, за да искат такива огромни суми за операции и лечение! Да не говорим, че много се съмнявам, че във всичките случаи това лечение и то точно в чужбина ще направи повече. Да, може би имат по-скъпа апаратура, но тя не е всичко. И изобщо - ставате смешни - все Бойко ви е виновен. Аз също чакам с нетърпение изборите, за да видя следващият какво ще направи и съответно как ще го плюят.
Народопсихология...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

14 boby | 11.07.201116:25

@Vijay_Mastersun | 09.07.2011 05:25
Не съм нито симпатизант на ГЕРБ, нито съм гласувал за тях на предишните избори. Имам си лично мнение и си е лично мое право да го изкажа. Кажи ми ти какво си направил за болните деца с нужда от трансплантация в чужбина или какви пари си дарил за тях? Да се критикува е най-лесното нещо. Кажи ми кой политик в последните 20 години направи повече? Кажи ми в коя година от управлението на Станишев или царя са пратени повече от 270 деца за лечение в чужбина за една година? Така че драги ми @Vijay_Mastersun аз може да не съм симпатизант на ГЕРБ, но за разлика от тебе не съм сляп!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

13 boby | 11.07.201115:45

@Ulian Wilder | 08.07.2011 21:47
Благодаря за пожеланията, аз ти пожелавам същото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

12 Гризли | 09.07.201123:42

Аман от политически боклуци! Най-хубавото от всичко е, че изборите наближават! А най-лошото е, че дотогава ще са направили още толкова простотии, че ще ги помним още дълго!
НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

11 pueblo | 09.07.201117:30

Смее се до коментар 8:
това не е коментар с политическа нотка!като си прост,поне не го показвай пред цяла българия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

10 durex | 09.07.201116:24

А вие какво очаквахте от гавазина на Тато и Симо Горския ? И нима си мислите,че не е марионетка на истинските башфеодали. Ако се поразровите така ще се развони "харизмата" на бате Бойко,че идея си нямате. А що се отнася до цинизма на това управление,само за сравнение - бюджета за култура на България за тази година е 94 милиона лева.За образование и наука е 349 милиона лева.А за МВР - над 1 милиард,от които 100 милиона са само за подслушване! И ако му се свидят няколко милиона на това правителство за лечение на болни деца,то вижте как без да се замислят дават 30 милиона извънредно и спешно за изграждане на летище в Балчик!!!! На 40 км. от Варна!!! И единствената причина е за да могат там да кацат частните самолети на посетителите на голфигрищата в региона.Които са собственост на истинските началници на Бойко - охранителя.Вижте статията по въпроса:

http://ivo.bg/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

9 AlahAkbar | 09.07.201114:56

Тоя под мен е подлога на политическото помиярче с мил прякор Тиквата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

8 Bdedger Geregh | 09.07.201107:28

5pueblo | 08.07.2011 23:55
вижте какво,уважаеми.......прайм министъра ,ще асфалтира млечния път,ако намери пари,което е много вероятно,така,че не го занимавайте с низшето си ежедневие...да го уеба


==

такива коментари с политическа нотка са също така помиярщина
   

оценка

+0 -0