Чесън с аромат на контрабанда | webcafe.bg
Webcafe

Чесън с аромат на контрабанда

Webcafe.bg, по BBC
15.01.2013, 11:46 (обновена 15.01.2013, 12:04)
чесън

Снимка: © Getty Images

Контрабандата на зеленчука прави някои хора богати, но европейските производители изнемогват под натиска на Китай

Шведските власти издадоха международна заповед за арест на двама британци, за които се подозира, че са внесли незаконно чесън за 10 млн. евро в Европейския съюз през Норвегия. Защо престъпниците биха правили това нещо?

Според прокурорите, в случая става въпрос за една от най-мощните контрабандни схеми в цяла Европа. Обвинението смята, че двамата заподозрени са натрупали милиони евро, като са вкарвали незаконно китайски чесън през Норвегия в Швеция.

Евтропейският съюз налага мито от 9.6% върху чесъна, който се внася от страни, които са извън общия пазар. Схемата на контрабандистите е следната: чесънът пристига в Норвегия, която е извън ЕС и няма вносно мито. След това той се прекарва през границата с Швеция и достига да всички останали страни от съюза с камиони, без да е платено никакво мито.

Това не е първият случай, когато контрабандата с характерен аромат влиза в новините. През декември 2012 г. мъж от Западен Лондон получи 6-годишна ефективна присъда заради контрабанден внос на китайски чесън във Великобритания. Муругасан Натараджан и асистентът му Лакшми Суреш бяха осъдени за това, че са избегнали плащането на 2.5 млн. евро мита, като декларирали, че не внасят чесън, а джинджифил (за него не се плаща мито - бел.ред).

През март 2012 г. шефът на най-големия производител на плодове и зеленчуци в Ирландия също беше осъден на шест години лишаване от свобода заради измама на стойност 1.6 млн. евро. 46-годишният Пол Бегли внесъл 1000 тона чесън, които по документи се водели ябълки.

Според Павел Борковец от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ „нередностите" с китайския пресен чесън датират още от 90-те години. По думите му по-мащабните злоупотреби започнали през 2001 г., когато, освен митото, ЕС започнал да налага и допълнителна такса от 1200 евро за тон.

Целта на мярката била да бъдат защитени европейските производители на чесън. Те са основно от Испания, но има също в Италия, Франция, Полша, Унгария, Румъния и България. Поминъкът им е сериозно застрашен от Китай, който е завзел около 80% от световния пазар на зеленчука чрез нереалистично ниски цени. Допълнителната такса не важи за вноса в рамките на годишната квота от 58 870 т. (за Китай се полагат 33 700 от тях). Азиатската държава е произвела 18 560 000 тона чесън през 2010 г.

Борковец обяснява, че всеки контрабанден контейнер пресен чесън удря джоба на ЕС с 30 000 евро пропуснати митнически такси. По думите му схемите за нелегалния внос са се променили през годините. В началото се подправяли документите за произхода на китайския зеленчук, който се представял за турски, египетски, йордански или марокански, тъй като ЕС има преференциални споразумения с тези държави и митата са по-различни.

По-късно контрабандистите представяли пратките за други плодове и зеленчуци, които не се облагат така строго - ябълки, лук или джинджифил.

В последно време контрабандата е станала пълномащабна - не се декларира нищо при влизане в ЕС или по документи се води, че стоката ще минава транзитно през съюза.

От ОЛАФ коментират, че контрабандата е довела до загуби в размер на милиони евро, а също и до индиректните щети за икономиките в резултат на нечестната конкуренция и загубата на пазарен дял за европейските производители. Най-тежко са засегнати тези във Великобритания, Полша и Италия.

Oще: ес  китай  контрабанда  олаф  чесън 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.