Най-добре да се избере привременно правителство с една единствена цел - да проведе реформите | webcafe.bg
Webcafe

Кой да свърши мръсната работа

Емилия Милчева
01.11.2010, 17:11 (обновена 05.11.2010, 08:05)
Човек на улицата

Снимка: © Getty Images

Реформите са мръсна работа, нека наемем "чистачи"...

Не е ли време властта да обяви мисия "Доброволец"? Неколцина умняги, които да получат одобрение, равно на това за членството на България към ЕС и НАТО. Тоест - консенсус от всички политически сили.

За да извършат реформите, от които политиците се страхуват, избягват - защото дължат услуги някому за нещо, или просто не правят, защото ще нарушат нечий комфорт за лесно и безнаказано крадене.

Съвсем вярно, говоря за експертно правителство. Натоварено с една единствена задача по време на мандата си - да проведе реформите. Мисия, по-трудна и кървава от покръстването при Борис. Министри, на които 240-те в парламента просто ще разпишат пълномощия да действат за промяна на здравеопазването, образованието, армията и съдебната система.

Не кабинет от типа Беров, нито такъв като на Димитър Попов - все правителства, "назначавани" от БСП и ДПС. (СДС нарекоха тогава Беров Сламения човек, но като се замисля - дали от слама или от мукава, такива бяха мнозинството от министрите в последните 20 години...)

Един много специален човек от експертите трябва да е министър без портфейл само за една мисия - да преговаря с Русия, "Газпром", "Росатом". И преди това трябва да мине и през психотест - дали има необходимата пригодност (и топки) да води смислени преговори с руската мечка, и то - от страната на България, не от тази на собствения си страх и зависимости.

Нека да има и министър за ромската интеграция.

Тайно и явно се надявам, че в тази страна - и извън нея, ще се намерят двайсетина безспорни капацитети, с ум, разум, трезва преценка и слабо суетни български граждани, в областта на икономиката, финансите, здравеопазването, културата, образованието и прочие нужности.

При това за тях няма да е необходимо да гарантира партия, а единствено CV-то и достиженията им. Ако от близо 2 милиона българи в чужбина и под 7 милиона у нас не може да се подбере такъв екип, най-добре да се саморазпуснем като държава още сега.

Верно, подобно действие няма прецедент. Но кризата е криза и рецептите за излизане от нея всяка страна ги пише сама за себе си. На някои, като на Гърция, им ги предписват.

Когато назначените за министри експерти си свършат работата, всеки се прибира там, откъдето е дошъл - в банката, научния институт, международната организация, ателието си... Гадните реформи са безвъзвратно наченати, "доброволците" са лошите, охулените и оплютите, а партиите - целите в бяло и непокътнати. Какво по-целесъобразно от това...

Аргументите за подобна радикална мярка са следните:

1. Никой няма да си оцапа/смъкне рейтинга. Непопулярните реформи винаги разбиват рейтинг - и отнемат власт за доста мандати време. Пример - Костов.

Макар че дори и нищо да не правиш, само съчки в горите си да сбираш, пак спихваш. Пример - Симеон Сакскобургготски.

2. Никой няма да си оцапа ръцете. Реформаторите ги тачат - някой хубав ден може и паметник да им издигнат. Но докато управляват, неминуемо си изцапват ръцете. Дали с кръв - пример: бащата на турската република Кемал Ататюрк и арменското изтребление, или Наполеон с войните си, дали с пари, но все става.

Обаче Ататюрк реформира издъно Турция, а във Френския граждански кодекс над една трета от близо осемте хиляди члена са от времето, когато ги е създал Бонапарт - 1804 г. (Макар че премахва избираемото начало за магистратите...) 

В конкретната хипотеза на експертно правителство сегашните управляващи от ГЕРБ остават да светлеят с чист и неопетнен лик. Просто до следващите редовни парламентарни избори запазват красивия заряд на спасители-избавители, заради който ги избраха. В случая - ще обмислят как да спасят България след реформите, но не и от тях.

Така на Бойко Борисов няма да му се наложи да сменя още неколцина министри, нито да си хаби здравето, което не знае кой и как ще му плати. На Цветанов и тези, които ще бъдат обстреляни освен него, ще им бъдат спестени и въпросите - и изпотяващите отговори - как точно са се сдобили с имането си.

3. Въздух за партиите. През времето, в което ще управлява експертното правителство, партиите ще се посветят на това, което най-много обичат да правят - да ловят избиратели.

Така ГЕРБ ще има време да се концентрира върху най-чаканото събитие - спечелване на президентските и местни избори догодина.

БСП - да се подготви за достойно поражение - загуба на президентския вот, и евентуално да отвоюва кметски места в някои от по-дребните от 264-те ни общини.

Президентът - да омеси в подходящо съотношение граждани и политици, така че на формацията му много да не й личи откъде идва, а само накъде отива.

Синята коалиция - да потвърдят или да ни разубедят, че единственото автентично дясно, и да намерят смислен начин да го докажат на колкото се може повече избиратели.

ДПС - да "омае" още няколко хиляди роми, без да има нужда да доказва къде набива обръчи. А Доган най-сетне спокойно да обмисли кой да го замести - и да го посочи.

Всички те ще бъдат адски улеснени, също и ние като избиратели. Защото след края на мандата на експертите, състоянието на държавата ще е прогнозируемо и всяка от тези партии ще пише предизборна програма, зададена при едни и същи параметри: едни хора свършиха мръсната работа, а оттук-нататък?

Реформите наистина са мръсна работа. Но точно тая мръсна работа не е по силите на българските политици. Те са свикнали да консумират вина - и мезета, или и двете заедно...

Знам едни хора, които със сигурност ще са адски недоволни от това, защото ще изгубят много пари. Разни телевизионни предавания. Ще се чудят с какво да запълват времето си, защото по презумпция експертите-министри няма да се грижат за имиджа си като чалгарка за дневния си макиаж. (Така впрочем ще отпадне и необходимостта да се дават грешни пари за политическа вакса.)

Вероятно от това телевизиите ще станат по-смислени и ще произвеждат новини с човешко, а не с министерско лице. Вместо нeчия щерка на управник да разказва миличко от екрана какъв добър баща и глава на семейство е баща й, а той да се усмихва благо... Има си хас да каже обратното... Добре, че никой не подлага подобни изказвания на детектор на лъжата. Щеше да се получи интересна игра, ако залагаме с  SMS за 1.20 лева вярно или невярно е твърдението...

Но да се върнем на Нашите хора. С какво бихме могли да примамим такива мисионери? С обещанието да ги увековечим с восъчни фигури в българския Лувър. Или да кръстим магистралите на някои от тях. Май си струва да се помисли... Може би все пак с Мисията.

Oще: бойко борисов  герб  дпс  експерти  консенсус  партии  реформи  синята коалиция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

6 koncentratico | 03.11.201013:22

скорпио, исках да кажа, че матрЯла е толкова зле, че не може да се организира сам и да наложи своя автентична партия в противовес на корпоративните партии, които управляват от около 60 години.
Правителство на експерти без отговорността, делегирана от матрЯла е абсолютно същото като останалите партии, защото то все пак трябва да бъде предложено и гласувано от тях!
Знам, че ти се иска някой друг да поеме твоята отговорност и да ти реши проблемите, но както е казано - мечтите са безплатни!
"Удряй с лопатата, където свариш!"
Контрол и Достоевски са решение на проблемите ни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

5 scorpio | 02.11.201023:38

ИИ,
въпреки, че съм съгласен с второто и третото ти уравнение, не разбирам откъде ти хрумна първото... някакви аргументи имаш ли? Щото много по-логично е (и това го има в статията) едни независими експерти да се справят много по-бързо с реформата, защото те биха действали хладнокръвно, без притеснение за рейтинги и евентуално преизбиране...
И откъде ти хрумна да приписваш на бат'Говорителя реформаторска роля... ми той всеки път пълни гащите, ако трябва да "се скара" с някоя прослойка от мат'ряла... затова обещава, измята се, от едни взима - обещава го на други и накрая го дава на трети... пуфти, охка като недооценена селска мома и току ръсне някоя простотия дето западняците деликатно "не чуват" от зор-заман... зер - никой от парламантарните десни не иска да си троши мижавия рейтинг като излезе на фронтална атака срещу него...
И... няма нужда да си представяме тоя и оня за министър-председатели... вече сме имали някои от изброените от теб и знаем кой колко го бива... Е - били сме и по-добре...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

4 scorpio | 02.11.201023:19

koncentratico,
не съм много сигурен, че си прочел статията, но със сигурност не си я разбрал... е за това има "вина" и авторката - представя идеята като някаква екзотично-теоретична възможност и прави умерено циничен анализ (който разбира се не се нрави на никого с тяснопартийни капаци на очите). Тук става въпрос за неизбежност - рано или късно (най-късно след изборите за президент, а има голяма вероятност още тази зима) държавата да бъде блокирана от протести подобно на зимата на 97-ма поради недостиг на средства за разплащане на безбройните обещания на бат'Говорителя. И тогава всички ще разберат, че за известно време - докато се появи стойностна кандидатура за лидер - България трябва да бъде управлявана от "неутрални" сили... Това е означава "експертно правителство". От политическа гледна точка, обаче, никоой няма да се съгласи на такова "известно време" - всеки ще иска веднага, след като странта се закрепи, да лапне кокала... и като консенсъс ще приемат програмно правителство... Всъщност това е имала предвид авторката - правителство, коеот да свърши определена работа и след това безусловно да си ходи.
Тук не става въпрос за панацея - и е неуместно да сравняваш с други страни (особено такива с установени демокрации). Както и в статията е казано - всеки си търси сам рецептата... ние вече доказахме на няколко пъти, че това, което важи за цял свят, не важи за нас...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2010, 07:49

3 ИИ | 02.11.201021:29

експертно правителство = край на реформите
коалиционно правителство = край на реформите
нови избори = отлагане на реформите за неопределено време

тъжно, но факт, харесваш или не Б.Б. той си остава човекът , който ще направи най-гадните реформи в най-ужасния за последните 15 години момент за България.
Само за една секунда си представете Костов или Станишев или Доган или (да не дава Господ) Яне Янев като министър-председател. Май дори секунда е много, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

2 koncentratico | 02.11.201016:37

Това са илюзии на мързеливеца.
Ако експертното правителство беше панацея, на запад отдавна да са спрели да правят избори, референдуми е т.н.
Истината е проста и гадна - ако не си изчистим сами, нямаме право да се сърдим на другите, че ни е мръсно.
Изборите делегират права, ако избраните не ни харесват - протести и нови избори. Това е начина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

1 Tony | 02.11.201013:20

Много хубава идея развива статията - за експертно правителство, но дали е възможно ? Спомнете си как всички -сини, червени и т.н различни и плюещи се взаимно политически партии се обединиха срещу Ренета Инджова.
Здравия разум и вършенето на работа не са за българския управник, независимо от коя партия е.
   

оценка

+0 -0