Фандъкова тръгна на война с графитите | webcafe.bg
Webcafe

Фандъкова тръгна на война с графитите

Мария Койчева, в. Сега
31.03.2013, 21:47 (обновена 02.04.2013, 11:02)

1 от 19 снимки Назад Напред

графити, герена3

В София обаче миенето на улиците все още минава за новина, камо ли чистенето на рисунките по стените

Панелки, стари сгради и паметници, които предизвикват противоречиви мнения - от "все пак е история" до "махнете го, грозен е", са неизменна част от историческото наследство на София. Към тях преходът заши нови сгради, абсолютно несъвместими с миналото на града, които предизвикват още по-голямо недоволство и възмущение защо се допуска това.

Сложете към това потрошените тротоари, счупените лампи и олющените фасади. На този фон няма нищо чудно, че графитите в столицата живеят двойствен живот - хем са радост за окото и част от културния афиш, хем са напаст и се наказват с глоба от 200 до 1000 лв. по наредбата за обществения ред.

Раздвоено е и отношението на общината към тази градска култура. Миналата година например София даде терен за втория фестивал за графити и градско изкуство Urban Creatures в коритото на Перловската река. Коритото на реката беше преобразено в плаж с 50 тона пясък, чадъри и шезлонги. Всеки, който искаше, можеше да рисува по стените.

В столицата всяка година се организира и фестивал на български графити артисти, задължително откриван от кмета Йорданка Фандъкова. Миналата година младежите се развихриха около известния със сивотата и безформеността си паметник пред НДК. В града има поне два графити проекта, подкрепяни от кметството - изрисуването на фасади на училища и инициативата на "Трансформатори" за трафопостовете по "Раковски", рисува се организирано даже в зоопарка.

Дали от чудене каква любезна тема на разговор да се измисли насред най-сериозната политическа криза на последните години, графитите неочаквано изпъкнаха като остър проблем на Столична община. Докато всички очакваха първите стъпки на служебния кабинет, кметът на София се срещна с премиера Марин Райков, а медиите с почуда разбраха след разговора, че двамата споделяли опит в борбата с графитите.

"В следващите месеци ще възложа да се проучи опитът в различните градове - коментира свикналата на специално правителствено внимание Йорданка Фандъкова. - В Париж например, освен че собствениците се задължават да реновират сградите си, се дават и законодателни възможности да се стимулират в това. Но там е имало резултат едва след 10-15 години работа, тоест нищо оптимистично няма в това, което казвам, но пък си струва да се започне да се работи. Не искам това да бъде новина, защото не е разработено. Казвам го като посока на мислене. Не е лесно решението на този проблем, защото не можем да сложим камера или полицай на всяка сграда." Нищо в София не предполага лесно решение - в това кметът има абсолютно право. Какво обаче показва чуждият опит?

Теорията на счупения прозорец


През 80-те години на миналия век, когато в истинската си форма графитите още не са стигнали до София, в Ню Йорк започва кампания за махане на графитите и изчистване на метрото. Процесът продължава от 1985 до 1990 г. Чистият град е основната стратегия срещу неуредиците и дребните престъпления на кмета Рудолф Джулиани, дошъл на власт през 1993 г. Резултатът е сериозно намаление на антисоциалното поведение и дори понижение на случаите на дребна неорганизирана престъпност.

Джулиани всъщност тества една хипотеза, разработена от социалните изследователи Джордж Келинг и Джеймс Уилсън през 1982 г. Според двамата проявите на безредие, като например счупен прозорец, хвърлен не на място боклук и графити по стените, предизвикват други видове антисоциално поведение и дори незначителни престъпления. Според т.нар. теория на счупения прозорец, ако "знаците на безредие" бъдат премахвани, спазването на обществените и законовите норми ще се увеличи.

Опитът на Ню Йорк не убеждава науката, че хипотезата е вярна, но в следващите години с успех я доказват още няколко града в Америка. Доказателството идва с поредица експерименти в Холандия през 2007-2008 г., които завършват с научна публикация в авторитетното "Сайънс". Изводът е: "Една проява на безпорядък, като например графити или боклук насърчава друга, например кражба."

Експериментите


Стена, пред която има стойка за велосипеди. Стената е чиста от надписи, а на кормилото на всяко колело е закрепено бяло листче с пожелание за весела Коледа от името на несъществуващ спортен магазин. За да подкара велосипеда, човек трябва да свали листчето от кормилото. Наоколо обаче няма кошчета и нищо неподозиращите участници в експеримента са изправени пред избор - или да вземат ненужната хартия със себе си, или да я хвърлят на земята. 33% от всичките 77 наблюдавани велосипедисти избират да изхвърлят листчето на алеята. На следващия ден стената пред заключените велосипеди е нашарена с графити от изследователите. Процентът на хората, които изхвърлят боклука си на земята, нараства на 69%.

Изследователите откриват също така, че два пъти повече хора (30% срещу 58%) хвърлят боклук на земята на паркинга на супермаркет, когато има произволно разпръснати пазарски колички въпреки наличието на табела с указание след употреба те непременно да бъдат връщани на местата си.

Следващите два експеримента са най-впечатляващи. Те показват, че мърлявата градска среда увеличава дребните престъпления, както и обратното. В Холандия през седмиците преди Коледа е забранено да се гърмят пиратки. Глобата е 60 евро. Всички холандци знаят добре за тази забрана. Изследователите слагат познатите ни вече листчета на велосипеди, заключени до станция на метрото, и наблюдават колко от хората ще хвърлят листчетата на земята и колко ще ги вземат със себе си, когато чуват или не шум от взривени пиратки. Според учените подобен шум веднага предизвиква усещане, че законът е нарушен. Половината колоездачи избират да замърсят Грьонинген в отсъствието на "закононарушаващия" шум. Чуват ли пиратки, процентът нараства до 80. И това е само като чуват "престъпното деяние", без да го виждат. Този експеримент според водещия експериментите учен Кийс Кайзер показва, че най-леките нарушения на законовите норми предизвикват увеличение на нарушенията на социалните норми.

Кара ли ни мръсотията да престъпваме закона? Отговорът е положителен. Удобно прикрити, изследователите наблюдават пощенска кутия, от която се подава плик. В него ясно се вижда банкнота от 5 евро. Ще я откраднат ли минувачите и пускащите писма, или пък ще побутнат плика, за да влезе изцяло в кутията? Може би просто ще отминат? Във въпросната ситуация 13% от 71 минувачи открадват парите. На следващия ден изследователите разхвърлят боклук около кутията. Процентът незабавно скача - 25% от минувачите си заминават с банкнотата. Ако пък кутията е изрисувана, 27% се проявяват като крадци. Нарушените по-рано обществени норми (например да не се цапа) са "заразни" и водят до ново неспазване на законовите норми.

Причините

26 години след появата й теорията за "счупения прозорец" е експериментално доказана. Мръсната градска среда води след себе си още повече боклук и дори по-тежки прегрешения. Причините, които водят до това, са няколко според учените. Първата и може би най-очевидна причина е, че хората правят като другите хора. "Ако всички хвърлят фасовете си на земята, защо точно аз да не цапам? Щом така се прави, значи е приемливо." Според учените лошият пример води до копирането му, а оттам - и до отслабване и погазване на вече възприетите обществени норми.

Друга причина е егоизмът, казват учените. Хората искат да действат според някакви свои цели, които понякога се разминават с обществените и законовите норми. Примерно всеки иска да има 5 евро повече, но вземането им е кражба, тоест нарушение на закона. Престъпването на правилата обаче е опасно. Дали? Ако навсякъде около нас има знаци на неспазването на реда (разхвърлян боклук там, където не трябва да го има, и т.н.), тогава е съвсем ясно, че опасността не е голяма. Явно няма да последва санкция - просто иначе наоколо нямаше да изглежда така. В условията на погазени норми е по-лесно на свой ред да сториш някакво "нарушение" в името на собствените стремежи.

В София мръсотията и безпорядъкът са почти навсякъде и е нужна промяна, която да промени не само визията на столицата, но и самите софиянци. Дали трябва да се започне точно от графитите, като се има предвид, че миенето на улиците в столицата все още минава за новина? За много софиянци графитите може да са малко уют в собствения им град. Но едва ли има някой, който да възрази да опита от експеримента с "чистия град".

Oще: градска култура  графити  община  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

17 Дара | 02.04.201315:18

Изглежда , че като цяло сме на едно мнение - рядкост за който и да е форум Усмивка
Обаче методите ...
София има много други проблеми, но докато за тях трябват средства и организаця, не виждам защо да не започнем с нещо лесно , което не изисква средства и нама какво да се обсъжда дори.
Няма нужда да откриваме топлата вода : 10 души осъдени за дребно хулиганство с по една четка могат за един ден да измият много. Че и боклуците по улиците да почистят. Само един полицай за контрол, но той си е на заплата така или иначе. В смисъл - няма нужда от разходи . Е , може би за 10 кофи с вода и сапун.
Ето например , Крис Браун, относително известен музикант е осъден на обществен труд: миене на графити, почистване на тревни площи, миене на колите на полицята ( заедно с още 30-40 души казва статията) Хем се пестят пари, хем се наказват дребни престъпленя , хем се поддържа чистотата http://www.google.de/imgres?q=community+service&start=335&um=1&hl=en&sa=N&biw=1366&bih=665&tbm=isch&tbnid=kyyr2_5LPZP6LM:&imgrefurl=http://www.inquisitr.com/37836/chris-brown-community-service/&docid=DgQHimmLlNf10M&imgurl=http://cdn.inquisitr.com/wp-content/Chris-Brown-Community-Service.jpg&w=515&h=314&ei=VshaUcriDYSqOuOAgXA&zoom=1&iact=hc&vpx=406&vpy=171&dur=3027&hovh=175&hovw=288&tx=186&ty=100&page=13&tbnh=133&tbnw=222&ndsp=31&ved=1t:429,r:50,s:300,i:154
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

16 strawsPulledAtRandom | 02.04.201314:41

А така, Мануела вече ме е изпреварила, докато изливах всичките си бързащи да видят бял свят мисли.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

15 strawsPulledAtRandom | 02.04.201314:39

"...Откъде накъде някой има право да дойде да ти напръска стените на къщата ( или блока) без твоето съгласие?..."
-------------
Абсолютно никакво право нямат, също и по обществените сгради, както казваш. Но точни готините графити не са надраскани на такива места, повярвай ми. Те са по подпорни стени, подлези, изоставени строежи и т.н. Точно тези имахме предвид да не се закачат, иначе драсканиците, естествено, че трябва да се чистят. Също и с друго ще се съглася в мнението ти, че не бива да се махва с ръка и да не се правят стъпки за разрешаване на даден проблем, само защото не е спешен. Ако има ресурс за решаването на битовата престъпност например, наличието на корупция в Парламента не е оправдание за нерешаването на по-малкия проблем. Но просто идеята на всички коментари долу е, че много по-лесно и очевидно е да се започне от едно просто и ефективно изчистване на улиците, вместо огромен брой служители в чистотата само да замитат падналите есенни листа от спирките (когато не си почиват по градинките). Да се оправят тротоарите, да се махнат всички налепени обяви, плакати, некролози, да се изчистят и драсканиците по вече почистените улици и сгради, но не да се симулира някаква бурна извънредна дейност, като се мисли няколко месеца план за стратегия (или май беше обратното?). Фандъчке, ти с тези милиони докарай нещата до състоянието на европейските градове отпреди 2-3 десетилетия, а после ще мъдрим стратегии как да преборим и появяващите се тук-там нови графити, така че вече да цъфнем и вържем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

14 Manuela Gerenova | 02.04.201314:35

Дара, и аз по принцип съм върл противник на мисленето "Това не ни е най-големият проблем". Промяната най-често започва от по-дребните неща.
Лошото в България е, че толкова неща са в трагично състояние, че се налага подредба на приоритетите. На фона на кошмарния в по-голямата си част градски транспорт, мръсотията, преливаща от кофи, кошчета и контейнери, разнебитените улици и тротоари, кучетата, неподдържаните градинки и детски площадки за мнозина е цинизъм да е хванеш точно за графитите. Ако тези и още куп проблеми бяха не на сто процента, но поне подхванати да бъдат разрешавани - ОК, тогава спокойно можем да кажем "Да, всичко е еднакво важно, за да станем хора".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

13 Дара | 02.04.201313:59

"Това ли ни е най-големят проблем" е логиката, заради която в голяма степен сме в това състояние.
Естествено, че графитите не са най-големят проблем! Но се набиват на очи. Кaкто неподдържаните градинки, както изпочупените пейки и т.н
Аз съм 100- процентов защитник на правото на изява, но не за сметка на другите. Да "изграфитиш" стената на други хора , влакът , който е обществен и т.н., е вандалщина.
Красотата е в очите на гледащия, както се казва. Аз лично предпочитам бели стени и украса от зеленина. Графитите ( тези от снимките включително) ми изглеждат като образи, родени в нечии кошмарни сънища, или болно съзнание. Може ли графитаджята да си ги рисува в собствени тетрадки , или поне на собствените стени, а не на обществените? Ами нямам желание да ходя по улиците и да гледам кошмарните виденя на някой наркоман.
И като не можем да се разберем кое е красиво и кое не , да оставим нещата просто чисти.
Откъде накъде някой има право да дойде да ти напръска стените на къщата ( или блока) без твоето съгласие?
Хайде представете си Александър Невски, Народня театър, синагогата, библиотеката, университета... И после си ги представете покрити в графити. Точно колкото графитите разкрасяват Народния театър, толкова разкрасяват и блоковете и подлезите . Само ги правят да изглеждат като територия на банди. ( Намам предвид музикални)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.07.2012, 11:42

12 Todor Enchev | 02.04.201311:34

Проблемът е, че повечето графити не са като тези от снимките за статията. Имам предвид, че не са "картинни", а са просто големи, цветни и грозни подписи на рисуващите.
Иначе - да.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 02.04.201311:20

Я, графит на фъндъка имало Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

10 Зеленото човече | 02.04.201311:02

Какво им е лошо на графитите? В някои случаи може да се използват за страхотна декорация. Естествено не говоря за пиянските – Смърт на... дрън, дрън. Но съм сигурна, че има деца, които ще се радват да разкрасят София с красиви графити.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 02.04.201310:40

Йорданке, а с дупките и песовете какво стана, бе, другарко? Решихте ли тези проблеми, че се захванахте с графитите? Какво друсате в тази община, не знам...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 13:53

8 Gatyu Gatev | 02.04.201309:36

Фандъкова:" В следващите месеци ще възложа да се проучи..." Фатдъкова - кметица??
Това е недоразумение ! Няма какво да се проучва "в следващите месеци" ! Направете това, което не сте правили няколко години - изчистете София ! Бесен
   

оценка

+1 -0