В кой век са ни музеите | webcafe.bg
Webcafe

В кой век са ни музеите

Никола Цветанов
20.08.2014, 18:43 (обновена 12.12.2014, 15:27)

1 от 4 снимки Назад Напред

Museum of Broken Relationships

Снимка: © Museum of Broken Relationships

Част от колекцията на Музея на скъсаните връзки в Загреб

Блуждаеща и симпатична тройка испански младежи остава с впечатлението, че България е някаква силно религиозна държава. Опитвам да развенчая усещането от следобедното им запознанство със столицата, но без успех. Имат железен аргумент: Защо тогава в центъра на София има толкова много църкви?

Този въпрос ме фрасва по темето и осъзнавам, че действително няма какво толкова да се види, особено ако идваш от чужбина и имаш няколко транзитни часа, в които да разглеждаш София. Витоша е далеч, морето още повече, така че ти остава единствено съзерцанието на градския пейзаж в центъра.

Сградите на властта не са никак интересни, освен за задължителна снимка и ориентиране по туристическа карта, площад „Славейков" е очарователен, но не може да очакваме говорещите западни езици да се застоят дълго там, Народният театър денем е красив декор и толкова. Другото са църкви, търговски улици и каменни реквиеми на комунизма.

И тук попадаме на липсващото звено - съвременните музеи

Обаче не дежурните исторически, етнографски и природонаучни музеи, които могат да се видят във всяка една държава - с римски монети и препарирани дребни хищници, а различните, провокативни музеи, които са истинска въдица за туристи и всъщност правят разликата.

Две седмици по-късно съм в Загреб, пия кафе и се чудя откъде да подхвана обиколката на Стария град, разлиствайки някакво книжле с основните забележителности - отново църкви, когато попадам на нещо наистина интересно - Музей на скъсаните връзки (Museum of Broken Relationships).

Оказва се, че тази на пръв поглед безобидна колекция от всевъзможни предмети, които някакви хора от цял свят са изпратили в хърватската столица, за да се отърват от спомените за болезнена раздяла, печели награда за най-иновативен музей в Европа.

Няколко часа по-късно съм там - в едно приветливо П-образно помещение, боядисано в бяло и облепено с ретро плочки за баня. Обиколката започна от щандове с брандирани чаши, тениски, тефтери, чанти и всякакви вехтории, чиято продажба на практика извържа музея със свободен вход. На изхода има уютно кафене с много възглавници за разпускане.

Не че експозицията е натоварваща, но е страшно интересна. Пълна е с най-различни истории, разказани през призмата на нещо, което напомня за тях - чифт обувки за романс между семейни колеги по време на командировка; брадва за лесбийски любовен триъгълник, завършил с накълцани мебели и раздяла; мобилен телефон, връчен от неговия собственик на влюбената в него клетница, за да няма как повече да го потърси; любимите дрехи на жена, дарени от дъщеря й, която никога не я е почувствала като майка.

Ето такива неща. Нормални, човешки, истински. Живи. Няма да споменавам за Музея на секса в Амстердам, той е направо задължителен за града с квартал на червените фенери, нито за Музея на вурста в Берлин, дори и за американските извращения от типа Музей на изгорялата храна, Музей на банана или Музей на историята на погребенията.

Къде сме ние

Засега в личната ми класация водят Музеят на киселото мляко в с. Студен извор, Трън, както и миньорският музей в миньорския град - Перник. Оставям ви да се поровите в Google и да откриете къде се намират Националният политехнически музей и Музеят на литературата в София.

Само ще припомня, че последният открит музей е този на социалистическото изкуство в кв. „Дианабад", но редица държави от Източна Европа отдавна са ни изпреварили, особено Прага, чийто Музей на социализма е истинско бижу.

Да оставим обаче историята - и българския Лувър, Ларгото, софийския музей в сградата на Централна баня и бъдещия православен музей, които в последно време възкръсна в медийното пространство. Какъв иновативен музей би могла да има София? Нека помислим - на ракията, на технологията за печене на чушки, на емиграцията ...

Или просто на провалените политици. Имаме ги в изобилие, а и светът е достатъчно голям и те дебнат отвсякъде.

Oще: археология  българия  загреб  история  музей  музей на разбитите връзки  софия  хърватия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.