Развенчаване на митовете за Газа | webcafe.bg
Webcafe

Развенчаване на митовете за Газа

Webcafe.bg, Омар Бадар, Salon
30.07.2014, 18:30 (обновена 03.08.2014, 08:44)
Израелска армия

Снимка: © Getty Images

Каква е истината за израелските и палестинските "опорни точки"

Палестинците изживяха изключително брутален уикенд. В Газа броят на загиналите премина шокиращия праг от 1000 души, предимно цивилни.На Западния бряг, израелски войници и заселници убиха поне 9 палестинци по време на протести срещу опустошението в Газа.

Наскоро някои медии разобличиха лъжливите аргументи на Израел за "човешките щитове", опитващи се да свалят отговорността за убийството на стотици палестински граждани; по-важното обаче сега е да се развенчае фалшивата теза как сме се озовали в тази криза и кой е отговорен за продължаването й.

Невидима пристрастност

За повечето медии настоящата криза започна с отвличането и убийството на трима израелски тийнейджъри на Западния бряг. Това, естествено, е произволно взета отправна точка.

Само един ден преди отвличанията, възрастен палестинец и 10-годишно дете загинаха в Газа при израелски въздушен удар. Защо това не е отправната точка за насилието? Дали медиите са възприели до такава степен позициите на Израел, че го възприемат само като "отговарящ" на насилие, вместо като провокатор на същото това насилие?

Израел първоначално обвини "Хамас" за отвличането на тийнейджърите и "отговори" с вълна от насилие по Западния бряг, нахлувайки в домове, избивайки демонстранти и арестувайки стотици палестинци, включително 60 члена на "Хамас", освободени в по-ранна размяна на затворници.

Представете си за миг противоположния сценарий: когато израелски войски бяха заснети да убиват невъоръжени палестински тийнейджъри само седмици преди отвличането на израелските младежи, представете си "Хамас" да бе реагирал с нахлуване в домовете на израелци, стрелба по израелски демонстранти и отвличане на стотици израелски войници. Дали медиите щяха да отразяват подобни действия със същото съчувствие и разбиране, проявявано към действията на Израел?

"Хамас", ракети и отвличания

Чуваме много колко ракети са изстреляли "Хамас", но рядко тази цифра се сочи заедно с интензивността им. "Хамас" стриктно спазва споразумението за прекратяване на огъня, откакто то е договорено през 2012 година, и дори арестува преди месец палестински бунтовници от конкурентни фракции, изстрелвали ракети по Израел.

В крайна сметка "Хамас" възобнови изстрелването на ракети срещу Израел, но само след огромното преследване, на което Израел подложи "Хамас" на Западния бряг (а според някои източници, едва след израелски въздушен удар над Газа).

А и, както се оказва, първоначалното преследване на "Хамас" е било също неоснователно. Представители на Израел сега признават, в противоречие на изявленията на израелския премиер, че всъщност "Хамас" в крайна сметка не носи отговорност за отвличането на тримата израелски тийнейджъри.

И това не е нещо, което Израел е осъзнал едва през уикенда. Представители на израелското разузнаване са съобщили още на 30 юни, че няма никакви доказателства, които да потвърждават участието на "Хамас" като организация в отвличането.

Защо сега?

Ако "Хамас" не е стартирал тази конфронтация, да се върнем на логичния въпрос: защо Израел реши да се бори с тях сега?

Всъщност отговорът изисква знанието на малко предистория. В продължение на повече от две десетилетия, палестинците и израелците са ангажирани в така наречения "мирен процес", който цели създаването на палестинска държава в окупираните територии - малки региони, от които Израел е задължен да се изтегли.

Но този "мирен процес" се проваля непрекъснато, защото Израел изобщо не е подхождал сериозно към позволяването на съществуването на жизнеспособна палестинска държава и не спира да изземва все повече палестински земи чрез неуморна експанзия на поселищата си в нарушение на международните закони.

Наскоро израелският премиер Бенямин Нетаняху тайно (и само на иврит) обяви, че изключва каквато и да е възможност да бъде разрешено съществуването на суверенна палестинска държава.

Но тъй като глобалното възприятие за конфликта е важно, Израел винаги търси начин да отклони от себе си отговорността за провала на мирния процес и да я стовари върху палестинците. Една от използваните опорни точки е твърдението, че "няма партньор за мир" от палестинска страна, защото лидерите на палестинците са разделени.

Когато в последните месеци "Хамас" и Палестинската автономия се споразумяха помежду си да преодолеят разделението на позициите си, правителството на Нетаняху изпадна в паника и поиска от западните правителства да бойкотират обединените палестински лидери.

Когато, за голямо разочарование на Нетаняху, САЩ настояха все пак те да си сътрудничат с новото палестинско правителство, Израел изглежда предпочете директна конфронтация с "Хамас", за да унищожи единството им.

Можем да видим циничното използване на отвличането на тийнейджърите, като просто погледнем заглавието на Jerusalem Post: "Нетаняху до Кери: подкрепяното от "Хамас" правителство на палестинската автономия е виновно за изчезналите тийнейджъри." Доказателства за подобни твърдения, естествено, липсват и до този момент.

Окупация и самоотбрана

Отвъд реакциите тип "око за око, зъб за зъб" и въпросите "кой започна", които се обсъждат от мнозина, изключително важно е да се подчертае, че Израел незаконно е окупирал палестинските територии от десетилетия и активно се занимава със заграбване на земя чрез незаконно разширяване на поселищата, както и с налагане на система на апартейд.

При такива обстоятелства самата позиция на Израел е нападателна, и е абсурдно той да твърди, че прилага "самоотбрана" срещу хората, чиято земя незаконно е заграбил.

Ако направим за момент аналогия с хора, представете си побойник, седнал върху по-малко дете - и всеки път, когато някой възрази на факта, че той бие по-малкото дете с железен прът, побойникът възкликва: "Ами той се опита да ми удари шамар, така че бях принуден да се отбранявам!".

Смазването на по-слабия с многократно превъзхождащи сили и въоръжение трудно може да мине за самоотбрана, особено когато можеш да прекратиш цялата конфронтация, като просто го пуснеш и го оставиш на мира.

Ако се върнем към политическата реалност, Норман Финкелщайн обяснява най-добре ситуацията: "Рефренът, че Израел има правото да се самоотбранява, е диверсия: реалният въпрос е има ли Израел правото да използва сила, за да продължава една незаконна окупация? Отговорът естествено е отрицателен."

Как да се сложи край на насилието

До този момент вероятно вече сте чували медиите да обвиняват и Израел, и "Хамас", в зависимост от ситуацията, че отхвърлят предложенията за прекратяване на огъня. И обвиненията и срещу двете страни са верни, и това е свързано просто с условията на предложенията: Израел иска прекратяване на огъня, което ефективно да спре боевете, като позволи на Израел да продължава да държи ботуша си върху врата на Газа.

"Хамас", от друга страна, настоява на някои хуманитарни условия, включително прекратяване на обсадата и икономическото задушаване на Газа , въвеждането на международни мироопазващи сили по границите на Газа, и освобождаването на затворниците, арестувани в последните седмици, много от тях задържани без обвинение или съдебен процес.

Какви условия за прекратяване на огъня в крайна сметка ще бъдат приети от двете страни, е важно единствено в краткосрочен план. В по-дългосрочен план единствено справедлив изход (прекратяване на израелската окупация и апартейда) може да сложи край на този конфликт.

И в тази насока отговорността на американците е решаваща: ако американците прекратят безусловната военна и дипломатическа подкрепа на САЩ за разрушителната политика на Израел, или да поставят условия за такава подкрепа за Израел - примерно да спазва законовите си и морални задължения, може да се продължи по пътя към реална справедливост, каквато заслужават и израелците, и палестинците.

Oще: бенямин нетаняху  война  израел  конфликт  палестина  хамас 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

49 Алилуйщина | 04.08.201400:40

Frida……………….Не се хващай като удавник за сламка по всяко нещо,което би те спасило.Това за което говориш е смешно.Първо, официално войната се прекратява на 7 януари 1949 г. Каква е причината Великобритания на същият 7 януари да изпраща самолети? ЗАМИСЛИ СЕ! Второ,една от версиите е че,Великобритания изпраща самолети , за да се увери в изпълнението (от британското предупреждение) на изискванията от страна на Израел.Та същите са свалени погрешно, от опасения на ново контра действие на Египет. Други версии- предумишлено изпратени, да бъдат свалени. Всичко това с тия твои британски самолети е напълно безсмислено…Най-искрено те моля, да предоставиш ДАТА за официално нападение на Великобритания над Израел,иначе директно отиваме в графа ,,страшни предупреждения“(продължили 65г.) ……………… http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=4E899F917B1509EA9A9DDF7734913B61?encID=317&article=389564285...............ето информация за прословутите самолети от която цитирам,, Израелските противовъздушни оръдия обстрелват 4 самолета FR.18 Спитфайър, изпълняващи незначителна мисия“.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

48 Frida | 03.08.201420:46

К вечеру 7 января Игал сообщил в главный штаб:
"Из четырех самолетов-истребителей, появившихся над скрещением дорог
около 11.30, сбиты, наверное, три. Один противовоздушным огнем, два нашими
самолетами. Два британских летчика, спасшихся на парашютах, находятся в
наших руках. Третий летчик погиб.
В 16.00 часов снова появилось звено чужих самолетов над нашими
позициями в районе Рафиах. Наши самолеты атаковали их, и один из них был
сбит возле Нирим. По документам, найденным у убитого летчика, выяснили, что
он англичанин.
В 15.00 часов противник атаковал артиллерией, танками и пехотой
захваченные нами высоты на шоссе Рафиах - Эль-Ариш. Атака велась упорная и
была отражена в 17.30. У врага потери. Восемь танкеток и броневиков
уничтожены.
Теперь на фронте полное затишье.
Египетскую армию спасло соглашение о перемирии, а мы потеряли
возможность занять всю полосу Газы. Игал Аллон сказал: "Это соглашение не
будет способствовать установлению мира. Если бы египтяне стремились к миру,
они подписали бы договор о мире, а не временное соглашение. Соглашение о
перемирии снова приведет к войне с Египтом".

и т н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

47 Алилуйщина | 03.08.201403:07

Frida | 02.08.201413:10…………………Започна да съчиняваш наистина пълни глупости.В края на Първата арабско – израелска война декември 1948 г. Великобритания предупреждава Израел че, ако сраженията продължат(Египет-Израел в случая) ще изпрати свои войски в помощ на Египет.През януари 1949 г. Посланик МакДоналд(САЩ) посещава Бен Гурион(министър-председател на Израел) , за да му прочете послание от президента Х . Труман. Посланието потвърждава британското предупреждение. Официално войната се прекратява на 7 януари 1949 г. …КЪДЕ ВИДЯ НАПАДЕНИЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ!Както ти твърдиш,цитирам…,,просто английското нападение срещу младата еврейска държава е по силата на споразумение за военно сътрудничество между двете страни …“ Наистина между Лондон и Кайро съществува военно споразумение за взаимопомощ. Позовавайки се на него британците заплашват Израел с военна намеса и изпращат намиращите се на източното крайбрежие на Суецкия канал войски,но не е имало нападение или война.Как ще има когато, Израел се създаде с помощта на Великобритания и САЩ.Знаеш ли за пред света колко, много,, предупреждения“ търпи Израел от 1948г. до сега от тези две страни, плюс куклата на конци-ООН.Разбираш ли,колко са страшни тези ,,предупреждения“ и колко по-коварни са, от действителните мерки .,,Предупреждението“ е най-ужасното нещо измислено до сега, не е честно да се прилага само на една онеправдана страна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

46 Frida | 02.08.201423:53

луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

45 Мъц | 02.08.201420:43

И трябва сега да повярваме на Джулио Меотти от israelnationalnews.com? фридо, не ставай смешна. Ясно е че тия младежи ги уби мосад, защото не споделят ционистките ви виждания. Беше чудесен претекст за всичко което се случва сега. Кои са следващите? Леви? Пелед? Гнилите ябълки трябва да се махат за да не развалят другите. Нали? И те ли ще бъдат убити от палестински "терористи" или ще си заминат по естествен начин от инфаркт, катастрофа или удавяне?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

44 Frida | 02.08.201413:46

предполагам това ще ти оправи стомаха

http://mnenia.zahav.ru/Articles/4657/vrachi_za_smert
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

43 Frida | 02.08.201413:30

миме аз пък притръпнах от толкова малоумие и от парадоксалното му влияние върху масите в лицето на пишман интелектуалци нямам намерение да обсъждам пълната неадекватност на идеята че между двете явления има нещо общо освен ужаса от смъртта който засяга болните сърца на либерастите при липсата на мозък
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

42 Frida | 02.08.201413:16

сим40, всички знаем, че си отличник от путиниадата по правопис, ама не ми размахвай всеки път георгиевската си лентичка със значка - не сме на сбор на путинярчета, че да си мерим наградките
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

41 Frida | 02.08.201413:10

ами алелуйщина ща те разочаровам но ме мързи да чета уикито за твое сведение все пак трябва да знаеш какво търсиш там
разбира се за определения период съществува огромно неравновесие на силите - както отбеляза според регистрите на британската администрация еврейското население на тогавашния протекторат не надвишава 700 хиляди при приблизително два пъти по-голям брой араби що се отнася до политиката на колониална англия и франция в района извън съмнение е голямата игра между тях и отражението й върху понататъшното развитие на нещата
апропо търсейки в уикито по въпроса с летците виж страницата за египет - просто английското нападение срещу младата еврейска държава е по силата на споразумение за военно сътрудничество между двете страни а политика в протектората се налага от тнар каирска школа
похвален е стремежът ти да се образоваш продължавай
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

40 mima | 02.08.201409:31

http://whatreallyhappened.com/IMAGES/GazaHolo/index.html

Попаднах на това. Първо ми се доплака, после ми се догади...Хората сме чудовища, само ние се избиваме един друг така.
   

оценка

+0 -0