Екстремизъм = популизъм? | webcafe.bg
Webcafe

Екстремизъм = популизъм?

Webcafe.bg , CNN
14.02.2012, 13:47 (обновена 15.02.2012, 15:15)

1 от 4 снимки Назад Напред

атина, кръв

Снимка: © Getty Images

Това, което постига политиката на крайни икономии, е да предложи идеалното извинение и перфектното замаскиране на последващото поощряване на екстремизма

Сеизмична промяна се случва в гръцката политическа система. Серията финансови помощи и строги мерки за икономии, предприети през последните две години, води до фундаментална политическа криза, засягаща както функционирането на правителството, така и позициите на ключовите политици и политически партии.

Гърция става твърде нестабилна и податлива на екстремистки изблици

Дебатът от неделя, състоял се в гръцкия парламент по отношение на последните антикризисни мерки и финансови помощи, демонстрира безпрецедентни сцени на напрежение във и извън сградата. Обсъжданият проектозакон в крайна сметка бе приет, но разтърси сериозно двете исторически сгради в центъра на Атина, както и двете големи партии от временното коалиционно управление.

Въпреки това, би било погрешно да се смята, че трусовете в неделя се дължат на новия режим на икономии - подобни събития се случиха и през декември 2008, много преди каквито и да е съмнения за дългова криза да стигнат до Гърция. Това, което символизират тези събития, е нарастващият екстремизъм в гръцкото общество - и отхвърлянето на концепцията за върховенство на закона.

Екстремизмът - от крайно левите, та чак до крайно десните - е видим в публичната сфера: той се промъква в политическата реторика, поляризира социалните групи и ги настройва една срещу друга; той присъства дори във всекидневния живот на обикновените граждани, които сами осъждат не само отделните политици, но и институциите на представителната демокрация.

Икономиите стабилизират финансовото състояние на страната, но обществото е против тях

Това, което постига политиката на крайни икономии, е да предложи идеалното извинение и перфектното замаскиране на последващото поощряване на екстремизма. Изглежда, че общественото мнение в Гърция безпроблемно толерира продължителното и масовото рушене на централна Атина, но не приема никакво полицейско или държавно действие, което да възпре екстремистките групи, които причиняват тази разруха.

Причините за този саморазрушителен модел са исторически и културни

Те се коренят в дългогодишното разделение между леви и десни в Гърция, което всъщност датира от почти един век. Десните правителства - избирани или издигани след преврати - доминират гръцката политика през по-голямата част от 20 век.

Армията и полицията дълго са били инструменти за удържането на комунизма и потискането на левите, като кулминацията на това е била по време на властта на военната хунта през 1967-1974 г., която е оставила трайни белези в гръцкото съзнание. В мислите на много гърци, полицейското действие е свързано с потискането на важни граждански права и свободи.

Противостоенето вече не е леви/десни - то е за/против еврозоната и икономиите

Въпреки това, остава изненадващо незабелязвано, че сега Гърция е достигнала до другата крайност, в която липсата на закон и ред ощетява тези, които се нуждаят от него най-много.

Широко разпространеното укриване на данъци, което генерира огромни дефицити, има негативен ефект върху пенсионерите и работническата класа. Продължаващите стачки и протести се отразяват на пътуващите работници и туристите. Гърците имат противоречиви отношения с държавата - в исторически план те са зависими от нея, въпреки че винаги са се опитвали да разклащат нейните основи.

Ролята на държавата и публичния сектор обикновено е в центъра на политическите дебати между десни и леви. Въпреки това, за първи път в съвременната история, политическите битки не са между левия и десния лагер, а между модернизаторите и популистите в повечето партии от политическия спектър.

Модернизаторите подкрепят гръцката позиция в рамките на еврозоната на всяка цена - и призовават за радикални реформи, сред които и по-малка и ефикасна роля на публичния сектор. Популистите пък отричат строгите икономически мерки с доводите, че така или иначе те ще доведат до провал. Бившият управленски лагер досега не успя да докаже, че икономиите наистина постигат резултати. Въпреки това, новото правителство не е предложило друга алтернатива досега.

Гърция в момента изглежда като политически колос на глинени крака

В неделя вечерта, гръцките телевизии излъчваха на живо от две места. Първо от сградата на парламента, където откъснатата от реалността политическа класа бе ангажирана в обичайните си дребнополитически вътрешни борби и самодоволство; втората транслация предаваше директно от улиците на Атина, където и досега цари полу апокалиптична разруха. Тази съпоставка едва ли може да бъде по-красноречива. Още повече - тя необичайно много прилича на последните дни на германската Ваймарска република през 1930-те.

Едно нещо е сигурно - политическата система в Гърция се променя и последиците от това могат да бъдат почуствани от Европа и света.

Гласуването в неделя вече доведе до изключването на 45 депутати от местните организации на 3 партии. Понастоящем нито една гръцка политическа партия няма мнозинство сама по себе си. Освен международния скептицизъм, гръцкият министър-председател Лукас Пападемос е изправен пред вакуум на властта в основата на политическата система. Въпреки че не е избран от гръцките граждани, той има уникалната възможност да пренасочи политическия дебат и да преобрази политическата система с помощта на възникващото социално движение в подкрепа на стабилността, рационалността и реформите.

Oще: гърция  екстремизъм  популизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

26 Bichkiiata | 17.02.201203:14

Му-ха-ха в таз седянка
я докарахме до:

1. работливите българи да дават акъли на мързеливите гърци!?
2. прасето със зелените ботушки да оправдава евреите, че дебалнсираха (глобализираха) светът
3. Боби да има едно и също мнение с най-личните ора у завода за отливки. Аве Боби оф топик да те питам как леете там? Още ли по методът на Иван Димов и А. Балевски с противоналягане, центробежно или комбинирано.

Смех, смех.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 15.02.201223:06

Хахаха.. Най-накрая, след дългомесечно пенявене, все пак загря, че можеш да ме игнорираш?
Находчивостта ти ме заслепява поклон
Добре де, тая на Федар.. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

24 Божидар Гюлмезов | 15.02.201222:08

Прав си федаре, какво се занимавам с това тролче, няма какво да обръщам внимание на жалкото му съществуване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

23 Fedar | 15.02.201221:50

Не, визирам така да си ебаваш майката, че чак син да и направиш.. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 15.02.201221:24

>Деосвине, да ти се роди син, който едновременно с това да бъде и.....брат!

Предполагам визираш ситуация, в която второродното ми чедо е мъжко и става брат на първородното ми. Ми.. мерси?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

21 Fedar | 15.02.201221:10

Aбе, Боби и Павуре, читави момчета сте и ви се чудя - за какво се занимавате да му отговаряте на тоя трол-педераст?! Шокиран
Теглиш му една майна или, ако дай Боже, ти падне наживо - един шут и тупаник - и не се занимаваш повече с него. Това е трол - той се храни именно с вниманието, което му обръщате.

П.С. Деосвине, да ти се роди син, който едновременно с това да бъде и.....брат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 15.02.201220:58

>Впрочем произвеждаме високо прецизни отливки

А, да, извинявай - за въпросите на световната икономика най-удачно е да се консултираш с мнението на експерт стругар или шлосер.
Също съм чувал, че за политиката най-много знаят миньорите от Перник, но са склонни да споделят дълбоките си познания само привечер в кварталната кръчма.
За проблемите образованието трябва да се питат пък свиневъдите.
Само не знам за твоите проблеми при какъв специалист ходиш - явно не е при психолог Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

19 Bobby_gBG | 15.02.201220:03

Ей това обаче никога не съм го разбирал - хем по форумите пискате, че е редно да вземете нещата в свои ръце, а не да обвинявате другите за собствения си хал, хем непрекъснато правите именно това - обвинявате другите за собствения си хал.
-------------------------------
Ало деосвинчо пак ти се губи връзката с главния мозък...
Зле си момче.


Впрочем произвеждаме високо прецизни отливки за Ауди и БМВ, по световни стандарти и система за качество ISO, с цели да доставим под 0,3% дефектни отливки за клиента.


А аз не обвинявам другите за собствения си хал, защото моя си е добре.
Зле е обаче хала на всички, и отива на още по-зле заради малоумната глобализация.

Умните общества се грижат за най ниските слоеве на населението си не толкова от любов, ами от инстинкт за самосъхранение - когато човек е беден, гол и гладен е способен на всичко, и никой нормален човек не би искал част от хората в обществото му да са такива, и въпреки това в България си отглеждаме стада орки, да ни крадат, изнасилват и убиват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

18 Pavur Pezev | 15.02.201219:41

деовине,разкажи бе,разкажи как лихварите си продават бъбреците за да си нахранят децата и да си платят дълга към федералния Резерв.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

17 Fedar | 15.02.201219:29

О, Свинчо, не си си получил порциона ли днес? Много щастлив
Добре, веднага идвам и ти го сипвам - ЕБИ СИ МАЙКАТА ПРОСТА! Или ако искаш мога да ти го кажа по сръбски - Йебем ти детенце умрело!
   

оценка

+0 -0