Поп Европа | webcafe.bg
Webcafe

Поп Европа

Проф. Ивайло Дичев
11.05.2014, 19:47 (обновена 30.12.2014, 11:20)

1 от 3 снимки Назад Напред

кончита вурст

Снимка: © Getty Images

Дали се интересуваме от Кончита Вурст заради гласа или заради стряскането от "жената с брада"

Забелязахте ли как се дезинтересирахме от Евровизия в момента, в който няма наш претендент? Смисълът на Съюза за нас се изчерпва с това да бъдем признати, та ако ще - в популярната музика.

А победата в Копенхаген на австрийския изпълнител Томас Нойвирт, известен с драг-куийн псевдонима си Кончита Не-ми-пука* породи сериозни европейски дебати в навечерието на изборите. На едната страна на планетата подобен персонаж с женски дрехи и брада не е нищо друго освен предвестник за края на света, както е писано в Корана (когато "мъжете ще заприличат на жени, жените ще заприличат на мъже") . Другата половина вижда в тази победа тържество на толерантността и различието, постигнато по един естествено демократичен SMS-път. Но със сигурност градусът на реакциите по отношение на леко дотегналата, кичозна Евровизия е много по-висок от преди.

Всъщност в събитието няма нищо ново: изкуството и особено комерсиалното изкуство действа винаги така, прескача граници, за да ни върне обратно към сигурното ни всекидневие. Ще видите чудовища във филма, ще прочетете за ужасни престъпления в романа, ще ви разкажат за нечувани катастрофи във вестника - после ще се протегнете и ще натопите кифлата в кафето.

А най-дълбоката граница, върху която е изградена нашата идентичност, това е половата разлика. Затова и прекрачването и така дълбоко ни смущава.

Поп музиката вече десетилетия играе с нея: рок певците мъже изваждат високи, фалценти гласове като едновремешните кастрати в музиката на барока, носят дълги коси и лъскави дрехи, каквито обикновено очакваме от жените - и заедно с това са мъжествени, потни, агресивни.

Шокът на това объркване на половите роли българската публика преживя с появата на Азис, една от ролите на когото беше именно брадата жена. По-развита е тази традиция в постосмански контекст, откъдето вероятно нашият певец е взел вдъхновението си; например един от най-популярните турски трансджендър изпълнители на класическа турска музика е Булент Ерсой. Подобно на Кончита Вурст той/тя се представя като свръхсексуализирана жена, чийто вид контрастира с плътния баритонов глас, фрустрирайки възприятията ни.

Човешката култура винаги се е фасцинирала от отклоненията. В Античността са смятали, че хермафродитите са сакрални същества и имат способността да предсказват бъдещето. До 19 век едно от любимите масови забавления е било излагането на разнообразни изроди: френската Бел епок има специален интерес към жени от доброто общество, добре облечени и изведнъж - с бради (вижте снимките). Медийната революция от една страна отменя freakshow-тата като неморални, от друга страна пренася фасцинацията пред нарушената норма на друго ниво: днес не само че не измъчваме и не унижаваме хора, които не са като нас, а напротив, превръщаме ги в звезди.

Разбира се, няма нищо лошо в това ЛГБТ-персони да се изявяват на сцената или в каквато и друга сфера да пожелаят. Тънката разлика обаче е в това дали се интересуваме от тях заради качествата им, например гласа, изпълнението или заради стряскането от "жената с брада".

Помни ли някой, че Фреди Мъркюри, певецът на Куийн, е бил хомосексуален? Вторият интерес рискува да екзотизира другия, да го унизи, наместо да гарантира правата му. Когато каните хората да лежат в Биг Брадър просто защото са гейове, цигани или тризначки, на практика предизвиквате следващите кандидати за слава да радикализират своите екзотики, ако трябва - да ги измислят. Искам да кажа, че има една тънка разлика между зрелище и права, която не бива да объркваме.

Видяно откъм не демократичния свят, превръщането на различието в шоу крие други опасности. Забелязахте ли, че Путин пусна политическите затворници преди Олимпиадата в Сочи, но не промени отношението си към това, което наричаше гей пропаганда? Резултатът беше малко коментиран, но ефикасен: светът се раздели на две, на едната страна Гейропа, на другата - здравият руски народ.

Играта с крайностите, която си позволява популярната култура, хитро се обръща за употреба на фундаменталисти, на крайно десни, на антиевропейци. Скоро спорих с един студент, който ме убеждаваше, че ужас, в Европа били разрешили педофилията! Единственият начин да прекратиш такъв спор със студенти е да ги накараш да се потрудят - т.е. помолих го да потърси предполагаемия закон, приет от Европарламента. Все още чакам. Но не бих се учудил, ако утре студентът ми дойде с някаква шоупрограма, която дава европриз за прекомерно любящи татковци.

*Псевдонимът "Wurst" идва от немския израз "Es ist mir alles Wurst", "все ми е едно", "не ми пука какво мислите за мен", възприет от хомосексуалния младеж, който бил подложен на обиди от околните.

Oще: вурст  евровизия  жена с брада  кончита  кончита вурст  музикално състезание  шоу 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

66 Manuela Gerenova | 14.05.201419:49

Не помня Евровизия да е конкурс за красота... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

65 Илия Илиев | 14.05.201417:26

Когато грозното,взема връх над красивото....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

64 Pavur Pezev | 14.05.201409:43

Айдеее, още един дето плаши със закона.Другари, имате 20 дена да ме призовете, после заминавам и шъ мъ фанете за ВУРСТА.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

63 Ролинс | 14.05.201404:01

Коментарите под тази тема са отражение на упадъка на Българското общество. По принцип съм за свобода на словото като изключим всякакъв тип полова, сексуална, религиозна и расова дискриминация. В цивилизованите държави. някои от коментарите под тази тема просто щяха да бъдат изтрити, а авторите им - щяха да си имат проблеми със закона.
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

62 Шрайка | 13.05.201422:45

Първият гей парад в света се провежда на 28 юни 1969 в Ню Йорк. Как ли са реагирали нормалните хора тогава?

След дълги години реклама и "просвещение", някои вече на бой налитат, сакън да не се издума нещо срещу "правата" на извратеняците.

Щом обществото вече възприе обратните за нормални, ред е на следващата порция извратеност - инцест:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/switzerland/8198917/Switzerland-considers-repealing-incest-laws.html
и педофилия:
http://b4uact.org/principles.htm

Изгледайте (ако желаете) това предаване:
http://fruehsexualisierung.panorama-film.ch/hauptfilm.html
с превод на английски: http://fruehsexualisierung.panorama-film.ch/hauptfilm-en.html
с превод на руски: http://fruehsexualisierung.panorama-film.ch/hauptfilm-ru.html

Прав е Чомски - "Проблемът не е в демокрацията, а в какво я превърнахме."
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

61 tatu | 13.05.201422:23

Мили хора, помогнете ми! На дъртите ми години такива съмнения да ме тресат. Никога не съм имал нищо против обратните и други разни отклонения, които практически не засягат индивида, незасегнат в съзнанието от тях. Но защо това се опитват да ни го натресат в норма!!! Аз харесвам Човека, независимо какво му се ще да поема през отвърстията си. И аз също си имам своите перверзии. Обаче и през ум не ми е минало да убеждавам някого колко нормално е това. Има обаче граници, които не е здравословно да бъдат прекрачвани.С цялата тази -евровизия история- допълнително извращаваме нещастните малки, които и без това живеят толкова ненормален семеен, училищен, обществен живот (всъщност ако въобще ги интересува евровизия, обаче пък брадатото шоу със сигурност ще ги заинтересува). Но с цялата тази толерастия- мания се чувствам ненормален тиранозавър. Е, хайде, моля ви, малка помощ от приятел с плюс или минус. Дотам стигнах, имам нужда от това... Объркан Объркан Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

60 Оня Дето Го Трият | 13.05.201421:19

Е добре де, кво направихте досега по тоя въпрос?
Не съм чук през годините Фьодор да иска да бръсне Азис, ми сега се е разшетал...Къде бяхте да ни браните от гейовете досега?

Фьодор, спиш!
Асис сигурно десети албум издава и е по-често на екран от лидера ти Болен. Па ти искаш нас тука да бръснеш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

59 Pavur Pezev | 13.05.201420:20

Герепова, нема как да го заметем под чергата, бяхме позабравили Гнусис, обаче ни разбудиха с туй хюмне...Сори, грешката е у вашия телевизор.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

58 Manuela Gerenova | 13.05.201419:29

Да вземеш толкова насериозно един толкова долнопробен конкурс издава или липса на сериозно занимание, или наличие на сериозни проблеми. Нерде някакъв брадат австрийски Азис, нерде педофилия, пречупване на народите, о, Боже, събери си версиите...
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

57 John Smith | 13.05.201418:34

Бах мааму Другари, неам думи, отворили са Прозорец и за педофилията Шокиран
http://b4uact.org/principles.htm

"Отрицателното въздействие на педофилията върху децата е преувеличено. Повечето мъже и жени, които са били подложени на сексуално насилие в детството си, не си спомнят за отрицателни ефекти от това сексуално насилие".
поклон поклон поклон поклон
   

оценка

+1 -0