Приемането на закона за евтаназията не прекрати дебатите по темата | webcafe.bg
Webcafe

Белгийци молят краля да спре евтаназията на деца

Webcafe.bg
14.02.2014, 15:09 (обновена 17.02.2014, 15:19)
дете, трева

Снимка: © Getty Images

С новия закон в Белгия право на асистирана смърт имат и деца, които са неизлечимо болни и в последен стадий на тежко заболяване

Петиция призовава белгийския крал Филип да не подпише закона за евтаназия на деца. Белгийското правителство реши преди ден на непълнолетни да бъде позволена асистирана смърт. Законът влиза в сила, след като бъде утвърден от кралската институция.

Досега страната допускаше евтаназия за неизлечимо болни хора, навършили 18 години. С новия закон обаче право на асистирана смърт имат и деца, които са неизлечимо болни и в последен стадий на тежко заболяване.

Според новия закон решението за евтаназия на дете може да бъде взето след одобрение от родителите, лекуващия лекар и независим медик. Освен това младият пациент трябва да бъде наясно със ситуацията и да знае какво точно означава евтаназия.

"Човек може само да си представи какво означава това за дете, което вижда отчаяната борба на родителите си срещу болестта му", пишат авторите на петицията. Белгия е първата страна, която допуска подобен акт и според тях законът дава сигнал на други европейски лидери, че е допустимо да приемат такъв закон и в своите страни.

Сигнали за неправомерно използване на евтаназията има не само в Холандия, но в и Белгия. Същевременно според белгийските педиатри стъпка като евтаназията не е необходима при децата, защото палиативната грижа успява да облекчи мъките на децата, както в болницата, така и в домашни условия.

Авторите на петицията припомнят, че част от членовете на Парламентарната асамблея към Съвета на Европа са подписали декларация, в която осъждат приемането на закона, защото той "предава някои от най-уязвимите деца в Белгия" и "разпространява неприемливото мнение, че животът може да не си заслужава живеенето, което противоречи на основите на цивилизованото общество".

След като въпреки недоволството белгийският парламент прие закона, сега всичко е в ръцете на крал Филип. На теория е възможно той да откаже да подпише, но това би било изключително необичайно и би провокирало ожесточени дебати. Същевременно кралят е поставен в позиция, в която може да направи най-значимата заявка за достойнството на човешкия живот. Неговият чичо крал Бодуен например не е дал съгласието си за либерализиране на абортите през 1990 г., казват авторите на подписката.

"Вслушайте се в съвестта си и защитете като монарх етичните принципи. Покажете, че сте достоен за предизвикателството, за което се сте подготвян цял живот", пише в текста на петицията, която до момента е подписана от над 30 000 души и броят им непрекъснато расте.

Според противната позиция, отхвърлянето на закона е свързано с фалшива демонстрация на любов към ближния и състрадание. Сред коментарите по темата е и сравняването на живота за неизлечимо болния с този на убиеца - докато единият е държан насила жив в ужасяващо страдание, другият живее на издръжка на данъкоплатците. Освен това войните отнемат и без това живота на толкова много здрави хора, обаче никой не е спрял да произвежда оръжия.

Никой не може да предположи колко деца ще поискат евтаназия след приемането на закона. Броят при възрастните се увеличава с всяка следваща година, откакто асистираната смърт е позволена в Белгия през 2002 г. Около 80 на сто са болните от рак, пожелали евтаназия.

Oще: асистирана смърт  белгия  деца  евтаназия  закон  медицина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

1 qhasper | 14.02.201421:17

Твърдо подкрепям евтаназията. Най-неопровергаемата собственост на всеки и собствеността върху себе си и всеки има право да се разпорежда с тялото си както намери за добре. Израз на уважение е да му се помогне в изпълнението, ако сам е неспособен.

Друг е въпроса, обаче, доколко едно малко дете може да осмисли подобен избор. Доколко родителите биха мъчили детето си, само и само да не позволят да умре, също е важен аспект. Въпреки това съм сигурен, че постоянната болка или безпомощността са неща, достатъчно недвосмислени и разбираеми на много ниско животинско ниво, че да позволят дори едно такова драстично решение, да бъде взето от подрастващ ум.

Интересно как човешкия живот е свещен само когато на някой му изнася, но в случаите, когато не му, отнемането на живот или насилственото му пропиляване в малка килия е нещо дори наложително. Или всеки живот е "свещен", включително и този на животните, или никой живот не е "свещен".
   

оценка

+1 -0