Българският народ вече не е стадо | webcafe.bg
Webcafe

Българският народ вече не е стадо

Стоян Николов
21.02.2013, 10:10 (обновена 23.02.2013, 08:35)
Българи юнаци

Снимка: © Getty Images

Народът не е стадо, а времето на месиите свърши

Протестите, които започнаха като масово народно недоволство срещу енергоразпределителните дружества и преминаха през яростни искания за ревизия на монополите, доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов. Ето и няколко извода, които можем да направим на първо четене...

1. Протестите все пак се политизираха. Въпреки желанието на инициаторите им, въпреки всички заявления в тази посока. ГЕРБ отнесе негативите не само на своите грешки, които безспорно съвсем не са малко, но и на тези на предишните управления.

Хората излязоха да протестират срещу конкретни негативи в живота си, но в крайна сметка се поддадоха на изкушението, подхвърлено им от същите тези предишни управления и свалиха правителството. Изглежда ужасяващата мизерия си каза думата и имаме изкупителна жертва.

2. Българският народ вече не е стадо. Той е разнородна група от хора, които имат редица сходни желания и интереси и са готови да ги защитават. Заедно. Вярно, учим се в крачка, но все пак показахме, че се справяме сравнително добре. Изразяването на ясна и конкретна позиция обаче носи и своята отговорност.

Тя се състои в това натрупването на енергия и сила да се използва за целите, които са поставени от самия народ. На първо място това означава на протестите да не се допускат политически провокатори и хронични хулигани.

3. Необходимо е споменатата гражданска енергия да се канализира в граждански сдружения, които да вземат реално участие във властта. Не става въпрос за досегашните "граждански" сдружения, които са просто задкулисни изпълнители на политическата воля на тази или на онази партия или едър икономически интерес. Сдружения, които да дават израз на волята на мнозинството от българите.

Тези, които работят, гласуват, отглеждат бъдещото поколение на България, милеят за природата и културата на страната и не са склонни да потърсят спасение навън. Тези, които всеки ден се чудят как да се борят с кошмарната икономическа ситуация, гневят се на лъжливите политически обещания и стискат зъби, за да оцелеят. Материално и духовно.

4. Времето на политическите месии свърши. След супермена Бойко Борисов, който минаваше за любимец на народа и експлоатира този си образ до степен, че едва ли ще осъзнае и след седмици, че същите тези хора са се изправили срещу него, българите няма да повярват на нов пишман спасител.

5. Приказките бяха дотук. Бойко Борисов наистина построи доста инфраструктура. Симеон Дянков наистина запази финансова стабилност във времена на криза. Потекоха спрени фондове, постигнаха се определени успехи в борбата с престъпността и комуникацията с Брюксел, Вашингтон и Москва.

Народът обаче вече е осъзнал, че това не са грандиозни успехи, а ежедневни задължения на всяко правителство във всяка нормална държава. И докато от всички медии Бойко и сие му повтаряха до втръсване какво са свършили, народът не изпускаше нишката.

Той не забравяше, че е ужасяващо беден, че безработицата расте, а хиляди дребни фирми фалират; че младите и способни българи отказват да раждат деца и бягат от страната; че продължават да го крадат, лъжат и ограбват, а на свобода се разхождат продажни политици и нагли мафиоти.

Народът даде достатъчно време на управлението да свърши нещо реално за подобряване на положението му, а след като му писна резултатът веднага е налице. И никой управляващ занапред няма да има толкова дълъг кредит на доверие.

6. Оставката на Бойко Борисов не е емоционална реакция, а добре премерен ход. Въпреки убежденията, които лидерът на ГЕРБ ни отправи от парламентарната трибуна преди броени мунити, не трябва да се заблуждаваме. Той не сдава властта защото не може да гледа Народното събрание оградено. Нито заради сцепените протестни глави.

Прави го, защото иска да прегрупира партията си до предсрочните избори (които няма да се проведат преди края на април) и да вкара максимален брой депутати в Парламента. Прави го, защото след провала на вчерашните полумерки срещу монополите му и онзиденшното отстраняване на поредния жертвен агнец Симеон Дянков стана ясно, че протестите ще продължат.

А за оставащите няколко месеца до редовните избори това би сринало рейтинга на ГЕРБ близо до този на НДСВ. Прави го, за да измисли как да привлече отново народната любов.

7. В сегашното политическо статукво ГЕРБ няма алтернатива. Въпреки всичките си неосъществени обещания към народа, ужасяващата си кадрова политика в министерствата и Народното събрание, бездействието си срещу монополите и едрата престъпност, Бойко Борисов е най-малкото зло за страната.

Повтарям, най-малкото зло, а не най-добрият вариант. При положение, че със сигурност на следващите избори няма да успее да постигне абсолютно мнозинство и ще трябва да усмири грандоманията си; при положение, че ще има за коректив други силно представени в Парламента политически сили; при положение, че възкръсналото като Феникс от пепелта гражданското общество ще може да му оказва подкрепа или да го спира, ако залети в неправилната посока, Бойко Борисов е правилният вариант.

Политикът, който се докосна до властта и излезе от нея по-малко изцапан от когото и да било през послените 24 години. Ако отърси от гърба си Цветан Цветанов, Мирослав Найденов и още една дузина свои "сподвижници", Борисов би могъл да осигури на България по-добро управление от Станишев, Кунева, Местан, Сидеров или Костов.

8. Чакат ни ужасно трудни месеци. Държавата пуска на вътрешния пазар ценни книжа за 800 милиона лева, за да покрие плащанията към земеделските производители, чието забавяне бе поводът за отстраняването на министър Дянков. Това става на фона правителство в оставка, следователно на срив в доверието към стабилността в България.

Сривът на доверието винаги оказва негативно влияние върху цените, лихвите и изобщо върху цялата финансова сфера. В този смисъл не можем да очакваме никакви свежи външни инвестиции в страната.

Едва ли ще запазим и финансовата стабилност на сегашното й ниво. Твърде съмнително е да преживеем каквото и да било положително през следващите месеци. Така че ще продължаваме да стискаме зъби. Поне до изборите...

9. Все пак можем да използваме времето до вота продуктивно. Голяма част от българския народ показа, че провижда зад празните политически фрази. Почти сигурно ни очаква служебно правителство. Сега именно е моментът да продължим натиска и да получим отговори на много въпроси.

Какво е истинското финансово състояние на държавата? Какво пише в прословутите монополни договори, които не дават никакви права на страната ни, а ни заробват с милиардни неустойки? Кой ги е подписал? Какви са начините вместо в следващото Народно събрание, той да влезе в затвора? Задълго.

Как да изринем кръвосмучещата бюрокрация и да освободим бизнеса от ужасяващите разрешителни режими и корупционни практики, които му пречат да осигури стабилни доходи и работа за по-голяма част от българския народ? Как законово и окончателно да се измъкнем от всички монополи?

Не само топлофикации и ЕРП-та, а и кредитни институции, туристически картели и т.н. Тъкмо сега можем да получим максимално конкретни отговори на подобни въпроси, без да ни замазват очите с политически лъжи.

10. Да продължим новосъздадената традиция и на изборите да гласуваме (или не) с главите си. През следващите месеци партиите могат да ни покажат готовността си да се променят. Защото безспорно всички са маскари. Да не гласуваме на принципа: "Кой не скача е еди-какъв си!".

Доказахме, че не сме глупаци и не се водим от политически лозунги. Да дадем вота си за тези, които изритат най-много от корумпираните си кадри. За тези, които ни предложат най-много нови лица. Но не такива, познати ни от други политически проекти, които искат да се включат в новото политическо раздаване на картите.

Нови в смисъл на необременени с гнусните практики, на които се нагледахме от всичките партии. Без изключение. Да гласуваме за тези, които ни дадат конкретни обещания с конкретни срокове и поемат конкретни ангажименти кога ще сдадат властта, ако не изпълнят думата си. Защото изборите са договор.

Ние даваме вота си на този, който поема ангажимент да изпълни най-голяма част от исканията ни. Ако не го направи? Е, последният пример е твърде пресен...

Oще: бойко борисов  българи  избори  народ  оставка  правителство  протести  разум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

103 pueblo | 03.03.201301:34

Смее се матряла вече не е стадо.........
правилно Удивителна ято е- ято папагали Изненадан
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

102 Божидар Гюлмезов | 01.03.201321:01

96 deowin | 22.02.201322:16

И?
Ако искаш да те взимам насериозно, не ми говори с намеци, недоизказани велики истини, и риторични въпроси.
Казах, ако искаш. Изборът си е твой.
---------------------------------
Свинчо свинчо, доста нагло и лицемерно изказване, идващо от човек като теб който винаги говори само с намеци, риторични въпроси и недоизказани "велики истини".


То затова и никой тук не те взима на сериозно... То ти сам явно не се приемаш на сериозно, как очакваш другите да го правят...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

101 Bichkiiata | 25.02.201322:07

Прасето с бот. зел.
Говоря с намеци, защото ако почна директно лично ти ще бъдеш от време на време доста обиден, а аз не искам да обиждам , поне в този форум. Ти си умно юпи и мисля, че знаеш кой я докара кризата, при всички положения не и държавите "sweatshops"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

100 Thea Atanasova | 25.02.201321:52

Българският народ вече не е стадо!!!
А сега моля всички българи да се приберат мирно и тихо в кошарката. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

99 Хейтър | 25.02.201312:37

МакАлистър, прекрасно знам какво е положението и че сме икономическа хватка, която ни позволява да имаме само искания, но не и да предприемаме действия. Друг е въпроса, че колкото и да си измисляме причини, българския народ не е по действията, освен ако не е нещо за далавера/ЛИЧНА!/ или да се организира трапеза.
И като цяло, не разбрах защо се обърна конкретно към мен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

98 post deluvian | 23.02.201313:43

Я, кой докарал кризата, пак ли ще се чудим кой ни е срал в гащите, безразличието на хората към това, което се случва около тях, докара мизерията в България.

Ако бащите и майките им бяха протестирали, когато се затриваше индустрията и 90% от собствеността преминаваше в ръцете на една шепа хора, сега нямаше да се налага децата им да се палят живи.

Ама ония поколения си мълчаха угоднически, винаги бяха на страната на силния на деня.

А ако и сегашните поколения изтърват нещата и не протестират, и не поискат да се сменят правилата, следващите вече масово ще спят на улицата сред кравите и кокошките, защото олигархията ще продължи безнаказано да граби, културно, законосъобразно и в комбина с чужди фирми, и съвсем ще ни превърнат в четвърти свят.

Така де, в случай че добрата милостива олигархия изобщо им позволи да имат крави и кокошки, в което много се съмнявам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

97 MacAllister | 22.02.201323:41

Хейтър, ние не сме толкова зле платени ама се случва да се наложи да бачкаме и по 16 часа на ден, че и по празниците - като се налга се налага, за да има утрре. Шефа ни не бачака по-малко от никой от нас, нищо, че е собственик, но не ми е това мисълта - даваме си сметка, че се грижим за нашето препитание. Каквито и проблеми да имаме търсим начин да ги решим, че да не се налага да седим като изоглавени, ама като не успеем ... е, няма как. Никой от нас няма да протестира, нито дори да се оплаче, може да мрънкаме и да спорим как да оптимизираме живота си, какво като разумни същества можем да направим та хем да си свършваме работата, хем да не се мъчим. Ей това липсва на повечето хора в България - чувството и приемането на принадлезността към нещо, после гиржата за него. Ние в България работата си трудно приемаме за наша, па камо ли държавата, а милиционерите, мутрите и поддържащата ги агитка политици още повече ни убеждават, че това общото нещо - държава, община и другите ни общи атрибути не са наши ами тоя и оня, а ние трябва да сме стриктни да плащаме, да плащаме и да не се бъркаме на батковците. Цялата си власт и величие те крепят на нашата липса на интерес и отказ от принадлежност - това, което ги държи на власт, нас ни унищожава. Те нямат избор, ако се откажат остават беззащитни и гладни, ние не можем да ги изместим, защото отдавна сме победени и всеки опит да се организираме се проваля или яхва - кофти работа. Е, има изход, но всички ще ми донесете от 10 дерета вода, за да ми докажете със силата на мълвата защо не може така ;).
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

96 deowin | 22.02.201322:16

>я обесни кой докара кризата

Отказвам да споделя презумпцията, че има някой, който е "докарал кризата".
А без нея въпросът е абсолютно безсмислен.
Ако си искал вместо това да питаш за причините, поради които мисля, че е станала една или друга криза, то, в зависимост за коя точно говориш, бих могъл да имам информирано мнение или не.

>к'во ще кажеш за текстилната шивачница

Ужасна история.
И?
Ако искаш да те взимам насериозно, не ми говори с намеци, недоизказани велики истини, и риторични въпроси.
Казах, ако искаш. Изборът си е твой.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

95 Bichkiiata | 22.02.201322:08

прасето с абатушите зелени

я обесни кой докара кризата на бунаците тука, със сигурност не я предизвика Бангладеш или Албания


п.п.

к'во ще кажеш за текстилната шивачница на Уолмарт в Бангладеш дето изгоряха живи 156 човека закл. за да не излизат да пикаят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2012, 21:42

94 Lalinde | 22.02.201320:46

Струва ми се, че ББ подаде оставка именно защото му писна министрите му да го подвеждат. Просто разбра, че и те са калпав мат'риял...

Това няма как да не вдигне рейтинга му, не че някога е падал.
   

оценка

+0 -0