800 грама живот | webcafe.bg
Webcafe

800 грама живот

д-р Бояна Петкова, Яна Бюрер Тавание*
03.09.2014, 18:33 (обновена 08.09.2014, 08:18)
бебе

Снимка: © Getty Images

От няколко години неправителствени организации се борят да променят нехуманната практика, според която мъртвородените бебета в България се третират като биологични отпадъци и се изгарят заедно с болничните боклуци, като родителите им нямат правото да ги погребат

А. и В. нямат търпение. Стаята е готова. Стените са бледосини. В ъгъла има дървено конче. А. е ушила сама малки възглавници с апликации на животни за кошарката. Взеха памучното одеало за своето момче от едно село в Италия, където бяха на почивка преди няколко месеца, в деня, когато разбраха, че скоро ще са трима. А. и В. нямат търпение да бъдат трима. Всъщност те вече са - във всеки разговор, във всяка мисъл, във всяко действие, те са трима от много дълго време.

Няколко дни по-късно. А. е в болницата. Има усложнение. Седмицата е 25-а. A. ражда своето малко момче, Б., което тежи 750 грама. Детето е живо. Но не и според българското законодателство.

Не просто абсурд...

Преди дни стана известно, че бившият здравен министър д-р Таня Андреева, напълно непрозрачно, без никакви мотиви и без какъвто и да е дебат, еднолично е взела решение за промяна на границата между раждане и аборт, изменяйки Наредба 12 на МЗ за утвърждаване на медицински стандарт "Акушерство и гинекология".

По досегашната наредба бебе, родено с признаци на кръвна циркулация с тегло над 600 грама и/или навършени 22 гестационни седмици (г.с.), се считаше за живородено и като такова получаваше акт за раждане, ЕГН и в случай на смърт - акт за смърт, с който можеше да бъде погребано или кремирано.

При сегашната наредба обаче бебе, родено живо с тегло под 800 грама и преди навършени 26 г.с., не се счита за живородено до навършване на тридневна възраст. Едва тогава то може да бъде третирано като правен субект и да се възползва от правата си да получи акт за раждане, ЕГН и в случай на смърт - акт за смърт.

С други думи, Б. трябва да лежи в болницата три денонощия, между живота и смъртта, и да не се счита за живородено дете, макар и да е, докато не навърши тридневна възраст. На теория непосредствено след раждането си Б. не би следвало да получи и активни неонатологични грижи - защото, според сегашния текст на наредбата, все още не е живородено дете. Като в някаква изкривена форма на чистилище.

... а нагъл абсурд

Промяната на Наредба 12 не е консултирана с професионалната общност и НПО сектора. В България годишно се раждат поне 6000 недоносени бебета - това са около 10% от всички родени деца; в това число и около 600 мъртвородени бебета. Вместо да се започне сериозен разговор и да се търсят решения за причините за преждевременното раждане, изглежда държавата е решила да замаскира проблема, като промени дефиницията му. С вдигане на границата между аборт и раждане административно се намалява процента на иначе високата детска смъртност с България.

След въвеждането на промените много смъртни случаи няма да бъдат отразени, тъй като ще се водят аборт, а не раждане. Това е опасно и цинично заиграване със статистиката.

В "мотивите" към Наредба 12 мотивация за тези промени липсва, такива не бяха изложени и в нито един момент при неслучилото се публично обсъждане. Завишаването на критериите за жизнеспособност изглежда произволно и нелогично - още повече имайки предвид, че поради напредъка на медицината в цяла Европа критериите константно спадат.

Така например в Германия за потенциално жизнесопособно се смята бебе, родено с тегло над 500 грама и 23 г.с. В тези случай то се реанимира в родилна зала и се обгрижва с максимума на медицинските, фармацевтични и технологични възможности, с които разполагат неонатологичните центрове. В Швейцария за бебета, родени живи (с признаци на кръвна циркулация) между 22-а и 24-а г.с. се полагат палиативни грижи, даващи възможност животът им да приключи достойно и без страдание. Ниските показатели за потенциална жизнеспособност говорят за държава с добре развито здравеопазване и висока стойност на самия живот. Повишаването им говори за пораженческо отстъпление на държавата от нейния дълг към гражданите, и за придаване на фатално ниска стойност на живота и човешкото.

Много бебета ще попаднат в сивата зона между 600 и 800 грама и 22-ра и 26-та г.с. Със сигурност някои от тях няма да преживеят три денонощия и ще бъдат третирани като "абортен плод" - тоест, сякаш никога не са живели - независимо, че обективно, но и на първо място за родителите си, те, разбира се, са били живи, а след това са починали - и съответно би трябвало да се възползват от правото на всички човеци - да бъдат назовани, да бъдат запомнени и да бъдат изпратени.

Завишаването на критериите за разграничаване между аборт и раждане е в ущърб на родителите на недоносените деца, ако те починат до третия ден от раждането. В случаите, които се приемат за "аборт", детето се третира като биологичен отпадък, който се унищожава в болницата, а родителите не могат да погребат. От няколко години неправителствени организации се борят да променят нехуманната практика, според която мъртвородените бебета в България се третират като биологични отпадъци и се изгарят заедно с болничните боклуци, като родителите им нямат правото да ги погребат. Проектът за промяна на Закона за гражданската регистрация, който ще позволи погребването на мъртвородените бебета, мина обществено обсъждане и в момента чака разглеждане от Министерски съвет.

Днес група НПО изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването с настояване като минимум да бъдат възстановени старите критерии, или поне да бъдат коригирани на 600 грама и 24 г.с., аналогично на нормативната уредба в повечето европейски държави. В писмото си организациите заявяват, че завишаването на критериите за разграничаване между аборт и раждане е една гиганстка крачка назад. Колкото по-завишени са критериите, толкова по-ниска е стойността на живота.

Защото, ако наредбата остане в сегашния си вид, и Б. почине, той ще бъде сложен в кофа или кашон зад вратата, и изгорен в болницата заедно с кървави превръзки и гнойни компреси. А. и В. няма да имат право да вземат детето си, което за тях вече има име и е живяло, да го кремират или погребат, и да имат място, където да могат да скърбят за него. А. и В. ще се върнат в бледосинята стая, и от тях ще се очаква да хвърлят всичко, и да забравят. Защото някой е решил, че животът на Б., не просто няма стойност. А че този живот изобщо не е живот.

През годините сме се нагледали на много чиновническа наглост. Но това да отречеш правото на някой да бъде, а на друг да се грижи или да скърби за него, за да масажираш статистиката, е груба до нокаут мърлящина.

А. и В. нямат търпение да бъдат трима. Всъщност те вече са - във всеки разговор, във всяка мисъл, във всяко действие, те са трима от много дълго време. И никой няма право да казва, че това не може да бъде така.

*Авторите са, съответно, представители на Фондация "Макове за Мери" и Български хелзинкски комитет - част от организациите, които се борят за промяна на Наредба 12

Oще: 800 грама  акушество  бебе  бебета  гинекология  здравеопазване  министерство на здравеопазването  неонатална грижа  раждане 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.12.2012, 23:20

2 Vladimir Djambazov | 05.09.201403:12

Ние със съпругата ми минахме през това.

Дъщеря ни се роди в средата на шестия месец и тежеше 950 г. Преди 11 години, когато това се случи, дори такова тегло не бе достатъчно на системата, за да приеме бебетро за живородено. Какво пренебрежение към най-великич дар на Бог!...
И най-абсурдното е, че лекарите и сестрите всички до един се борят за живота на детето, но системата го брои просто за биологичен материал. Вписаха дъщеря ни като човек едва на десетия ден.

Никому не пожелавам такава съдба. Дори и на тези, които творят безсърдечните и нагли закони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 04.09.201413:14

Защо въобще държавата трябва да определя правото на родителите, да се отнесат така, както сами смятат за правилно с това, което са породили, независимо какво е то и какви физически параметри има /и след като с това не заплашват никого другиго по какъвто и да било начин/?
Някой смятат, че дори аборта е грях... без да искам да влизам в този спор, но нещо, което се е родило живо е показало, независимо от физическите си параметри, че може да съществува като отделно живо същество, па макар и временно /а то чий живот не е временен?/.
Някак си излиза - дори животните имат права...
   

оценка

+3 -0