Мама, тате и една малка водка | webcafe.bg
Webcafe

Мама, тате и една малка водка

Ивелин Пешев
15.12.2010, 10:48 (обновена 15.12.2010, 12:57)
алкохол

Мамо!...

Вицът за руснака, който хванал златната рибка, е толкова стар, че предпочетох да го разшия и наново да оплета една дрешка по модата на второто десетилетие от вече не чак толкова новия век. Получи се следното:

Мама обикновено се прибира като смазана - походката й наподобява човек, на когото току-що са премазали пръстите на краката. Мята чантата и нарочно не се поглежда в огледалото. Отдавна не иска да прилича на Ивана, Петкана, Розана и Глория. Дори не ги и слуша вече, което е сигурен знак, че по-надолу няма накъде да се пропада.

А едно време, в зората на демокрацията, с ентусиазма на млада майка, на която са отнели свободата, била готова да опита от всички изкушения на живота. Отначало по малко, после - до дъно.

Успяла да спечели пари с баща ми, ходели по екскурзии, пиели марково уиски, ресторантите им станали втори дом. Те все повтаряха, че дълго време са им запушвали устата и сега, като са хванали златната рибка за шлифера, ще си облажат душичката, пък ако ще да пукнат.

Татко пък винаги си идва като пътнически локомотив на последна гара - пръхти, пуфти и сумти. Вече е ударил едно по път - неговия антибиотик срещу заразното зло в мама (както веднъж сам се изрази пред мене).

Той знае, че има десет минути да се направи на мъж: псуване, викане, каране за канала на телевизора и миризливите чорапи, които той отказва да събуе. После и мама, и тате започват да пият.

А в кухнята останаха само метални чинии и чаши. Те не се чупят, но много често са в състояние да нанесат средна телесна повреда на някой от двамата. Тате сега прилича на отдута футболна топка - шкембе, с увиснали меса и гърди, торбички под очите и забравена от началото на седмицата брада.

А иначе, когато е бил млад - виждал съм го на снимки - имал страхотно бъдеще на плувец. Но се запознал с мама и хлътнал по нея.

Отказал плуването, но заживял охолно по време на демокрацията. Имал пари да купи цял квартал. И каква кола карал само. Но всичко изчезнало от банката за един месец - лоша инвестиция. Сега си останал с магазинската гроздова и продупчените билетчета от градския транспорт.

А аз? Някъде бях чел, че едно време имало спортна инициатива: „Мама, татко и аз". А аз бягам бързо по принцип - от гамените в училище, които редовно ми обират дневните, от къщи, когато мама и тате станат непоносими; бягам дори от самото училище. Чудя се, от кого ли е бягал тате, за да стане добър плувец?

Вица: Един руснак хванал златната рибка. Тя му казала, че ще му изпълни три желания. Той бил скептичен и затова решил първо да опита: „Искам една малка водка" - рибката изпълнила желанието му. Видял руснакът, че всичко е наистина, и се провикнал за второто си желание: „Искам море от водка!" Желанието му било изпълнено. Цамбурнал руснакът в морето от водка и прекарал там един следобед. Нетърпелива, рибката му подвикнала да си каже и третото желание. Руснакът подал глава над вълните и едва-едва изфъфлил: „Една малка водка".

Мамо, тате - не е ли време да излезете от вашето море? Златната рибка отдавна я няма, защото, подобно на демокрацията, тя ви изпълни и трите желания: Свобода, Море от удоволствия и пак Свобода. Аз, детето от следващото поколение, имам по-голяма нужда от вас, отколко вие от вашата малка водка.

Героите в горната история са по-скоро събирателни, отколкото измислени. Почти във всяка панелка можете да откриете техни прототипи. И, за съжаление, вече почти отвсякъде се носят новини за насилие над децата. Насилие до смърт.

И ако си припомним истинската приказка за Златната рибка - че рибарят и жена му накрая останали с пробитото корито и старата къща, - то и ние, изкушени от уж сладката страна на живота, никога няма да напуснем панелната си обител.

Каква е поуката от разказаната история, вицове и приказка? Че е крайно време родителите да се превърнат в златни рибки за децата си.

Oще: алкохол  баща  водка  майка  приказки  семейство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.11.2010, 05:19

4 KypBaPe | 15.12.201022:08

Стига циврили бе. Време е тия деца сами да почнат да се оправят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 15.12.201015:06

Дааа хубава, но тъжна статия. Защото мама и тате няма да ни помогнат. Ще трябва сами да се оправяме. Защото на мама и тате не им дреме. Това е истината. Вариантите са два, или се измъкваме сами от панелките или си оставаме при мама, тате и водката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

2 thefish33 | 15.12.201014:02

Хубава статия, и на мен ми хареса.Точно описание е на нещата , които съм виждал, и които се стремя да не правя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

1 Многознайковица | 15.12.201013:18

Браво ,много добра статия , дано повече хора я прочетат!!!
   

оценка

+0 -0