14 души - ICANN, контролират Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Ключарите на Интернет

Webcafe.bg, по businessinsider.com
06.03.2014, 18:08 (обновена 12.03.2014, 08:17)
ICANN

Може да ви звучи като откъс от книга на Дан Браун, но не е...

Това може да ви прозвучи като откъс от книга на Дан Браун, но не е: оказва се, че целият Интернет се контролира от седем реални, физически ключа.

Журналист от в. Guardian наскоро е бил сред малцината, които са имали възможността да наблюдават изключително защитения ритуал, известен като 

"церемонията на ключовете" 

Хората, провеждащи церемонията, са част от организацията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN са тези, които присвояват цифрови Интернет адреси на уеб сайтове и компютри и пак под техен контрол става преобразуването на тези адреси в нормалните уеб адреси, които хората изписват в браузърите си.

Например ако напишете 91.196.126.193 в браузъра си, ще се окажете на уеб страницата на WebCafe. Но www.webcafe.bg е по-лесно за запомняне за повечето хора. ICANN свързва цифрите (по-разбираеми за компютрите) с буквените названия (по-удобни за хората).

Ако някой поеме контрола върху базата данни на ICANN, този човек на практика би контролирал целия Интернет. Например той би могъл да насочи хората към фалшиви уеб сайтове на банки, вместо реалните такива.

От друга страна, ако стане някакво голямо природно бедствие, базата данни на ICANN може да се наложи да бъде изградена наново

Затова ICANN са измислили начин това да се направи, без твърде голям контрол да попада в ръцете на само един човек. Те са избрали седем души за "ключари" и са дали на всеки от тях реален ключ за Интернет. Още седем души са избрани като притежатели на резервни ключове: тоест общият брой на ключарите на Интернет всъщност е 14 души.

Физическите ключове отключват сейфове, разположени по цял свят. В тези сейфове има смарт карти. Ако седемте смарт карти се окажат на едно място, хората, които разполагат с тях, ще имат "главния ключ". Главният ключ съответно е компютърен код, нещо като парола, който дава достъп до базата данни на ICANN.

Ако главният ключ бъде изгубен или откраднат сега, последиците няма да са катастрофални

В такъв случай някои потребители може да получат предупреждения за сигурността, някои мрежи може да имат проблеми, но нищо повече. След като обаче се премине към нова, по-надеждна система (която се очаква да бъде въведена в следващите 5 години), ефектът от загубата или повредата на този ключ ще е много по-сериозен.

Въпреки че всички сървъри все още ще бъдат налице, нищо няма да се свързва нормално: всички те ще бъдат обявени за ненадеждни. Тогава цялата система, служеща като гръбнак на Интернет, ще се наложи да бъде изградена наново, като процесът може да трае няколко седмици или няколко месеца. 

Четири пъти в годината, от 2010 насам, седемте ключари се срещат за церемонията на ключовете

При нея те генерират ръчно нов главен ключ, тоест нова парола за главната база данни с Интернет адреси.

Оторизацията, необходима, за да присъствате на тази церемония, е изключително сложна, съобщава журналистът от Guardian, и включва преминаване пред серия от заключени врати с кодови ключалки и скенери на пръстови отпечатъци, последвана от навлизане толкова защитено помещение, че до него и от него не достигат никакви електронни комуникации.

Там групата извършва ритуала, след което всеки от участниците в него излиза сам от нея - и накрая логично всички отиват на ресторант и си организират парти.

Oще: icann  база данни  интернет  ключари  ключове  код  компютър  сървъри 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2013, 12:47

4 007 | 09.03.201416:37

Още преди години Братя Уашовски го казаха в трилогията.Там точно е показано какво прави "ключаря",Добре дошли в Матрицата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2014, 13:40

3 Stoian Arabadjiev | 07.03.201421:14

"Световното правителство" създаде Нета,за да държи молиони хора под контрол.И това не е измишльотина,а съвсем реална власт.Туисток е бил началото ,а кой знае къде ще се стигне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 07.03.201411:42

Тай народа няма кво да яде-ключове ще ми туряли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 07.03.201410:04

"Глупости! Няма такова нещо!" - каза Ганьо и окрилен от това свое "прозрение" реши да си отвори "зелена" биричка...
   

оценка

+4 -0