Протестира ли България? | webcafe.bg
Webcafe

Протестира ли България?

Диян Божидаров, в. Сега
19.04.2013, 07:24 (обновена 19.04.2013, 10:51)
ГЕРБ - Имаме воля

Снимка: © Sofia Photo Agency

Революцията бе гласовита. Но очевидно не толкова мащабна, че да ликвидира ГЕРБ

Изненадата е факт - ГЕРБ падна след улични протести, но доверието в нея укрепва. Пожарът на бунта изгори хора, но партията на Бойко Борисов е най-харесвана в пепелището. Ситуацията е шокираща, тя не може да бъде обяснена нито само със слабата БСП, нито с някакъв социологически заговор (всички агенции отчитат ръст в доверието към ГЕРБ).

За да потърсим отговор, най-напред трябва да отчетем една известна, но забравяна подробност за революциите. Историята помни барикадите, но това не значи, че те олицетворяват настроенията в общността. Нито в Унгария миналата година, нито в 80-милионния Египет, нито другаде по света
бунтовете не протичат като всенародно дело.

Протестира активното малцинство. То слага отпечатък върху времето, но остава самотно при проверка на количествената му тежест в обществото (на избори или при социологически сондажи).

В този смисъл въпросът колко точно българи бяха по улиците е важен. Сергей Станишев ги изчисли 100 000, но и три пъти повече да са, процентът им е малък спрямо общата маса. Всички бяхме единодушни, че България протестира, но протестира ли тя наистина? Още един факт за размисъл: почти 100 процента от демонстрантите вдигнаха лозунги срещу старите партии. Но 50% от избирателите (всички с право на глас) са готови да ги подкрепят. В момента. До вота процентът ще се увеличи. И това не е само защото няма нова формация, която да бъде припозната като алтернатива на съществуващите. Това е така, защото площадният глас, отнесен към 6.8 милиона българи с право да пуснат бюлетина, е със сила на пеленаче.

Още по-важен е мотивът на протестите. БСП еднозначно ги окачестви като демонстрации срещу ГЕРБ, управляващата партия разбираемо отвърна, че не са срещу нея, а срещу монополите. Никой не може да каже точно срещу какво бяха - тръгнаха с яйца срещу енергийните дружества,
понесоха лозунги срещу ГЕРБ, партиите въобще, избирателната система, добавиха съдебната, високите лихви, мизерията, безредието... Но ето още данни от "Алфа рисърч": 92% от българите застават зад икономическите искания на протестите, но едва 20% подкрепят политическите. А политическите са разнородни. В този смисъл съвсем не може да се каже, че протестите са били еднозначно и категорично срещу ГЕРБ. Със сигурност много хора на площадите викаха срещу Борисов, но вероятно не малка част от тях са били опозиционни партийни агитки.

Има и още един факт, който предпоставя днешната изненада - оставката на Борисов. Летописците ще отчетат, че народният гняв го е изпъдил. Но всъщност той си тръгна, след като една националистическа агитка, примесена с футболна, наброяваща не повече от 200-300 души, влезе в конфликт с полицията. Проля се кръв. "Всяка капчица е петно за нас", каза Борисов. Но кръв се лее и след дерби мачовете в София. Лее се поне един път месечно при протести в европейските столици. 19 февруари, когато полицията извади палки край Орлов мост, въобще не бе толкова значим, че да изисква краен ход от Борисов. Не вярвам в конспирации и не мисля, че сам си организира метеж. Но мисля, че се изплаши. Започна трескаво да калкулира ползи и загуби, а страхът да застане срещу течението се прие от мнозинството българи за пореден път позитивно: "Ето, сам сдаде властта, кой друг би го направил?". Абдикацията го съхрани, а и създаде измамното впечатление, че в България се е надигнала помитаща революционна вълна. Днешните рейтинги сочат, че не е била чак толкова голяма, просто премиерът се е снишил.

Изследвайки психологията на Априлското въстание, Иван Хаджийски пише за решаващата роля на "закона за колебанието". За да вдигнат еснаф и земеделци на оръжие, апостолите поддържат илюзията, че всеки момент ще дойде помощ - от Русия, Сърбия. Разпространяват се легенди като прочутия надпис "Туркия ке падне". Но след като прииждат не братски полкове, а турски низами, въстаниците махат калпаците и нахлузват пак фесовете. Гонят воеводите. "Но пристига Иван Ворчо: А бе вие луди ли сте? Наши братя, 12 000 сърби и 3000 души българчета от влашката земя, с девет байрака дойдоха в Панагюрище, до довечера половината са тук в Копривщица! (....) Фесовете бяха натъпкани в джобовете и върху главите отново цъфнали народни калпаци, за да бъдат разместени след няколко часа отново."

Мисля, че партийните рейтинги на старта на кампанията са важни с оглед на "закона за колебанието" ГЕРБ допълнително ще привлече колебаещ се финансов, организационен и електорален ресурс. БСП ще я изпревари само ако някой някъде втълпи на хората, че тя ще спечели изборите. Но как? Борисов може да бъде свален от широка коалиция. Той обаче също е отворен за съюзи. Мачът е завързан, топката е в краката на тези, които уж народът нарита.

В края на миналата година партийните централи бяха твърде разговорливи на тема "коалиции". Меглена Кунева се зарече да не се обвързва, същото каза и Борисов. Днес Цветан Цветанов потвърждава, че ГЕРБ няма да се коалира, но разсеяно пропуска ДПС и Кунева. Дали от лятото, или есента след нови избори, България ще се управлява от коалиция - неочаквана, безпринципна, отблъскваща заради предварителните обещания. Но обещаващите ще намерят оправдание. Ще кажат, че протестите са създали безпрецедентна ситуация, която изисква безпрецедентни коалиции.

Oще: бсп  герб  избори  революция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

11 Елисавета Домовчийска | 21.04.201312:48

Коалицията след изборите е ГЕРБ+ДПС. Ако не влезе Кунева, ако влезе - БСП+ДПС+Кунева. Какво не ви е ясно? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2013, 10:55

10 vatcov | 21.04.201308:56

По повод ПЕРЕСТРОЙКАТА на Горбачов , Тодор Живков каза , „ да се СНИШИМ до като премине бурята“. Тогава номерът не мина. Да видим сега какво ще да е ? И още нещо , което е само мое мнение , така наречената будна част от едно общество е най – манипулираната , подведена и излъгана част на същата общност. Окупирай Уолстрийт, Лъвов мост и др.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

9 pixie | 20.04.201310:15

Уж протестирахме, а пък нищо конкретно не се промени. Може би само едно - цялата работа прилича на един вдигнат предупредително показалец към управляващите - да имат едно наум. Не че те се уплашиха особено, те така продължиха да си говорят и да се държат, сякаш се намират в някаква паралелна реалност и нито протести, нито искания ги засягат. Сякаш не се отнася за тях. И допуснахме същите мутри да драпат пак за същата власт. И по същия начин ще ни управляват, защото просто нищо не са научили.
Революция и промяна без кръв няма, за съжаление.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 20.04.201302:43

Бойко като едно безкрайно суетно същество се поблазни от идеята да се хареса и на онези, които го нападат. Показа си корема, както кучетата показват своя, когато паднат победени от своя съперник и търсят милост. После се затаи.
Росен Плевнелиев подбра екип, който временно да вземе спешни мерки и да успокои напрежението, като даде време на ГЕРБ да се реорганизират. Това има положителен ефект, но ще е краткотраен. Сега в обществото се появи надеждата, че ако не прави резки движения, врменното правителство ще поеме посока към изчистване на проблемите.
Но Бойко играе опасна игра. На него му хареса да върти номера, но и на много хора им хареса вкуса на лесната победа. И ще чакат първи сгоден случай отново да се понесат по вълната на протеста. Има много граждани, които там намират други отчаяни като тях и търсещи избавление от чувствато си за безсилие.
При положение, че най-радикално настроените групи ще откажат да гласуват и няма да припознаят следващото управлие като свое, каквото и да е то, дали можем да очакваме дълготрайно затишие? Едва ли...
Мисля, че много хората чакат с нетърпение втори дубъл на сцените от фефруари 2013. Да се поправят щетите от ударът нанесен на заетостта, от ниските доходи, от липсата на възможност за подходящи възможности за инвестиране е невъзможно да се случи преди идващата зима. Да се намерят други виновни за това, освен ГЕРБ, надали също е невъзможно.
Така, че дори действително да спечелят парламентарно мнозинство ГЕРБ ще прибегнат до коалиционна партия, която да отрежат (както гущер си къса опашката) в случай на опасност. Друга схема (невиждана до сега, но напълно в стилистиката на ББ) е да са...мнозинство в опозиция Идея Представете си колко удобно ще им бъде?! Контролират управляващите, без да носят отговорност. Посочват на кой какви поръчки да се дадат, но си траят за дребните злоупотреби на власта.
Каквото и да се случи ще бъде нещо неестествено и временно. Твърде много хора са разочаровани от политиците и икономистите, който дълго време формираха обществената и политическа среда, за да очакваме, че изборите ще дадат стабилно управление. Изборите само ще умият малко фасона на досега управляващите, без да дадат отговор на болезнените въпроси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

7 lele male | 19.04.201317:30

Отвратителни са! Всичките! Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

6 Georgi Tashev | 19.04.201316:36

4PI314
и на мен точно хиперинфлацията ме притеснява ако БСП спечелят. Говорят за излизане от валутния борд, така, че се замислям дали да не обменя няколко хиледарки в долари и после с една зелена банкнота да си изплатя кредитите Усмивка.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 19.04.201316:27

"но доверието в нея укрепва" - с тази реплика ме отказаха. Ми дайте и на мен да направя проучване и ще видите как на първо място ще е "Партията на наште хора". Така е, който брои картите, той печели играта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2013, 15:46

4 PI314 | 19.04.201315:27

Какъв Бойко, какви пет лева, всичко е заложено преди 10 и може би 15 години от комунистите, сега ще им ядем попарата. Тоя ток да не би Бойко да го направи толкова скъп, наивници ли сте или тъпи. Това са договори по изкупуването му на безбожно високи цени. Отворете си очите. От 1 юли ще го вдигнат отново и ще стане война, но няма как, иначе НЕК ще фалира. Теглете си парите от банките и ги обръщайте в злато щото ще има хипер инфлация и гр. война. Жална ни майка България. Където има комунизъм всичко замира.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.03.2013, 18:17

3 стомана | 19.04.201313:45

Гласуваме с невалидна бюлетина... добре де, добре
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

2 Елисавета Домовчийска | 19.04.201313:04

Бойко се уплаши, че няма как и с какво да отговори на протестите, и че ако продължи да е на власт ще загуби катастрофално на редовните избори. Търсеше си само удобно извинение, и го намери с тея провокации, които обаче не бяха само едностранни. Според мен самата полиция провокира кръвопролитията. Вместо да си варди държавните институции, да прави кордони покрай улиците, по които минава протеста и просто да следи за реда, те като строени взводове вървяха след протестиращите и сплашващо маршируваха като за атака. Някои от протестиращите им пратиха някоя и друга бутилка или камък и онези милиционерчета скочиха да се бият. Доказателство, че е нямало умишлено провокатори беше, че не използваха други средства, има много, най-малкото димки и прочее, а само подръчни материали, както казах камъни и бутилки. И на другия ден, когато полицията вече не провокираше протестиращите защо нямаше бити, а? Зададохте ли си този въпрос.
   

оценка

+0 -0