Б.Б. (Бивш-Бъдещ) | webcafe.bg
Webcafe

Б.Б. (Бивш-Бъдещ)

Татяна Ваксберг, DW
30.03.2013, 09:58 (обновена 31.03.2013, 10:34)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Наръчник за връщане на власт

Само Т. Живков досега е слизал от политическата сцена толкова светкавично колкото Б. Борисов. Докато първият обаче наистина си отиде, то вторият остава. Борисов не е падал от власт - той просто е в отпуска до 13 май.

На 13 май Бойко Борисов отново ще бъде на работа. Това не са изводи от социологически изследвания, а от събитията в последния месец.

Резултатът от тях е следният: правителството падна от власт без да са го бутали и сега Цветанов и Борисов обикалят страната под двойна закрила - тази на НСО и тази на Изборния кодекс, който ГЕРБ им осигури. Ще се впуснат в една предизборна напревара, която в честния си законен вид изисква стотици хиляди за медийно отразяване, а в нечестния си вид просто попътни медии - две посоки, в които именно ГЕРБ е безспорният лидер. Накрая ще се явят и на избори, в които ГЕРБ ще председателства 30 РИК от 31 възможни.

Само Тодор Живков досега е слизал от политическата сцена толкова светкавично, колкото Борисов - Живков с безпомощен вид, а Борисов - с ядосан. Но и двамата се оттеглиха с едно и също покорство, сякаш са били пометени от по-висша воля. Само че Живков наистина си отиде, а Борисов ще остане.

Следите остават

Миналата седмица той „възкръсна" на предизборния терен в Ловеч. Яви се там заедно с неразделния Цветанов, придружен от същата държавна охрана. Двамата обиколиха сградите, ремонтирани или построени с пари от държавния бюджет и обясниха на хората, че те лично са им ги построили. Това не е нов подход, те управляваха така близо четири години: от първо лице единствено число - това на Борисов, който сякаш лично притежаваше и ДДС, и асфалта, и акваторията и минималната пенсия.

Всъщност, в тази ловешка новина има и трети участник - Мирослав Найденов, бившият министър на земеделието. Девет дни по-късно, когато Найденов стана обвиняем, той от № 3 в кабинета просто изпадна от класацията, а ГЕРБ обяви, че няма да го включва в листите.

Това, че Бойко Борисов не обсъжда подробности по скандалите, в които е опакован, а просто се разделя с виновника (сякаш не носи отговорност за него), също не е ново. Той говори в първо лице само за активи. Никога не му се е случвало да притежава земетресение или корупция, да кажем. За пасивите той говори в трето лице.

Наръчник за връщане на власт

Всичко това е добре известно, но напоследък се нуждае от напомняне. Просто Борисов толкова стремително изчезна от екрана, който обитаваше, че остави за себе си спомен, не по-устойчив от този за някой досаден вирус. Сега на екрана се виждат млади експерти с отговорен вид и образована реч, чиято функция е сведена дотам да удържат страната от разпад до 12 май. Само че този временен екип все повече се схваща като нормалност, която е в реда на нещата. Това е грешка. В реалността по-дълготрайното присъствие е това на Борисов и Цветанов. Не ги дават по телевизията само временно - докато имат друга работа. Трябва да си подготвят изборите.

Според социоложката Мира Радева в момента за ГЕРБ са готови да гласуват 30 на сто от избирателите, а за втората сила БСП - 16 на сто. Сензационното изследване сочи драстична преднина на ГЕРБ и беше представено като поръчка на французи и американци, за което е в течение американското посолство. Междувременно американското посолство отрече да има нещо общо с изследването, а самата Радева отказа да посочи поименно поръчителя на изследването.

Според новия Изборен кодекс социолозите са длъжни да посочват кой им е поръчал и платил изследването, което обявяват по време на предизборна кампания. Радева няма право да откаже да ги назове, журналистите не бива да я оставят да се измъкне, а ЦИК трябва веднага да реагира. Само че за тази цел е нужно нещо фундаментално: познаване и спазване на закона, постоянен интерес към промените в законодателството и активна позиция по тях. С една дума: доверие в правилата. Нещо, което ГЕРБ така успешно доразруши, че да може безпроблемно да се върне върху руините.

DW.de

Oще: бойко борисов  герб  избори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

35 Профилът е закрит | 03.04.201322:28

Правителството което ще остане в историята с Калинките.
Всеки който е без диплома за висше, може да попадне във фонд, регулаторен орган, агенция, министерство.

Калинката чийто баща беше колега на Буда, се разпореждаше като шеф на фонд разпределящ милиарди!!!

А помним ли мъжката калинка от "Напоителни системи"? Държавно предприятие част от националната сигурност- (язовири, водоснабдяване), а шефчето, не само нямаше инженерна или каквато и да е диплома, а имаше и криминално досие!!!

А Калинката шеф на ДКВЕР? Била казала на министъра, че има диплома. Копеле, една кака каза на друга, че третата имала сестра, която имала братовчедка с диплома. Ама не било диплома, а сертификат. И не с техническа насоченост, а за плетки и макраме!

А министърката Усмивка, намерена на магистралата- както обяви лично ТОЙ!
Това е правителството което плати по 50 хил евро за ИЗРАБОТКАТА на фейсбук и туитър страници!!!

Апропо, къде е Буда и защо се крие?Преди събираше повече телевизионно време от покойния Чавес и Кастро взети заедно! Ако не се появеше сутрин поне в три национални телевизии и две радиостанции си мислех, че има преврат... къде е големия мъж сега?

Да ми каже, как този корифей, финансовия министър Дянков е низвергнат и ЗАЩО? Нали това им беше най голямата гордост- финансовата стабилност на мизерия? Ще каже ли Буда, къде изчезнаха близо 2 милиарда лева, здравни осигуровки на българите, прибрани от Дянков, въпреки Конституцията и законите и въпреки, че Конституционния съд каза, че това действие е противозаконно? Къде са парите, Буда?

Да ми каже Буда, кой точно назначи Ангел Семерджиев, преди лично след това, да назначи калинката без висше в ДКВЕР?

Да каже Буда, защо Миро Мършата, негов съратник от кметството, днес е в девета глуха и се разследва за корупция... след като падна от власт Буда?
Да каже Буда и за картоиграча си, Емо Фаса, чийто футболен отбор развеждаше правителствения самолет и чиито лобистки закони приемаха дупетатите от ГЕРБ в НС. Защо сега не е в листите и защо сега стана ясно, че бил в конфликт на интереси? След като падна от власт Буда.

Да каже Буда, защо застана зад Киро, варненския кмет, лично, заявявайки, че "са много добри приятели"... нима Буда не знае, че зад Киро стои ТИМ... или го пробута, точно заради това?

Буда, защо АМ Тракия не е завършена? Не трябваше да я строиш цялата, трябваше да свържеш малко повече от 100 км! Нали това ти беше приоритета 4 години!!!

п.п. Гаров, човече, не се излагай като кифладжия- залата, подарена на застрахователното дружество Армеец, ака ТИМ, нито е най модерното, нито най голяма съоръжение на Балканите. Скокни до Сърбия, Гърция или Турция, по избор и ...млъкни.

Продължаваме с успехите!

-500 хил безработни. Терминал 2 продължава да е спасение за тези които искат да се реализират без да са връзкари и с криминално стопански наклонности.
- средния и малък бизнес- СРИНАТИ! Буквално. За сметка на това, монополите пируват... а ако Гаров ви говори друго, то явно народа излезе на улицата, защото нямаше какво друго да прави... от скука.

До утре мога да се гавря с "постиженията" на Пожарникаря от Банкя. Истината е, че Пожарникаря, както и всички тези преди него, са в една партийно олигархична симбиоза. И ако Буда представлява и е побутнат от едната част от червената олигархия, то зад БСП, Първанов и Доган стои другата част от олигархията. Но те никога няма да позволят, падналия от власт да бъде разследван, съден и осъден. Ето за това нито Костов си получи заслуженото за крадливата приватизация, нито Симо го отнесе за далаверите с НЕК и БТК, нито Тройната го отнесе заради корупцията. Помните ли как Буда се заканваше преди изборите на Емел Етем и Джевдет Чакъров? Някой да чу след това да ги споменава? Бутна барбекюто на Доган- и ТОЛКОЗ! Последствия за кражбите? Справедливост!? Последствия? За това всеки следващ си позволява същите онези неща, които предшественика му си е позволявал. Законът на омерта ги пази. Държавна мафия в услуга на частни, корпоративни интереси.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.01.2013, 09:10

34 Spartak Popov | 02.04.201321:39

Авторе, авторе, ЗАЩО ЗАБРАВЯШ ЖАН ВИДЕНОВ -нали той също беше отнесен от народния гняв. Защо липсват аналогии в тази насока ? Защо Му спестяваш и това сравнение ? Каква е разликата между двете падения ? Ще ти кажа - по моему Жан Виденов си отиде под натиска на световните финансови играчи, защото ги заплаши с мораториум върху плащанията на външния дълг, а този защото позволи /срещу съответна комисионна разбира се/ на всички едри играчи на вътрешния пазар - монополни групировки като ЕРП-та, Нефтохим, гъзови и безгъзови групировки, мутренски групировки от рода на ТИМС и др. негови креатури от мутренския му период и др. ДА СКУБЯТ НАРОДА, КАКТО ТУРЧИН НЕ ГО Е СКУБАЛ.
Затова и полицейщината в държавата беше на първо място в главите им - на него и на Цв.Цв., затова и специализираните автомобили за подслушване със СРС-та се утроиха за трите години на господството им. Смятам, че сравнението с Т. Живков е многооо, многоооо голяма чест за това пожарникарче. Затова и сега то лежи в дупката си и мълчи като хамстер, какъвто е и на практика - в живота си. Къде е този тигър, който за минути обхождаше 6-7 телевизионни студия и ръсеше глупости по повод и без повод под формата на "НЕКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ" ? Къде е този народен трибун ?
Сигурно ще кажеш, че се готви за скок. Скок, но в коя посока ?
Сметам, че върви по дирите на втория си пастрок - С. Кобург Готски - към забравата, а оттам до небитието пътят е много кратък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 13:50

33 Mladen Shishkov | 02.04.201309:25

Съгласен съм с почти всичко от списъка на г-н Гаров с изключение на 2-3 неща... 1. За шистовия газ - наистина мисля, че тази технология е отровна и варварска и по-добре би било да се разработи добива на газ от черно море.
2. Малкия и среден бизнес е на оцеляване - масово хората нямат пари и работят за да си покриват сметките. Всяко странично потребление е сведено до минимум и никакъв бизнес не върви

Гласувах за ГЕРБ на предишните избори, но сега по-скоро бих гласувал за АТАКА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2013, 18:03

32 mithrandir | 01.04.201322:54

като се има предвид, че алтернативата е другаря станишефф, няма как бойко да не спечели отново и отново
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

31 King | 01.04.201322:09

Добре де, няма ли някой гошист тука да коментира списъка на Г-н Гаров?


ХАЙДЕ ДЕ, ЗАЩО МЪЛЧИТЕ КАТО ТЪПИ, НАРИТАНИ ПУТКИ?

пуша пуша пуша
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

30 King | 01.04.201321:41

Работата е в това, че ви мързи много и единственото което правите е да хленчите. Не може да се успее без много жертви и компромиси, не могат да се направят пари ако не пръснеш пари преди това.
Това което направи Герб ме устройва, надявам се да продължат и след изборите !!

п.с. За колегата, който иска да ни забрани да гласуваме: момче, аз вкарвам диретно в БГ икономика и потребление от 5 до 10 пъти повече пари от теб ако си на средна работна заплата (ако работиш изобщо), за какво говориш не мога да разбера даже (а и ти също най вероятно), в който е парата, той поръчва музиката, вземи прочети малко основи на пазарната икономика, така е по цял свят, така ще бъде и в БГ. Не може някакви леви въшки с 5 цента в джоба, къде не са вдигали по тежко от пишлето си цял живот да имат претенции, понимаеш? Смее се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

29 Old_BG | 01.04.201320:46

цензура
а, не не не!!
А когато лайнярите се разпищолват както си искат - може, така ли?

Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2013, 16:09

28 mitko | 01.04.201317:26

Там е работата. че не е шега. Когато се напишат нещата черно - на бяло и става ясно и за кьоравите. Лоша шега е, че се появиха разни "протестиращи" отрепки, дето единствената им мисъл е как са се докопат да властта, а се намират хора да им вярват.
Единственият изход за нас в тази ситуация е да подкрепим Бойко, пък той, ако може да докаже, че е мъжкар и има гърбина да продължи, въпреки хулите и компроматите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2011, 20:53

27 pirlomen | 01.04.201315:30

боби гаровия голяма шега е направил точно като за празника днесУсмивка)
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

26 джЕнерала | 01.04.201313:19

John Smith, ЕЦБ тия пари също не им ги налива за черните им очи, нали се сещаш... Не искам да се впускам в дискусия на тема икономика или финансова стабилност, защото далеч не съм компетентен в сферата опонент, но чисто лаишки нЕкак не им вЕрвам особено на алтруистичните пориви на 6-ката да спаси целия свят от бедност, сори - безплатен обяд няма, особено в политиката.. Дано се бъркам де Много щастлив

KingoftheROAD, дано и ти се бъркаш.. за доброто на всички ни Усмивка

April, викам направо всички временно/постоянно пребиваващи в чужбина да си теглим ножа, та да може след едно 5-10 години да ни псуват, че ние така безотговорно, егостично и неопарено си теглихме ножа, понеже сме гадни емигранти и ядем посипани със златен прашец трюфели от сребърни дизайнерски лъжички. Аре стига вече прах и пушек по тая тема. То бива бива криворазбран патриотизъм, ама взе да писва вече под всяка тема едно и също. (нищо лично) Храна за размисъл: през 2012 от българските емигранти са наляли в българската икономика около 760 млн евро суха пара. А нАправи си сметката дали нямаме право на глас. Усмивка
   

оценка

+0 -0