Голо оръжие | webcafe.bg
Webcafe

Голо оръжие

Чавдар Шинов*
19.07.2014, 18:07 (обновена 21.07.2014, 12:36)
банкси

Импресии от европейска България

Да ви кажа, много се промени българинът, откакто стана европеец. Взе да спира на зебрата, за да изчака бабичките до отсрещния тротоар да стигнат, есемеси за по левче започна по Коледа на сираците да дарява, че и доброволец захвана да се пише, след наводнение безплатно циганските махали от калищата да чисти...

Ето например какво се случи по-миналата седмица, баш в разгара на световното, в блок 34 "А":

Отива Цекова от шестия етаж в кухнята още домати да нареже, щото Цеков и Димо от вход "В" мача Германия - Бразилия в акомпанимент на гроздова гледат. Отива, значи, още доматки да нареже и вижда на балкона едно голо тяло.

Ама голо, та чак свети!

Сега да е извънземно - не е! Понеже, това всички го знаят, извънземните са зелени. Да е ангел, също не е! Щото ни пера, ни криле по него! Да не говорим за пишката! Ангел с такава пишка в нито една картина на старите майстори няма да видиш. От друга страна - шести етаж, как сега дотам гол се е добрал? Писва, значи, на възбог Цекова, дотичват Цеков и Димо от вход "В" и какво се оказва?

Винарски от съседния апартамент отишъл и той мача с приятели да гледа, поканила си Винарска гост, но Винарски да вземе, кой знае защо, внезапно да се върне и оня, като един Спайдърмен, пролазил ужасен над бездната и цъфнал гол като пушка на кухненския балкон на Цекови...

Сега, да беше се случило това, преди да падне Берлинската стена, кой знае какви бъркотии, стенания и драматургии щяха да се развихрят. Днес обаче е друго - днес Европа е дотолкова обединена и добродетелна, че дори и размера на краставиците до сантиметри е уеднаквила. Изтичва Цекова в спалнята, рови с треперещи ръце из гардероба и носи оттам Цекови гащи, панталон и риза голото тяло да облече, облича се спайдърменът, окопитва се, обаче Цеков, той дотолкова европеец станал, че се сърди:

- Що си му дала тази риза? - вика. - Протрита й е яката! Дай му карираната! И без това вече ми е малка!

Слага оня карираната риза и дори пита какъв е резултатът, вика:

- Как върви мача?

- Пет на нула за германците! - информират го Цеков и Димо от вход "В".

- Не може да бъде! - изумява се любовникът на Винарска.

- И ние сме направо шашнати! - съгласяват се двамата. - Направо шушоните на бразилеца с голове напълниха! При това на собствен терен!

А Цекова вече още една чаша на масата слага. Че и книжна салфетчица - синя на бели каренца. Налива Цеков:

- А, наздраве!

Красиво!

Само Димов от вход "В" малко нервен. Щото и той като Винарски сама жена си вкъщи оставил и отишъл другаде мача да гледа.

- Ще отида - вика, - едни свестни обувки да ви донеса!

Щото Цеков, малък му номерът, не може спайдърменът негова обувка да обуе. Отива и след малко се връща щастлив и спокоен, щото жена му някакъв индийски сериал сама си го гледа. Връща се и носи маратонки, вярно малко протрити, но иначе "Найки"... Изобщо цивилизована работа!

Доглеждат си тримата до седем на едно мача, разделят се след това приятелски и нито клюки, нито разните там намигания и шушукания... Е, вярно, сега целият блок, а май и част от околните знаят за случката, но никой пред Винарски дума не проронва... Да беше в ония години що телефонни доброжелатели щяха да му звъннат, що писма в кутията му щяха кварталните злобарки да пуснат... Ходи Винарски из квартала щастлив и доволен от живота и само дето се чуди защо всички съседи с такава обич и сърдечност го поздравяват...

А миналата сряда знаете ли какво се случи? Отива Цеков в Центъра за евроиновации, щото вече година негов европроект пари по някаква там програма чака и кой вижда по коридора насреща си? Спайдърмена! Ми той там един от най-главните! Значи догодина, през юли, Цеков собствена фирма за производство на микрошалтери ще пусне! Че и и нови девет работни места ще открие!

Бе, Европата си е Европа!

 

* Текстът на Чавдар Шинов е публикуван във в. "Сега".

Oще: българия  европа  общество  съседи  футбол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.