Домът на терора - поуките от кървавия XX век | webcafe.bg
Webcafe

Домът на терора - поуките от кървавия XX век

теодТеодор Спасов
03.06.2017, 09:49 (обновена 05.06.2017, 15:15)

1 от 7 снимки Назад Напред

Музей на терора

Снимка: © Теодор Спасов

Във всяка от залите на „Дома на терора" в Будапеща посетителите могат да чуят подробна беседа за всяка от темите или да ги получат на хартия. Вижте в галерията повече за част от тях.

На един от най-живописните булеварди в Будапеща - „Андраси", се намира сграда в неоренесансов стил, построена през 1880 г., която днес служи за музей. Зад неговата красива фасада обаче се пазят зловещи спомени за два срамни и трагични периода от унгарския XX век.

Тогава тази източноевропейска страна е арена на кръстосан огън в експанзията на две диктатури, идващи от запад и изток - нацистката и комунистическата. В продължение на някоко десетилетия тази сграда наистина е била дом на терора и е използвана както и от нацистите, и от комунистите.

Домът на лоялността и терора

Булевард „Андраси" е една от най-красивите улици в града и това прави впечатление на всеки, посещавал някога Будапеща по работа или като турист. Булевардът се намира на ключово за града място и свързва центъра с Площада на героите - там са издигнати монументите на седемте лидери на маджарски племена, заселили се край река Дунав през средните векове. Парадоксално, и нацистите, и комунистите решават, че тъкмо там трябва бъде мястото, където да подлагат на ужасни мъчения и да екзекутират хората, които са им неудобни.

По време на Втората световна война, когато в политическия живот на страната доминира национал-социалистическата партия „Кръст от стрели", в тази сграда, позната тогава като „Дом на лоялността", се помещава нейната партийна централа. В подземието й обаче членове на движението „Кръст от стрели" измъчват и убиват хиляди хора, включително и много евреи.

Между 1945 г. и 1956 г., когато страната вече е под съветска окупация, сградата на „Андраси" №60 се използва от политическата полиция и продължава да бъде същински дом на терора и ужаса. Изоставената от национал-социалистите партийна централа се превръща в централа на милицията (политическата полиция), като хиляди са държани против волята им вътре, измъчвани и екзекутирани.

През тези години политическата полиция внедрява и вербува шпиони навсякъде. Много техни доносници следят и клеветят хората във фабриките, в редакциите, в офисите, в университетите, в църквите, в театрите. Следят всяка тяхна стъпка. Тази политическа полиция малтретира или осакятява по един човек от всяко трето семейство в страната. Месеци след като се нанася на „Андраси" №60, милицията започва да използва и подземията на съседните сгради, като на практика създава подземен лабиринт от затворнически килии - подземие на ужасите.

По-малко зло няма

В „Дома на терора" днес може да се видят помещенията, където са извършвани жестоките мъчения и убийства. Тези лабиринти са запазени в автентичния им вид. В горните няколко етажа на сградата пък са изложени автентични експозиции както от самия дом на терора, така и такива, които са свързани с трудните етапи от история на Унгария през XX век.

Ако скоро възнамерявате да посетите Будапеща, посетете този музей. Неговите експозиции със сигурност ще ви накарат да настръхнете от ужас. А после ще почувствате облекчение, че това вече е минало в Европа.

Трансформираният в музей дом на терора днес не е просто монумент в памет на жертвите на нацизма и комунизма. Неговият смисъл е да напомня за поуките от ХХ век - а именно, че никоя диктатура не може да бъде считана за по-малко или по-голямо зло от друга диктатура.

Във всяка от залите на „Дома на терора" в Будапеща посетителите могат да чуят подробна беседа за всяка от темите или да ги получат на хартия. Вижте в галерията повече за част от тях.

Oще: будапеща  дома на терора  дом на терора  евреи  комунизъм  музей на терора  нацизъм  национализъм  теодор спасов  унгария  фашизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.