Излез от час | webcafe.bg
Webcafe

Излез от час

Екип на Webcafe.bg
10.05.2011, 11:28 (обновена 11.05.2011, 13:03)

1 от 3 снимки Назад Напред

доброволци

Христо и Валентина - готините от AIESEC

Обикновено, като летиш за някъде, душата ти изостава с около 300 км/ч, но когато пътуването е свързано с нещо като доброволчески труд, тя те настига достатъчно бързо, за да си спомняш после дълго колажа от детски усмивки:

"Правихме всичко заедно с тях, играхме какви ли не игри, организирахме всякакви състезания, правихме пиеси за представленията, които малчуганите изнасяха, пяхме песни...", разказва Владислава Гюдюлева от УНСС клона на най-голямата студентска организация AIESEC.

Миналата година тя е била на двумесечен стаж в детски лагер край Самара, Русия, като част от него е бил посветен на работа със сираци, докато колегата й Христо Гопин е забавлявал хлапета на Световното изложение в Шанхай.

Би било проява на соцвкус да почнем за хора на тяхната възраст - двадесет и една-две годишни - с определения като крайно амбициозни и проактивни (със становища по проблемите във всяко кътче на света).

Въпреки че таргет на AIESEC са именно ония десетина процента студенти, които сериозно са се замислили за кариерното си развитие, тяхната осъзнатост е спонтанна и ненатрапчива, както с облекчение разбираме от анонса за утрешната презентация на организацията, в която членуват.

В него профилът на пост-постмодерния студент е лаконично нахвърлян с примамливи тагове като "лято", "емоции", "готини хора", "свят"...

До края на седмицата УНСС клонът на AIESEC се е заел със задачата да набере доброволци за летни стажове в сферата на Development Traineeship - социално ориентирана програма, най-често обвързана с неправителствени организации, която може да включва дейности по защита на правата на децата, екологични и образователни инициативи.

Социално-културните проекти, по които се набират доброволци това лято, са в Русия, Турция, Полша, Украйна и Румъния, като са свързани с представяне на българската култура, организиране на събития на спортни и здравни теми, поощряване на учениците да използват английски език, усъвършенстване на комуникационните им умения, както и работа с деца в неравностойно положение.

Този тип стаж, който не предвижда заплащане, но е осигурен престой и храна, позволява също така да топнеш пръст в културата и странностите на хора от цял свят: "В почивните дни, се срещах с всички останали доброволци - от Индия, Сингапур, Гана, Полша, Китай, Виетнам, Бразилия, Египет и Румъния, което е невероятен шанс да обменяш опит и идеи с всякакви чешити", разказва Влади.

След изцяло доброволческия трип от миналата година, по време на който е разчупила руския си език и е придобила опит, който не може да й даде теорията в университета, това лято Влади ще стажува в Германия, като този път става въпрос за работа във софтуерна фирма срещу прилично заплащане.

Това е т.нар.Technical Traineeship стаж, при който студентите работят в сферата на информационните технологии и инженерни проекти (разработка и поддръжка на уеб-приложения и софтуер, програмиране, системен анализ и проектиране, управление на мрежи и бази данни).

"Стажовете, които AIESEС предлага, обхващат голям спектър от професионални сфери и са обособени в 4 големи групи, с помощта на които търсенето на най-подходящия за кандидат за стаж се улеснява", обяснява 20-годишната Валентина Нанчева, вицепрезидент Комуникации на УНСС клона на AIESEС.

Освен Development и Technical Traineeship, студентите могат да кандидатстват за Management Traineeship, който дава възможност за работа срещу заплащане в сферата на финанси, счетоводство, човешки ресурси, марткетинг, управление на проекти, бизнес администрация. Другият вид стаж (Educational Traineeship) е в сферата на образованието (преподаване на език или на друг предмет на чужд език).

"За завършващите студенти има наистина изключително примамливи стажове, свързани с банковия сектор, с много добро заплащане", казва четвъртокурсникът Христо Гопин, който пък миналата година е бил на социален стаж в Шанхай, Китай.

Неговата задача, заедно с 20-30 доброволци от цял свят, е била да забавлява и обучава деца на възраст от 8 до 16 години, като основна част от програмата е била посветена на запознаването им със Световното изложение в Шанхай. За периода, по време на който през лагера минават около 3000 деца, единственият неприятен спомен на Христо е свързан с неатрактивния (най-нежно казано) български павилион на изложението, "в който имаше дори изкуствени цветя..."

"Мисля, че няма HR, който да не вземе под внимание доброволческия момент в CV-то ти", казва Христо, който в момента кара стаж в млада българска компания за дигитален маркетинг, докато продължава да членува в AIESEC.

Освен като стажанти, студентите могат да се включат като доброволци и чисто функционално, работейки в местните клонове на организацията. Един от най-мащабните проекти на AIESEC у нас например е България да стане по-привлекателна туристическа дестинация, като за целта осем чуждестранни студенти ще се запознаят с българския фолклор, традиции и природа, като съберат интересни истории, снимки и видео клипове. В края на проекта тези материали ще бъдат събрани в туристически гид, който студентите ще могат да представят в страната си.

Всеки, който се интересува от проекта, може да посети презентацията на AIESEC в УНСС на 11 май, зала 2023 от 19:30

Крайният срок за кандидатстване за летните стажове е 13 май

Oще: aiesec  деца  доброволци  китай  русия  стажанти  студенти  шанхай 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

1 D G D | 12.05.201100:03

"...примамливи тагове, таргетиране, проекти... в Русия, Турция, Полша, Украйна и Румъния, Development и Technical Traineeship, в сферата на финанси, счетоводство, човешки ресурси, марткетинг, управление на проекти, бизнес администрация..."
Как пък няма една дума за организация на производство, създаване на работни места?!?!?

"... Един от най-мащабните проекти на AIESEC у нас например е България да стане по-привлекателна туристическа дестинация..." - Е кЪ ще да бИло да не е - научихме се да мием чинии по чуждоземски пицарии - вече и у нас! Смее се
   

оценка

+0 -0