Докато има смислени хора, има смисъл! | webcafe.bg
Webcafe

Докато има смислени хора, има смисъл!

Велианна Кашева
03.11.2013, 19:05 (обновена 06.11.2013, 10:06)
12 юли,протест,протести

Снимка: © Стоян Георгиев

В последно време всеки ден чета възторжени статуси, надъхани изказвания и още по-надъхани контракизказвания. Някъде в цялата тази центрофуга от вярвания и псевдодискусии (псевдо, защото всеки си знае своето), постепенно и в мен набра клавиатурното желание да кажа, каквото имам да кажа.

Все пак именно заради това преди 4 години мечтаех да вляза във факултета по журналистика и после да стана един от онези хора, които имат средствата да помагат, да променят и "да я оправят тая държава"... Но няма да ви занимавам повече със себе си. Ще кажа само, че сега завършвам гореспоменатия факултет, от три години работя в медии и вече знам, че някога съм била много наивна. Защото инструментите на промяната са всъщност в ръцете на всички.

Когато дълго време един народ спи, накрая будителите му се озовават на улицата. С черешови топчета, с окупационни лозунги, с големи надежди. Може би затова всеки път оставаме недоволни - защото очакванията ни са твърде големи. Вярно, свобода се печели с борба, но не само. И не за една нощ.

В този смисъл, понякога се чудя дали пък не е твърде късно? Как може 68 години да търпиш (45+23... чак сега ли ни стигнаха?) и накрая да плачеш за непостижимата демокрация... НАРОДЕ????
Но после се пляскам по челото и си казвам, че

ДОКАТО ИМА СМИСЛЕНИ ХОРА, ИМА И СМИСЪЛ

А смислените хора сме всички онези, на които никой не плати, за да протестираме, всички, които всеки ден правим тази държава нормална, колкото можем, всички възпитани, образовани хора, които непрекъснато разширяваме хоризонтите си, всички, които не се страхуваме да мечтаем и да се борим за мечтите си.

В този ред на мисли - много ми се иска да оборя някои от клишетата, които като лавина засипват пространството. Омръзна ми да ме поставят в категории, в които не фигурирам. Има нещо много зловещо в контрааргументите на контрамислещите, които като зомбирани повтарят песента на бабите, за които "и 5 лева са нещо". Все си мисля, че за един млад човек, пълен с живот, енергия и възможности, 5 лева би трябвало да са смешна работа...

Та, за клишетата.

1) Стига с тия безцелни протести, окупации за спорта, хора без работа...

Първо: и кучетата разбраха целта на хората, които 5 месеца в края на работния си ден крещят: НОВ ИЗБОРЕН КОДЕКС - НОВИ ИЗБОРИ - НОВИ ХОРА В ПОЛИТИКАТА - НОВА ДЪРЖАВА.
А откъде ще дойдат тези хора ли? Ами нека видим. Нека им дадем шанс. Те са сред нас, не ги ли виждате? Но така де, контрапредставителите освен малко глухи са и малко недоскив. Нищо, сигурно е от възрастта...

2) Тоя Бойко много пари има... щом продължава да плаща...

Сигурно, дам... Бойко и протестите срещу себе си организира, за да падне, за да може после да го изберат, а после не си купи изборите, за да има пари за следващи протести, за да може после да направим нови избори, които, ако му останат пари, да си купи... Стратег!

Никой не казва, че няма платени протестиращи. Има (или поне имаше). Както на протестите, така и на контрапротестите. Но от всичките ми репортажи мога да ви кажа, че тези хора винаги си личат. По широкоплещестите гърбове и физиономии на хора, загубили много мозъчни клетки от блъскане и чалга.

Интелигентните, стойностни хора никой дори не се опита да ни купи. Знаят, че не могат. Знаят, че нашите мечти стигат малко по-далеч от пълния хладилник. Познавам лично много от студентите, които първи окупираха СУ, и знам, че те са много повече от студенти. Те са тези, които правят хиляди неща ИЗВЪН аудиториите, ЗА университета, ЗА студентите и ЗА бъдещето си, в мирно време, много преди протестите да започнат... Сега обаче не е време за мирно време. Време е за крайности.

А за Бойко... Вие НАИСТИНА ли не разбрахте, че този протест е срещу всички? Срещу антиморала в политиката? А никой, никой досега не се е показал като морален... Поне ние, 23-годишните, не помним.

3) Стига сте пречили на нормалното ни съществуване. Аман от блокирани улици и затворени аудитории! Искаме да се движим и да учим нормално.

Това, честно, винаги ми звучи като изказване на хора, на които явно всичко им е наред. Хора без проблеми. И дали е Бойко или Орешарски, или друг крадец - все тая, те са си добре. Браво - хубаво е, че има и такива хора, че не всички сме многострадалци в тази България. Само че тези, на които нещо не ни е ок, тези, които нещо ни убива под седалката, имаме пред себе си някои по-важни задачи от това, просто да си седим удобно. Защото не ни е удобно, и докато е така - отказваме ние да бъдем удобни.

И много моля, този аргумент за "правото на образование" не го казвайте на НИКОГО! Всеки човек от всяка нормална държава би ви се изсмял. Защото първата и най-важна роля на образованието е да създава информирани, мислещи хора, които имат позиции и ги защитават. Другото е зубрене на стари учебници, взимане на изпити и получаване на хартийки, с които можете да си изтриете... всъщност нищо. Толкова са непотребни тези хартийки, ако зад тях стоят хора, които не могат трезво да разбират действителността...

И още нещо - правото ми на живот е по-важно от правото ти на образование, който и да си, колкото и да си платил за това... Универститетът и лекциите няма да избягат. Но виж, умните хора - те ще избягат...
Ето от това ме е

СТРАХ

Страх ме е от най-важния избор, който трябва да направя. Сега завършвам образованието си и трябва да реша - да остана и да се мъча тук, или да замина някъде и пак да се мъча, но поне с надеждата, че там усилията ми няма да са напразни. Протестирам, подкрепям всички протести от самото начало, крещя, недоволствам от дъното на донкихотовската си душа, но цялото това нещо се случва с една топка в гърлото ми - дали ако остана, няма да стана просто следващия курбан на нещо, твърде изгнило, за да се поправи?

Някой си професор Стратев каза "Като не ви харесва, емигрирайте"... и взриви протестиращите млади хора. Обаче знаете ли кое е по-страшно от репликата на този смешко? Майка ми. Майка ми, която ми казва: "Маме, бягай, ако си щастлива другаде, и аз ще съм добре." Майка ми, която е готова да стане кредитен роб доживот, за да мога аз да избягам, щом така е по-добре... Майка ми, която завинаги ще живее в един 10-хиляден град, докато аз обикалям света, да си търся щастието, защото за мен няма място тук. И баща ми, който мъжки ще понася всичко.

Българската майка и българският баща са много по-страшни от някой си професор Стратев. На него не му пука и капка за нас, докато има кой да плаща за изпити в учебното му заведение. Когато обаче тези, които най-много те обичат, те гонят някъде далеч, значи наоколо е станало много страшно.

И въпреки това, въпреки всичките грешки на всички поколения преди моето, гледам очите на протестиращите и ми се плаче. И топката в гърлото пак ме стяга... Как да ги предам? Как да замина някъде, без да ми пука за всичките тия красиви и умни хора, които може да нямат и 5 лв в джоба си, но имат най-важното, а то не се купува - имат вяра.

Дори и кабинетът да не падне, дори и да не постигнем голямата политическа промяна, която жадуваме, има нещо, което тези протести вече дадоха като резултат -

ВИДЯХМЕ, ЧЕ СМЕ МНОГО

Видяхме, че поговорката "и сам воинът е воин" всъщност не важи, видяхме, че умните, културни и добри хора, хората с ценности, хората, които не са претръпнали и които още могат да мечтаят, още съществуват, тук и сега, в България.

Видяхме, че има при кого да останем. И може би... може би има защо.

Oще: протести  студенти  университет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.01.2012, 13:44

11 Georgi Avramov | 20.11.201319:00

Когато наскоро хора ми казаха, че не подкрепят студентите, защото не знаели какво искат. Или не са казали точно определени искания, тогава се замислих. В последните дни търсех отговора именно на това. Какво искат студентите? От кого го искат? Защо? Те искат ОСТАВКА, това почти всеки го иска. Другото е МОРАЛ, искат го от политиците, но тънкия момент е точно тук. Народното събрание е олицетворение на държавата. Правителството са хората, който трябва да ни управляват. Заключението е, че тези хора искат да събудят Морала във всеки един гражданин на България. И са прави, защото моралните ни ценности отдавна са изгубени или забравени!!! Няма да поучавам никого, нямам това право, но нека колкото може повече хора прочетат това и да се огледат! Да се попитат, дали им е останал Морал! Дали имат желанието да променят своето бъдещо, своята Родина!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

10 peta_wawa | 13.11.201321:36

Много добре написано, точните думи, сурова емоция! Така са се сменили ценностите в тази държава че нямам думи! Някакъв си там измислен професор, начинът по който се държеше и говореше беше безумно обиден, никой уважаващ себе си човек не трябва да стои и да слуша подобно издевателство, независимо на 19 или на 99 години! Позор, това беше за уволнение!
Както каза Харалан Александров вчера, днешните студенти може и да не са чели книгите, които ние сме чели, но знаят вече доста повече от нас за неща, които не съществуваха преди 30 години. Няма авторитети, не озволявайте да ви подценяват, 20-30 годишните са били и винаги ще бъдат двигателя на човечеството. Неглижирането и репресирането им не е довели до нищо добро, за никоя власт или мухлясал "авторитет" !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2013, 16:06

9 Dilyana Kaneva | 05.11.201316:18

До Michael Kissiov. Много си прав, но дали в България имаме подкепата от държавниците за това да се развиваме и работим тук - това е въпросът и проблемът, който се мъчи да ни убие като народ. Най-сетне ни заболя, което значи, че не сме мъртви. Мъчение е да правиш бизнес и да израстваш в България, системата те размазва умишлено. Но сега е време ние да размажем системата, защото сме живи и ни боли. А когато ни боли сме още по-силни!
Чудесна статияУсмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

8 Rowan | 05.11.201316:16

Хмм, това дете да протестира толкова дни и после да напише толкова силно емоционална статия... само по повърхностната си представа на реалното състояние на страната ни. Добре, че хабер си няма как функционира държавата в дълбочина, щото тогава изобщо няма да се замисли за билета и за никакви морални бариери няма да има време да се сети.

И да се промени системата и да се намерят онези хора за които тя споменава, години ще трябват (по моемнение поне 5) да се изринат авгиевите обори на законодателството първо, а после и на цялата администрация свикнала да работи по сегашния начин, за да усети средностатистическия гражданин някаква осезаема промяна.

Работата е много зле мили деца, но вие сте прави, щото все от някъде и все някога трябва да се почне.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 14:57

7 Michael Kissiov | 05.11.201315:01

Много добре написана статия. Не ме разбирайте погрешно, но не искам да се съглася с това, че протестирайки, би могло да се оправи моралното, здравословното и финансовото състояние на когото и да било. За да не бъда пришит към някоя политическа партия, казвам, че не съм член на никоя, но симпатизирам на всяка, която видно прави нещо за подобряването, на социалният живот на хората. Отделно от това, обаче бих искал да кажа, че не протести, а мисъл, въображение, идеи и работа са необходими. За съжаление от наблюденията ми над света и България, мога да кажа, че единственият начин - хората да са добре е сами да издействат благосъстоянието си. В България, за съжаление обаче, болшинството от хората смятат и се надяват, да дойде някой и да ги оправи, но никой не го е еня за другият. Мое лично мнение, е че протестите са пример за това. Във филм чух една фраза, която много ми хареса и мисля да споделя тук - "Студентите на Харвард смятат, че е по-добре и по-лесно да създадеш работа, отколкото да си намериш такава". За критиците който ще кажат, че това не е Харвард, да подчертая, че няма значение къде си, а кой си и какво правиш. За съжаление преходът и про-атлантическата ни ориентираност, свободният достъп (безплатен) до филми, е довел до абсолютно затъпяване на нацията, която се е превърнала в абсолютни лежачи, чакащи на готово всичко. Да в други държави е възможно, но за момента не и тук. Стига сте протестирали, а вземете се стреснете и използвайте сивото си вещество, за да създавате, работа и възможности за себе си и ближните си, като една нация, един народ. В противен случай, дори и най-добрите политици да дойдат на власт, няма как и какво да се промени. Всеки народ заслужава съдбата си и тя е в ръцете на всеки, а не на някой дръг. С вяра за по-светло бъдеще за България....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.11.2012, 15:40

6 Rossen Smoukov | 05.11.201311:15

Адски силна статия, браво! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 22:03

5 fabiani | 04.11.201322:35

Аз съм един от многото родители,чийто деца са далеч от тях.Преди година,когато синът ми замина да учи и работи на 5000 км от мен и майка му,на прословутият "Терминал 2",докато тя плачеше,а на мен ми течеше кръв от сърцето детето ми каза(за мен си е дете, па макар и на 21г.)Тате,знам,че ви е много тежко и много ви обичам,но тук няма живот....и се качи на самолета.Сега прочетох статията на това младо момиче и тези редове:"Когато обаче тези, които най-много те обичат, те гонят някъде далеч, значи наоколо е станало много страшно" ме докараха до сълзи......глупости.....направо се скъсах да рева и да псувам...сам разбира се,не искам да разстройвам съпругата ми с гледката на плачещ мъж на средна възраст...и така.Благодаря за тази статия!
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 15:11

4 Yordanka Stanulova | 04.11.201315:15

Първият смислен коментар, и споделяне на гледната точка на нормалномислещият, неозлобен и градивен човек, който съм чела през последните 6 месеца. Седя си тук сама и сълзите ми се стичат по лицето, и не знам дали са сълзи от мъка или от облекчение. Наистина докосна сърцето ми, Благодаря ти!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 30.08.2013, 13:38

3 albavladi | 04.11.201314:55

Много силна статия! Браво!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2013, 13:53

2 Dimo Grigorov | 04.11.201312:49

ще бъда кратък. статията ми хареса. носи емоции, които аз също съм изпитвал. особено ми хареса един от последните абзаци ".... И топката в гърлото пак ме стяга... Как да ги предам? Как да замина някъде, без да ми пука за всичките тия красиви и умни хора, които може да нямат и 5 лв в джоба си, но имат най-важното, а то не се купува - имат вяра." Браво. Усмивка
   

оценка

+5 -0