Баба Севда и децата на другите | webcafe.bg
Webcafe

Баба Севда и децата на другите

webcafeЕва Мартинова
22.02.2017, 09:45 (обновена 24.02.2017, 13:45)
баба, баба ти, възрастна жена

Снимка: © GettyImages.com

Тя е другата България - пак е изоставена, но може да обича. (снимката е илюстративна)

По темата „Българите и бежанците" ни заляха орди от милиони думи. Настана поголовна словесна сеч, в която оцеляха най-кресливите. Чухме хиляди мнения и ни заглъхнаха ушите. Направиха се стотици репортажи и ни заболяха очите. Разделихме се на куртоазни либерали и бойни патрЕоти и си забравихме сърцата.

Преди две седмици жителите на Широка лъка изгониха две афганистански момчета, институциите ги прехвърляха по домове и паланки и те станаха два пъти ничии деца. Бащи от родопския град обясняваха как се страхуват за дъщерите си, уплашени деца молеха учителките си да ги съпровождат до магазинчето за закуски. „Сега са двама, после може да станат двайсет и двама", някой си изкряска. „Може да носят зарази", усъмни се друг. Няколко дни по-късно жителите на Елин Пелин възтанаха срещу семейство възрастни сирийци. „Утре ще станат повече от нас и ние, шопите, няма да го допуснем", заяви кметът. „Покръстете се първо", извика друг.

Борбата за чиста елинпелинска раса е безмилостно жестока. Води се предимно с ракия, кисело зеле, сланина и надежда в лотарията. Търкай златните пирамиди и Елин Пелин uber alles! Или „make Elin Pelin great again", както би казал Тръмп, ако беше шоп.

И докато криворазбраната носталгия по „българщината" ни залива от киното, литературата и политиката, докато все по-често виждаме автомобили с просто ей така развят трибагреник, от които хвърчат фасове направо върху пробитите от дупки улици, а мениджъри от международни корпорации и манекенообразните им половинки купонясват уикенда в механи, пременени с народни носии, щото „най-важното е да сме българи", нищо че всеки ден пускаме по петнайсе имейла, започващи с „dear all", една баба в инвалидна количка се появи по телевизията и показа какво е да си човек, пък било то и българин.

Една баба, без да осъзнава, направи така, че лицемерните приказки на всички, които работят-проблема-с-бежанците-в-България да изглеждат празни, безсмислени и противни. Тя се казва Севдалина Сотирова и живее в Дома за стари хора в с. Баня, Нова Загора. Най-чистият човек, когото можете да видите по телевизията тия дни, когато всички са „je suis политик". Севдалина Сотирова не е от БХК, не говори за европейски директиви и не знае какво е да си с либерални възгледи. Севдалина Сотирова не е патриот, защото това ще й помогне да влезе или да остане в парламента, не е българка, защото това е модерно за свободното време.

В пряко включване от селото, където в две сгради едни срещу други живеят пенсионери и мигранти, Севдалина каза за съседите си: „Това са едни млади хора, прилично облечени, с хубави малки дечица, които ние, насядали по пейките, винаги каним да почерпим с бонбони и да погалим по главите, защото също сме загрижени за нашите деца, които са далече от нас. Това са хора като всички нас. Нищо лошо не сме видели от тях."

Пенсионерка-инвалид, живееща последните си дни, без да е заобиколена от любовта на близките си и сигурно имаща хиляди причини да прилича на озлобените шопи или страхливите родопчани, се оказа единственият човек със сърце по тия пусти телевизии. За големите българи с големите шкембета тя сигурно е изкуфяла бабичка, за мен е героят на гнусното, грозно, просташко и овълчено време, в което имаме честта да живеем.

Тя е другата България - пак е изоставена, но може да обича.

Севдалина Сотирова е и щастливка, защото ако беше сама в собствения си дом, досега да е ограбена, пребита или измамена от някой сънародник. Баба Севда е българка без внуче наблизо, което да погали. Тя се радва на чужди деца, за които България сега е дом. Вие ги гоните, тя им дава бонбони, вие се страхувате да не станат повече от вас, тя ги гали по главиците, вие пишете сърцераздирателни статуси за тях, тя живее срещу тях. Село Баня е като утопия с неговите пенсионери и мигранти, живеещи в мир и разбирателство, Елин Пелин, Широка лъка и Розово са реалността - страх, омраза и егоизъм.

И докато се чудим за кого да гласуваме, защото за пореден път се предлага промяна и цари политически ентусиазъм за-по-добро-бъдеще-честност-и-изкореняване-на-злото, една друга баба, отишла да изпрати мартеница за внучето си в чужбина, каза с достойнство и без излишни емоции: „Едно-единствено дете имам и добре че замина. Ако бях само три години по-млада, щях и аз да изчезна, да мия тоалетни, но да не съм тука". Даваха я по новините, нямаше име, но аз я познавам. Вие също.

Oще: афганистан  бежанска вълна  бежански център  бежанци  българия  гражданска война в сирия  деца  ева мартинова  елин пелин  имигранти  мигранти  патреоти  патриоти  розово  севдалина сотирова  село баня  статуси  широка лъка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 23.02.201715:20

Е, изкуство, наука и култура главно аристокрацията и в градовете. Техните аристократи нали час по час ходят в Париж. Пък и в градовете има повече възможности да се научиш - образование, библиотеки, театри, концерти, зали. Също е и битово по-устроено. В Сибир не можеш да копнеш една копка в земята от студ, ще се издигаш артистично, къде ти. Или по селата. Може и там да се случи, талантът не пита у кого да се засели, той си се ражда където си иска. Но по-рядко, заради условията. Сега се сещам за Шукшин, и той обикновен на вид, жена му ведра, но прилича на колхозничка, обаче много хубав писател. На Горки не му знам произхода. По Сталиново време писатели, поети и драматурзи изчезнали безследно по лагерите. Такива неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

27 7 | 23.02.201713:09

Абе, ние ,че сме си братя, братя сме, ама нещо не се държат с нас много братски...
Руснаците принципно са духовни аристократи и ги бива за литература, изкуство и т.н., но и те страдат от грандоманията на числено големите нации/народи.
Ако продължават и те да ни третират пренебрежително, нищо няма да спечелят, напротив.
Да не говорим, как им се е отразило "великото събитие"...като на нас, де. Смее се

Българите сме новите богоизбрани, ей- който пръв се светне и ни помогне да се освестим, най-много ще спечели, гаранция. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

26 Dear Ivan | 23.02.201712:35

7, да, не ни харесва и изобщо не се заблуждавам, нито искам да заблуждавам някого. Той не ни харесваше много и социалистическият СССР, но там поне имаше ред и също така някои специфични руски неща - къде кристали, къде горчица, къде някой здрав уред, хубави актьори, някои хубави филми, хубав театър, хубава проза, хубава поезия, хубав балет, хубава класическа музика. И образованието им беше хубаво. Но тези неща не са от Ленин и Великата октомврийска социалистическа революция, а ОТПРЕДИ и ВЪПРЕКИ тях. И освен това в цивилизационно и културно отношение сме им метрополия. И също минавахме по-леко от другите социалистически държави заради лицемерното поведение на бай ти Тодор Живков - ние сме братя, ние това, ние онова, и тук сме си малко така, по на завет Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

25 7 | 23.02.201712:03

ДИване,

Само да вметна, че постсоциалистическа олигархична Русия тоже не ни харесва...да не се заблуждаваме Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

24 Dear Ivan | 23.02.201711:49

Павуре, ама Сашо Йорданов е една карикатура, която мели проамериканизми и антирусизми като машина, без да мисли, и гъза ще си даде за пари. Пък може и да си вярва, де да знам. Като жените, дето Вонегът казва, че жените се стараят да узнаят какво мислят другите, за да започнат и те да мислят същото Усмивка

Кайвето, какво да ти кажа. Това е сайт, поне формално, който се списва с ниска и простолюдна култура. От една страна изразява интересите на собствениците и персонала - кой футболист кого наебал, коя има големи цици в "Инстаграм" и кой прочут педераст кво направил, дето ние иначе няма и да узнаем, че има такива. И наистина харесват тюрлюгювеча Америка. Което е дописник, като Антония Антонова и Мара Касимова, е глупаво като първата или еснафски посредствено като втората и като този, как беше, дето го бъркам с Драго Чая, един друг Драго. И пари. Този сайт културни читатели няма да събере, освен ташак да си правят и някой от улицата да подвиква. Не вярвам да е проводник на големите фондации с пари или на БХК. По-скоро са всеядни - който даде реклама. Това също е труд - обикалаяш всички и който пусне, доста работа е Усмивка Прехранват се хората Усмивка

Абе карай, ташак да става. Казваме каквото мислим, ако хване, хване Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

23 Pavur Pezev | 23.02.201711:01

Драги Иване,за забава ти предлагам да фърлиш едно око на стената на Дон Домат-Сашо Йорд.Там под статусите му е събрн каймака на изкукуригалите седесари от деветдесетте,реститути и млади ''десни''. Там все едно четеш вестник ''Демокрация''от 1990-та. Дето казват братята украинци-''шарманка''-върти ги едни и същи до затъпяване.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

22 Pavur Pezev | 23.02.201710:57

Драги Иване,версията ми е че има ''квота''за статии на тема ''KLETI BEJANCI''и льоши бугари,с промити от кремльовската пропаганда мозъци.Явно си мислят,че колкото повече дуднеш за това,толкова повече люде ше се ''конвъртнат''в правата,соросоидна вяра.Обаче на инфо-фронта,нещата не са като през деветдесетте,сал едни вестници,радио и две-три програми по телевизора.Явно кайвето я карат по старата гьобелсова схема,ама тя очевидно не върви.Да ти кажа и на мене ми е хикс защо продължават.Явно са много отдадени на ''каузата'',направо зилоти . Седерасти-сектанти. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

21 Dear Ivan | 23.02.201709:56

Павуре, мерси, сега вече знам, че Йемен е република. Никога не бях си задавал въпроса Усмивка Но ме караш друг да си задам. Сега, че съм против "бежанците", това и врабчетата го разбраха, но тези защо пишат тия глупости? Първа версия: При тях схващането на нещата идва със закъснение, някаква особена форма на ретарди. Втора версия: Да изкарат някой лев. Кво, кво е модерно сега, а, да бежанците. Аре, 50 лева, кво. (Ония, поръчковите соросоиди с големите мангизи са друга опера.) Трета версия: Седи и нещо я мъчи, някакви неясни силни чувства Усмивка Иска да се изяви, да се покаже и тя. И чула нещо за бежанците и според силите си проявява някаква домакинска милозливост - бабата обича, дядото обича, лошите елинпелинчани, вие защо биете негрите, и разни такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

20 Pavur Pezev | 23.02.201709:23

Кога ходих в Ходейда(Йемен)само преди два месеца,там суперкаргото разказа как мнозина искали да станат БЕЖАНЦИ,заради войната,обаче искали да избягат в най-близката държава-СА,ОАЕ...Връщали ги.Стреляли ги.В СА статут на ''бежанец''въобще не съществува в речника им и в законодателството.В ОАЕ е същото.Можеш да получиш работна виза,но йеменци са в немилост,понеже ''бунели населението'' срещу принципите на монархиите в Персийския залив и техните опити да потушат нарастващото недоволство срещу това.Както знаете Йемен е РЕПУБЛИКА.СА от 1996-та ги тормози,инспирира преврати и поставя марионетки,естествено одобрени от режима във Вашингтон.Сега са измислили ''иранската връзка''в събитията там.Видяхме какво стана с ''арабската пролет''в Бахрейн-дойдоха сауди танковете и всичко приключи.Левичар-либерастията е толкова лицемерна и гнусна,че няма и накъде повече. Интересно защо ева,Ема и другите не хленчат за правата и свободите в СА,ОАЕ,Бахрейн,Катар,Израел и прочие държави които отказват да приемат ''сирийци''от Пенджаб в качеството им на ''бежанци'',а е пълно с бачкери пакита,индуси и афро-африканци,дето сигурно се броят на пръстите на едната ръка,а?Защо Австрия има квоти?Защо баба Меркел даде заден ход и е отказала над 700000 молби за статут на ''бежанец''и ускорява процедурите за екстрадация в трети държави?Няма ли да ревнете за нетолерантните и тесногръди шваби?За австрийците,дето пък имат квоти за ''бежанци'' което е трицифрено число,а? Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

19 Dear Ivan | 22.02.201723:43

Не знам, ние ще побеждаваме тука. От кубинците сме заели само ентусиазираните викове Усмивка Мога да ти кажа какво можеш да си купиш с 50 стотинки в София - да добавиш още 50 стотинки и да си купиш една баничка от "Ни-Кай", много са хубави и само от натурални продукти. Фукат се с това на пликчетата си Усмивка
   

оценка

+0 -0