Търсачката изнесе данни кои страни искат данни за потребителите и цензурират страници | webcafe.bg
Webcafe

Google: Вашето правителство ви цензурира!

Webcafe.bg , по чуждия печат
22.04.2010, 11:46 (обновена 23.04.2010, 12:22)
Големият брат

Големият брат те следи...

За първи път Google разкриха подробности колко често страните по света искат да получат данни за потребителите или да се цензурира информация. Бразилия оглавява списъка с 3663 случая на искания на данни, докато САЩ са втори с 3580 искания. Великобритания с голям интервал заема третото място с 1166 заявки за разкриване на потребителска информация.

Миналия месец Интернет гигантът изтегли търсачката си от Китай заради проблеми с онлайн цензурата. Google твърди, че не може да покаже статистика за заявките от Китай, тъй като там те се смятат за държавна тайна.

Бразилия е направила и най-много заявки до Google за премахване на съдържание - общо 291 искания между юли и декември 2009 г. След нея идват Германия със 188, Индия със 142 и САЩ със 123 искания.

Търсачката пусна онлайн инструмент, който прави анализ на тези стойности, като от фирмата изразиха очаквания, че това ще е "само първата стъпка към по-голяма прозрачност".

"Огромното мнозинство от тези искания са резонни и исканата информация е за законни разследвания на криминални престъпления или премахване на детска порнография", каза директорът на Google по юридическите въпроси Дейвид Дръмонд.

"Смятаме, че по-голяма прозрачност ще доведе до по-малко цензура. Освен ако фирмите, правителствата и отделните хора не направят нещо, Интернет - такъв, какъвто го познаваме, ще стане обект на дори още по-големи ограничения. А това ще отнеме избора и контрола от потребителите и ще го прехвърли в ръцете на хората, които биха ограничили достъпа до информация."

Google са в центъра на шумна борба с Китай по въпросите на цензурата. Търсачката спря да цензурира резултатите си по-рано тази година, след като бяха хакнати акаунти в Gmail на потребители, свързани с групите за защита на човешките права в страната. Фирмата казва, че атаките идват от Китай, докато китайските власти отричат да имат нещо общо с хакването.

Инструментът на Google за "правителствените заявки" бе представен в същия ден, в който канадският комисар по защита на личната информация изпрати отворено писмо до фирмата във връзка с проблеми около защитата на лични данни. Представители на висшата администрация от 10 страни подкрепиха оплакването, изпратено директно до шефа на Google Ерик Шмит. Компанията обаче заяви, че съвпадението е случайно и не се опитва да прикрие един проблем като заостря вниманието върху друг. 

"Забелязваме тенденции в тези искания от страна на властите и работим по тази инициатива от много време", коментира пред BBC News Скот Рубин, основен говорител на Google. "Всъщност, инициативата е свързана с нашия непрекъснат стремеж да правим информацията достъпна - и се надяваме това да даде пример и на други фирми да споделят данни и да станат част от дискусията, която се води около тези искания."

Google обявиха, че разкриват информацията "в духа" на принципите, формулирани от Global Network Initiative - група, които насърчава свободата на изразяване онлайн. Yahoo и Microsoft също са част от тази организация. От фирмата съобщиха, че до момента 40 правителства цензурират информацията, в сравнение със само четири през 2002 г.

"Оповестените от Google цифри далеч не са толкова прозрачни, колкото биха могли да бъдат," коментира Том Крейзит от технологичния сайт Cnet.com. "Инструментът не прави анализ на данните за това колко пъти Google са изпълнили или отказали искания за информация за отделни лица. Те съобщават колко често - в общия случай - те се съобразяват с исканията за премахване на информация, но не осигуряват конкретна данни."

Google твърдят, че работят по усъвършенстването на инструмента си и "той ще става все по-добър". Следващото разгласяване на данни, събрани с него, ще бъде след шест месеца.

Oще: google  цензура 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2010, 14:28

1 Stanka | 23.04.201008:12

ПИТАМ СЕ ДО КОГА ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА ИНТЕРНЕТА ? ТОВА ЧУДО НА ОБЩУВАНЕТО НА ХОРА ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ ! ТАКА ХОРАТА ОТ РАЗЛИЧНИ КОНТИНЕНТИ ОБМЕНЯТ МИСЛИ И СЪЗДАВАТ ЧОВЕШКИ ВРЪЗКИ,КОИТО ИНАЧЕ СА НЕВЪЗМОЖНИ ! НО СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ, ДАЛИ НЯМА ДА ГО ЗАБРАНЯТ ? ЗАЩОТО ОБЩУВАНЕТО ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ Е ОРЪЖИЕ В РЪЦЕТЕ НА МИЛИАРДИТЕ ЧОВЕШКИ ДУШИ ! Смее се Много щастлив Чуди се
   

оценка

+0 -0