Защо младите унгарци залитат по крайно дясното | webcafe.bg
Webcafe

Защо младите унгарци залитат по крайно дясното

Webcafe.bg, по сп. Time
12.03.2012, 15:48 (обновена 14.03.2012, 07:43)
унгарски младеж

Снимка: © Getty Images

В началото на януари, след като консервативното правителство на Унгария прие противоречиви изменения в Конституцията, които според неговите опоненти сериозно заплашват позициите на държавата в ЕС, десетки хиляди протестанти се събраха по улиците, за да изразят недоволството си.

"Предлагаме нов тип съпротива," заяви депутатът от опозицията Давид Дорос. Заедно с много други граждани на страната, той смята, че протестите са повратен момент за новото поколение унгарци, много от които преди бяха апатично настроени към политическия живот в държавата.

Унгарска младеж доскоро бе апатична и не смяташе, че може да промени нещо

Въпреки че унгарците имат дългогодишна традиция в оказването на съпротива (например въстанието от 1956, което в крайна сметка бе потушено от съветските войски), десетилетията комунистическо управление са оставили след себе си култура, основана на фатализма и убеждението, че обикновеният човек може да направи много малко (или почти нищо), за да окаже влияние върху хода на държавата.

Но изглежда че тази нагласа се променя сред младите, а катализатор за това е все по-автократичното правителство на министър-председателя Виктор Орбан.

След като спечелиха исторически мандат на изборите от 2010, Орбан и партията му Фидес създадоха амбициозна програма за законодателна реформа, която включва нов закон за медиите и преработена Конституция, която спроед критиците сериозно ограничава свободата на словото и подкопава независимостта на централната банка и правосъдието.

Бивши лидери и организации за защита на човешките права непрестанно атакуват правителството с искания то да преразгледа действията си. По време на визитата си в Будапеща м.г. държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън призова за "реално гарантиране на независимостта на правосъдието, свободна преса и прозрачност на правителството".

Нарастващото недоволство сред унгарците най-накрая ги изкара по улиците. Много от тези, които се събраха пред операта в столицата на 2 януари, бяха прогресивни млади професионалисти и студенти. Анализатори обаче твърдят, че те са имали необичаен съюзник: привържениците на дясната партия "Йобик" - антиромска екстремистка група, която се е превърнала в значителна политическа сила в Унгария и привлича все повече млади последователи.

Крайнодясната идеология привлича младите и образовани унгарци

В други части на Европа крайно десните движения обикновено привличат бедните и необразовани хора на дъното на социалната пирамида. В Унгария обаче, изглежда важи точно обратното.

В ново проучване, проведено от британската консултанскта организация "Демос" и унгарския Институт за политически капитал, изследователите анкетират повече от 2200 "фенове" на страницата на "Йобик" във Facebook, за да разберат по-добре типа хора, които подкрепят партията.

Въпреки че потребителите в социалната мрежа като цяло са млади, изследователите били изненадани от големия брой на добре образованите поддръжници на партията: 36% от анкетираните са студенти, 22% имат завършено университетско образование, а 6 на сто имат следдипломна и професионална квалификация.

"Почитателите на "Йобик" във Facebook са по-склонни да гласуват, по-активни са и вероятността да протестират при тях е по-голяма" в сравнение със средностатистическия унгарски гражданин, коментира Джейми Бартлет, главен изследовател в "Демос".

"Поддържниците на партията са обвързани с музика, дрехи, мода и фестивали, които са част от културата на "Йобик". Тези връзки са нещо, което не виждаме в другите западни крайнодесни партии".

Когато говориш на езика на новото поколение, идеологията става леснодостъпна

Най-важният въпрос, който интересуа изследователите, е защо такива образовани и политически осъзнати млади хора биха били привлечени от крайно дясна партия, която бившият премиер Ференц Дюрчани някога заклейми като "неонацистка", но въпреки това тя успя да спечели 17% от гласовете на изборите през 2010.

Възможен отговор е добрият маркетинг. Според Петър Креко, директор на Института за политически капитал, "Йобик" се харесват на унгарските младежи заради активното си присъствие в сайтове като Facebook и унгарската социална мрежа iWiW, както и заради организацията на концерти и музикални фестивали. "В момента "Йобик" е единствената партия, която говори на езика на младите", коментира Креко.

Младите привърженици на "Йобик" са мотивирани и от нещо повече от икономиката - националната идентичност и заплахата за унгарската култура също предизвикват сериозни притеснения сред тях.

Една обезпокояваща констатация от проучването на "Демос" и Института за политически капитал е, че 20% от привържениците на партията на възраст между 16 и 20 години посочват анти-ромските убеждения на "Йобик" като основна причина, поради която са онлайн фенове на партията.

Ева Фаркаш, 26-годишен студент по право в източния град Мишколц обяснява, че подкрепя "Йобик", защото работи за "унгарската родина". "Необходими са радикални промени за изграждането на тази родина. Имаме нужда от истинска демокрация, която се основава на подкрепата на почтени трудещи се хора," обяснява тя.

И други партии се опитват да канализират с различен успех младежкото недоволство

Разбира се, "Йобик" не е единственото политическо движение, което набира технологично грамотни млади привърженици в наши дни. Партията LMP ("Политиката може да бъде различна") се появява изневиделица по време на последните избори, ала успява да се превърне в третата най-голяма опозиционна партия в парламента.

"Младите хора са отворени към нас, защото са отворени към новите начини за правене на политика," обяснява Тимеа Сабо, депутат от LMP.

Друга прогресивна група, наречена "Един милион унгарци за свободата на словото", успява да привлече 95 000 Facebook потребители от нейния старт през декември 2010 насам. Миналия октомври групата организира най-голямото анти-Орбан шествие до момента, привличайки 70 000 души на улицата на 55-ата годишнина от революцията през 1956 г., а неговото финансиране се осъществява чрез малки дарения през Facebook.

Организаторите разпространяваха и "пропуски за пресата" по време на шествието, приканвайки хората да станат незаивисми журналисти и да публикуват разказите си онлайн като начин да изразят позицията в подкрепа на свободата на пресата.

Сабо вярва, че "Йобик" е краткотрайна мода сред младежите - такава, която ще отмине скоро. "Не се притеснявам твърде много, защото вярвам на гласоподавателите. "Йобик" не успяха да постигнат нищо от това, което обещаха... Тяхното анти-ЕС послание не работи. Те не са ефективни в парламента и хората ще се уверят в това сами - рано или късно."

Въпреки това, "Йобик" поне са осъзнали, че има промяна в унгарската политика в момента: с нарасналата политическа активност на толкова много млади хора, бъдещето на държавата може би принадлежи на партията, която е в най-голяма степен способна да ги активизира и мобилизира.

След години, в които те са били в периферията на вниманието на унгарските политици, младото поколение - и неговите гласоподаватели - изведнъж придобиват съществено значение.

Oще: движение  демокрация  йобик  крайно дясно  образование  орбан  партия  унгарци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 14.03.201202:48

Шокиран леле леле.........сега по унгарците ли ще залитаме? те са точно толкова гадно племе,както и румънците,така че,ако обичате....първо срещнете някой от тези места,опознайте го,работете малко заедно и после може да си говорим що за стока са бой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

3 Bobby_gBG | 13.03.201212:50

Не е само Унгария, цяла Европа, при това с право залита все повече и повече по "крайно дясното", което не е съвсем точно, тъй като всъщност залитат по национализма.

А национализма не е нито десен, нито ляв, той има и от двата типа мерки - но не е центристки, той е едновременно крайно ляв и крайно десен.

И така и трябва да бъде. "Демокрацията" и "социализма" се провалят с гръм и трясък, платени от международните корпорации, хората се надигат, и ще продължат да се надигат срещу самозабравилите се социалисти, капиталисти, консерватори и "демократи".


И дори и първите партии носители на национализма да се провалят (като Атака или Йобик), национализма ще продължи да се развива и последователите му - увеличават, докато се появят качествени националистически партии водени от доказали се качествени хора, които ще проведат истинска националистическа политика, и ще върнат света в положението в което трябва да бъде, ликвидирайки толерастията и либерализма.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.01.2011, 18:50

2 александър зашев | 13.03.201211:31

Защо младите унгарци залитат по крайно дясното?
Отговорът е прост-Защото и те имат много мангасар.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 13.03.201210:34

а тука дебилите от атака организират единствено масова потрес.. с кретените си последователи muhihihihi
   

оценка

+1 -1