Последната есен на империята | webcafe.bg
Webcafe

Последната есен на империята

Eвгений Ихлов, Кasparov.ru
29.11.2013, 11:15 (обновена 02.12.2013, 11:01)
Протести в Украйна

Снимка: © censor.ua

На централния площад в Киев излязоха привърженици на пътя на Украйна в ЕС

Преди малко повече от 6 седмици събитията в Западно Бирюлево показаха, че бързорастящият руски етнически национализъм вече е основен фактор в политическия живот, а социално-културният универсализъм (преди 25 години го наричаха "интернационализъм") в Русия претърпя пълен крах.

Срещу национализа, яростно отхвърлящ всичко "неруско", сега се противопоставя само казионното мърморене за "нерушимото единство" и заплахата от затвор за сепаратизъм.

Интелигентското блеене по вечната тема "там не е нито елин, нито евреин, нито скит" (става въпрос за откъс от посланието на апостол Павел от Новия завет, където той казва, че истинският християнин трябва да се стреми да прилича на Създателя си, където няма "нито елин, ни евреин, нито обрязан, нито необрязан, варварин, скит, роб, свободен, но всичко и във всичко Христос - Бел. пр.) се смълча.

Мечтанията за несъстоялата се гражданския нация от "руснаци" предизвикват незлоблив присмех. Твърде преувеличените разсъждения за "духовните връзки" и това не предизвикват.

Последният шанс за съхранение на държавата - магическият ритуал с пренасянето на хиляди олимпийски факли в Руската федерация. Такава инициатива може да има само в страна, където на различни гласове се повтаря как преди 72 години танковете на Гудериан (генерал-полковник Хайнц Гудериан, който ръководи танковите дивизии на Германия във Втората световна война - Бел.пр.) са били спрени при Москва благодарение на самолет с икона, който прелетял над столицата.

Но главният покадател за краха на руската великодържавна идея - това е Евромайдан (майдан е името на главния площад в Киев, където се състояха протестите срещу правителството, когато се отказа от асоциирането с ЕС - бел.пр).

Вече е ясно, че всички призиви на Москва към тристранни преговори за съдбата на отношенията на Украйна с ЕС, даже при малковероятното им начало, ще се водят само относно сроковете за евроинтеграция на Украйна и за размера на отплатата, която Москва би получила затова, че "майката на руските градове" отива на Запад. ("Мать городов русских" е израз от староруската литература, използван за обозначение на Киев - бел.пр.)

Но симптоматичната простодушна идея на Кремъл напомня трика с позабравената "блестяща дебютна идея" - "пактът Молотов-Рибентроп".

Дали Путин ще успее да отложи евроинтеграцията на Украйна за половин година, година или повече - в исторически мащаб е нищожен факт.

Евроинтеграцията и независимостта от Москва се прояви в цялата си мощ като основа на украинската национална идея. И на тази идея, която всъщност е гробокопач на руското великодържавие, Москва не може да противопостави нищо, освен вулгарен икономически шантаж.

Пълна идейна нищета.

Жалка протестна акция срещу евроинтеграцията в Киев беше проведена под лозунгите на хомофобията. А хомофобията е всичко, което съвременна Русия и нейните пазители противопоставя на Запада. Так нацистите, като последен довод срещу западната демокрация, използваха антисеметизма. "Еврейството, еврейството, еврейството", се носеше из Берлин. "Гейовете, гейовете, гейовете", се носи 80 години по-късно из Москва. Милонов* е "името" на следпутинова Русия, Мизулина** е образ на следпутинова Русия.

Една от шизофреничните идеи е да се вкара православието в Конституцията... Това е все едно група бели сенатори в САЩ да предложат конституционна поправка за заслугите на бялата раса (в американската терминология - кавказка раса). И щеше да се почне едно... как съвсем е развалил Обама здравеопазването със своите реформи, след като разни "психо" ги пускат на свобода неизлекувани...

Малко лирическо отстъпление. Преди няколко години в конституцията на ЕС решиха да запишат текст за християнските корени на Европа. След това стана малко срамно - и добавиха "юдео-христианските". После стана много срамно - и добавиха за античните корени. Такива сме ние гръко-римски еврейски католици. А не някакви си мюсюлмани. Но се сетиха, че за Платон и Аристотел европейците за първи път са разбрали ... на арабски. Смутиха се, объркаха се съвсем и изоставиха идеята с духовните корени.

В отношенията си с Киев Москва се държи като в изобличителен роман от XIX век - похотлив богат старец с млада бедна девойка: отстъпи - имаш болен малък брат, зимата е студена, той кашля, а въглищата за камината са скъпи. Разбира се, тази история може да има и щастлив край - женихът на нещастното момиче хвърля здрав бой на похотливия козел...

Поведението на Москва в конфликта, породен от украинската евроинтеграция, зачеркна векове руска култура. Нито един довод за духовното родство с украинците, нито едно обръщение от интелигенция към интелигенция. Та дори от работници към работници. Само привичният модел - богатото татенце и полугладната провинциална девойка. И точно това е пълният банкрут на "Велика Русия".

Такова е и поведението на московчани в кризата с нелегалните имигранти, това е играта на ку-клукс-клан и негрите, което показва напълно изчерпалия се адаптивен потенциал на руската култура. Руската държава показа, че може да държи народа само чрез страх, а да привлича - само с подкупи.

*Виталий Милонов е депутат от управляващата партия "Единна Русия", който през юли т.г. призова правителството да не прилага избирателно на Зимните олимпийски игри в Сочи закона против "гей пропагандата", на който той е един от авторите.

Освен глоба, законът предвижда за чуждестранните граждани и възможност за арест до 15 денонощия преди депортирането им от страната.

** Елена Мизулина е председателка на Комисията по въпросите на семейството, жените и децата на Държавната дума на Русия, която предлага да се забрани сурогатното майчинство, което, по думите й, заплашва от измиране цялото човечество и руският народ е срещу това, тъй като "признава православните духовни ценности и семейството като носител на тези ценности". Освен това предлага Думата да забрани и ласките с език...

Oще: велика русия  владимир путин  държава  евроинтеграция  ес  идея  отношения  преговори  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 02.12.201310:43

я, янаки, начи викаш, глупачките, ако бяха по-умни и главно - по-практични, трябваше да си хванат богатия дърт чичка. точно кат в неребе - глеаш ги по тивито таквиз практични моми учат на ум и разум съплеменничките си, глупачки, дет се впечатляят от некви кавалеристини. и ти става едно гордо и достойно на душата, щот има все още девойки, дето с готовност подобряват генофонда на неребето. до прасето в кочината.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 30.11.201320:20

В отношенията си с Киев Москва се държи като в изобличителен роман от XIX век - похотлив богат старец с млада бедна девойка:

А в отношенията си с източно-европейските и бившите съветски републики ЕС се държи като галантен кавалер с простички селски моми, сваля им звезди от небето, обещава им „любов до гроб” и след като ги „озлочести” глупачките, ги зарязва да се оправят както могат.....
   

оценка

+3 -0