Протест срещу протеста на студентите | webcafe.bg
Webcafe

Протест срещу протеста на студентите

Ивайло Динев
20.03.2012, 10:52 (обновена 21.03.2012, 14:01)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

През 2010-а все пак студентите протестираха - срещу намалените субсидии за Софийския университет "Св. Климент Охридски"

На 23 март, петък, е заплануван, засега само по Фейсбук, "Протест срещу вечерния час в Студентски град". Протестът идва като реакция след решението на Съвета на ректорите за въвеждане от 5 април на вечерен час.

Къде бяхте, когато ви вдигнаха таксите за поредна година?
Къде бяхте, когато намалиха парите за образование?
Къде бяхте, когато намалиха стипендиите?
Къде бяхте, когато цяла България видя за далаверите в университетите?
Къде бяхте, когато министър-председателят на България Бойко Борисов, каза "студентите да спрат да скачат"?
Къде бяхте, когато същият посочи пътя на студентите: "Станете овчари"?
Къде сте, когато цялото образование: от некадърното финансиране, до мръсните тоалетни, от безперспективността на образованието до неслучилите се практики и стажове в университета, е тиня, от която няма измъкване?
Какво правите, когато виждате, че Студентски град е една грейпфрутена шайба, в която въртиш и където и да извадиш език, ти изтръпва устата от чалга, дюнери, боклуци, дупки по улиците?
Какво направихте, за да стане Студентски наистина град на студентите?
Или просто си казахте: "Така е било и така ще бъде, аз не мога нищо да променя, защото съм мишка"!
Какво правите, когато в общежитието ви бръмчат ежедневно и ежечасно буболечки, паяци и плъхове?
Какво направихте, когато видяхте килията си, тоест стаята си?

Протестирахте ли при домакинката?
Протестирахте ли при ректора?
Протестирахте ли пред министерствата?
Протестирахте ли пред парламента?

Протестирахте ли някога ЗА нещо изобщо?
Протестирахте ли ЗА ремонтиране на общежитията?
Протестирахте ли ЗА изграждане на спортни площадки и библиотеки, на книжарници и студентски центрове?
Протестирахте ли ЗА по-качествено образование, за истински реформи?
Протестирахте ли някога ЗА БЪДЕЩЕТО СИ?

Безразборното пускане на всеки човек в блоковете в Студентски град не е проблем, нито вечерният час ще промени ситуацията. Студентите ще си влизат съвсем спокойно, или с карти или с картата на някой друг.
Просто едни хора, на по-горните етажи, си тренират говоренето, замайвайки ни, че уж "оправят" работата.

И докато ние се хващаме на тяхната безотговорна реторика, измествайки проблемите към тема, която само и единствено ще ни направи смешни пред цялото общество, нито Студентски град ще бъде на студентите, нито висшето образование ще бъде качествено.

Някой трябва да разреши проблемите ни. Този някой сме НИЕ!

Oще: образование  протести  реформи  студенти  студентски град  университети 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.08.2012, 02:43

71 Fan | 28.08.201203:39

Онзи ден се разходих по Витошка за пръв път от няколко години. Отдавна избягвам да минавам от там, защото след като видях някакъв пич да се разхожда по джапанки пред Съдебната палата, пошлотията просто ми дойде в повече.
Загледах се в хората по заведенията.
Имам щастието да познавам и други Европейски столици, че и не само, та гледката ме накара да премина по улицата с високо вдигнати вежди. Основна клиентела бяха момичета (приличащи на лелички, иначе някъде мой набор) и момчета, вероятно доскоро били студенти. Нацупени, изгърбени, облечени без вкус, висящи безцелно по столовете, чакащи времето да мине. По джапанки.
Все едно гледаш кафето на село, само че с няколко интелигентно изглеждащи чужденеца в него.
Както приятелят ми се изрази - това са от онези хора, които са пристигнали на софийската гарата, взели са първия трамвай и са се возили докато не са стигнали Витошка. Слезнали са, дали са си парите за билет наобратно за едно кафе със сметана, и повече не са мръднали от там.
Как да очакваш от тези хора протест за нещо значимо ? Че половината от тях дори не знаят как се ползва компютър, какво ли остава за чужди езици и политика.
А Студентски град е свърталище на такъв тип хора. Там джапанките, очилата "бъбреци" и прическите тип "каска" са символ за изисканост, а крещенето е основен начин за изразяване. Побоят е нещо, което само готините могат да правят, а убийството вече е връхна точка в мечтаните междучовешки отношения. Ама те студентчетата не са виновни. Не са си избрали сами дали да израстнат сред тичащи из двора обезглавени кокошки и разпорени прасета. Виновни са скапаните им от бачкане родители, които са видели надежда у тях, че ще дигнат летвата на семейството. Е, и от части днк-то.
Та, не знам какво я обновяват тая Витошка. Къде са тръгнали въобще да я правят с европейски вид, като притурките към нея оплескват цялата работа.
Няма да ви говоря за мутрите, които видях да гледат от балконите. От това вече ме заболя.
Какви ти протести за образование и спортни площадки. Вечерният час е важен.
Иначе къде ще си покажем новите джапанки.. ? М ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 17:46

70 Pagan | 12.04.201218:22

не знам как точно смятат да решат проблема с повсеместната идиотщина като въведат вечерен час. Нито пиячите ще спрат да пият, нито бабаитите ще спрат да се колят. Това с личните карти и пропуските и различните му там удостоверения никой няма да го бръсне за слива. Фундаментално на никой не му пука. Докато имаме свободата да правим каквото си искаме и да живеем като на курорт никой няма да тръгне да се оплаква за общежитията и образованието...
Не се искат правила, а идеи - да се види, че нещо, някъде има смисъл. Не когато се колят ученици да се слага вечерен час, когато кучета разкъсват човек - да се сформира комитет, група, асоциация, комуна, учреждение, което да "постави началото на решението" или "да изработи мерки" или "проектозакон".
След дъжд качулка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 15:55

69 Сашка Димитрова | 24.03.201210:59

Оф, много пушилка за тоя вечерен час, който така и няма да се въведе, а и иначе пак няма да се спазва. Мислите ли, че портиерите са съгласни в 4ч да ги будят пияни келешчета, за да се приберат вкъщи? Никоя врата няма да се заключва и така ще си остане. А пък и 22ч е безумно време за пълнолетни хора... Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2012, 08:35

68 bostko | 24.03.201208:37

Искам да допълня статията.
А къде бяха студентите когато масово започнаха да пълнят студентски град с жилищни блокове, с нощни заведения??
Протестират ли срещу безконтролното пренаселване и анархия която се случва?
Не!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

67 Милена | 22.03.201213:14

Аз съм напълно съгласна със информационната бележка. И искам да кажа ,че единствено ние студентите сме напълно наясно за какво става въпрос в студентски град. Понякога мненията на хипер компетентните лелки и чичковци са напълно заблудени и ненужни. Ние сме си виновни и точка. ВСИчко си зависи от нас.. като сме овце ще си седиме в стадото и до там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

66 Rodrigo Diaz de Vivar | 21.03.201222:34

Вие обаче продължавате все същият рефрен.
Не става дума за вечерен час, а за час след който ще се влиза в общежитията с документ за самоличност или документ, с който доказваш, че живееш там.
Отнема се възможността да си водиш нeдопилите [или недоебалите] приятели на място, което делиш с други хора.
Никой никого не спира да ходи където си иска и до колкото часа иска.
Просто се въвежда някакъв ред и някакъв режим, който цели предотвратяване на подобни битови нещастия като убийството на младежа следствие на един или няколко напити малоумници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

65 Fedar | 21.03.201220:58

Деосвинчо,

не мога да повярвам, че ще го кажа, но за пръв път съм на 100% съгласен с предишното ти мнение. Смее се
Колкото и да не им се вярва на псевдо-моралистите, в западните университети се пие и чука като за последно, и това не влияе по никакъв начин на оценките и знанията. А в някой много елитни в САЩ съм чувал от сигурни източници, че се скача и на бяло. Всъщност, ако не вярвате на последното, може да си пуснете един велик филм по истински случай - Blow с Джони Деп, който разказва историята на Джордж Юнг - легендарен американски наркодилър от 70-те години. Та в началото на историята, младият Юнг, който се е преместил да живее в Калифорния с най-добрият си приятел, посреща на гости свой стар другар от Масачузетс. След като го почерпват хубаво с калифорнийска марихуана, гостът им казва: "Това нещо, мога да го продавам в Масачузетс сред богатите студентчета в университетите от Бръшляновата Лига за хиляди долари килограма, а тук вие го купувате за без пари". Така започна и кариерата на Джордж Юнг - започна да продава марихуана на бъдещите конгресмени, адвокати и доктори в най-елитните американски университети. Скоро след това, започна да доставя кокаин от Колумбия за ученолюбивите и некупонясващи студенти от най-елитните американски (и световни) университети.

Правя това малко лирично отклонение, за да докажа на неверниците за какво става дума. Специално за западноевропейските университети съм се уверявал с очите си за какъв купон ставаше дума. Само много болни и комплексирани мозъци може да наложат "вечерен час" на млади и пълнолетни хора. И най-отговорно мога да заявя, че ако това се направи някъде в Западна Европа, ще има такива бунтове и ексцесии по улиците, че Северен Лондон от миналата есен ще им се вижда като приказка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

64 mima | 21.03.201218:55

Еее, ти още малко ще изкараш, че живея в къща на разврата, защото пия бира вечер. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Мисли мащабно, това е студентски град. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

63 My Majesty | 21.03.201217:45

До lele male: Не е лоша идеята ти. Три нулеви години например Много щастлив Голям глад за знания ще настане. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

62 deowin | 21.03.201217:37

>Академичност и разврат, не знам защо, но досега си мислех, че се изключват взаимно.

Личният ми опит показва, че това далеч не е така.

Учил съм 5 години в щатски университет, живях в кампуса. Докато четях онзи линк към блога на Карбовски, който някой беше постнал тук, ми стана адски смешно - в западните университети нямало секс, порно, алкохол и наркотици?? Смее се Точно общежитието, в което живеех, беше с най-голяма концентрация на хомосексуални момичета и момчета, наркотици имаше в изобилие, а българите (и далеч не само) пиехме почти всеки ден след лекции докато си пишем домашните. Порно, секс, диви купони, и всякакви простотии имаше колкото искаш.

Във Франция съм учил само един семестър, но и там студентите пиеха свободно, а все-университетските купони в края на годината бяха епични. Грандиозни. Велики. Говоря за 5 денсинга с различна музика _във_ сградата на университета, 10 евро вход за неограничен алкохол и стотици студенти. Хиляди може би. Бил съм на 3 различни такива партита, но всеки по-голям университет там има. Партита през семестъра също има доста.

Та, казваш, само българските студенти пиели и пеели, другите си налягали книгите?
Мнозина вече го казаха тук, ще повторя и аз - не пиенето, сексът и наркотиците са проблемите на българското висше образование, а мотивацията на студентите и преподавателите им, както и цялата безумна система с липса на какъвто и да било контрол на знанията през семестъра, последван от сесия, плюс влачения на изпити вместо повтаряне на целия курс отначало - система, която поощрява мързелуването през семестъра и зубренето ден-два преди изпит през сесията. А ако не хванеш 3 - голяма работа, има есенна сесия.
   

оценка

+2 -0