Първата световна гражданска война | webcafe.bg
Webcafe

Първата световна гражданска война

Лионел Дрико, Ploum.net
02.09.2013, 17:13 (обновена 07.09.2013, 08:47)
Окупирай Уолстрийт на една година

Снимка: © Getty Images

Много животи ще бъдат съсипани, преди управляващата класа да осъзнае, че не може да спечели войната с цифровото поколение

Манинг, Сноудън, Асанж, Миранда, Guardian... С всеки ден получаваме все повече и повече потвърждения за една тезата, в която не ни се иска да вярваме: че в момента сме във война.

Необявена, безшумна, но все пак абсолютно реална война

За разлика от обикновените войни, в гражданската война няма ясно разграничена фронтова линия, а воюващите страни са неотличими по цвета на униформата. Войниците от противниковите армии могат едновременно да бъдат и на една и съща територия, и в един и същ град, дори и в едно и също семейство.

От едната страна на фронта е управляващата класа. Богати и влиятелни, те са свикнали да контролират всички, но не обичат да отговарят на въпроси. Те са свикнали да вземат решения и вярват, че го правят в името на всеобщото благо. Много от поддръжниците им въобще не са богати и не са влиятелни; те обаче се боят от всякакви промени, или просто не искат да променят старите си навици, или пък имат личен интерес. Или, не на последно място, се боят да изгубят и малкото, което имат.

Или пък просто не са достатъчно умни, за да разберат същността на сегашната революция.

От другата страна е цифровото поколение. Независимо от пол, възраст, културни традиции и географско местоположение, тези хора общуват помежду си и намират общ език отвъд многото си различия. Те поставят под въпрос ценностите и убежденията на своите родители. Наричаме ги "поколение", но въпросът изобщо не е във възрастта.

Тези хора са изградили свои собствени ценности, притежават аналитичен ум и инструменти, които им позволяват бързо да намират противоречия, да задават правилни въпроси и да разпръскват мъглата на пропагандата. Независимо от хилядите километри, които ги разделят, те чувстват своето единство и са способни да съчувстват на всички останали хора.

Разрастващата се пропаст

Някога се смяташе, че е само въпрос на време, докато цифровата култура стигне до всички хора и така пропастта между двата лагера постепенно ще изчезне по естествен път.

Но, независимо от масовата популярност на Twitter или смартфоните, пропастта не намалява. Напротив, нещата вървят на все по-зле. Поколението на властта не приема цифровата култура. То само използва цифровите инструменти за своите цели, без да ги разбира наистина - като диваци, които правят груби подобия на самолети в изоставената база с надеждата военните и техните дрънкулки да се завърнат.

В резултат на това музикантите започват да преследват собствените си фенове, вестниците създават в Интернет препълнени с реклама копия на хартиените си страници, а младите (и не толкова младите) политици използват Facebook и Twitter за публикуване на прес-рилийзи, без дори да се опитват наистина да общуват със своите избиратели.

Преди четиридесет години двама журналисти показаха на света, че президентът на най-могъщата свръхдържава е използвал службите, за да подслушва разговорите на политическите си противници. Разследването им донесе награда "Пулицър" и доведе до оставката на Никсън.

Сега активистите от цифровото поколение показаха на света, че президентът на същата държава подслушва целия свят, а войниците от армията му цинично избиват гражданско население. Още един "Пулицър"? Не, 35 години затвор за един от тях и преследване на всички останали по целия свят. А президентът, за който стана дума, получи Нобелова награда за мир.

Смерть журналистики

За разлика от ерата на Уотъргейт, вече не можем да вярваме на пресата. Журналистите престават да извършват дори най-повърхностни разследвания. Вестниците са се превърнали в инструменти за пропаганда и развлечение. С дори капчица критично мислене, за няколко минути търсене в Google можете да опровергаете повечето новини от съвременните медии.

А когато малцината останали истински журналисти се опитват да се заровят по-дълбоко, членовете на семействата им биват арестувани и разпитвани безпричинно, получават заплахи, а оборудването им се изземва и унищожава. Сайтът Groklaw, изиграл ключова роля в много съдебни процеси в софтуерната индустрия, неотдавна приключи съществуването си, тъй като създателят му не вижда как би могъл да работи в условия на тотално подслушване.

Управляващият елит очевидно е решил, че журналистиката трябва да служи само за да се насаждат две неща: страх от тероризма, за да бъде оправдан тоталният контрол, и страх от загубата на работни места, за да се създава фалшиво впечатление за неизбежност.

Вероятно те го правят даже без лоши намерения. Повечето от тях са дълбоко убедени, че работят за благото на обществото и знаят какво е добро и какво е лошо за цялото човечество.

Може да смятате, че подслушването и изчитането на пощата или делата срещу WikiLeaks са незначителни подробности, а реално значение имат само икономиката, работните места и спортът. Но всички тези неща индиректно зависят от резултата от водещата се в момента война.

Повечето финансови кризи и войни са се случили в резултат на действията на управляващата класа. А цифровото поколение, което се опитва да предложи нещо ново, е със запушена уста, заглушавано, преследвано и осмивано.

Паника

През 1974 г. управляващата класа относително лесно се примири с факта, че ще се наложи да принесе в жертва Никсън и още няколко най-скандални фигури. В аналогична ситуация сега те са наплашени, изпаднали са в паника и повече не са способни да действат разумно. И се опитват на всяка цена да накажат своите изобличители, както и да запушат всякакви изтичания на информация, надявайки се, че това са само отделни и несвързани един с друг случаи.

Без да се колебаят, те използват антитерористични закони срещу журналистите. Тези, които го предсказваха преди година, биваха обявявани за параноици. Но дори най-крайният параноик не би могъл да си представи, че ще се окаже прав толкова тотално и толкова бързо. Сега повече ни плаши държавната война с тероризма, отколкото самите терористи.

Много показателен пример беше унищожаването на твърдите дискове на Guardian - безполезен до степен на абсурд акт на политическо насилие, извършен от британските власти, които налагат волята си чрез заплахи към уважавано и авторитетно издание.

Това също така е и демонстрация на абсолютното неразбиране на съвременния свят от управляващата класа. Прикривайки се със смехотворния си авторитет и пълномощия, зад които не се крие нищо освен невежество и арогантност, управниците откровено обявяват война на всеки гражданин на света.

Това е война, в която те не могат да победят; война, която вече е изгубена. И все пак те ще се бият докрай и още много животи ще паднат в жертва. Хора ще бъдат хвърлени в затвора, изтезавани, арестувани, сплашвани, докарвани до самоубийство и преследвани по цялата земя.

Това се случва още сега и ако сте имали лошия късмет да се качите на неподходящ самолет или да изпратите писмо на неподходящ човек, и вие може да се окажете следващи в списъка. Неутралитетът вече е невъзможен. Просто вече сме във война.

Oще: авторитаризъм  брадли манинг  джулиан асанж  едуард сноудън  подслушване  специални служби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 12:38

11 Мибар-ай-куро | 18.09.201317:04

Да бе,Маркс бил прав,защо тогава ни пробута МАНИФЕСТА?????? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

10 Николай Дренчев | 06.09.201320:23

Маркс е прав, че има класова борба, но (умишлено) е объркал направлението и: тя не е по измисленото разделение "собственици на средства за производство-собственици на труд" а по остта "УПРАВЛЯВАЩИ-УПРАВЛЯВАНИ"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.08.2010, 18:15

9 Nadia Petkova | 06.09.201302:40

Пак дрън дрън... нищо толкова интересно..
Безинтересна статийка- ала писане на есе - с гръмко заглавийце, та да имате читатели Намига

Нищо не се случва и променя отвън .. само си броят дните...като абитуриентите, и никой не се взима на сериозно...
а вие се чудите кви банални изтъркани анализи да правите
И да ви кажа...не е първа световна война..винаги е имало, простести колко щеш по целият свят, само забравихте да споменете че ние не сме ги чували тях, понеже си живеехме изолирано в комунизъм.преди това бяхме изолирани от турците преди това от византийците ,преди това от цялата римска империя- преди да се разделят на западна и източна..Има държави със суверенитет от 1200 години насам без да са изчезвали от световната карта-за няколко века...

А иначе на такива като нашите ние тепърва се учим да протестираме..и на такива безконкретни протести..никой не им обръща внимание - доста държави си живеят така от години- просто и тук става така.. та така ще си броим както си броят абитуриентите.. ма те поне завършват.. а ние май ще си провтаряме доста години..понеже ние няма и не можем да направим гражданска война.
Народ работливи хора като волове и добри като овце- няма как да се оправи!!!!

За последните 1500 години някъде сме се опитали да направим само два или три опита, които остават в историята-при това от шепа хора- в името на свободата ни, и то неуспешни, щото се се потушават и чакаме подкрепата отвън!

А относно пресата, също не виждам какво се впечатлявате че журналисти или писатели били престелдавни сега??
Има ли конфликти - пресата е била начин за уведомление сред хората! Понякога доста тайно- когато си се готви съвсем сериозен революционен преврат!
А сега са само драскачи, които дори не знаят как да се прикриват от властта- та да не им затвори устата!
Журналисти и писатели са били убивани, гонени и тормозени винаги! Аз даже имам такъв чичо-поет утепан от комунягите.
Защото да не отварят очите на хората и да не правят пропаганда- и защото да, вестниците са за също точно за това за което ги критикувате- те са за пропаганда! Остовно с цел да си мобилизира народонаселението и да се просветлят по невежите какво става върху техен гръб! И понеже стигат до всеки- затова се ползва пресата -поне така е било на времето.
Сега може да се ползва интернет за пропаганда- но бай ти Иван от село Трън, няма да разбере нито истината нито нищо, и няма как да подкрепи протестиращите!!! А като дойдат комунягите при него- и му дадат 50 лева, с оферта за екскурция, той ще се навие- даже зарадва и ще си мисли че участва в политическият живот!!
Та, престанете със тия ненужни на никому драсканици- ами действайте по-сериозно, и мобилизирайте хората да взимат мерки!

Левски е казал- дела трябват не думи Удивителна
айде със здраве Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 04.09.2013, 13:52

8 Stelian Raskov | 04.09.201313:59

Много силна статия, и напълно отговаряща на днешните реалности!
Войната между "цифровото поколение" и "управляващата класа" всъщност е война между старата енергия на страха и подчинението и новата енергия на промяната и откритостта. Изходът от тази война е ясен, тъй както тъмнината не може да съществува, когато се появи светлина. Колкото повече истината излиза наяве, толкова по-ожесточено ще се съпротивляват тези, които се опитват да прикрият мръсните си мисли и дела и да контролират останалите.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 04.09.201304:10

Абе /дано да не съм прав, ама едва ли Усмивка, и в духа на това, което Джон Смит казва/ - свободата не може да се плаща в Биткоини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 03.09.201316:35

За мен е срахотно смешно да гледам как нашите управляващи, а съдейки по тяхното поведение мога да предположа, че това важи и за други политици, са от една страна параноично привързани към властовите си привилегии, от друга реват като пеленачета, че нокой не ги обича.
Толкова са гнусни! Отратително гадни човешки екскременти!
В отчаяният си опит да се задържат на власт обсипват с обвинения всичко и всеки, оплюват и омаловажават чуждното мнение, и какво ли не друго, само и само да избягат от мисълта за собствената си нищожност и отвратителна същност.
Политическата върхушка се е превърнала в сборище на боклукът на обществото, и ненужна окраса. Тя не изпълнява отредената й задача на регулатор между обществените и частните интереси, което й предрича неизбежна и мъчителна смърт.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 03.09.201315:00

#stizi
Е, ти какво предлагаш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

4 stizi | 03.09.201312:38

Всички големи пацифисти и анархисти се извъдихте. Отричаме държавата и силния, но ни е страх да скочим срещу него. Като се пъним всички във форуми и блогове освен да избиваме комплекси надали променяме нещо. "Цифровото" поколение, каквото и да е това животно, е просто средна класа (с добри доходи, добри познания, социално ангажирана). Разберете, че нищо не започва от нас. Ние не сме най-великите, за това че имаме интернет.
Нищо по-различно не се случва, освен да борим една наложена параноя (тероризъм/контрол) с друга (силните/евреите/масоните/сорос/ДС и т.н. имат гигантски план за контрол).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 03.09.201311:16

"Това е война, в която те не могат да победят; война, която вече е изгубена. "
Другаря Lionel Dricot е типичният наивник на 32 год. Софинженер, пише опън сорс за Ubuntu, живее в Белгия, фотограф, неженен, неомъжен.... и громи ли громи световният империализъм от Facebook и Туитър в една ръка награбил мишка , а в друга Iфоня... Е те такива са по протестите в София , такива бяха и в Стамбул.
Световна Гражданска Война се прави с АК-47 , не с блогове- или както се казва "колт 44 бие 4 Аса".
ploum - irc.gimp.org - може да го намерите тук. Пича е готин, приема всякви мнения.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 03.09.201308:14

яжте пасти muhihihihi
   

оценка

+1 -1