Изборна рулетка | webcafe.bg
Webcafe

Изборна рулетка

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
16.04.2014, 15:44 (обновена 14.10.2016, 12:45)
рулетка

Всички пълноправни ЕГН-та да се слагат в обща база данни и се тегли жребий кой кого подкрепя

Тези дни пълнолетният български избирател се отдаде на нов вид лотария. След попълване на своето ЕГН в специално поле на страницата на ЦИК, той открива дали е в списъка на лицата, подкрепили регистрацията на даден политически субект.

Палитрата от възможности е разнообразна; тя варира от крайно десни националистически формации до крайно леви комунистически, като включва и различни по-либерални варианти. Тръпката в играта тук е, че подкрепата е на напълно случаен принцип и нито задоволството, нито огорчението са гарантирани, важно е самото участие, какъвто е и основният принцип на хазарта.

Гражданинът, включил се в тази въртележка на късмета може с изненада да открие, че е сред симпатизантите на тази или онази партия, без дори да знае за съществуването й, но може и да не се намери в списъка, въпреки че специално се е подписал за регистрацията на любимците си.

Ето как се гарантира известна демократичност, макар и на случаен принцип. С преференции не се ползва никой (дори омбудсманът), което в крайна сметка дава усещането за равнопоставеност даже в злоупотребата с лични данни.

Дали ефектът на рулетката е плод на машинации от страна на търговците на ЕГН-та или е софтуерен бъг в системата на Централната избирателна комисия, това в случая не е толкова важно.

Ситуацията е толкова абсурдна, че ако не ни се случваше в действителност, бихме помислили, че е съчинена от някой фантаст с твърде развинтено въображение.

От друга страна обаче именно в утопията на нелепостта се крият и някои прости истини за битието и вместо да се оплакваме от прецедента, ние би трябвало сериозно да се замислим не е ли това възможност за решаване на политическите ни проблеми.

В дебата за промяна на Изборния кодекс, задължителното и незадължителното гласуване и купения вот съвсем пропуснахме идеята за изборна лотария. А тя явно е витаела във въздуха през цялото време.

Всъщност изборите винаги са носели хазартен елемент. Пряка връзка между това на кого гласуваш доверие и действията на отделните личности и политически организации впоследствие няма. В някакъв смисъл всички ние си носим риска да уцелим или да не уцелим правилния номер, а както диктуват законите в игрите на късмета - по-често не уцелваме. Което или ни амбицира да опитаме пак, или ни отказва от играта изобщо, защото я намираме за скучна.

Нашият глас е залогът ни и разумът диктува внимателно да обмислим на какво поле го поставяме. Но дори да го направим чрез специални калкулации и ден за размисъл, в крайна сметка сме водени от емоционални или фаталистки подбуди. Това, разбира се, няма отношение към развоя на играта като цяло и въпросният глас-залог бива осребрен от системата-крупие не в наша полза. Големият победител винаги е Казиното.

В такъв случай не е ли най-добрият вариант и самите ни избори да бъдат на хазартен принцип. Всички пълноправни ЕГН-та се слагат в обща база данни и се тегли жребий кой кого подкрепя. На напълно случаен принцип, без оглед на платформите и кухата политическа риторика.

Сбогом, популизъм. Ти вече няма да си нужен. Сбогом, платени гласове, шансът не се купува. Сбогом, ниска избирателна активност.

И в крайна сметка подкрепилите партията-победител ще са същата амалгама от доволни и недоволни, каквато и в действителност се получава след определено време, но пък възможността за коалиране ще е много по-значителна, понеже статистически погледнато всички субекти на политическата сцена ще имат идентичен състав от избиратели.

Най-после ще имаме принцип, по който политиката ще ни обединява, а не разделя. Пък и ще сбъднем мечтата на политиците ролята ни да се сведе само до това да проверим постфактум за кого е бил пренасочен гласа ни. Не че сега е по-различно, но поне недоволството ни тогава ще бъде единствено към злополучния късмет на хазарта.

Oще: драго симеонов  егн  изборен кодекс  избори  лични данни  прокуратура  цик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

3 Уточнител | 22.04.201400:38

Хора, българи, в Сряда от 18:00 в Аула Максима на ВИАС, видният патриот, антикомунист и световноизвестен специалист по сигурността АЛЕКС АЛЕКСИЕВ ще изнесе сказка във връзка с предизборната му кампания за Европейския парламент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 22.04.201400:38

Хора, българи, в Сряда от 18:00 в Аула Максима на ВИАС, видният патриот, антикомунист и световноизвестен специалист по сигурността АЛЕКС АЛЕКСИЕВ ще изнесе сказка във връзка с предизборната му кампания за Европейския парламент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 12:29

1 Stamen Dobrev | 17.04.201408:54

Драго пак запълни колонката с безсмислени разсъждения. Дано поне хонорара да си заслужава.
   

оценка

+1 -1