Пробив: Намалява смъртността при раждане | webcafe.bg
Webcafe

Пробив: Намалява смъртността при раждане

Webcafe.bg , по материали от чуждия печат
18.04.2010, 18:47 (обновена 19.04.2010, 18:54)
Индийчета

Снимка: © Getty Images

Цялостното послание - за първи път от едно поколение насам, е за постоянен и позитивен напредък

За първи път от десетилетия насам изследователи съобщават за значим спад по цял свят на броя на жените, починали при бременност и раждане - до 342 900 през 2008 г.при 526 300 през 1980 г. Резултатите от изследването, публикувани в медицинското издание The Lancet, оспорват доминиращото възприятие за майчинската смъртност като трудно преодолим проблем, който поставя непреодолими препятствия пред всеки опит за решаването му.

"Цялостното послание - за първи път от едно поколение насам, е за постоянен и позитивен напредък," пише редакторът на списанието Ричард Хортън в коментар към материала, публикуван и онлайн.

Изследването цитира многобройни причини за спада на смъртността - по-малко бременности в някои страни; по-висок доход, който подобрява храненето и достъпа до здравни грижи; по-добро образование за жените - и все по-голямото наличие на "опитни придружители" - хора с известно медицинско обучение, които помагат на жените да родят. Също така и подобренията на условията в големи страни като Индия и Китай са спомогнали за спада на цялостната смъртност.

Но някои борци за грижи за женското здраве са направили опит да притиснат The Lancet да отложи публикуването на новите резултати, опасявайки се, че добрите новини ще отвлекат вниманието от неотложността на тяхната кауза, споделя Хортън в телефонно интервю. "Мисля, че това е един от случаите, когато науката и борбата за каузи могат да бъдат в конфликт", казва той.

Хортън пояснява, че активистите, които той отказва да назове, са искали новите сведения да бъдат запазени и да бъдат публикувани едва след провеждането на няколко определени срещи за здравето на майките и децата.

Той казва, че срещите включват такава в ООН тази седмица - и друга, която предстои да се проведе във Вашингтон през юни, където активистите се надяват да спечелят поддръжката за повече чуждестранна помощ за майчиното здраве от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Сред другите важни за активистите срещи са Pacific Health Summit, която ще се проведе през юни, и генералната асамблея на ООН, която е през декември.

"Хората, които са прекарали много години, посветили се на проблема на майчиното здраве, разбираемо бяха притеснени, че тези стойности биха отклонили вниманието от въпроса, от който толкова сериозно се вълнуват," казва Хортън. "Но моето усещане е, че те са подведени в гледната си точка, че това би било затруднение за тях. Смятам, че всъщност тези сведения помагат на каузата им, вместо да й вредят."

Новото изследване е базирано на повече и по-точни данни, както и на по-комплексни статистически методи от използваните в предишни анализи от друг изследователски екип, който е установил повече смъртни случаи - 535 900 през 2005 г. Авторите на по-ранния анализ, публикуван в Lancet през 2007 г., са изследователи от УНИЦЕФ, Харвард, Световната банка, Световната здравна организация и училището за обществено здраве "Джонс Хопкинс". Световната здравна организация все още съобщава за половин милион смърти при майчинство годишно, но се очаква да публикува нова собствена статистика тази година.

Новият доклад е дело на учени от Вашингтонския университет и Университета на Куийнсленд в Брисбейн, Австралия - и разходите по изследванията са покрити от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Говорител на УНИЦЕФ каза, че няма коментар по новите сведения, нямаше и отговор на съобщения, оставени във вторник до представители на Световната здравна организация.

Кристофър Мъри, директор на института по здравна метрика и оценка към Вашитгтонския университет в Сиатъл - и автор на изследването, казва: "Имаше усещането, че нямаме никакъв напредък. Но някои от провежданите политики и програми може да имат ефект, за разлика от всички усилия, които могат да покажат твърде малък резултат. Това всъщност е важно позитивно откритие за глобалното здраве", казва той.

Мъри твърди, че никой не го е търсил директно с цел отлагане на публикациите; научил е за тези усилия от Lancet и ги определя като "разочароващи". По негови думи "ние вярваме в процеса на преглед от колеги на научните открития - и това е правилният начин да се подхожда към такива изследвания."

Изследователите са анализирали майчинската смъртност в 181 страни от 1980 до 2008 г., чрез каквато информация са могли да получат от всяка от страните: смъртни актове, преброявания на населението, социологически проучвания и публикувани изследвания. В крайна сметка те са събрали почти три пъти повече данни в сравнение с откритите от провелите предишни изследвания.

В страни с дългогодишни високи нива на смъртност напредъкът е доста различен. Например от 1990 до 2008 г. майчинската смъртност е спаднала с 8.8 процента годишно на Малдивските острови, но се е повишила с 5.5 процента в Зимбабве. Подсахарска Африка има най-високи нива на майчинска смъртност. Бразилия е постигнала по-сериозни понижения на смъртността в сравнение с Мексико, а в Египет напредъкът е по-сериозен, отколкото в Турция. Шест страни са отговорни за повече от половината от смъртните случаи при раждане през 2008 г.: Индия, Нигерия, Пакистан, Афганистан, Етиопия и Демократична република Конго.

Но Индия бележи стабилен напредък - и тъй като населението й е огромно, резултатът от тези подобрения спомага сериозно за намаляване на броя случаи на майчинска смъртност в глобален мащаб. Китай също е постигнал сериозен напредък. В Индия е имало между 408 и 1080 майчински смъртни случаи на 100 000 живородени деца през 1980, докато през 2008 г. те са били между 154 и 395, установява новото изследване. В Китай, където те са били между 144 и 187 смъртни случаи на 100 000 живородени деца през 1980 г., през 2008 г. те са между 35 и 46.

Мъри казва, че резултатите са били голяма изненада. Това, което също така е изненадало него и колегите му, е броят бременни жени, които умират от СПИН: около 60 000.

"Всъщност до голяма степен именно това е причината майчинската смъртност да нараства в Източна и Южна Африка," казва Мъри.

"За нас това означава, че ако желаете да се преборите с майчинската смъртност в тези региони, е необходимо да обръщате внимание на контрола на HIV вируса при бременните жени. Не става дума за спешна акушерска помощ, а за достъп до антиретровирусни средства."

Хортън заключава, че новите данни би трябвало да насърчат политиците да отделят повече средства за свързаните с бременността здравни въпроси. Данните разпръскват заблуждението, че статистиката стои на едно обезпокоително място от десетилетия, казва той. Парите, отредени за здравна грижа за жените, всъщност постигат нещо, констатира той - и правителствата не хвърлят пари напразно.

Активистът за здравни грижи за жените Флавия Бюстрео, директор на организацията Partnership for Maternal, Newborn and Child Health, казва, че подобренията, описани в новия доклад, дават "някаква надежда, най-после". По нейни думи организацията й, свързана със Световната здравна организация, не е сред тези, които са се опитвали да отсрочат публикуването на резултатите.

Тя казва, че докладът е съвестно реализиран и нарича Lancet "добросъвестно" издание. Според нея резултатите имат смисъл и изразяват цялостна тенденция заедно с други изследвания от големи страни като Индия, които могат да променят цифрите в глобален мащаб.

"От 20 години движението за безопасно майчинство създава впечатление, че няма никакъв напредък," казва Бюстрео. "Да чуем потвърждения за подобрение на ситуацията е добра новина. А за нас добрите новини ще поддържат интереса на инвеститорите. Ако няма видими резултати, това е най-лошата ситуация, в която може да се намираме. Доказателствата и научните истини трябва да бъдат показани пред обществото - и да станат обект на обсъждане."

Групата на Бюстрео е разпространила собствен доклад тази седмица, отбелязвайки напредъка в спасяването на живота на жени по време на бременност и раждане в различни страни. Например Индия плаща за това жените да получават предродилна помощ и опитни акушерски грижи в момента на раждането. Непал осигурява посещения у дома за семейно планиране. Малави подготвя не-медицински кадри, които да бъдат в състояние да извършват цезарово сечение. Бразилия пък е изградила здравна система, която осигурява безплатна първична грижа и опитно съдействие при раждането за всички.

Oще: майчинство  раждане  смъртност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.