Какво ни чака след мишката и клавиатурата | webcafe.bg
Webcafe

Какво ни чака след мишката и клавиатурата

Webcafe.bg, http://techland.time.com/
07.01.2013, 17:11 (обновена 09.01.2013, 07:43)
Клавиатура

Снимка: © Ashew prod.

PC технология за контрол чрез жестове

Имаше време, в което мишката и клавиатурата бяха двата основни начина за взаимодействие с компютъра. След тях се появиха сензорните дисплеи и идеята за "естествено въвеждане на данни" се превърна в тотален хит.

Очите ни и пространството около нас може да се превърнат в полето за следващите големи иновации на този фронт. През изминалите няколко години редица компании работят върху технологии за проследяване на погледа и управление на компютрите чрез жестове. 

Вече са налице първите признаци, че методите за естествено въвеждане са почти готови за реална употреба 

Последният пример за такава технология идва от Leap Motion - компанията-производител на малък контролер за управление чрез движение, предназначен за Windows и Mac, която миналата седмица обяви, че нейният хардуер ще бъде включен в избрани модели компютри от Asus.

По-късно през годината Аsus ще започнат да внедряват технологията директно в своите ноутбуци и интегрирани PC системи от висок клас. Самостоятелната версия на продукта на Leap Motion, която ще струва $70, също се очаква скоро да дебютира на пазара.

Сензорът на Leap е с размерите на стандартен iPod и създава пространство от 2.4 кубични метра за разпознаване на жестове с ръце и пръсти. От Leap очакват технологията да бъде особено полезна при 3D моделирането и графичните изкуства, писането на ръка, компютърните игри и дори при простото разглеждане на уебстраници. Компанията лансира и инструменти, чрез които разработчиците да могат да оптимизират приложенията си за работа с това устройство.

Макар че Leap не са единствената компания, която се занимава с разработването на PC технологии за контрол чрез жестове, изглежда, че те са най-напреднали в предоставянето на този тип устройства на масовия потребител.

Джаджата е много по-евтина от PC версията за Microsoft на контролера Kinect, която понастоящем струва $250, а макар и обхватът й да е по-малък, този контролер е много по-точен и чувствителен, проследявайки движения на разстояние до една стотна от милиметъра.

Друг конкурент на Leap са Elliptic Labs, които са разработили подобен на радар софтуер за засичане на жестове, оптимизиран за Windows 8-базирани устройства, ала зависи изцяло от хардуерните производители дали ще интегрират технологията на Elliptic. Според експертите от  Engadget, това е маловероятно да се случи още през следващата година. 
Tobii

Що се отнася до проследяването на погледа, миналата седмица шведската компания Tobii анонсира, че ще пусне първото си такова устройство на пазара още тази есен. Tobii Rex е по-скоро допълнение към мишката и клавиатурата, отколкото техен директен заместител.

Например, вместо да кликват върху всяко текстово поле в някоя уеб страница, потребителите просто ще могат да погледнат към желаната област и директно да започнат да пишат в нея. За да направят преход от една програма към друга, потребителите могат да натиснат кратка комбинация от клавиши, за да се покажат всички отворени прозорци, след което с поглед да изберат този, който биха желали да максимизират. (Първите опити с тази технология са били извършени още преди година - и всички тестващи са изненадани от нейната точност).

Технологията на Tobii има още няколко стъпки, през които трябва да премине, преди да бъде готова за масовия потребител. Компанията планира да продаде само 5000 бройки от Rex до края на тази есен и все още не е обявила цена, ала ранната версия за разработчици ще струва около $1000.

И все пак е много вероятно цената да падне с времето, така че впоследствие технологията да бъде вграждана в PC устойства, точно както Аsus планират да действат с Leap Motion.

Бъдещето на тези технологии все още остава неясно

Microsoft примерно биха могли да провалят плановете за пробив на Leap Motion с някоя подобрена версия на Kinect, която да може да бъде вграждана в бъдещите компютри и таблети. Всяка от лансиращите подобни решения малки компании пък на свой ред би могла да бъде закупена от някой технологичен титан като Apple или Google, което значително да промени плановете й за в бъдеще.

При всички случаи, успехът на тези методи за въвеждане зависи от това дали разработчиците на приложения ще ги възприемат - което е силно рисков момент, при положение, че те не са обвързани директно с платформите, върху които ще работят. И все пак, лансирането на реални продукти, насочени към масовия потребител, е добро начало.

Oще: pc  жестове  компания  компютри  ноутбук  потребител  продукти  разработчици  технология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

4 Мина | 09.01.201313:07

Супер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 08.01.201317:12

"...За да направят преход от една програма към друга, потребителите могат да натиснат кратка комбинация от клавиши, за да се покажат всички отворени прозорци, след което с поглед да изберат този, който биха желали да максимизират..."
----------------
О, да, този контролер е много як. Натискате Alt+Tab и с леееек мозъчен (подчертавам) напън активирате желаното приложение. Няма нужда дори от инсталация, само трябва да си помислите за това достижение в областта на потребителския интерфейс и то автоматично ще заработи на вашия Уиндоус.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2011, 13:02

2 choveka_s_mnenieto | 08.01.201316:58

"естествено въвеждане на данни" - какво е това?
Говорене и писане с пръст (по пясъка Смее се ). Първото е трудна работа заради много акценти и говорни дефекти. Второто го има от както има мишки, а сега със тъч-екраните става уж още по-лесно, но пък по-неточно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 08.01.201310:57

Чакат ни хиляди безсмислени статии, като таз.
   

оценка

+3 -2