Голямото бързане за ски зоната над Банско | webcafe.bg
Webcafe

Голямото бързане за ски зоната над Банско

Ивет Миткова, Илина Режева, в. Сега
26.04.2013, 09:20 (обновена 26.04.2013, 09:34)
Банско

Снимка: © Photo.Bansko.net

Сблъсъкът между еколозите и концесионера "Юлен" става още по-ожесточен заради предлаганото строителство в Национален парк "Пирин"

За активността около ски зоната над Банско и споровете за концесията на фирма "Юлен" няма сезони. Тя продължава да се засилва, а спорещите страни вече са в надпревара с времето.

Неотдавна обединение "Пирин 2014" спечели обществената поръчка за 1.6 млн. лв. за разработването на план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г. Срокът на сегашния план изтича догодина.

В това обединение влизат център "Зелени Балкани" на бившия управител на парк "Витоша" Тома Белев и Българска фондация "Биоразнообразие", представена от Петко Цветков. В консорциума са и фирмите "Силва 2003" ООД с управители Венцеслав Макавеев и Пламен Драголов, "Екологичен Център" ЕООД на Димитър Попов, "Стерна консулт" на Валентина Фиданова, както и компанията "Пи Ди Ем Сървисис" ООД със собственици Александър Бърдаров, Георги Терзийски и Теодор Тодоров.

Създадено е специално за участието в тръжната процедура. С него работят и експерти, които изиграха и играят ключова роля в протестите срещу строителството на Витоша и промените в Закона за горите. Те са непримирими противници на всяко ново строителство в Пирин и на концесионера "Юлен" заради надвишаването от страна на дружеството на площта на концесията. Пак те твърдят, че концесионерът неправомерно е построил нови съоръжения в зоната. Съдебно дело за нов четириседалков лифт стигна до последна инстанция - петчленен състав на ВАС, като досега природозащитниците са губещата страна. Срещу евентуално разширяване на ски зоната над Банско непрекъснато се организират протести и шествия.

От другата страна е концесионерът "Юлен", дружество, в което основни акционери са две офшорни фирми, свързвани с ПИБ и с шефа на федерацията по ски Цеко Минев, и община Банско. В края на миналата година те организираха серия от протести в Банско с блокиране на главния път и контрапротести срещу зелените в София. Искането бе незабавно да се разреши разширяване на ски зоната с нови писти и да се построи втори кабинков лифт, тъй като старият вече не може да обслужи всички желаещи. Безпрецедентно в блокадите на пътя и в подкрепа на исканията се включиха бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, бившата шефка на парламента Цецка Цачева, депутати.

Подкрепа бе оказана и от бившия премиер

Бойко Борисов и бившия икономически министър Делян Добрев. С безпрецедентна бързина за подобни случаи, изискващи дълги и задълбочени оценки, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) придвижи пуснатото в началото на тази година искане на община Банско за промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин" - първа стъпка към разрешаване на ново строителство. Пак с безпрецедентна бързина това искане бе прокарано и взе положително становище от Висшия експертен екологичен съвет, а буквално "на вратата", преди да напусне кабинета си, бившата екоминистърка Нона Караджова го разписа.

Служебният министър Юлиян Попов също не се забави и заяви, че пуска искането за съгласуване между различните министерства. После взе да го усуква, че още нищо не е придвижил реално, само искал да научи мнението на колегите си. Но в МОСВ в полза на проекта работи и зам.-министърката Евдокия Манева. Тя бе заместник и на Нона Караджова и остана на поста си след падането на кабинета "Борисов". Пак тя, като бивш екоминистър, е одобрила концесията за ски зоната над Банско през 2001 г.

Одит на Сметната палата наскоро показа, че екоминистерството на практика не е упражнявало никакъв контрол върху концесионера в продължение на цели 10 години. Така е дадена възможност за безнаказано нарушаване на самата концесия.

Залогът за всички страни е голям

Срокът за изработване на новия план за управление на Национален парк "Пирин", който е и под егидата на ЮНЕСКО, е 20 месеца. Почти невероятно е хората, които ще го правят, да допуснат по-нататъшно разширено вмешателство в парка. За "Юлен" става особено важно процедурата за промяна на сегашния план за управление да мине максимално бързо. Защото след това ще трябва да се внасят конкретни проекти, които трябва да минат всички процедури по екооценки, издаване на строителни разрешителни и т.н. Това би трябвало да се случи преди влизането в сила на новия план. Сблъсъкът изглежда неизбежен. Засега се води дистанционна престрелка, но напрежението като че ли непрекъснато нараства.

Някъде в средата на април т.г. МОСВ заяви, че по концесионния договор има спорни текстове, които могат да се тълкуват по различен начин. Според ведомството "Юлен" АД няма нищо против многото начини за тълкуване на договора за концесия. Основното противоречие идва от това, че в концесионния договор и в устройствения план има разминавания в площта на концесията. Посочената площ в договора от 99.55 хектара не съответства на конкурсните книжа за концесията, тъй като в тях е посочено, че "обектът на концесия е част от Национален парк "Пирин", обхващаща предвидената в териториално-устройствения план (ТУП) "Ски зона с център гр. Банско", с обща площ 818.46 хектара. Освен това и двете площи не съответстват на площта на одобрения ТУП от 2001 г., тъй като в него е посочена обща площ на "Ски зона с център гр. Банско" от 1474.62 хектара. Така излиза, че или територията за концесия е 99.55 хектара (съгласно концесионния договор), или е 818.46 хектара, или 1474.62 хектара.

От коалицията "За да остане природа в България" обясниха пред "Сега", че този правен анализ е просто още една стъпка към узаконяването на направени вече нарушения.

Има ограничение за площта на разрешеното строителство, което е 99.55 хектара. 818-те хектара, за които се говори в правния анализ, всъщност са концесионен обхват, но концесионерът не може да строи в тях, а само да поставя съоръжения. "Има съоръжения на "Юлен", които излизат дори извън тази територия, затова и се споменават тези 1474.62 хектара, които са цялата територия на ски зона Банско, казаха природозащитниците. Пред "Сега" от коалицията обясниха още, че един от външните юрисконсулти, нает от МОСВ по случая, заявил, че "се прави напасване и прецизиране на концесионния договор."

Дни преди да излезе правният анализ, по време на заседание на делото на еколозите срещу строителството на лифта, юрисконсултът на Министерството на околната среда и водите също заявил, че концесионерът има право на стопанска експлоатация и строителство върху цялата територия на териториално-устройствения план, тоест върху 1474.62 хектара.

Това реално е вторият път, когато държавата е на път да признае по-голяма площ. Първият бе през 2011 г., когато, пак след сигнали на природозащитници, бе установено, че "Юлен" е изградил писти и ски съоръжения на площ, много по-голяма от позволената му в договора с държавата. Тогава и министър Нона Караджова съобщи, че концесионерът е превишил площта с 64.7 хектара. Тя обаче заяви, че е "абсурдно" ски зоната да се затвори или да се разрушават писти, а най-доброто било да се промени законът за концесиите. Така вместо да наложи санкции, държавата настоя да се легализират пистите и лифтовете, изградени на площта извън концесионния договор.

Това се случва на фона на пълна незаинтересованост от страна на държавата, поне досега. В средата на април одит на Сметната палата на договора за концесия на ски зоната в Банско също потвърди, че в него има редица несъответствия, нарушения и неясности, които са доста удобни за концесионера. От проверката става ясно, че той е спазил всички изисквания за инвестиции, но в изпълнението на останалата част от клаузите цари тотален безпорядък - и от страна на концесионера, и от страна на МОСВ. Основната грешка на ресорното ведомство е, че е оставило фирмата, стопанисваща ски зоната, да прави буквално каквото си иска.

До октомври 2009 г. в министерството не е имало лица със задължение да контролират спазването на 30-годишния договор. Две години по-късно пък администрацията, която е започнала следенето, не е била обособена като отделна функция, а правилата, с които чиновниците са оказвали контрол, не са изчерпателни. Допреди две години концесионерът не е контролиран дали внася в срок паричните гаранции и дали плаща средствата за финансиране на защитените територии. Екоминистерството се сеща да уреди този проблем чак 10 години след сключването на договора. Договорът е така изготвен, че в него няма клаузи за санкции при системното неспазване на задълженията, посочват още от Сметната палата.

Надзор логично не е извършван и от община Банско, която притежава 8% от акциите на "Юлен". Доста мъгляво е било и провеждането на заседанията на контролиращата комисия, която е била назначена през 2009 г., за да обсъди формирането на годишното концесионно възнаграждение. Проведени са 15 заседания, от които обаче липсват протоколи. В крайна сметка контролиращата комисия, съставена от представители на различни министерства, излязла със становище, че в МОСВ не работят необходимите експерти. На министъра било предложено да сключи договори за геодезическо заснемане на обекти, за замерване на съдържанието и точността на заснемането и за изготвяне на анализ по договора за предоставяне на концесия върху защитена територия.

Природозащитниците от коалицията "За да остане природа в България" съобщиха след излизането на доклада, че ще изискат подробна документация за работата на екоминистерството по концесията в Пирин. За пореден път настояха да не се одобряват предложените от община Банско промени в плана за управление на Пирин, които допускат разширяване на ски зоната. Те дори разпратиха писма до министрите в служебния кабинет да не участват в процедурата по промяна на плана.

"Процедурата е започната от община Банско и Министерството на околната среда и водите в нарушение на българското и европейското екологично законодателство и с Вашето участие като съгласувателен орган Вие ще бъдете въвлечени в противозаконните действия на тези две институции", се казва в писмото. Според природозащитниците цялата процедура цели да се узаконят извършени нарушения от концесионера и екоминистерството между 2001 и 2011 г., довели до използване на площ, която е с 60% по-голяма от разрешеното по концесия.

От община Банско, естествено, настояват процедурата да продължи. В тяхна полза отдавна работи НГК "Природата за хората и регионите", която е основен опонент на еколозите. На 23 април тя обяви, че дава министъра на околната среда и водите Юлиян Попов на ОЛАФ за прикриване на нарушения и манипулиране на обществената поръчка при изготвяне на плана за управление на Пирин в полза на един от участниците.

Коалицията с председател Филип Цанов е яростен опонент на еколозите и отдавна разпраща материали за връзки между оценяващата комисия и обявеното за победител в конкурса за изготвяне на плана за управление на Национален парк "Пирин" обединение "Пирин 2014". Според разпространеното съобщение "министър Юлиян Попов непрекъснато и целенасочено отклонява общественото внимание от един вече решен казус от неговия предшественик Нона Караджова, който е свързан с промяна на действащия план за управление на Пирин и даване на възможност за изграждане на втора кабинкова въжена линия в Банско". Пак според това съобщение има "конфликт на интереси, създаващ възможност за предрешаване на резултата от обществената поръчка, погазване правилата за честна конкуренция при изразходване на публичните средства, наличие на корупционни практики и непрозрачно управление на европейските финанси".

От неправителствената организация посочиха още, че процедурата е била предрешена, защото останалите трима кандидати са били отстранени на фаза представени документи. От спечелилия консорциум обаче смятат, че това са спекулации. В края на януари оферти за изработване на нов план са дали също "Обединение Мист Гарнетс", Консултантска къща "Европроект" и "Пролес инженеринг" ООД.

Според спечелилите оценката и класирането на участниците в процедурата са преминали при пълно спазване на Закона за обществените поръчки. Новият план за управление на Национален парк "Пирин" ще бъде разработен от тези, които ги е грижа за опазването му, казаха от консорциума. "Когато критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта, комисията оценява качеството на техническото предложение и предлаганата цена", обясниха още от фондация "Биоразнообразие". И допълниха, че в изготвянето на плана ще участват експерти и учени от БАН, специалисти с доказан опит и хора, запознати детайлно с територията на Пирин. Изпълнителите ще трябва да организират и обучения, срещи, информационни материали, както и общественото обсъждане на предложения проект на плана.

Изглежда, че дипломатическите ходове приключват. Войната е обявена, активните действия от двете страни вече се ожесточават. Въпросът е в хаотичното време покрай изборите и смените на правителства да не видим и хаотични и подмолни решения.

Oще: банско  герб  гора  еколози  национален парк пирин  пирин  писти  ски  юлен 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.