Пожарникар е на първо място в класацията по стрес, а брокер на имоти - на десето | webcafe.bg
Webcafe

Топ 10 на най-стресиращите професии в САЩ

Webcafe.bg , По CNBS
17.05.2010, 14:05 (обновена 17.05.2010, 14:30)
Американски пожарникар

Снимка: © Getty Images

Американските пожарникари показаха храброст и самопожертвователност при атентатите срещу кулите на Световния търговски център в Ню Йорк на 9/11

Безработицата е висока и много работещи хора са доволни, ако получават заплатите си навреме, но това не намалява стреса в ежедневието им.

Кои са най-стресиращите служби в САЩ? Ето нашият Топ 10.

10. Брокер на недвижими имоти

Ниво на стреса: 191
Стресови точки: 73.063
Безработица: 4% -7%
Работен ден: 9,5 часа
Напрежение поради недостиг на време: Високо
Конкуренция: Много висока

Брокерите на недвижими имоти работят най-често на ненормиран работен ден и прекарват дълги часове в показване на имоти на клиентите. Те са търпеливи и дипломатични хора, които не бива да показват емоции, дори ако изискванията на купувачите или продавачите (респективно наемателите и наемодателите) са невъзможни. Брокерите са притиснати от крайните срокове и необходимостта да приключат определен брой сделки всеки месец, защото най-често работят на комисионна.

9. Изпълнителен директор в областта на рекламата

Ниво на стреса: 192
Стресови точки: 74.555
Безработица: 14%
Работен ден: 9,5 часа
Напрежение поради недостиг на време: Средно
Конкуренция: Много висока

Въпреки че не е физически тежка, работата на специалистите в областта на рекламата е емоционално и психически стресираща. Конкуренцията е жестока, а натискът от страна на клиентите огромен. Шефовете на рекламни агенции често остават в офиса след работния ден, а професията им изисква творческо мислене, внимание към детайла и спазване на крайни срокове.

8. Специалист в областта на връзките с обществеността

Ниво на стреса: 193
Стресови точки: 78.523
Безработица: 4% -7%
Работен ден: 9 часа
Напрежение свързано с недостиг на време: Високо
Конкуренция: Много висока

Специалистите в областта на връзките с обществеността държат речи и правят презентации често пред голяма аудитория. Конкуренцията в тази област е изключително висока и специалистите трябва да действат бързо и да мислят творчески, да бъдат изобретателни и да спазват често много кратки крайни срокове. В допълнение към всичко това PR специалистите трябва всекидневно да общуват с враждебно настроени представители на медиите.

7. Магистрален патрул

Ниво на стреса: 194
Стресови точки: 80.651
Безработица: 0% -4%
Работен ден: 9,5 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Средно
Конкуренция: Ниска

Магистралните патрули често работят късно вечер, през уикендите и по празниците. Работата им е свързана с много рискове - те нерядко участват във високоскоростни преследвания на нарушители и се сблъскват с въоръжени лица. Професията им изисква физическа издръжливост и внимание към детайла. Патрулиращите полицаи са подложени на допълнително напрежение от опасните ситуации, в които попадат и от факта, че постоянно са обект на обществено внимание.

6. Пилот от гражданската авиация

Ниво на стреса: 195
Стресови точки: 85.350
Безработица: 7% -10%
Работен ден: 9 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Средно
Конкуренция: Ниска

Пилотите трябва да гарантират удобството и сигурността на пътниците като същевременно спазват летателния си график дори когато летят в лошо време. Работното време е ненормирано и често се налага да нощуват далеч от дома си и да се борят с умората от часовата разлика.

5. Полицай

Ниво на стрес: 196
Стресови точки: 93.893
Безработица: 0% -4%
Работен ден: 9,5 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Средно
Конкуренция: Ниска

Полицаите се сблъскват с потенциално опасни за живота ситуации всеки ден. Смените им са дълги и напрегнати, особено при спешни случаи. Тази професия изисква физическа и психическа сила и устойчивост. Допълнителни стресови фактори са критичното око на обществеността и необходимостта да се реагира бързо в ситуации, които изискват оказване на първа помощ.

4. Хирург

Ниво на стрес: 197
Стресови точки: 99.463
Безработица: 0% -4%
Работен ден: 11 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Средно
Конкуренция: Висока

Хирурзите работят без почивка по всяко време на деня и самите операции обикновено отнемат часове. Тази медицинска специалност изисква изключителна прецизност, пълна концентрация и внимание към детайла, както и светкавично вземане на решения в ситуации, когато една грешка може да коства живот. В допълнение към всичко това се увеличиха и цените на застраховките при лекарска грешка и това е източник на още стрес за много хирурзи.

3. Таксиметров шофьор

Ниво на стрес: 198
Стресови точки: 100.491
Безработица: 14%
Работен ден: 9,5 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Средно
Конкуренция: Умерена

Таксиметровите шофьори по правило работят по всяко време, включително през нощта и през уикендите. Шофирането с висока скорост, особено в по-големите градове, е много опасно, а такситата се движат и в лошо време. В допълнение към това шофьорите са затворени в автомобилите си по цял ден, което увеличава психологическия стрес, а парите в брой, които носят със себе си, ги правят честа мишена на кражби и нападения.

2. Корпоративен директор

Ниво на стрес: 199
Стресови точки: 108.625
Безработица: 0% -4%
Работен ден: 11 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Високо
Конкуренция: Висока

Тази изключително конкурентна среда изисква отлично познаване на финансовата обстановка и икономическите тенденции, както и обширни познания от много други области. Корпоративните шефове се сблъскват с напрежение ежедневно, защото се налага да вземат решения, от които зависят подчинените им и бъдещето на компанията.

1. Пожарникар

Ниво на стрес: 200
Стресови точки: 110.936
Безработица: 0% -4%
Работен ден: 11 часа
Напрежение, свързано с недостиг на време: Много високо
Конкуренция: Ниска

Пожарникарите работят на повикване в най-необичайни часове. Те са на разположение през цялата нощ, когато са на смяна. Поемат риск от изгаряне, изтощение, отравяния с въглерод и травми. Постоянното очакване на заплахата също е огромен източник на стрес. Пожарникарите много често трябва да прекарват часове на открито при много лоши атмосферни условия.

Oще: брокер  класация  пожарникар  професия  сащ  стрес  хирург 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 17.05.201020:01

само не ми стана ясно, как така да си таксиметров шофьор е по-стресиращо от това да си ченге ?
   

оценка

+0 -0