Галерия: С какво търсят изчезналия самолет | webcafe.bg
Webcafe

С какво търсят изчезналия самолет

Webcafe.bg по BBC
07.04.2014, 17:38 (обновена 08.04.2014, 15:07)

1 от 16 снимки Назад Напред

Колаж

Техниката е много, но времето е ограничено. Ако не намерят самолета в следващите дни, задачата им след това ще е много по-трудна.

Седем държави участват в търсенето на останките от изчезналия самолет на малайзийските авиолинии - Австралия, Китай, Япония, Малайзия, Нова Зеленадия и САЩ.

Разследването се води от властите на Малайзия, които координират действията си с ФБР, Интерпол и други международни агенции. Австралия от друга страна постоянно провежда операции, ръководени от новосъздадения съвместен координационен център (Jacc), базиран в Пърт.

В разследването са се включили и представители на китайската гражданска авиация и френския Център за разследвания и анализ на безопасността в гражданската авиация. Французите помагат с опита си от продължилото две години търсене на Airbus 330 на Air France, който се разби в Атлантическия океан през 2009-та година. Британската компания Inmarsat, също помогна с детайлен анализ на сателитните снимки.

Каква техника се използва в търсенето

Два кораба - австралийският Ocean shield и британският HMS Echo, са в океана, оборудвани с пинг локатори - специална техника, която засича ултразвуковите пингове от черната кутия.

"Прикачен пинг локатор" (Towed Pinger Locator) - устройството се пуска под водата зад кораб, който трябва да се движи с бавна скорост. То използва хидрофон, за да засече сигналите от черната кутия. Към момента с него е оборудван австралийският кораб, който търси в района на двата пинг-а, засечени от китайския кораб Haixun 01 в петък и събота.

Мини-подводницата Bluefin-21 - австралийците ще спуснат малката подводница, която ще направи подробна сонарна карта на океанското дъно. Тя е екипирана и с камера, с която може да заснеме потенциални отломки.

Дълбочината на водата, в която търсят издирвателните екипи, е между 2 и 4 километра.

Освен от водата

Различни самолети от няколко държави също се включиха в издирването.

Това включва американския P-8 poseidon и няколко самолет P-3 Orion, с какъвто летят от Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Китай също помага по въздух с два Илюшин Ил-76С, а Малайзия е изпратила два C-130 Hercules.

Австралия е осигурила и петролния танкер HMAS Success, екипиран с кран, с който евентуално да бъдат извадени намерени отломки. От Китай също са изпратили няколко кораба, сред които ледоразбивачът, използван за изследователска дейност Xue Long (Снежен дракон).

Великобритания участва и с подводницата HMS Tireless, за която просто се казва, че е добра в търсенето под вода.

Надеждите са, че ако някой от екипите успее да открие черната кутия, информацията от нея ще даде отговор какво се е случило със самолета.

Oще: mh370  издирване  изчезнал  индийски океан  малайзия  останки  полет 370  самолет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.