Атракцион „Яйлата“ | webcafe.bg
Webcafe

Атракцион „Яйлата“

Цветана Георгиева
03.04.2014, 17:29 (обновена 06.04.2014, 09:58)

1 от 8 снимки Назад Напред

камен бряг

Снимка: © Владо Руменов

Металните укрепления на скалната църква "Св. Св. Константин и Елена"

Докато българинът се тупа в гърдите, че има история и природа, собствената му държава малко по малко превръща тази гордост в бутафория. Точната дума е „атракцион", туристически. Такава орис наскоро сполетя пернишката крепост „Кракра" с новите полимерни плочки, а следващ в списъка е националният археологически резерват „Яйлата".

Дори да не сте посещавали Камен бряг и околността, няма как да не сте виждали поне на снимка воюващите с Черно море северни скали, в които се крие цял манастирски комплекс. Там е и прочутата скална църква „Св. Св. Константин и Елена", която пострада сериозно при земетресение през август 2010 година.

Крайно време беше институциите, в лицето на местната власт и музея в Каварна, също да се „възгордеят" с това културно-историческо наследство - и да измислят как най-ефектно да го трансформират в печеливш продукт. Точната дума е касичка за пари, туристическа. Иначе казано - появата на втората топ дестинация в региона след нос Калиакра.

Първороден грях

От 23 октомври 2013 г. в резервата се изпълнява европейски проект за 2.2 милиона лева на общината в Каварна с неподозрителното заглавие „Яйлата - античната врата на Добруджа". Традиционната първа копка на кмета Цонко Цонев бе съпроводена с малоброен протест под надслов „Яйлата не е Дисниленд". А той обеща скромно, че няма да има PVC дограма, тенекия и кич.

От същата дата е и протестна декларация на зелената коалиция „За да остане природа в България" срещу предвиденото незаконно и спорно естетическо строителство в резервата без оценка за въздействие върху околната среда.

Става дума не просто за реставрация и укрепване на руините от старата византийска казарма, а за надграждане на стените й от 3 на 6 метра височина и кулите с червена ламарина, „увенчани с метален шпил", които бяха отпаднали в първоначалния вариант. Все пак, в наименованието на проекта четем магическата дума „атракция".

Говорим обаче за „Яйлата" - скален пещерен град със 101 жилища, чийто зародиш историците откриват в 5-тото хилядолетие преди Новата ера, който се превръща в исихастки манастирски комплекс по време на второто българско царство, края на XIII и началото на XIV век, и уникална природна територия от 300 дка в мрежата на НАТУРА 2000 и защитена зона „Калиакра".

Опит за спасение

Месеци по-късно все още не е ясно има ли екологична оценка и как точно изглежда проектът, който според местни медии е свален от сайта на община Каварна, а след това е преработен. Не се знае и колко туристи се очаква да доведе инвестицията, която Каварна прави с 82 000 лева от своя бюджет.

Художникът Владо Руменов посещава Камен бряг и остава шокиран от превръщането на покривна гробна плоча от некропола на „Яйлата" в указателна табела. Едната страна на този артефакт с дължина над 2 метра е изцяло бетонирана, без никъде да пише и дума за какво е служил и откога датира.

„Предстои издигане на 6 метра височина на стените на византийската казарма, което противоречи на всички съвременни реставрационни и консервационни практики, предвиждащи минимална намеса", казва Руменов. Църквата „Св. Св. Константин и Елена" открива опакована с груба метална конструкция, а скалните фуги -запълнени с контрастно отличаващи се от цвета на скалата лепила.

„Това е съчетание на архитектурна композиция и уникална екосистема, където дори едно кокиче не може да се засади без разрешение", казва той. И допълва, че в този пореден случай на кичозен пазарлък не е приключило и задължителното археологическо проучване.

С това чашата прелива за художника-реставратор, който е дългогодишен член на екипа, извършвал археологически проучвания в „Яйлата". На 12 март т.г. Руменов става съучредител на Инициативен комитет за граждански контрол при опазване на културното наследство, чиято основна мисия е да не допуска такива злоупотреби с културно-историческото или природното богатство на България.

Комитетът пише до институциите за този и други скандални обекти, сред които крепостта „Кракра Пернишки", пещерата „Леденика" до Враца, чийто вход бе триумфално украсен с рицари, горски феи и чудовища в човешки ръст, Самуиловата крепост край Петрич и т.н. За момента единствено от президентството и от МРРБ откликват на писмото с мотото „Преди да е станало късно".

Парите

„Държавата се държи противоконституционно и действа в нарушение на 12 конвенции и директиви, които е подписала. С промяната на облика, автентичния дух на такива обекти идва и подмяната на историята, защото стъпката между едното и другото може да бъде направена прекалено лесно", категоричен е Руменов.

В групата е и преводачът Живко Христов, според когото такива проекти узаконяват практиките на местната власт да развива туризма по най-лесния, бърз и евтин начин, но без да се съобразява с мнението на експертите, които иначе би трябвало да имат решаваща дума, и със световните практики.

Никой не си дава сметка, че обекти от национално значение се обезличават и принизяват до сезонен панаир или посредствен декор за снимки, щом като важни са печалбите. Те обаче са свързани и с много злоупотреби, които оставят в сянка.

„Целта е да се усвоят 100 процента от европейските средства, но за много обекти има съмнения за корупционна практика. Ние не сме корпорация „България", възмущава се Христов.

Комитетът, в който са историци, археолози и експерти, се опитва да промени механизмите на държавната машина така, че тя да стане добър стопанин на собственото си културно-историческо наследство, а не негов евтин търговец.

Защото стане ли историята „атракцион", държавата се превръща в карикатура на самата себе си.

Oще: археология  каварна  калиакра  перник  резерват  строителство  туризъм  туристи  черно море  яйлата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

3 mittag | 04.04.201416:27

Това е възмутително и не трябва да се допуска Бесен
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 11:56

2 Инженер Викторов | 04.04.201412:02

Никой не плаща паркинг, а ако даде пари, то са за разглеждане на резервата. Тия пари ПО ПРИНЦИП трябва да отидат за поддръжка: заплати, табели, почистване, хим. тоалетна и т.н.
Относно жертвите - наистина има места, на които човек трябва да внимава. НО няма масово измиране на туристи и посетители... Вярно, има нужда от предпазни заграждения, но с мярка.
И друго - апелирам към посетителите: не използвайте скалните ниши за тоалетна! След вас идват други хора, на които не им е приятно да заварват "мокри кърпички", затиснати с камъчета и г*вна...
Имайте уважение към това място!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 10:04

1 Dragomir Demirov | 04.04.201410:19

Съгласен съм с това, че не бива да се злоупотребява с едно културно наследство, но е крайно време мястото да бъде обезопасено, да не се допускат екстремни спортове, преспиване по пещерите и т. н. За това трябва да бъде назначена специална охрана, но за нея трябват пари. Не може след заплащане на паркинг място (винаги съм отказвал да го плащам, защото не знам къде отиват парите - дали за поддръжка на резервата или в общината или във фирма стопанисваща паркинга ...) да се разчита на средства за организиране на нормално посрещане на туристи в района. Мястото наистина е впечатляващо, но посещението му е рисковано и свързано със застрашаване на здравето и живота на човека. Жертвите там са много.
   

оценка

+1 -0