Секретен доклад, в който бившият американски посланик Джон Байърли запознава властите във Вашингтон с личността на Бойко Борисов | webcafe.bg
Webcafe

US посланик: Егото на Борисов е най-силният лост за влияние върху него

Webcafe.bg
26.05.2011, 08:58 (обновена 26.05.2011, 14:56)
Бойко люпи семки

Снимка: © БГНЕС

"Новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание"...

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи, пише на 9 май 2006 г. бившият американски посланик Джон Байърли в секретен доклад, в който запознава властите във Вашингтон с личността на Бойко Борисов, "вероятно следващият български лидер".

Грамата е публикувана от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

"Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика.

Егото му може да е най-силния ни лост за влияние върху него. Трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Грамата е е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ, над която са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които обаче Wikileaks не разполага.

Документът е един от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли, обяснява"Биволъ", като припомня, че когато искат да омаловажат написаното от американските дипломати, засегнатите по рефлекс изтъкват, че става въпрос едва ли не за слухове, които просто са регистрирани от усърдни чиновници в посолството.

За достоверността на информацията тук е посочен и конкретен източник - службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

Как Борисов да гради геройски имидж

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", пише посланикът.

"Мръсотията"

Така е озаглавен разделът, който резюмира тъмното минало на Борисов. "Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.

Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още "Пашата"), пише Байърли.

Връзките на Борисов с Валентин Златев

Следващият параграф от раздела е посветен на тесните връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България", който е наречен "изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод".

"Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

Публичните договорки на Борисов с "Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ."

Той директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции.

"Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер.

Противоречива реторика

Като пример за противоречивостта му обаче е посочено как от една страна Борисов обещава на САЩ пълна подкрепа за военните бази и участието в международните военни мисии, а от друга критикува демагогски проамериканската политика на БСП: "Правителството каза, че ще изтеглят войските ни незабавно от Ирак. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна."

Байърли обаче докладва, че след писмено предупреждение от американска страна Борисов спрял веднага с тази реторика.

Бъдещи политически планове

Относно бъдещите си планове в политиката, в разговор с американския посланик Борисов заявил, че "ще унищожи" АТАКА, а НДСВ, с което самият той беше свързан в миналото, "се топи".

Ако би се съюзил с някого, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС). Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, и според Борисов е "свършена", но той би се замислил за партньорство, "за да запази марката" жива.

Новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка", пише още посланик Байърли.

Oще: wikileaks  батман  биволъ  бойко борисов  грами  джон байърли  его 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

34 ideyazabulgaria | 27.05.201118:17

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ДОЛУ.
Тук ще отворя една скоба да ви кажа, че Комунистическата държава на източна Европа до някъде имитираше welfare state на западняците в социалната система и в някои форми на народовластието , понеже и в двете части на Европа управляваща леви сили.
Но тя само имитираше, имаше различна от запада политическа система –ретроградна, диктатура на една партия, която стана главната причина системата да рухне при първия допир с другата система, която 80-те, 90-те години тогава триумфираше в света нов икономически и обществен модел- „американския неолиберализъм” и която бе внесен в България чрез плана Ран Ът”.

Ето защо ние си подставяме задача, да се преборим идейно ПЪРВО с БСП, да не я допуснем в Парламента и да я сведем до екзистенц- минимум. Ако умре БСП, ще умрат и всички нейни рожби за 24 часа, защото нито една от тях не е носител на каква да я дясна или вяла политическа идея ,те са само бизнес партии на своите олигарси.

До Vasil | 27.05.2011 11:06
Господине, грешите, не е прост народа ни. Просто той 1989 г излезе от диктатура, последния елит на БКП Лукановия с държавнически акт и политика започна да въвежда в България, без да пита народа си, т-н- от нас ”американския неолиберализъм”-нов икономически и обществен модел, който е носител на олигархия и всичко зло което се случи на България през прехода.Тогава народът ни нямаше развито обществено съзнание, не бяха въведени правилата на правовата европейска welfare state ,нямаше представа за демокрация, нито имаше някаква политическа система, трябваше да я създава от нулата пък не познаваше политическите идеи на Западна Европа и за това позволи без да иска една шепа крадци и мошеници да си присвоят цялата собсвеност на обществото по най незаконни начини и да захвата ключови позиции в управлението на държавата и икономиката.

Важно е да приемем да строим welfare state и тя ще изправи всички тези допуснати грешки и възстанови справедливостта.


До (Оня Дето Го Трият)
Момче, не демонстрирай гьонсуратлък, казах ти да премахнеш порно снимката на аватара си, така уронваш престижа на медия webcafe.bg , това е една от причината хората да се въздържат да коментират тук. Ако продължаваш да държиш тази симка с лаптоп или без лаптоп, няма да коментираме повече тук.
ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

33 ideyazabulgaria | 27.05.201118:17

До Bichkiiata | 26.05.2011 20:44
Социалната държава е именно за това, да образова ”1 милион необразовани неквалифицирани криминализирани мургави граждани”, за да им осигури труд, хляб, възможността да живеят като другите граждани ,да си плащат тока, водата, кредита за жилище, така както шведската и финландска държава са подсигурили на своите мургави граждани. И Швеция и Финландия имат собствени цигани, но те са интегрирани.
Социалната държава се гради с много ДЕМОКРАЦИЯ , а тя от своя страна стъпва на два главни фактора ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА И СИЛНО ПРОИЗВОДИТЕЛНА ИКОНОМИКА ,чийто резултат е захванат като скачените съдове за социалната система и те взаимно зависят една от друга. Нито финландци нито шведи са по различни от българите, нито по-трудолюбиви ,нито по-умни, те просто са хващани в желязната преградна на върховенството на закона, страхуват се от него, не смеят да го прекрачат и го спазват желязно, за това всички блестящо и точно като часовник работи в тяхната държава. Главния фактор за да работи една държава добре е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, колкото по .добре работи тя, толкова по добра държава има.
Долу споменах за „човешкия фактор”-неволна грешка съм направил . Социалната държава създава политика за възстановяване на човешките си ресурси и възпроизводство на нови. Главния фактор за строителството на социалната държава е интелигенцията на страната, тя е движеща сила на обществото. Тя обаче трябва да бъде добре образована ,със солидни знания, за да стане маяк, пътеводител. Точно това няма в България, няма интелигенция в обществените науки. Не се създава такава, защото "Отворено общество" със своите „тинк танкове” е захванало всички обществени науки. Каква наука е "антропология в НБУ" или "политология в СУ", какво изучават? Не се измучава- най -новата история на Европа след Втората световна вайна, за това българинът остава празно място в учебника си по история този период. А точно тогава се раждат съвременните политически идеи и и двата обществени модела – „welfare state” и „американския необилерализъм”.
Ние трябва да насочим усилията си към възстановяване на обществените науки в България, към създаване на малка, но силна интелигенция каквато имат Швеция и Финландия. Само такава интелигенция ще стане проводник в обществото на идеята за построяване България като welfare state

До niemen | 26.05.2011 19:01
Питаш ме за Боко Борисов...
За мен Борисов не се различава от Костов, царю честити, Санишев или Доган. Това са основните партии с олигархии. Станишев е представител- слуга на БСП –олигархия. Костов ,Царо Честити и Борисов са самите олигарси начело на партиите си.
Но послендия държавет модел на България- пък олигарх да управлява държавата, какъвто Българския народ си насади в лицето на ББ е само „модел на България” и единствен в Европа. Има и друг олигарх -Берлускони, но той не е финансов олигарх, а медиен олигарх и покровител на икономическата мафия, която е вече 2 –вековно специфично явление на Италия. Плюс това Италия е стара демокрация ,там по добре от България работи върховенството на закона и все пак спират Берлускони. Срещу него се водят 9 дела за корупция.
А колко се водят за ББ след като той върти резерва ,бюджета на страната през банките на съпругата си по съжителство? И което във всяка welfare state ще се отчете за мащабна корупция и този държавник ще отиде на гилотината за 24 часа.
Каква е разликата между „олигарх” и „капиталист”- знаете ли? ”Капиталист” е едно, "олигарх" е друго. „Капиталист”( по класическото обяснение на Маркс) не притежава политическата власт, той създава принаден продукт за обществото и си взима дивиденти, колкото му позволява пазара. ”Олигарх” е нещо абсолютно друго, той притежава политическа власт и това му дава възможност да бърка безконтролно и дълбоко в държавната хазна( обществения продукт) и да си присвоява колкото иска от него, сиреч-пладнешки да краде обществото. На това се държи непрекъснатото обедняване на българската общество вече 20 години демократичен преход и ликвидиране на човешките му ресурси.
Партиите ГЕРБ, СДС+ДСБ, ДПС и НДСВ са олигархичен тип корпоративни партии на едрия и мръсен краден капитал и бизнес, всяка със своя олигархия( със съответния дял и област в едрия бизнес), Те обаче са създадени от БСП, която е същата по тип корпоративна партия. започна се от последния висш ешалон на БКП- той създаде БСП , създадоха „правилата на прехода” по които се родиха останалите партии. БСП обаче има нещо по различно от останалите партии, което я прави все още единствената партия на българския политически хоризонт. Тя се писа „наследник на БКП”, наследи нейните структури и електорат( и пари) и започна да манипулира с това. Старата БКП беше силно идйна партия, за това издържа 50 години, идеите движат човечеството , идеите го променят за минути, идеите раждат революциите.
Та по въпроса, хитрата БСП използва идеите на БКП от 70-80 години и с тях мъти главата на старият си електорат ,като обещават, че ще му върнат старата социална система , каквато имахме при социализма, , така го карат да гласува за нея .Причините да бъде унищожена социалната система през прехода БСП препърля на другите партии, а де факто БСП започна унищожението на социалната система, нейните отрочета партии вървяха по нейния път.
Но БСП и отрочета като дойдат на власт въобще не изпълняват обещанието си ,а грабят от държавната хазна да обогатяват олигархичния си клан, понеже олигарси ги управляват. Сега заедно са обрасували ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ.
С унищожаването на социалната система на България, БСП е де факто умори електората си. Нови идеи БСП нямат, седят в идеите на БСП от 70-те години, нито пазвата социалдемократическата идея на Европа, построила тяхната welfare state.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

32 Vasil | 27.05.201111:06

България се управлява от Мафията - за никого не е тайна .
българинът е прост като мотика и седи и търпи да го лашкат и лъжат както си поискат . ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

31 Оня Дето Го Трият | 26.05.201120:52

Не мога да го махна сега......чета Уикилиикс Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

30 Bichkiiata | 26.05.201120:44

niemen

И така изхождайки от гледна точка, че кочината от която е излязло помпието е червена, много е ясно какво мисли доктора като го гледам какво мисли за другаря Лостов, аз обаче мога ли да запитам какво мисли доктора по въпроса как се прави социална държава с всичките и там помощи кога имаш 1 милион необразовани неквалифицирани криминализирани мургави граждани. Шведите и финландците тръгват от друг изходен мат'рял както Боко спомена.

Оня дет го трият

Сил ву пле, може ли да махнеш лаптопа, че ми разваля пейзажа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

29 Оня Дето Го Трият | 26.05.201120:16

Идейката

Те тия грами излизат в западни сайтове и ако на тебе ти се занимава иди си пробери и ти нещо и го прошнуровай по друг начин!
Стига с тия Костов-Мостов - иди си избери други грами, преведи ги и ни ги поднеси да четем!

Още веднъж апелирам тия дето го пращат "идеята" да му спрат хонорарите и да пратят някой по-кадърен, с който да си чешем езиците тука....
Не ни подценявайте чак толкова Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

28 niemen | 26.05.201119:01

Д-р чакъров, бихте ли описал накратко какво мислите за Г-н Бойко Борисов?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

27 ideyazabulgaria | 26.05.201118:37

greenstreet
Благодаря Ви много за окуражителните думи. Радвам се, че сте разбрали основния замисъл на идеята ни. Но в никакъв случай не трябва да считате идеята за „наивност”, защото тя е доказано реализирана идея.
Дора Апостолова е дефинирала Welfare state на Финландия където тя живее и над това е работила повече от 7 години. Аз и помагах, защото тогава работех и живеех в Швеция, а тези две страни са вървели по един и същ път.
А „историческа и демографски реална основа” на България ще бъда създадена от всички нас, екипа около Доктрината за реализиране на практика тази дефиниция в главите, които са под нея. За изграждане на Welfare state няма значение историческите и демографски фактори, има значение само човешкия фактор. Жив и здрав и се надявам да се включите в колектива!

А на оня "перко дето се оплаква че го трият само", ще му кажа, че Костов не диктува на САЩ, Костов е сие със САЩ, получава информацията по незнайни пътища, неговия сайт Бивола я пречиства и прошнурова както му е политическо изгодно. Чобанов е от същата серия на Дачкофф- приличат си като сиамските близнаци, от един извор са пили.

Прателски поздрави от д-р Георги Чакъров
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 26.05.201117:15

Lara Croft | 26.05.2011 15:42

Костов диктува на USA какво да пишат за Бойко!
Костов командва външната политика на Обама!
Костов владее света!
muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

25 greenstreet | 26.05.201117:13

В интерес на истината съм чувал за "Идея за България" , но благодаря за поканата, поне имах възможността да прочета доктрината и да знам с кого дискутирам. Хубави идеи, много наивност, недостатъчна историческа и демографски реална основа - перфектни предпоставки за една политическа идея. Пожелавам ви успех, защото всеки би искал да живее в подобна България! Наистина говорим на различни езици - не разбрахте, че ми е все тая, кой е политически обвързан и кой не - все ми е тая, стига сам да градя представите си. Всичко хубаво!
   

оценка

+0 -0