Топлофикациите искат по-скъп ток, за да ни вържат към парното | webcafe.bg
Webcafe

Който може – да се кръсти!

Иван Стамболов
03.06.2011, 10:46 (обновена 03.06.2011, 11:47)
Чугунен радиотор на топлофикация

Асоциацията на ТЕЦ-оветге заговорничи с държавата против потребителите.

Тези дни моето блуждаещо внимание беше привлечено от една новина. Имало било някаква асоциация на топлофикационните дружества и от нея някой си г-н Илия Николаев поискал от ДКЕВР (чете се „дъкевър", също като „кентавър") да накара електроразпределителните дружества да увеличат с 15 процента цената на нощния ток, та хората да се принудят да се отопляват с парно, тоест да се откажат от идеята да се отказват от парното, за да се топлят вместо това на ток. Не вярвате ли? Уви, това е скучната истина.

Гордея се! Гордея се, че живея в такава страна, в която едно търговско дружество може публично и официално да поиска от държавата да принуди друго търговско дружество, при това частно, да формира цените на своите стоки и услуги не на пазарен принцип, не като функция от тяхната себестойност, а като наказателна мярка спрямо своите клиенти, за да може първото дружество да продава своите стоки и услуги на монополно високи цени.

И което е най-вълнуващото: аз изобщо няма да се изненадам, ако Дъкевър удовлетвори щението на топлофикациите и накара електромонополистите да си увеличат цените. Последните ще го направят с удоволствие, вЕрвайте ми. После и топлофикациите, и електроразпределителите ще се отчетат по надлежния ред и над цялата Родина ще легне кротко доволство. Както е казал Дядо Вазов: „син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе" - ето затова се гордея.

Но трябва ли да се спира дотук, след като откритието е направено? Държавата би могла да бъде полезна и в регулирането на много други бизнеси. Например бирата „Загорка" може да поиска от държавата да задължи „Чио чипс" да направи чипса си много по-солен, та да се наложи с него да се пие повече бира. Карловската луканка пък може да се обърне към държавата и да я помоли да накара бирата „Загорка" да е по-алкохолна и газирана, така че да се налага, докато я пиеш, да замезваш с повече карловска луканка.

Всичко това неминуемо изправя съюза на хлебопроизводителите пред необходимостта да сезира държавата така, щото последната да накара карловската луканка да се прави по-мазна, за да яде повече хляб. Преди време нашето кейнсиански настроено правителство обяви, че спасението от кризата е увеличението на потреблението. Как да стане това? Ами, много просто - държавата да увеличи доходите на хората и така ще се увеличи и потреблението.

Но откъде ще дойдат парите за увеличаване на доходите на хората? Още по-просто - държавата ще задължи работодателите да увеличат заплатите на служителите си, като същевременно ги принуди да плащат повече осигуровки на същите тези служители и повече данъци на същата тази държава.

Ето затова аз и хората като мен желаем да правим бизнес тук и сега! Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: дквер  парно  поскъпване  ток  топлофикация  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 04.06.201113:55

самозядоволявай се с картофи.. край на цитата ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 03.06.201123:20

Миле, имам само едно въпросче... За храната какво ще посъветваш хората? На всички ни е ясно, че е скъпа, и че ще става още по-скъпа...
Баба ти може и да е срала на тъмно, но ако не беше яла дали щеше да има какво да изкара в тъмното? Или ще ни посъветваш всички да се върнем на село към мотиките?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 03.06.201118:35

Тва като ми се заговори за "енергийна ефективност" и "спестяващи" крушки и веднага се ловин за... ае да не казвам Усмивка
Баба ви се на светло е срала сигурно. Кой му е скъпо да не ползва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2011, 22:46

4 Svetlozar Petkov | 03.06.201116:24

На кой господ да се кръстя, след като 10 години, Президент, Министри на енергетиката, Директори на Агенции за Енергийна Ефективност, Народно събрание, Директор на топлофокация Варна и т.н. и т.н. захвърлят в чекмеджетата си иновационните ми предложения, които сега Google прилагат в собствените си зали..... В духа на статията Илия Николаев да предложи за апартаментите да няма предпазители повече от 6 Ампера. Той изказа зависимостта, че сметките за парно за януари 2008 ще са ГОЛЕМИ, защото времето е било МНОГО ТОПЛО!
На г-н инж. Илия Николаев /директор на Топлофикация Варна, сега трети директор на Топлофикация Варна-Далкия/ в края на миналия век преложих няколко безплатни иновативни идеи, чрез които с малки инвестиции, можеше да се намалят сметките на абонатите наполовина, за сметка на огромните топлинни загуби по магистралите и от неоптимални температурни графици на абонатните станции. Той категорично отказа, Сега само нашия вход ползва тези идеи и отоплението на една стая е 20лв на месец, а общи части излиза около 1.50лв на стая на месец. Ако от 50% ползване преминем на 100%, то 20лв биха се намалили на 15лв на стая на месец. Към днешна дата входа ни се охлажда безплатно през радиаторите, като отнетата топлина от стаите прави начално подгряване на водата за къпане. Безплатен студ и по-евттина топла вода. Инвестицияте е под 300лв. на абонатна станция.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

3 solaar | 03.06.201114:47

Абе хора, това е ирония, как не разбрахте?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 03.06.201114:13

Бесен Бесен Добре бе, човек, ама откъде ще дойдат парите за заплатите, ок - ти си работодател явно, и аз съм за това човек да си ги изработи, не да ги получи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.06.2011, 13:42

1 Кръстан Йосифов | 03.06.201113:43

"Но откъде ще дойдат парите за увеличаване на доходите на хората? Още по-просто - държавата ще задължи работодателите да увеличат заплатите на служителите си, като същевременно ги принуди да плащат повече осигуровки на същите тези служители и повече данъци на същата тази държава."
Но трябва доста да се намали другия "кърлеж" - администрацията.....
Тогава има шанс всичко да си дойде на мястотоУсмивка
   

оценка

+0 -0