Кога стана отново модерно да си славянин | webcafe.bg
Webcafe

Кога стана отново модерно да си славянин

Webcafe
20.11.2017, 17:24 (обновена 23.11.2017, 08:06)

1 от 3 снимки Назад Напред

Клечащи славяни в анцузи

Снимка: © Facebook, Squatting Slavs In Tracksuits

В американската култура славянските държави в Източна Европа са едно безкрайно диво място, където светът съществува по свои, напълно лишени от логика правила.

Това се вижда в множество нискобюджетни филми, в които главните герои (американци) се озовават в "Дивия изток", където мъжете са свирепи и пияни, а жените - красиви, подмолни и могат да надпият всеки западняк. Там славянските държави се показват като изпаднало място на престъпност, поквара и останки от комунизма.

И докато с годините този тренд в американските филми започна да позатихва, тарикатският образ на славяните започна да се заражда отново от няколко години насам. Това са типичните "гопники" - клечащи, лошо гледащи момчета и момичета в анцузи, появяващи се в сайтовете за мемета и различни facebook страници през цели сайтове, посветени на славянската култура и история.

Така изведнъж се зароди отново една забавна, гротескна версия на славяните, които знаят 2 и 200, а баба им дори знае и 2000, а принадлежността към тази етническа група стана изненадващо модерна.

Цялата тази модерна протоидеология от мемета сатирични снимки и статии, разпространявани през 9GAG, 4chan, Facebook, Twitter и т.н. тръгва именно като пародия на това, което има като представа за държавите от региона. От снимките, извадени от руски сайтове за запознанства през бъзиците с тях, та до изграждането на нова, клечаща култура и един гротесков образ на тариката славянин, който вече е модерно да се нарича slav.

Този образ е дете на бившата работническа класа, която като деца отрасна в междублоковите пространства, ритайки гумени топки по циментови игрища или буренаци. Пораствайки обаче, той сякаш остава замрял замрял в 90-те - това е лошото момче с анцуга от квартала, което гледа лошо, пие като за 10 души, бие се като за 20 и може да изменти всички в радиус от поне 5 километра.

В Русия за този тип полукриминални персонажи има специален термин - гопник.

Гопниките са улични бандити, нискообразовани хулигани и улични момчета, които се изграждат и оцеляват из градовете на бившия СССР.

Гопникът е дребната риба в класическата източноевропейска крими йерархия. Неговият типичен дрескод включва анцуг (понякога в съчетание с кожени обувки), черно кожено яке, каскет, а за най-преуспелите – златен (или често само позлатен) ланец. Такива типове се заяждат с обикновените граждани, обират деца и пенсионери или просто правят мизерии. А когато не се занимават с някоя от тези дейности, "купонясват в квартала" - стоят клекнали и пият евтина бира или водка, "люпят" семки, мразят Америка и капитализма и се заяждат един с друг, съредновавайки се кой е по-голямата работа.

Така образът на модерният slav неусетно се преплита с този на гопника, описвайки един нов, специфичен типаж - източен гангстер, ама не точно. Разбира се съществуват и различни вариации.

В едната от тях модерният славянин е кримка. Може би не най-голямата работа, но вечно движи някакви схеми, които са на ръба на легалното, а често и отвъд него. Цигарата излиза от устата му, само когато се налага да отпие от водката или чашата компот, пратен от баба.

Друг специфичен образ е мъдрият slav - той си е откровено мълчалив, търпелив и откровен непукист. Докато другите се хвалят, той предпочита да пие, но когато говори или действа, всички наоколо остават впечатлени. Иначе казано - източната версия на "високия, мълчалив тип".

Още една версия е съвсем типичният гопник - психопат, за който всички предполагат, че вече е убил поне един човек. А за накрая е онзи slav, който се спуква от партита, пиене и глупости и винаги си навлича някоя нова щуротия на главата - вечен карък и несретник, за когото всички се чудят какво му е прецакано на горния етаж.

Не са за подценяване и различните женски образи в този модерен славянски архетип.

Те или са винаги модерни красавици, за които се знае, че някой ден ще си докопат някой богаташ, или твърде "дружелюбни" към мъжете, но добри по душа момичета, или бойни моми, за които знаеш, че не отстъпват по нищо на всеки мъж.

Разбира се, има го и образът на "бабушката", която винаги очаква внуците с богата трапеза, може сама да нацепи повече дърва от цял взвод войници и най-вероятно също е убила някого "през войната".

Всички тези карикатурни персонажи, на които човек се смее в интернет, обаче стават основа за нещо по-голямо - възраждането на панславянството. Популярността на тези забавни страници във Facebook, описващи колоритността на източноевропейските държави и техните верни синове и дъщери, е само първото стъпало.

Сайтове като Slavorum стъпват на него, но прокарва вече една малко по-сериозна линия. Там има материали за нещата, които обединяват различните славянски народи - общите моменти в езиците, културата, бита, историята и митологията.

Определено за типичното политическо панславянство, проповядвано от Русия (която се изявява като пазител на всички от тази етническа група), не може да се говори. Но определено е интересно тази културна вълна, създадена изцяло онлайн, и докъде ще се развие тя, особено в България.

Още от падането на комунизма насам, теорията за славянския произход на днешна България е сериозно оспорван исторически. Тогава започна да се говори за величието на българите, как е имало древна и забравена българска империя и т.н. Пикът на българското самосъзнаване извън славянските народи дойде през 2007 г., когато излезе и поредицата на bTV "Българите".

Днес вече национализмът в България е много по-силно развит, като масово хората се връщат към традиционната култура - шевиците, народните носии, музиката, фестивалите за фолклор, издигането на пантеон на българските герои и т.н.

Интересно е сега, на фона на новата онлайн култира на модерните slavs, дали ще видим едно връщане към славянската теория за произхода на българите, или ще се получи ново, смесено разбиране за патриотичния образ на българското.

Oще: slav  slavs  анцузи  източна европа  клекнали славяни  клечащи славяни  славяни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 24.11.201720:14

Та антибългарските ви лъжи НЯМА ДА МИНАТ!

БЕЗСПОРНО БЪЛГАРСКИЯТ е най-старият славянски език!

http://macedonia.kroraina.com/st_ja/gal/stojanov_janakiev_046.html

безспорно ТОЙ е повлиял на ДРУГИТЕ славяни!

Малоумната паплач нека да плюе по миналото ни ..

Ей с едно простичко отваряне на ей тази страница, как всичкото и соросоидно бръщолевене се опровергава ..


http://macedonia.kroraina.com/st_ja/gal/stojanov_janakiev_046.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 24.11.201720:10

Уточнител | 22.11.201717:32
РУСКАТА КУХОЛЕЙКА

пак потроши тъпомера.
Изобщо:
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК по строеж е неславянски.
----------------------

Maлоумната соросоидна антибългарска паплач не мирясва!

Дедите им получаваха пари от Синедриона, за да вдигат революции и да унищожават славянството и православието .. днешните техни потомци се опитват да действат по-префинено .. опитват се да лъжат!

Ето БЪЛГАРСКИ ТЕКСТ ..Нє ѿвє́ржи мєнє̀ во врє́мѧ ста́рости; внєгда̀ ѡ̉скȣдѣва́ти
крѣ́пости моє́й, нє ѡ̉ста́ви мєнє̀. Нє ѿвє́ржи, нє ѡ̉ста́ви.
ІАкѡ рѣ́ша вразѝ моѝ мнѣ̀, и̉ стрєгȣщїи дȣшȣ мою̀
совѣща́ша вкȣпѣ,
глаго́лющє: бг͂ъ ѡ̉ста́вилъ Є́̉сть Є̉го, пожєни́тє и̉ и̉ми́тє Є̉го,
ι̉а́кѡ нѣ̀сть и̉збавлѧ́ѧй.


Тъпата паплач май

-ще почне да обяснява че не е български ли .. или що?

-или че е без падежи/

Сган мръсна сте вие- антибългарите интернационалисти ..

Сорос за това ви плаща - за да плещите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

12 Уточнител | 22.11.201717:32

РУСКАТА КУХОЛЕЙКА

пак потроши тъпомера.
Изобщо:
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК по строеж е неславянски. Както се отбеляза по-горе той е Аналитичетн, а вс славянски са Синтетични(падежни).Системата на спомагателния глагол е съвсем различна, също системата от конструкции на времената и т.н.
По отношение на речниковия фонд: въпреки 200-годишните опити за славянизиране и заемки предимно от руски, все още 40...50 % от собствените думи запазват своя древнобългарски произход: - почти всички роднински думи: баща, татко, майка, леля, чичо, вуйчо, сват, девер,снаха.....и т.н.- повечето домашни и анатомични думи: къща, врата,комин,крак, корем, око, пръст, уста, врат, длан ...и т.н. - в българския са характерни двойките думи, за почти всички значения, едната славянска, другата древнобългарска: тичам-бягам; ходя-вървя;скачам-рипам;удрям-блъскам;ловя-хващам;навеждам(се)-снишавам(се);любов-обич;лош-зъл;хубав-красив;добър-харен;цветен-шарен;...и т.н. Тук не говорим за онези древнобългарски думи, които нямат аналог със славянските в съвремениия бълг. език...
Българкият език е оказал огромно влияние при формиране на т.нар "ромънски" лит. език от нач на 19 в, както и на сръбския….Напр. на румънски" "Татко е болен" - "Тата е болнав", "Плевен падна" - "Плевна се пад".......... и т.н.
За подроббности виж специалната литература. Вече няма тайни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

11 Уточнител | 22.11.201717:24

ОБИКНОВЕНА РОССИЯ,

факт!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 21.11.201723:16

"Атестат". Ама как звучи, а? Като "атентат".
Присъствието на английско-американски имена във форума е атестат за атентат.

И материал за реферат. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

9 SamVaims | 21.11.201722:53

"А зачем нам такую хрень?"

Използването на руска реч, в български форум, ВИНАГИ е признак на долнокачественост, мизерия, малоумие и атестат за непълноценост на използващите го.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

8 KingoftheROAD | 21.11.201722:22

А зачем нам такую хрень? Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

7 SamVaims | 21.11.201720:40

Тези индивиди на снимките са част от Великата Руска Култура. Снимките спестяват много. Ако някой се интересува от житието и битието на обикновения руския унтерменш ще постна снимков материал, в сравнение с който тези снимки ще ви се сторят като еротична сесия на Виктория Силвърстед.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 21.11.201716:35

.."видим едно връщане към славянската теория за произхода на българите.."
--------------------------

Българите не само, говорят без никакво съмнение език от Славянската група, а и са дали "на вси славяни книги да четат" и са повлияли на културата на доста народи ..

Един от тези народи е руският - който и в момента си говори на език, доста близък до старобългарски!

. Стаменов :

... "Първо значение: хора, на които майчиният език е от т.нар. славянска група езици. Дали тази група да се нарича славянска, а не българска, ще оставя отворен въпрос...
Второ значение: потомци на“праславяни”, ...единен “праславянски език” и към който се прикача някакъв “славянски антропологичен облик”. ..Второто значение , което носи исторически, политически и антропологически заряд, ще бъде атакувано поради несъстоятелност.
..А същността(!) на думата “словени” и нейното значение – различно от това на късния термин “славяни” с неговия политически, а оттам и всякакъв заряд.."

:В. Ростов..

"..Языком.. был славянский койне – то есть язык, служащий для общения между народами с разными диалектами и языками. Постепенно за многие века местное туземное население перенимало этот койне...
... И , наконец , болгарский язык – как язык православных текстов и религиозных культов. Вся эта смесь в итоге и стала основой для нынешнего русского языка...
БОЛГАРСКАЯ СОСТАВНАЯ
Почему нынешний русский язык более похож на болгарский, чем на белорусский и украинский?. "

Чилингиров :
" През 1817 година е открит един забележителен ръкопис върху пергамент, съдържащ различни, предимно богословски съчинения от гръцки автори в превод на „църковнославянски език“ – поне така твърдят руските му изследователи[/b].(.и разни български малоумници-заб.моя).. В него те виждат „втората по време на нейното преписване руска книга“. .... и украсата на българския протограф, от който е преписан руският ръкопис и от чиито останали части са запазени следи в стотици руски ръкописи, преписвани чак до ХІХ век и съставящи основното ядро на руската средновековна книжнина. В това число влизат сборници с историческо, поучително, богословско, но и забавно съдържание"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

5 AlahAkbar | 21.11.201716:33

Тва на снимките е руслямска сган. Нищо славянско няма у тия.
   

оценка

+2 -2