Победители и европейци | webcafe.bg
Webcafe

Победители и европейци

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
07.05.2014, 18:10 (обновена 14.10.2016, 12:44)
ес и русия

Снимка: © В.Е.

Какво ще празнувате на 9-ти май?

Особена дата е 9-ти май. Има цели две гръмки официални определения, които се дозират в зависимост от гео-политическите сантименти - Ден на Победата и Ден на Европа.

И двете са фалшиви от историческа гледна точка, но вървят задължително заедно, сякаш за да илюстрират онова особено прикрито противопоставяне, заложено от десетилетия - противопоставянето на победители и европейци.

Най-напред нека изясним защо така с лека ръка определихме датата за фалшива; нито червеноармейската риториката, нито тази на общоевропейските ценности допускат подобно съмнение. Виждате ли, дяволът е в детайлите.

Нацистка Германия подписва капитулацията си пред съюзническите сили в Реймс на 7-ми май. Ефективното действие на документа влиза в сила от 8-ми. Представителят на Съветския съюз ген. Суслопаров слага парафа си, но притеснен, той информира Кремъл за случката.

Сталин е бесен. Унижението на старата дружка Германия трябва да е насред Берлин. Ето как специално за руснаците е организирана нова церемония, макар че войната вече е приключила. Новият етюд се случва в късните часове на 8-ми, когато в Москва вече е 9-ти.

Ето как датата всъщност не бележи реалния край на един унищожителен световен конфликт, а е символ на налагането на съветската роля, кремълския реваншизъм към бившия съюзник и снизходителното одобрение на останалите сили, които позволяват Йосиф Висарионович да диктува мизансцена, защото не им коства нищо, макар всички да са наясно що за компромисна фигура е и как това ласкае егото му.

Денят на Победата уж отбелязва момента, в който руснаците са надвили врага с цената на несметни жертви, но всъщност символизира налагането на тяхната визия за европейски ред и отношения. Тази визия Източна Европа изпит(в)а с пълна сила на гърба си.

От своя страна Съветът на Европа, западният следвоенен алианс и предвестник на Европейския съюз, е създаден на 5-ти май 1949. На 9-ти май идната година Шуман чете декларацията си за създаване на Европейска общност за въглища и стомана, но договорът за реализацията на предложението влиза в сила едва на 23-ти юли 1952 г.

И въпреки това именно 9-ти май е денят, който френският външен министър избира за представянето на проекта си (реално идеята не е негова, но да не се отплесваме). Как смятате, дали съвпадението е случайно? Още повече, че датата за отбелязване на Деня на Европа е приета за празник в разгара на студената война, когато по същото време  на Червения площад дефилира бойна техника, а Старият континент има нова кройка.

Денят на Европа уж е напомняне за изчитането на един важен документ, но е символ на настойчивия и все пак твърде либерален отговор на Запада на съветския опит за доминация и обсебване.

Днес темата за имперския интерес на нова Русия и деликатната европейска реакция, която хем показва позиция, хем много внимава да не разсърди квази-партньора, е отново актуална. Путин може и да не е чудовище като Сталин, но методите му са откровено сталинистки, а политическата му арогантност е от същия мащаб. Артилерийските изстрели в Деня на победата са триумфът на правото му да бъде безпардонен.

Европейските лидери пък са царе на декларациите. За тях властелинът на Кремъл е груб и досаден, но необходим другар. Сега повече от всякога нежната ода на Бетовен нелепо ще контрастира с гръмките московски фанфари.

Крайно време е Европа да си даде сметка, че е изправена пред нов тип разделение. Ето защо 9-ти май вече има съвсем нов смисъл. Той е най-добрата илюстрация на света, в който живеем и обречената му фарсова повтаряемост.

Oще: 9 май  ден на европа  ден на победата  европейски съюз  разделение  ссср  сталин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 17.05.201418:23

Датата е 2 септември ... 10 часа токийско време.
А подписалият акта е Мамору Шигемицу ... корабът, както споменахме е "Мисури" ...

Поздрави
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 15.05.201421:46

Д.Симеонов : "Ето как датата всъщност не бележи реалния край на един унищожителен световен конфликт .."
------------------------
Пляскане Пляскане

Абсолютно не бележи реалния край на един унищожителен конфликт ..!

РЕАЛНИЯТ КРАЙ Е МЕСЕЦИ ПО-КЪСНО ..и се бележи с подписването , в Тихия океан, на борда на кораба "Мисури" на едни документи ...!

Та така ....
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.05.2014, 22:53

15 zariva | 09.05.201416:01

Семантиката на акта, който прави от датата 9-и май сигурно е "кремълски реваншизъм", но само от разстоянието от 69 години, когато страхът, гладът, унижението, гневът, безсилието, острата мъка за загинал син, баща или брат са само думи в книга или сцена от военен филм. Според мен актът е триумфът на един народ минал през всичко гореизброено. И да, Германия е унизена, но войната едва ли може да се сравни с финал на спортен двубой, където победителят взима златен медал, а победеният сребърен. И да, Русия наложи модел на развите в Източна Европа, но САЩ и Великобритания направиха това в Западна. Интересно, как би се развил демократизмът без тоталитаризъм и обратно?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.05.2013, 10:25

14 Как ли пък не! | 09.05.201411:21

Благодаря, Драго Симеонов, за статията! Всеки път ме радват наблюденията и размишленията Ви Усмивка
Наскоро познат заможен руснак ме изненада с мнението си, че неговите работници - докато са на работа - са му притежание. Уви, това прави крепостното право с хората - и в двете посоки...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

13 Xaoc | 09.05.201410:47

А ако Хитлер беше победил, щяхме да празнуваме победата над комунизма и може би ние, Българите щяхме да живеем много по-добре без 45 години комунизъм. А и щяхме да сме от страната на победителите във войната.

Не мога да разбера българите, които се радват на тази победа. Благидарение на нея ни отнемат огромни части от страната, а Русия ни анексира неформално и ставаме неофициална съветска република.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 09.05.201400:34

И какво, всъщност се е случило на 9 май? Една тоталитарна система, с помощта на две олигархични системи, самонарекли се "демокрации" е смазала друга тоталитарна система. Руснаците имат пълно право да честват 9 май и да се гордеят с него, а ние къде се врем "барабар Петко с мъжете"?
Т. нар. цивилизационни ценности са формулирани още от дядо ви Мойсей през 14 в. пр.Хр. - десетте Божи заповеди, по-късно обобщени от неизвестен (за мен) талмудист: "Не причинявай на другите това, което не искаш да причиняват на теб." А демокрацията не е висша цел и ценност а средство, инструмент за търсене на щастието. Универсални инструменти няма. Комбинираното ножче тип швейц. армия е много полезен инструмент, но за най-елементарната операциа на апандисит не става - трябва скалпел. По същия начин и най-демократичните правителства, когато им опре до онуй място, загърбват демократичните принципи и действат както би направило чест на др. Путин и дори на др. Сталин. Примери всеки може да намери колкото иска.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

11 iwan_petrow7 | 08.05.201422:50

До: Bulgarski_Colombiec

„За жалост има още Германци, които харесват Хитлер, но има и такива, които се срамуват от Него.”
--------------------------------------

За щастие има и германци, които са „прогледнали” , кой им „натресе” хитлер и на кого дължат цялото щастие, посипало се върху главите им през първата половина на 20-и век. Въпреки пропагандната истерия и манипулация , в Германия има хора, които виждат и надигат глас, за опита да бъдат натикани в същия сценарий :

https://www.youtube.com/watch?v=enl4YFao9rA
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

10 Bulgarski_Colombiec | 08.05.201418:34

За жалост има още Германци, които харесват Хитлер, но има и такива, които се срамуват от Него.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

9 Vladimir Pavlov | 08.05.201412:30

И като съм започнал с несъгласията към мнението на Зелен Бетон да продължа - ценностите на са европейски, американски или руски, те са общочовешки. Свободата, демокрацията и правата на човека са ценности за мнозина по света, свикнали сме да ги наричаме европейски, но това е по скоро за удобство и не е съвсем правилно. Несъмнено е, че САЩ, страните от ЕС и Австралия Усмивка са дали най-голям принос в прилагането им, за говоренето дори не искам да споменавам, но това не ги прави собственици или монополисти.
И по темата - въпрос на време е 9 май да стане общ празник, естествено е да е общ, въпреки временните различия. От всички ни зависи Европа да продължава да бъде символ на толерантност, разбирателство и просперитет. Аз каквото мога правя, затова се чувствам и победител и европеец.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

8 Vladimir Pavlov | 08.05.201412:06

До #6 - да, днес подобна хипотеза изглежда невъзможна, но утре? Развитието на човешката цивилизация не е само напред и нагоре, има пикове и спадове, само едно е сигурно - развитието не спира никога. Европейският съюз в днешния му вариант е бил напълно немислим само преди 300г /пренебрежимо малък период за човечеството/, технологичното и културно развитие постепенно ще доведат до изчезването на класическата национална държава - ЕО е само началото. Нито адаша Владимир, нито интересите на отделни хора могат да попречат това да се случи. С две думи живеем в интересни времена и това на което се надявам е хората да поумняват по-бързо Усмивка.
   

оценка

+0 -0