Троловете са психопати | webcafe.bg
Webcafe

Троловете са психопати

Webcafe.bg, по Slate.com
17.02.2014, 17:47 (обновена 24.02.2014, 21:03)
трол

На някои им харесва да бъдат гадняри в интернет

Покрай опорните орки, произвели 10 000 коментара по сайтове и групи във Facebook в услуга на БСП, европейският депутат Илияна Йотова трябваше да се обяснява, че не е никаква фея на троловете, че имало какви ли не хора, които се реят в интернет и всеки имал право на мнение. Не ти трябва LeadWay, не ти трябва и социалист да си, защото виртуалните нашествия съвсем не са рядкост. Даже са си нещо съвсем нормално.

Да, интернет е пълен с тролове - тази тенденция в последните години не убягва и на учените, които напредват все повече и повече в дебрите на т.нар. интернет тролология.

Миналата година научихме, че чрез подхвърляне на обиди и предизвикване на разногласия в онлайн коментарите, троловете, които иначе се стараят да остават анонимни, имат поляризиращ ефект върху аудиторията. Това води до политизиране, а не до по-дълбоко разбиране на дискутираните теми. (Очевидно и LeadWay са запознати с този техен ефект.)

Както можете да се досетите, това не е особено позитивна вест, но е нищо в сравнение с ново психологическо изследване, концентриращо се върху личностните характеристики на самите тролове. Диагнозата е наистина безпощадна.

Трудно е резултатите да бъдат омаловажени

Проучването на екип, воден от Ерин Бъкълс от университета в Манитоба, се опитва да провери пряко дали хората, които се занимават такива коментари онлайн, се отличават с черти на характера, попадащи в т.нар. "мрачна тетрада".

Това означава комбинация от макиавелианство (склонност към манипулиране и подвеждане на другите), нарцисизъм (егоизъм и фокусираност върху себе си), психопатия (липса на разкаяние и емпатия) и садизъм (изпитване на удоволствие от страданието на другите). Изследването открива директни причинно-следствени връзки, понякога доста сериозни, между тези черти и поведението на трола.

Нещо повече - учените откриват връзка между всички характеристики на "мрачната тетрада" (с изключение на нарцисизма) и общото време, което въпросният човек прекарва дневно във виртуалното пространство, пишейки коментари.

В изследването троловете са идентифицирани по разнообразни начини. Един от тях е като участниците бъдат запитани с лесен въпрос - какво най-много обичат да правят, когато са в сайтове за онлайн коментари. Предложени са им четири опции: "дебатиране по въпроси, които са важни за вас", "разговор с останалите дискутиращи", "създаване на нови приятелства", "тролване на останалите дискутиращи" и "други".

Троловете са малко, но ефектът от тях - огромен

Всъщност, само 5.6 на сто от участниците в проучването са посочили, че обичат да "тролват". За сметка на това, 41.3 на сто от интернет потребителите са били "не-коментиращи," което означава, че не се вълнуват особено от онлайн ангажиране с другите читатели. Тоест, както и се е подозирало досега, троловете са малцинство сред онлайн коментаторите - и дори още по-малко малцинство от общия брой интернет потребители.

Учените са провели многобройни проучвания, използвайки извадки от Amazon Mechanical Turk, но и от студенти, за да се опитат да разберат защо тролването привлича точно такъв тип характери. Те дори са създали собствен инструмент за анкети, който нарекли "Глобална оценка на Интернет троловете" (GAIT), съдържащ следните твърдения:

· Насочвал съм хора към шокиращи уеб сайтове просто за майтап.

· Обичам да тролвам хора във форуми или в коментарните раздели на уеб сайтове.

· Обичам да правя мръсно на други играчи в мултиплеър игри.

· Колкото по-красиво и чисто е нещо, толкова по-голямо удовлетворение ми носи да го съсипя.

Да, наистина има хора, които твърдят, че са съгласни с подобни твърдения. И да, това е пряко свързано със садизма в различните му форми, с психопатия и макиавелианство.

Като цяло авторите установяват, че връзката между садизма и тролването е най-силна, и че за садистите един от основните мотиви за такова виртуално поведение е фактът, че то им носи удоволствие. "И троловете, и садистите изпитват садистично ликуване от страданията и оскърбяването на другите," пишат те. И още: "Садистите просто искат да се забавляват... а интернет е техният пясъчник, в който могат да си играят без да се съобразяват с другите!"

По света борбата с тролове вече е мисия за повечето онлайн медии

Изследването се появява в момент, когато уеб сайтове по цял свят, особено тези на големи медии, все повече разглеждат варианти за контрол и борба с тролското поведение в коментарите.

Миналата година научното издание Popular Science премахна напълно коментарите от сайта си, цитирайки изследвания за разрушителния ефект от тролването, а от YouTube от известно време също вземат мерки за овладяване на троловете, най-вече чрез премахване на анонимността и въвеждане на истински имена и Google+ профили при коментиране.

Авторът на изследването - Ерин Бъкълс, обаче не смята, че подобни решения са особено реалистични. "Тъй като поведението е вътрешно мотивиращо за садистите, модераторите на коментари ще имат сериозни затруднения да ограничават тролването чрез наказания от сорта на забраняване на достъпа на потребителите," казва тя.

"В крайна сметка тръпката от тролването може да се окаже твърде силна за садистите, които имат ограничени възможности да изразяват садистичните си интереси по социално приемлив начин", допълва Бъкълс.

Колкото до българските онлайн тролове, може само да гадаем кое е водещата им мотивация, - удоволствието или заплащането.

Oще: facebook  бсп  медии  опорни точки  политика  социални мрежи  трол  тролове  форум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

27 Viktor Stoichev | 24.02.201400:27

Аз съм психопат и намирам статията за обидна.
Иначе за поляризирането е точно така.Мен платените тролове ме принудиха да защитавам герб за което много ме е яд.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

26 Thea Atanasova | 19.02.201420:47

Моля всички тролове-психопати да не коментират статията! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

25 peta_wawa | 18.02.201423:34

С платените тролове мисля че всеки горе-долу е свикнал и не им обръща внимание. За счетоводителите ми е жал, дето клечат тук без да им плащат и съскат пасивно-агресивно докато някой им се върже и ги нахрани персонално, при което те с радост му отвръщат с думички, дето са им забранени в къщи от детската градина още и така изпускат малко пара от досадния си ден Смее се ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 18.02.201423:23

А и соросоидите са доста ...
Па и йолоденевистите-протестъри не са малко .. те поне са идиоти и са забавни!
Другите гадове са платените "зелени" ... мръсна сган!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

23 pixie | 18.02.201422:03

Ма как да не е фея на троловете Илияна Йотова? Че аз като чуя трол, респективно тролка, само и единствено тя се визуализира в съзнанието ми! Просто е идеална! Най-подходяща и единствена за позицията! Може и евродепутатка на всички тролове. Или тролка на всички евродепутати. Чуди се Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 18.02.201421:27

>Троловете умишлено ядосват други с цел сеир

Именно.
И точно затова съм напълно съгласен, че процентът им е много малък.
Единственият трол тук, например, е Иван потника.
Тестът е сравнително лесен - оставен без храна/отговори, тролът бързо умира.
Никой от коментиращите тук, освен Иван, не би изчезнал, ако другите коментиращи решат напълно да го игнорират.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

21 Rowan | 18.02.201421:09

Както казва Макарона: "дезорганизираност на говора и мисленето. Последното може да варира от загубване на нишката мисълта до изразяване на изречения, които са само бегло са свързани по смисъл или до пълна смислова несвързаност, позната още като словесна салата, в по-тежките случаи."

Тук даже и класически пример за нещо подобно публикуваха днес:

http://www.webcafe.bg/id_1579948070_G*de_e_mokratsiyata?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

20 qhasper | 18.02.201421:08

Троловете са доста малък процент от коментиращите където и да е. И трол си има определено значение, не е просто някакъв произволен артефакт в интернет пространството. Троловете умишлено ядосват други с цел сеир. Просто на някой като не му изнася и го дразни, че друг му оборва с лекота малоумните драсканици, се ядосва и развива защитна реакция на себезаблуда - "ама те тия са платени от Сорос, ДПС, НПО, NWO, БСП... дай да ги напсувам и всичко ше е наред. Аз съм прав, аз съм прав, не можете да ме оборите, аз съм прав, аз съм прав. 99% от света е платен да ми противоречи, само аз знам истината, бфввбяччб....."

[Този коментар стига до вас благодарение на Сорос и неговите приятели от Гущер ООД]
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

19 pepe | 18.02.201421:03

Ох, много опасно нещо са интернет троловете, могат дори да те откажат да им четеш мненията.

Каква психологическа катастрофа само - да не можеш да четеш всички глупости, написани от някой за теб в мрежата. Усмивка
Защото ако някой просто троли за един възрастен човек едва ли е голям проблем да го обори или пък просто да престане да му обръща внимание; ако пък не е просто тролене - ами значи има нещо друго и проблема не е в троловете.
Мислех, че тинейджърите и емоционално неукрепналите индивиди основно са податливи на тролене - тук обаче гледам - възрастни български мъже се жалват от интернет тролове. Усмивка
Ох, накърнения образ за самия себе си - особено ако е крехък и недоизграден /на 30-40 години Усмивка/ - ето това е нещо, което един трол може направо да ти смачка. Усмивка Представи си примерно, че те нарече "глупав" - как тогава ще можеш да убедиш себе си, че не си такъв? Ами другите хора - като прочетат, че те е нарекъл "глупав", може дори име да ти излезе - как тогава ще погледнеш хората в очите? Усмивка

Въобще истинско психологическо бедствие са лошите интернет тролове за неукрепналките егота Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 18.02.201420:52

>Заглавие като "Троловете са психопати" е само по себе си класическо тролене

Това.
   

оценка

+0 -0