Рокада в Google | webcafe.bg
Webcafe

Рокада в Google

Webcafe.bg , По CNN
22.01.2011, 14:19 (обновена 24.01.2011, 13:32)
Google

Снимка: © Getty Images

Съоснователят на Google Лари Пейдж ще наследи Ерик Шмит на поста изпълнителен директор от 4 април

След Apple, изненадващо още една от известните технологични компании минава през сериозни промени в ръководството си. Съоснователят на Google Лари Пейдж ще наследи Ерик Шмит на поста изпълнителен директор от 4 април, обявиха в четвъртък Google. Новината идва три дни след като Стив Джобс си взе отпуск за неопределено време от Apple по здравословни причини - и буквално по същото време и Hewlett-Packard оповестиха, че ще има размествания в борда на директорите им.

Шмит, който беше начело на Google и бе основната публична фигура на фирмата в продължение на почти десетилетие, отива на заден план, поемайки поста на председател на борда, като ще помага в поддържането на връзките с бизнеса и властите. Другият съосновател на Google - Сергей Брин, ще концентрира усилията си върху неоповестени нови продукти.

Изненадващото съобщение дойде в отчета на Google за последното тримесечие (където се отбелязва пореден ръст на печалбите) и неофициално в Twitter страницата на Шмит. Google не дават ясно обяснение за разместването по високите етажи на компанията, но Шмит в публикация в блога на Google пише, че "Лари, Сергей и аз от доста време обсъждаме как да опростим нашата структура на управление и да ускорим вземането на решения."

Вече плъзнаха догадки за причините за оттеглянето

По същия начин, по който разместванията в HP може би ще помогнат на хората да забравят несръчно извършеното освобождаване на бившия им изпълнителен директор Марк Хърд, промяната в Google вероятно цели да изтрие спомена за някои неловки изказвания, направени наскоро от вече оттеглящия се Шмит. Общественият му имидж пострада осезаемо след поредица от гафове.

По време на интервю например Шмит посъветва хората, недоволни от проекта Street View на Google, които изтъкваха опасения за защитата на личната информация след събирането по недоглеждане от колите на Google на адреси на електронна поща и пароли през Wi-Fi мрежи, да се преместят.

Поведението му предизвика критики и по време на интервю пред CNBC, в което Шмит изглежда въобще отхвърли значимостта на защитата на личната информация, заявявайки: "Ако имате нещо, което не желаете никой да знае, може би не би трябвало въобще да го правите."

"Миналата година не беше особено добра за Ерик", коментира Дани Съливан, експерт в бизнеса с търсене в Интернет, който поддържа блога Search Engine Land. "Той направи много гафове, дължащи се на фрази извън контекста - и шеги, възприети по неподходящ начин. Сега Шмит се налага да носи всички тези някогашни изявления със себе си, без значение какво прави", пояснява Съливан.

От време на време Шмит е действал самоволно

Според сп. "Fortune", промените в управлението на компанията се извършват, за да бъде облекчено напрежението между Шмит и двамата съоснователи на Google. "Гледната точка на Ерик не беше винаги съгласувана с тяхната - и именно там възникваха търканията; например в Китай или въпросите със защитата на личната информация в Европа", коментират медийни анализатори. "Донякъде остава усещането, че Лари и Сергей са били от едната страна, а Ерик - от другата. Или може би Лари и Сергей просто са искали да държат юздите сами."

Пейдж, който ще навърши 38 години около седмица преди да поеме поста, е изобретателят на първоначалната формула за ефективен и таен алгоритъм за търсене онлайн на Google, която е създал по време на следването си в Станфорд. Наречена PageRank, тя използва компютърни ботове, които обикалят в уебпространството и проверяват съдържанието за начини, показващи как уебсайтовете са свързани помежду си.

Често говорещият без заобикалки Брин, негов бивш състудент от Станфорд и дългогодишен бизнес-партньор, ще концентрира усилията си върху неоповестени нови продукти. По време на конферентната връзка в четвъртък, на която бяха огласени промените в ръководството, Брин преливаше от въодушевление от тези проекти и се хвалеше с успеха си засега да ги удържа извън интереса на медиите.

Шмит намери начин Google да печелят много пари

Шмит за известно време изпълняваше ролята на нещо като покровител и наставник в бизнеса за двамата млади визионери, създали търсачката. Като негова заслуга се признава навлизането на Google в нови територии и успешното развитие на финансовия аспект на бизнеса, издигайки Google до позицията на най-големия играч на пазара на онлайн реклама.

По време на управлението на Шмит, Google също така купиха и сайта за видео-споделяне YouTube - и навлязоха в други области. Фирмата стартира Интернет услуги за електронна поща, собствен браузър, онлайн офиспакет и услуга за споделяне на фотографии. Напоследък Google навлязоха и в областта на мобилните телефони, ТВ софтуера и електронните книги.

Операционната система за мобилни устройства Android на Google беше невероятно успешна, като беше възприета от много производители на смартфони и таблети. Но опитите на фирмата да стартира инструменти за социални мрежи като Google Buzz и Google Wave така и не пожънаха особена популярност.

Твърди се също така, че Шмит е оглавявал спорното навлизане на Google в Китай, където фирмата стартира търсачка през 2006 г. Но след като Китай поиска от Google да цензурира резултатите от търсенето по деликатни за властите теми като Тибет, фирмата прекрати по-голямата част от дейността си там миналата година.

Пейдж е непредсказуема, неясна публична фигура

"Лари, Сергей и аз прекарахме много време в разговори как всичко да работи по-добре", обяви Шмит по време на конферентната връзка в четвъртък. "Според нас това ще осигури дори още по-голям успех за корпорацията."

Пейдж е неочакван избор като шеф на сега разширилата се Google, коментират наблюдатели от индустрията. Той е любезен, въздържащ се от контакти с медиите - и леко непредсказуем. Решението за избора му изглежда като рисково залагане в PR игра, където Google изиграват на практика неясен жокер.

"Абсолютно неясно е доколко добре ще се справи той с поста", казва отново Дани Съливан. "Лари не говори - въобще. Той не е присъствал на практически никакви събития. Не е давал и почти никакви интервюта пред медиите - в сравнение с Ерик. Дори в съпоставка със Сергей той е стоял в голяма степен далеч от микрофоните."

Имиджът на визионер в бранша помага

Концентрацията върху продуктите и възприемането като технологичен иноватор може обаче да са по-желани качества за лидер от бизнес-ориентацията. Шмит, "възрастният наставник", масово се възприемаше по-скоро като бизнесмен, отколкото като технологичен визионер.

За сравнение, Стив Джобс, оставащ дори и в отпуската по здравословни причини изпълнителен директор на най-влиятелната технологична компания в света - Apple, е вдъхновен дизайнер и оратор. А и също като Пейдж, изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг бе създател на първоначалния продукт на компанията си - и се наложи постепенно да преодолее неловкото си поведение пред публика.

"Вярвам, че Лари е готов" обяви Шмит в четвъртък. "Сигурен съм, че той ще свърши фантастична работа."

Oще: google  рокада 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.