Предназначението на високите рейтинги е колкото се може по-бавно да гаснат за благото на балканското самодоволство колкото се може по-дълго да се задържиш на власт | webcafe.bg
Webcafe

Славен, обичан, на власт

Guns&Ducks
21.12.2010, 08:20 (обновена 22.12.2010, 16:12)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Според последните социологически проучвания премиерът Бойко Борисов много по-бавно топи доверие, отколкото министрите и кабинета като цяло, и положителните оценки за дейността му превишават отрицателните

Недоволните от работата на кабинета са повече от доволните. Повече министри свалят рейтинг, отколкото качват. Премиерът обаче много по-бавно топи доверие, отколкото министрите и кабинета като цяло, и положителните оценки за дейността му превишават отрицателните. Това сочат декемврийските изследвания на НЦИОМ и „Алфа рисърч". Числата на двете агенции са различни, но съотношенията и тенденциите са сходни.

Как да си обясним, че кабинетът и министрите стават все по-лоши, а премиерът - все още остава добър? Очевидно - със самия модел на функциониране на управлението "Борисов". Кабинетът само привидно е колективен орган на управление - той по-скоро се състои от едноличен премиер и от министри без собствени политически физиономии.

Няма патрони за премиера

Изключение прави само вицепремиерът Цветанов, който е партиен строител на ГЕРБ и рейтингов донор за цялото управление (макар и достигнал своя рейтингов пик и вече слизащ бавно надолу в последните месеци). Затова при скандали отговорността се разсейва първо към ресорният министър, после към кабинета като цяло и накрая, съвсем малко, към премиера.

Например скандалите с Калина Илиева и Мишел Бонев свалят директно рейтингите на Мирослав Найденов и Вежди Рашидов, удрят по доверието към целия кабинет, но почти не засягат премиерския рейтинг.

Същевременно премиерът успява максимално да избяга от личната си отговорност за провала в определени секторни политики, дори когато тя е повече очевидна. Като в здравеопазването например, където за година се появиха трима министри. Или при назначаването на Румяна Желева за външен министър, а после и за кандидат за еврокомисар. В тази сметка са и злополучните Калина Илиева и Божидар Димитров.

Скандалите легитимират

Скандалите, които според социолозите топят доверието в отделни министри и в кабинета като цяло, и от които премиерът излиза винаги почти сух, са, колкото и парадоксално да изглежда на пръв поглед, начин Бойко Борисов да се презарежда с легитимност. От една страна, той е единственият изход от провала - и в този смисъл играе ролята на добрия цар, а министрите, депутатите и хората на висши административни длъжности, играят ролята на лошите сановници.

От друга страна, скандалите създават привидност на политически дневен ред, който иначе отсъства при неговото управление. Тук трябва да прибавим и всички танцови пируети напред-назад-и малко встрани в данъчната, социалната и прочие политики.

Съпътстващите ги социални брожения и управленското връщане на изходна позиция - с целия политически и новинарски драматизъм на една сякаш истинска социално-политическа колизия и с винаги последващия трипартитен консенсус, създават илюзията за реформаторство, което постоянно търси най-широка обществена подкрепа.

Управленската политика е нейде в бъдещето

И в това е най-голямата заблуда, която премиерът успява вече година и половина от началото на мандата да удържа пред широката публика. Защото кабинетът не просто не провежда реформи - заради икономическата криза и заради наслоени с години и не търпящи отлагане проблеми в редица сектори, - а изобщо не провежда каквито и да било управленски политики.

Управленската политика като такава е перспективна, насочена към бъдещето. Тя планира финансов и организационен ресурс и цели постигането на определени състояния на нещата в даден сектор в някакви отрязъци от време.

Управлението "Борисов" обаче е ретроспективно - то се опитва само да гаси пожари (като някои от тях само си разпалва), да отлага решенията на проблемите колкото се може по-дълго (като в здравната сфера), или със счетоводно-бакалски прйоми да ги замита под килима (като в науката и културата).

Управлението "Борисов" в изтеклата година и половина от мандата си се опита да наложи и друга илюзия - че възмездната справедливост вече означава и финансово-икономическа ефективност, и социална справедливост.

Полицейските акции обаче не само не напълниха бюджета, не само не доведоха до икономически растеж и до по-справедливо социално разпределение на благата - защото само по себе си запушването на течовете на кацата, по любимото сравнение на премиера, не води до нейното пълнене, ако в същото време е спряло наливането в нея, - но и не доведоха до желания възмезден резултат.

Вместо полицейски атракцион - строителен

По нито една от шумните полицейски акции срещу организираната престъпност няма осъдителна присъда - колкото и виновни за това да са законодателството и съдебната система, провалът е налице.

А дефицитът на присъди се компенсира с все по-големи изблици на полицейщина, стигнали до вече напълно приемливото за публиката - и в противовес с всякакви демократични ценности и законови норми - твърдение на премиера, че всички във властта трябва да бъдат подслушвани.

При толкова много привидности без видими резултати във всички управленски сектори, управлението "Борисов" се хвана за най-видимия възможен резултат - строителството. Вече ще се строят не само метрото, магистрала „Тракия" и Софийското околовръстно, но и всички възможни планирани досега магистрали. Не само спортна зала, но и национален стадион. Дори полицейският атракцион е заменен със строителен - снимки от въздуха и събаряне на незаконни строежи.

Мащабното строителство на пътища и съоръжения има бързоликвиден резултат на обществено признание, който може да бъде консумиран в съвсем обозримо бъдеще. Много по-невидим и алтруистичен - към следващи управления, би бил например резултатът от крупни инвестиции в образованието, който би се появил много по-късно. Нито в този и дори не и в следващ мандат, ако допуснем, че пак ГЕРБ спечелят...

Политическият егоизъм

Най-невидим за публиката, уви, остава разсипническият политически егоизъм на управлението "Борисов" - високите рейтинги не се инвестират в смели публични политики, които биха могли да изнесат на плещите си премиерът и неговите най-харесвани министри.

Предназначението на високите рейтинги е колкото се може по-бавно да гаснат за благото на балканското самодоволство колкото се може по-дълго да се задържиш на власт.

При това докрай обичан и славен.

Oще: бойко борисов  герб  ефективност  министри  премиер  рейтинги  управление 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

20 Ateista | 25.12.201022:44

Eвгени Донев го е написал прекрасно и не бих могъл да допълня по4ти нищо.
Комунизмът е най-голямото зло измислено от 4ове4еството,истинска болест промиваща мозъците!
Хубавотое,4е в Америка,зашадът и Япония имат лек за тази гадост и ни го дадоха!
А за 4овекът,който Евгени Донев говори в последната 4аст - мисля,4е си има име - Иван Костов.
Поне за мен най-достойния политик на България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

19 Евгени Донев | 23.12.201009:57

Нямам причини да се обиждам, ако някой ме нарича част от българския народ, защото аз действително се чувствам такъв, пък макар и самият народ да е квалифициран като стадо. Дали сме стадо, дали сме лош материал или шибан народ, такива сме! И да ме прощаваш, но да се напъваш да се самоизключваш от всички останали и да се правиш на нещо различно, докато същевременно демонстрираш във висша степен всички характерни народопсихологически характеристики, описани още от Алеко, Чудомир и
кой ли не още, е доста смешно и жалко. Звучи точно като "не съм от тях
как`Сийке..." Та, да поясня малко какво е стадното ни мислене, пък щом не сте съгласни, ок! Ваше право си е това! Стадото в България има два основни проблема. Първо- комунизъм, второ - корупция и престъпност. Не се наемам да давам оценки кое е първо, кое второ, кое е по важно. И двете според мен са еднакво важни. Но, въпреки че в голяма степен са свързани, не бива да се разглеждат като само един проблем. В какво се състои същостта на първия проблем? Ами, мисля, за всички е ясно. Комунизмът е всички тежки, в голямата си част неработещи държавни структури, всички изсмукани от пръстите разрешителни режими, налагащи всевъзможни, в голямата
си част безсмислени държавни регулации на свободното развитие на бизнеса, безумно тежката бюрокрация, висянето по опашки и размотаването от гише на гише за най елементарната бележка, налагането на усещането за "благословия свише", ако в крайна сметка получиш от някой чиновник нещо, което той по принцип е длъжен да ти даде. Да не забравя и "благодарността", която дължиш, под една или друга форма... Друга част от комунизма е съществуването на безумни държавни предприятия и наливането на държавни пари (т.е. наши пари) в тах, с цел удължаване на живота им, макар и на "комадно дишане". Комунизъм е също приемането на закони, с които стадото е принудено да изхранва всички тези дъравни преприятия, независимо...или пряко собствената си воля. Комунизъм е и приемането на "частни" закони, не на база принципи, ами за решаването на отделен, единичен казус. Като печално известните "Поправка Ванко1", законът на Фидосова за нотариусите, поправката за марихуаната, промяната по повод оттеглянето на Божидар Димитров и т.н... Съжалявам, че изреждам
повече такива, приети от последния парламент, но те са по нови и спомените ми за тях са по пресни. Иначе, такива съществуват във всички предишни! Комунизъм е слухтенето в телефоните ни. Комунизъм е ограничаването на правата ни, независимо от благовидните поводи, заради които се прави. Комунизъм е доносничеството, над двайсетгодишното заиграване с досиетата, наличието на двоен аршин спрямо доносниците и, в крайна сметка, все още неразсекретените напълно архиви на ДС.
Може още много да се изрежда по въпроса за комунизма, но мисля, стана ясно какво аз и стадото имаме предвид!
По втория проблем, за корупцията и престъпността, мисля че не е нужно да се обяснява! На всички е ясно как стоят нещата. Разлииката в случая, това заради което се налага проблемите с корупцията и комунизма въобще да се разглеждат отделно е, че за решаването им, за елиминирането им, има два различни пътя. Докато първия проблем, този с комунизма, може да се реши със законови мерки, решаването на втория проблем изисква просто спазване на законите и някаква доза морал. Дори и в този им вид, в който съществуват в момента. Все пак, дори и в момента нито кражбите са разрешени, нито източването чрез заставането на "входа и изхода" на държавните фирми, нито нерегламентираните огромни доходи. Моралът пък не позволява, философ да получава хонорар, като консултант по хидротехника, нито пък
физкултурник да дава правни консултации! В крайна сметка, моето, пък и на голямата част от стадото желание е, веднъж завинаги да се решат тези два огромни проблема на нашето общество. Точно заради това ние от стадото се опитваме да преценяваме, доколкото ни позволяват умствените възможности разбира се, кой управляващ е предприел някакви конкретни и реални
мерки, с които да ни е повел по пътя на решаването на тези пролеми. Опитваме се да видим как конкретният управленец, конкретната управляваща партия, подрежда приоритетите си. Дали за тах е толкова важно решаването на тези два основни според нас проблеми, или действат по някакви си свои партийни или личностни приоритети. И така решаваме дали да подкрепим някого или да го оплюем...
И тъй като стана дума, кой бил най доброто за България в момента, ние от стадото се замисляме, дали това най добро нещо, дали този най добър човек и тази най добра партия прави нещо по въпроса. За най голямо обаче наше стадно съжаление, управляващите в момента тотално се провалят в действията си. Нещо повече, тотално са сбъркани идеите им! Те, според собствените им напъни и декларации, водят едиствено война с корупцията и беззаконието. Но водят тази война, не със законовите, правовите средства, ами се опитват да преборят корупцията, чрез налагането на повече комунизъм. А това според нас е безсмислено! Това са взаимноизклюващи се неща. Според нас, те изпадат в нелепата ситуация на кака Мара, която докато си бърсала задника, си оцапала...другото... Ние сме убедени, че дори и да постигнат някакъв успех, той ще е за кратко! Защото за нас е безспорно, че
комунизмът ражда корупция. А повечето комунизъм ражда повече корупция!
Затова, смятаме, че имаме пълното право да сме недоволни!
А като ме питате, кой би трябвало да ни управлява, елементарно е!(поне за нас от стадото) Замислете се, кой някога през всичките години на прехода е правил нещо, за решаване И НА ДВАТА ПРОБЛЕМА?! Кой е успял по някакъв начин да удари и по комунизма, и по корупцията едновременно! Ами той е! Това е идеалният човек, перфектният управленец. Дали го има реално, или само в мечтите ни...друг въпрос! Всеки сам си преценява! Ние от стадото обаче обичаме да си помечтаем... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 18:13

18 Borislav Mishev | 23.12.201008:00

Едни и същи хора си стоят и плюят по форумите откакто има интернет в България. За съжаление Бойко Борисов е човек като нас и допуска грешки и аз ги виждам, но не съм съгласен с всички лумпени, плюещи просто за спорта. И аз не съм съгласен с някои неща, но е крайно време нещо да се промени. Като много искате извикайте отново комунистите на власт! Интересно ми е тогава какво ще пишете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2010, 22:30

17 Petko Petkov | 22.12.201022:50

Евгени Донев, без да се обиждаш , смея да твърдя, че си част от стадото, както сам загатваш, че подозираш. Стадото без обидния смисъл който повечето хора откриват в това название. Стадото по-скоро като чисто балканския манталитет.

Какво имам предвид?!? Никога не сме доволни, каквото и да се случи,винаги ще се появят хора които ще заподозрат конспирация в това. Дори господ да слезе да ни управлява, веднага ще се намерят такива като теб които ще кажат, е толкова ли сме зле та господ ни управлява или пък , това е PR ход на господ или пък нищо не става от нас щом господ ни управлява или пък много други подобни. Бойко Борисов с всичките му недостатъци е най-доброто което можеше да се случи на България в този така негативен икономически период. Ако не си съгласен посочи друг български политик който би се справил по добре и ако го направиш, дай примери как този политик би постъпил в ситуациите в които Бойко Борисов се е провалил според теб. Ако го направиш, аз веднага ще вляза в ролята на член от стадото и ще намеря 20 недостатъци на конкретно решение или липса на такова. Опитай ще е фън Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

16 Евгени Донев | 22.12.201015:15

Минувачо,
...или направо да ти казвам Нео?! Усмивка
Как да излезем от тази матрица?! Посочи ни пътя, моля! Иначе, съгласен съм за кукичките! В прекалено много месии и чиста проба палячовци повярвахме през годините. Сигурно и аз съм част от това доверчиво стадо. Не се имам за нещо повече от другите. И въпреки че, аз специално този път не повярвах на Бойко и дори не съм гласувал за него, пак не се изключвам от общата маса. Всъщност, в предишния пост се опитах да представя позицията на един хипотетитчен разочарован гласоподавател, който се е поддал на "харизмата" бокова и в момента си хапе гъза, както се казва с извинение. Познавам десетки такива, и точно такива са разсъжденията им. Иначе, аз наистина смятам, че имаме право на поправителен! Това си вече е лично мое мнение! ;) Всеки има право да греши, както и да се поправя. Най малкото защото според популярния лаф, политиците са като малки прасета - докато не дойдат на власт, никой не знае каква свиня ще излезе от тях! Така че, от името на всички лапнишарани, които си правят труда да пускат бюлетини, извинявам ти се! Съжалявам, че навредих на личното ти битие и персоналното ти бъдеще. Така сме го виждали, така сме гласували! Дотолкова ни е стигнала прозорливостта! Пък и...някои от нас вярваме в демокрацията! Колкото и наивно да изглежда това! Вярваме, че посредством гласа си, може да окажем някакво влияние върху събитията от живота си. Затова гласуваме! Моята идея, моето убеждение е, че трябва да се гласува, и то не за месии и личности, а по скоро за политики и програми. Затова смятам, че традиционните партии са най добрия избор. Не зависимо леви или десни. Противоборството, конкуренцията между тях и постоянната им взаимна смяна във властта носят просперитет на цяла Европа, на целия свят. Многогодишният просперите и опитът на тези, които наричаме "Нормални държави" точно това показва. Не мисля, че ние тепърва трабвя да откриваме топлата вода! Всички екзотични месии, популисти, националисти и прочее политически маймуни само усложняват нещата и създават хаос. Но...това май според теб е точно матрицата... Та, още веднъж те моля да обясниш, да ми покажеш поне на мен матрицата и пътя навън! Пък знае ли човек, другия път може да направя верния избор и да не усложнявам и твоя живот.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2010, 12:36

15 minuvach | 22.12.201012:50

Към

Евгени Донев...и не само...

Човече, съгласен съм с казаното/написаното от теб, но с:
"...но пък съм убеден, че имам право на поправителен!" - НЕ СЪМ!

НЯМАШ ПРАВО на поправителен - СЪЖАЛЯВАМ! Още повече мисля, че няма да ти е за първи път!
Защо мисля и твърдя така ли ?!
Защото живеем веднъж (да ме извинят тези - вярващите в преражданията...може и да има, ама никой не го е потвърдил! Усмивка )

Тези всички, като теб, които лапат кукичката всеки път по избори (за [някаква] "Синя идея"; за Цар-господар; за тройни коалиции; за измислени герои) , вредят на другите (вкл. и мен), погубвате НИ бъдещето, на тези, които не лапат мухи или голи кукички, както вас! Вие ще продължавате да правите (за съжаление) грешни избори!
Защо ли ?!
ЗАЩОТО сте в МАТРИЦАТА и НЕ можете да го осъзнаете, ЗА ДА ГО промените Удивителна
Аргументи...има и то много, но стига вече все някой друг да ви сдъвква "храната"...а вие да сте си изгубени в превода, пардон - в битието!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

14 Евгени Донев | 22.12.201011:31

Проблемът, уважаеми darcas, на Бойко не е това че иска да огрее навякъде, ами че огряването му е продиктувано единствено от мераци за показност и пъчене, а не от реално желание да се свърши нещо. Точно заради това, както по долу казва един потребител, най-често действията им се ограничават само до казването на "хоп", пък скачането винаги остава някъде далеч в бъдещето. Честно казано, аз за пръв път виждам някой, който така упорито да се бие в гърдите, че стои магистрали и какво ли не още, при положение, че нито една магистрала още не е построена?! Чудя се и на тези, които вярват, че щели да пътуват 4 часа до морето?! Няма лошо, и аз се надявавам да стане, но да се тръби денонощно наляво и надясно, сякаш вече колите фучат по магистралата, докато реалността е съвсем друга, това ми се струва доста прекалено! За мен поне, да се рекламираш с някакъв си Нероден Петко, да обясняваш колко здраво, добро, красиво и прочее отроче е той и колко голям мъж си, че си смогнал да го направиш, и то докато майката на Петко е бременна едва в третия месец...ами това е обидно към интелектани, на всички нас! Защото в крайна сметка ни карат да вярваме не на очите си и на разбитете амортисьори на колите ни, а да се доверим ... на петковия татко?! Е аз поне, колкото и просташко да звучи неверието ми, предпочитам да има нещо, което ръката може да пипне и окото да види, отколкото имагинерните бокови магистрали на бъдещето! Когато...ако ги има, ще му кажа браво! За сега...просто не виждам за какво да съм му благодарен и да го хваля! Колкото до другите ми огромни претенциите към премиера и правителството, за които говори dedogo6, може би действително прекалявам! Но не мисля че само аз имам вина за това! Аз не искам заплата от 3000 евро на тепсия, нито искам да лежа по цял ден, а Боко да ме тъпче със суджук и луканка! За нищо подобно не става дума! Става дума единствено, че аз като гражданин, и герб като политическа сила подписахме един договор, едно споразумение. Аз им дадох гласа си, пък те сами предложиха да изпълнят един НОВ Десен договор за управлението на България. Много внимателно съм чел този документ, много добре си спомням всички подробности от него. И пак повтарям, това не бяха мои претенции, не аз съм искал това! Това го предложи Бойко Борисов и партията му! Аз просто го приех! Е кажете ми, аз ли съм крив сега, когато виждам, че нито една точка от този наш договор не се изпълнява, даже напротив! Цялата политика на правителството върви в посока обратна на това, което обещаваха при подписването на договора и тотално се отдалечава дори от възможността, някога в бъдещето тези точки да бъдат изпълнени?! Така че, лично за себе си, аз смятам, че имам пълното право да поискам този договор да бъде разтрогнат! Така е честно! Нали?! И въобще не ме интересуват причините, поради които отсрещната страна не може да изпълни задълженията си към мен! Аз не се оправдавах, когато изпълних съвестно моята част, така че не искам да слушам и от тях оправдания и обвинения към кой ли не - към Станишев, към Доган, към международното положение или марсианците! Аз отношения нямам нито със Станишев, нито с марсианците! Моите отношения са с Бойко Борисов и герб! И след като той не прави нищо от това, което е обещал, да си взема шапката и да се маха! Нямам нито време, нито желание да го чакам до Второто пришествие да се учи тепърва на управление! И накрая само ще спомена, че осъзнавам собсвената си вина! Осъзнавам, че като последния шаран съм се хванал на въдицата му, но пък съм убеден, че имам право на поправителен! Защото аз, разбира се заедно с всички останали българи, в същонст сме суверените! Ние даваме властта и наше право е да я отнемаме от лъжците и некадърниците! Затова имаме право да го изритаме от министър-председателското кресло и да се опитам да гласувам следващия път с малко повече разум....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 22.12.201011:21

Пък вие ако си мислите,че ще дойде некой Месия на власт,ще развърти тоягата,ще разгони монополистите и ще води независима външна и вътрешна политика,ще напълни дранголниците с мафиоти и престъпници с по 15 висящи дела,ще реформира цялото законодателство в угода не само на 'обръчите',но и на дребните предприемачи...лъжете се.Атланто-християн-демократо-консуматорският модел требе да се спазва-изтърван неолиберализъм при който монополите поглъщат и дерат,зависима външна политика,г'усин Уорлик да размахва пръст,а нашите да се червят на зеленото килимче...Т'ва е.свобода,батка,свобода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

12 darcas | 22.12.201010:49

Проблемът на сегашното правителство е, че има много ентусиазъм и желание, но няма никаква мисъл, план и достатъчно кадърни хора да осъществят тези желания. ББ иска да направи и да огрее всичко и навсякъде, но накрая няма да успее нищо да направи. Много по-лесно беше да се наредят приоритети за 4-те години - първа година - фискална стабилизация и подобряване на бизнес климата, втора година- инвестиции в инфраструктура, 3-та година - пенсионна и здравна реформа. 4-та година - инвестиции в образование, наука, култура, спорт. Ако това правителство си поставяше лесни, постижими и обозрими във времето цели, за всички щеше да е по-добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2010, 10:32

11 Rio Tinto | 22.12.201010:35

Аз бих посъветвал Антон да не дава препоръки, преди да се научи да пише..
   

оценка

+0 -0