Народът се пробуди и в Бразилия | webcafe.bg
Webcafe

Народът се пробуди и в Бразилия

Webcafe.bg, по BBC
19.06.2013, 17:05 (обновена 22.06.2013, 08:56)
маракана

С $47 млрд. годишно обезкръвяват хазната

Всичко тръгна от цената на билетчето, която се увеличи от 3 реала на 3.20 реала.

Оттам започнаха протестите срещу повишаването на цените на градския транспорт в няколко бразилски града. Но в рамките само на няколко седмици, недоволството се разпростря сред стотици хиляди, голяма част от които са младежи.

Фокусът на протестите изглежда разпръснат върху широк спектър от проблеми: от огромните разходи за предстоящите Олимпийски игри и Световната купа по футбол, до призиви за по-сериозни инвестиции в образование и здравеопазване.

Корупцията сред политиците, както винаги, е сред челните причини за неводолство, като политиците биват обвинявани за това, че си позволяват твърде големи заплати и назначават свои роднини на фиктивни длъжности в столицата Бразилия.

За някои от хората, финансовите разходи за организиране на големите спортни събития са част от по-мащабна несправедливост. Протестиращите в бразилската столица скандират: "Отказваме се от Световната купа. Искаме пари за образование и здравеопазване".

Не на Световната купа заради разходи в образование и здравеопазване

За да унижат политическите лидери в държавата още повече, демонстрантите преминаха през охраната на емблематичната сграда на бразилския Национален конгрес (създадена по архитектурен проект на Оскар Нимайер), изкачвайки се на покрива й.

Във вечерта на протестите, някои от които не можаха да избегнат насилието, но в по-голямата си част останаха мирни, това бе най-видимата пропаст между бразилците и техните политици, към които преобладаващата емоция е презрението.

Последната капка

В най-големия бразилски град Сао Пауло имаше и друга причина за протестите: гневът срещу действията на полицията спрямо първоначалните демонстрации, особено тези от 13 юни.

Полицията бе обвинена от очевидци, че е стреляла с гумени куршуми по мирните протестиращи, а голяма част от служебните лица са криели баджовете с имената си, за да не могат да бъдат разпознати.

Сред стотиците ранени по време на тези събития са редица журналисти от национални медии, които твърдят, че атаките срещу тях са били умишлени и преднамерени. Властите отрекоха обвиненията и обещаха да разследват случая. Използването на гумени куршуми бе забранено на последните протести.

Но за хората, наблюдаващи отстрани, снимката на млада двойка, която бива съборена на земята с ритници от полицаи, която се появи на корицата на много печатни и електронни издания, се оказа последната капка, преляла чашата на търпението на бразилците. 

Завишени очаквания 

Бразилия не се е завърнала към демокрацията след 21 години диктатура, за да се стигне до подобни ексцесии, коментират участниците в протестите. Социалните мрежи също допринесоха за разпалването на гражданското неподчинение.

А и всичко се случва по време, в което държавата е домакин на Купата на конфедерациите - нещо като подготвителен турнир за Световното, само месец преди посещението на папата, година преди футболното първенство и три години преди Олимпийските игри, които ще са в Рио де Жанейро през 2016 г.

На церемонията по откриването на първенството през уикенда, президентът Дилма Русев бе освиркана. Пред стадионите се случиха редица сблъсъци - както в Рио де Жанейро и Белу Оризонте, така и в Куритиба, Белем и Салвадор.

Повечето световни заглавия, посветени на Бразилия през изминалите години, се концентрират върху това как милиони хора най-накрая са преодоляли бедността.

Самата държава пък е представяна като обещаваща икономика със сериозни шансове да укрепи световната си позиция и като земеделска суперсила.

Световната купа през 2014 и Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 бяха черешката на тортата. Но за много бразилци завишените очаквания не съвпадат с реалните резултати.

Обвиненията за корупция срещу политиците продължават и досега, независимо от съдебните разследвания, случващи се от време навреме.

Корупцията - като слънцето и въздуха

Бразилците отдавна са приели злоупотребите като неразделна част от това да правиш бизнес, независимо дали става въпрос за публичния или частния сектор. Бразилският бюджет губи над $47 милиарда всяка година от недекларирани данъчни печалби, незнайно потулени публични средства и ширеща са корупция, твърдят от бизнес групата Федерация на производителите в Сао Пауло.

Въпреки някои дългосрочни подобрения в редица градове, престъпленията продължават да заемат челни позиции в пресата: груповото изнасилване на чуждестранна туристка в Рио де Жанейро, изгарянето живи на двама зъболекари в Сао Паулу и др.

За момент Бразилия изглеждаше устремена напред в икономически план, реализирайки обещанията си за държава от БРИК, редом с Русия, Индия и Китай. Но в момента икономическият растеж е тромав, а съмненията за бъдещето на страната нарастват.

Обикновено бразислките граждани имат нужда от повече време, за да излязат на улицата, като подобни демонстрации не са се случвали от времето на бившия президент Фернандо Колор де Мелу, който бе принуден да подаде оставка през 1992 г.

Позицията на Русеф за настоящите протести е, че те са "легитимни" и част от природата на демокрацията. Но политическата структура в Бразилия е завладяна от движение, което става все по-дръзко с всеки изминал ден. Объркани и изненадани, държавниците трябва да решат как да реагират в държава, към която е насочено вниманието на целия свят.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 22.06.201311:46

К'во да се пра'и, българската жилка и в Бразилия си казва думата!!!
   

оценка

+0 -0