Дискретният чар на казаците | webcafe.bg
Webcafe

Дискретният чар на казаците

Webcafe.bg, по Le Monde
18.02.2013, 17:51 (обновена 21.02.2013, 10:52)
казаци

Путин ги възражда като националистическа гвардия

Казаците бяха известни като страховити воини, преди да бъдат унищожени от болшевиките. Сега обаче те се възраждат като националистическа гвардия

Млад полк отдава почест пред руското национално знаме в снежния двор на Казашката военна академия в един от кварталите на Волгоград. Градът, който преди бе известен под името Сталинград, е разположен на 966 километра югозападно от Москва. Младите кадети на възраст между 7 и 17 години носят униформи и казашки шапки и са застанали в поза "мирно".

Командващият крещи заповеди и малките детски брадички се обръщат надясно, след това наляво, а накрая право към знамената, развяващи се сред падащия сняг: руският трикольор и знамето на станицата (казашкото селище) Недорубовская, където е военната академия.

Донските казаци, наемници и авантюристи, са се разположили до река Дон - за която вярват, че е родното място на тяхната общност. Реката е на няколко километра от академията и през лятото предлага пясъчните си брегове на плувците. Тя е щедра и към рибарите през зимата, които пробиват дупки в леда, за да ловуват. 

В мразовитата съботна утрин всички са със зачервени от студа бузи

Повечето от 320-те кадети се прибират за уикендите, а семействата им ги очакват, за да ги отведат в домовете им - добре заслужена почивка след тежка седмица, изпълнена с учене, военни упражнения, песни и молитви.

Влизането в столовата се случва по ред: в специални редици и военна стъпка. По време на храненето не се чува и гък, а самото ядене не започва преди да бъде изречена кратка молитва пред иконата на Христос.

В главната зала на академията са поместени "Казашките заповеди": "Обичайте Русия, защото тя е вашата майка и никой не може да я замести" и "Онези, които вървят срещу родината ви, са ваши врагове".

Владилен (съкратено от Владимир Ленин) Стратулат, 50-годишният директор на академията чувства единствено гордост към неговите възпитаници: "Имаме 90% успеваемост на матурите в края на гимназиалното образование".

Той не преувеличава - оценките на всички ученици са изнесени на списък в общото помещение


Учебният план, по който се преподава в академията, е същият като в останалата част на Русия, с изключение на военния патриотизъм, който е допълнителна дисциплина. За възпитанието на "казака от XXI век" (девизът на училището) са предвидени и уроци по китайски - независимо от факта, че Волгоград е разположен на 5771 километра (на 8-часов път със самолет) от Пекин.

Академията има отлична репутация, а кампусът й е чист и модерен. Тя разполага с голям парк за спортове и най-вече за езда - защото "казакът без кон не е истински казак". Със своето военно образование, кадетите се надяват да бъдат назначени в армията, разузнаването или полицията. 

Обучението е абсолютно безплатно


"Единственото нещо, което трябва да си осигуряват сами, са дрехите. Семействата не плащат за нищо, ние осигуряваме парадните униформи, образованието, покрива над главите им и храната", разкрива ръководителят на образователния отдел Александър Николаевич, облечен в синя униформа. Почти всичко сe плаща от волгоградското Министерство по въпросите на националностите и казачеството.

Откакто академията отваря врати през 2009 г., тя се е превърнала в символ на казашкото възраждане. Почти цял век след като са били разпуснати от болшевиките, тези страховити бойци, наети навремето от Иван Грозни, за да пазят границите на Руската империя, се завръщат отново.  
В регионите на Дон и Волга и още по- на юг близо до Краснодар и Ростов, станиците отново процъфтяват. Една от причините зад този феномен е демографска - намаляващото руско население е обезпокоено от мюсюлманската популация в Кавказкия регион - единствените с положителен темп на растеж.

Руската федерация, чието население понастоящем е около 143 милиона души, е загубила повече от 5 милиона души след края на СССР. Казаците виждат себе си като пазители на южните степи, заплашвани от тартарските племена - точно както е било преди.  

В търсене на "национална идея"


В руската армия съществува казашко поделение още от 2005 г. насам. Трийсет военни академии като тази вече са отворили врати из цялата държава. Здравите казашки мъже, носещи своите традиционни черни шапки-папахи, патрулират из улиците на Москва и Краснодар, за да поддържат реда.

Казаците са си спечелили сериозна военна репутация, откакто са преследвали армията на Наполеон през цяла Европа. Те са стигали чак до Париж и дори са си правили лагер на Елисейските полета през 1814 г. Те също така са били на фронтовата линия на антисемитските погроми в Украйна, Русия и Беларус през XIX и XX век.

След това по време на руската гражданска война те са се сражавали едни срещу други - "белите" срещу "червените" казаци.

Към 1930 г. болшевиките окончателно ги унищожават като общност, защото макар да са много лесни за употреба като войскова единица, са били твърде ретроградни, твърде различни от "новите хора", на които властта е разчитала.

Подобно на "разкулачването", съветската кампания за премахване на богатите и заможни селяни, е имало и кампания за "разказачване". Отечествената война на Сталин през 1941-1945 е изглеждала донякъде като завръщане на казашката кавалерия, някои отряди обаче са дезертирали и са се присъединявали към немската армия. 

След войната, казашките отряди са окончателно разформировани като поделение на съветската армия

Казаците обаче дискретно се завръщат през 90-те години, след ерата на перестройката, когато Русия възприема царистките ценности, отстоявани от Владимир Путин. След два разчитащи на патернализъм без чиста идеология президентски мандата на Путин, Русия се зае да търси "национална идея" - концепция, която първият посткомунистически руски президент започва да налага още през 1996 г.

И през последните 20 години руските лидери не спират да търсят тази "национална идея." След края на комунизма Русия продължава да се лута в търсене на нещо ново, около което да се обедини. Така че за третия си мандат през май 2012 г., Владимир Путин възприема идеологическата доктрина на цар Николай I: "Православие, автокрация и националност."

Тя перфектно устройва казаците, които винаги са се смятали за защитници на патриотичните ценности

Сега портретите на Путин са във всяка класна стая, до знамето и текста на националния химн. "Владимир Путин е великият атаман - казашки вожд - на Русия," казва Владилен Стратулат.

Според този бивш пилот от ВВС, който също се смята за атаман, завръщането на традиционните ценности, "духовност, морални ценности, патриотизъм," е дар свише за Русия, отслабена от хаоса след разпада на СССР.

"Децата е по-добре да са тук, при нас, отколкото да зяпат компютърните екрани. Някои от тях произхождат от проблемни семейства с алкохолици или безотговорни родители, така че със сигурност им е по-добре тук," обобщава атаманът.

Руски урок за XXI клас: учителката, носеща обувки с високи токове и къса тясна пола, ги учи как да анализират текст. Учениците - две момичета и 14 момчета - отговарят, използвайки общи, еднообразни понятия.

Къде ще живеят по-късно? Всички дават един и същ отговор: "В свещените земи на Волгоград". Повечето от тях искат да се присъединят към армията или полицията, след като завършат обучението си. Запитан каква ще е бъдещата му работа, възпитаникът на военната академия отвръща "патриот!".

Oще: автокрация  академия  атаман  болшевики  владимир путин  гвардия  казаци  националисти  националност  полк  православие  река дон  русия  ссср  униформи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2010, 21:20

8 Snezhanka Alekseeva | 25.02.201321:10

Нашият род е от "разказачените". Явно историческите модели са си един вечен цикъл на използване на едни народности от други. Това с атамана ми дойде вповече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

7 Българолюб | 21.02.201321:59

Това безкрайно ме радава че се възражда православная светая Рус и че в младото поколение вече се възраждат истинските ценности на любов към Христа и към род и родина. Явно Русия ще пребъде но ни със тия синтетични холивудски,либерално глобалистични и демонократични "ценности " сме обречени на погибел ако не се опомним и не върнеум на децата си това в което вярват и казаческата руска младеж
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

6 mumu | 20.02.201317:22

Еееее, стига бе! А заглавието цепи мрака, ша ма извините ма в казаците няма нищо дискретно и не че претендирам да знам много по темата, но доколкото знам под "разказачване" се има предвид чисто и просто изтребление, тъй че отде ги е намерил Путинчо тия патриотчета само той си знае, но подозирам, че имат нещо общо с най-бедните и гладни райони но Русия.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 20.02.201310:07

Добре са си. Някой път, за добро, се налагат крайности.
По добре Путин на портрет, отколкото Азис и Преслава.
Имат кауза децата. Да бъдат патриоти.
Пък на нашите деца каузата е: "Биа са сас лошите".
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 19.02.201320:51

Ха, ха, казашко възраждане ли? - Hitlerjugend!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.05.2012, 18:06

3 kyr40 | 19.02.201319:22

Ебати извращението. Руснак съм и ми е грозно да гледам колко е гнусна и вулгарна Матушка Россия. Как може да ги зомбират така, и как ли се плаща такъв грях да увредиш деца? Сложили им някакъв комунистически изрод, красноармеец, който хем казва че путин бил атаман, хем - ха и той самия барабар путко с мъжете - атаман.

"Руски урок за XXI клас: учителката, носеща обувки с високи токове и къса тясна пола, ги учи как да анализират текст. Учениците - две момичета и 14 момчета - отговарят, използвайки общи, еднообразни понятия."
Това от академията ли е? Или е станала грешка при превода/копи-пейста?
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

2 koce | 19.02.201314:36

Новите руски SS ?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 19.02.201313:09

Стига с този Путин. Той е политически труп.

„Путин вдруг стал в стране персоной нон грата: после рецессии его рейтинг составлять 79% .
(Рейтинг Владимира Путина упал до рекордно низкого уровня
("Forbes", США)
   

оценка

+0 -3