Песен за държавното цвете | webcafe.bg
Webcafe

Песен за държавното цвете

Драго Симеонов
17.07.2012, 16:54 (обновена 06.02.2015, 22:26)
Соня Иванова

Толкова много шум се вдигна около песента, а тя всъщност не съдържа никаква информация. Как обикновеният слушател да разбере дали хубавата Соня е просто запалена цветарка с романтична склонност да преувеличава характеристиките на растенията или млада активистка от Борисовия комсомол с чудесни перспективи.

Да бъдеш гербер не е лесно. Това е истината. Проблемът обаче не е във внезапното ти разцъфтяване, още по-малко в честната борба със студа и зноя, при условие, че те отглеждат в оранжерия.

Истинският риск идва от изненадващата поява на някоя гласовита натегачка като Соня Иванова, която те откъсва и започва да те мандахерца в безвкусния си клип, с който иска да впечатли властта (и вероятно лично премиера).

После всички ти се подиграват, пишат по форумите язвителни коментари и на теб наистина ти идва да избягаш, макар че това е непосилна задача за един скромен представител на сложноцветните.

По тези географски ширини да си гербер явно си е цяла философия. Житейският ти план не включва само стоене в тора и следене откъде изгрява слънцето. Тук всичко има и по-дълбок културен пласт. Още от фестивала на ангажираната песен "Ален мак" трябва да се внимава с композициите за растения.

Цветята у нас са политически субекти и служат не просто за венцехвалене на управляващите, те се превръщат в тяхна метафора.

Ето как непретенциозният гербер изведнъж придобива свръхестествени качества на невиждан борец с управленските несгоди ("бури, вятър леден") и неуморен творец на благини ("на всички красотата си раздава").

Знаете ли кое е притеснителното обаче? Толкова много шум се вдигна около песента, а тя всъщност не съдържа никаква информация.

Как обикновеният слушател да разбере дали хубавата Соня е просто запалена цветарка с романтична склонност да преувеличава характеристиките на растенията или млада активистка от Борисовия комсомол с чудесни перспективи.

Така девойката може да пропилее златен шанс за кариера. Пък и хич не ни допада това, че първоначалният вариант на текста е бил посветен на тежката цветна съдба като цяло, не конкретно на управляващата партия.

То е все едно да се вземе старо стихотворение за Георги Димитров и да сменим името с това на премиера. Ще се получи красиво, но няма да е честно.

Герберът заслужава специално написано парче, не някаква преработка. Ето защо смятаме за свой дълг да предложим на Соня (или на други млади талантливи изпълнители като нея) нов текст, който разкрива трудния път на гербера до небесните висини.

Историята знаете навярно:
растеше някога то клето в
леха до някаква пожарна
сред тръни, теменуги и лалета

Ала стеблото му бе яко, здраво
не мина много време - ето
и кариера цветето направи
като охрана на тържествените букети.

То постепенно стана популярно
(нали е благодатен тука тора)
та цветето се взе за градинар
и се захвана със партийна оран.

Създаде своя цветна мрежа.
На гербер замириса всичко.
Във родната градинчица цъфтежа
дължим единствено на него лично.

Освен това държавно цвете
не съществува вече друга тема
така че гербер изберете
да ни е националната емблема.

Ала ще дойде скоро време
и да запълним гладните стомаси
ще се наложи герберите да пасеме.
Добре поне, че имаме запаси.

Oще: агент тенев  власт  герб  гербер  драго симеонов  песен  план  скандал с песента гербер  соня иванова  философия  цвете 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

9 Архангел | 19.07.201209:25

Песента е страхотна!
Не виждам какво не и харесвате
Може би, че има някакъв смисъл, не като "на геврека дупката и подобни"
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 22.09.2010, 07:49

8 ИИ | 18.07.201222:49

Много ми напомни на Веско Маринов и Родната Милиция ни пази - видяхме как ни опази на летище Бургас. За съжаление малоумието е обхванало и по-млади хора и нищо добро не ни чака, скоро и комсомола ще върнат и пионерчета ще има, песни за партията ще пеем и в къщата-музей в Банкя ще се дивим на шедьоврите на великия художник. Браво на това момиче, ще разправя като стане на 80 спомени и малките дечица ще слушат с умиление за великия строител. А сганта разбира се ще гние в затвора, където й е мястото...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 18.07.201216:23

Браво fata morgana браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

6 Шебек Хасан | 18.07.201215:25

Абсолютна олигофрения. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

5 fata morgana | 18.07.201212:49

Вчера се мъчех да заспя до много късно. Причината да не мога да заспя беше, че в заведението отсреща празнуваха рождения ден на Тошко (както се разбираше от гласовития ди джей) :
Тъ-гъ-дъ-тъ-гъ-дъ-дъ-гъ-тъ-дъ, не моа се запра!
Тъгъдъ –дъгъдъ-тъгъдътъ. Не моа се запраааааааа!
Поздрав за бабата...
Поздрав и за внучката...
Специален поздрав с Азис за кака Пепа;
Ах, лелеиии, какви си ги въртяла..... Ах, лелеиии
Само така, како Пепо...
............................
Това го слушах някъде до към 3 посред нощ. Макар че още към 12 отидох да им направя забележка. Единственият резултат беше, че и мен ме поздравиха с „Ах, лелеии” (но някаква по-циганска версия от тази на Азис)...
Та тази сутрин се замислих за младата певица. Когато ти правят бележка за лошия вкус и силните децибели, как е най-добре да се отговори. С поздрав. Ето и един:

„Градинка със лалета
Отглеждат авторите на кафето

Цветенца никнат ден по ден
Но не с цвят различен от червен

Весело е в тяхната градина
Песни пеят, мине се не мине

Не разбират само, че умора
натрупва се от цвета червен в декора.

Предлагам тъй, са разнообразие
Гербери и теменуги да сложа мъничко във вазите Усмивка
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.07.2012, 11:29

4 Maya Miteva | 18.07.201211:31

Хахахахаах няма такава песен, Уебкафе! Много ми хареса, ама не знам ако я копна, чие име да поставя отдолу - на Уебкафе или на автора на статията? Иначе поздравления - довечера сядам да я уча, че току-виж станала химн Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.04.2010, 22:28

3 suicidal | 18.07.201210:47

"един среднист не е среднист, ако не се интересува от пресата". Соничка, Соничка, ти толкова неумная Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 18.07.201210:21

Малоумници всякаква. Чалгария отново показва истинското си лице (както винаги).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 18.07.201209:15

Много шум за нищо. Нормално - лято е, няма новини. Сега като почне олимпиадата и ще се напълни с вести за изхвърлени през прозореца телевизори Много щастлив
Ноооса, ноооооса, айсеучипего, ай, ай...
   

оценка

+0 -0