Как точно стои работата с предбрачните договори по новия Семеен кодекс | webcafe.bg
Webcafe

Той има бизнес, Тя има план

Никола Рачев
25.02.2011, 14:31 (обновена 28.02.2011, 16:06)
Жена с лаптоп

Снимка: © Getty Images

Пречи ли предбрачният договор на любовта или просто е прагматичен възглед към семейните отношения...

На 1 октомври 2009 г. влезе в сила новият Семеен кодекс. Той уреди едно нововъведение за нашата правна система - нов и непознат дотогава режим на съпружески имуществени отношения, а именно възможността да се сключи предбрачен договор.

Въпреки това желаещите да го направят у нас изглеждат - все още - пренебрежимо малко. Година след влизане в сила на Семейния кодекс, по данни на Агенцията по вписванията новобрачните двойки, пожелали да уредят въпросите с имуществото преди Менделсон, са били около 1.3% от всички. Сега едва ли са повече от 1.5 на сто...

С новия Семеен кодекс съпрузите вече имат право да сключат договор, който предварително да уреди имуществените им отношения, като след прекратяване на брака остават в сила само тези договорни разпоредби, за които това изрично е предвидено.

Бракът по сметка е стар бизнес. В други държави с по-богат оборот и по-либерален режим разводът по сметка също е отдавнашен бизнес, защото все пак "бракът е поправима грешка". Например просперираща дама се взема по любов с квартален пройдоха. Тя има чудесен бизнес, той има план. Обратната хипотеза обаче май се случва по-често - бизнесмен си взема държанка с амбиции.

Отмененият Семеен кодекс от 1985 г. познаваше само режима на съпружеска имуществена общност, според който всяко имущество, придобито по време на брака, става собственост едновременно и на двамата съпрузи. Последното не е безусловно вярно, но темата е друга.

Та в горните два примера най-вероятно към един момент любовта ще излети през прозореца, а всичко "придобито по време на брака" ще остане общо и бездялово. "Съвместният принос", който се иска в режима на съпружеска имуществена общност, е твърде трудно оборима презумпция.

Накратко - никой не е пророк, а както казва любимият ми доктор Хаус: "Хората са глупави!" и "Хората лъжат!". А особено когато единият е глупав, а другият лъже, любовта днес да я има, утре я няма. Предбрачният договор е средството, което може да направи една такава сметка доста крива.

Българските условия обаче са малко по-различни. Най-често за цял живот едно обикновено семейство успява да спести за панелен апартамент, кола на старо и къща/виличка на село, а ако не се разделят с добро започват безкрайни съдебни битки, делби, продажби, доплащания, мръсни номера и скандални. Като цялата тази правна патаклама е свързана с много пари за адвокати, нотариуси и държавни такси.

Предбрачният договор може напълно да изчисти тези неуредици.

Предбрачен договор може да бъде сключен във всеки един момент на брака. За да бъде валиден обаче трябва да се сключи писмено и с нотариална заверка на подписите, т.е. устна договорка или хвърчащо листче не става. Пълномощници не се допускат.

Според българското право договорът може да има за предмет само имуществени отношения между съпрузите, но в други правни системи може да се договори почти всичко, включително колко пъти седмично брачното ложе да бъде използвано по предназначение.

Сега обаче следва най-същественото: ако сте лаици, никога не сключвайте предбрачен договор сами. Задължително използвайте услугите на специалист. Дори да ви предложат някакъв шаблон, никога не го използвайте, защото има много важни правни разпоредби, които неспециалистите прескачат като "несъществени" или като "подразбиращи се".

А така, най-общо казано, може да се вкарате в много дълбока имуществена неразбория, включително след развода да останете на улицата. Предбрачният договор не е нито завещание, нито дарение - той проявява същинско действие чак след развода, който впрочем не е мръсна дума.

Но стигне ли се дотам - "Според нашия договор ти получаваш толкова, аз получавам толкова".

Няма драма, няма скандали, няма разправии. Чиста работа.

Oще: брак  предбрачен договор  развод  семеен кодекс  съпрузи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

7 randome | 28.02.201121:10

да не забравяме добрата бизнес низша (нотариуси/адвокати).
Но при днешната действителност???(май е необходимо).
ама при нашия съд???? (май излишно).
а сега накъде???? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

6 Toni Andonov | 28.02.201113:12

Трябва да им Предбрачен. Особено, когато изкривената действителност за личностни и съпружески отношения на родна почва е прогнила до корените си. Който обича, нека подпише, че не получава нищо от моите 2 апартамента, кола, вила на морето и 34 ха в Бургаско. Който не иска, да обича другаде. Просто е. Хубаво е в България нещата да бъдат по-простички. На прости хорица, сложни неща не им трябват. Умния човек опростява, а не усложнява нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 27.02.201114:35

"ама брачният договор убива любовта..."

он сватбата мое утрепа.. ти за една любофф ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 14:42

4 Liliya Teliiska | 27.02.201113:52

Винаги ми е било много смешно някой като каже: "ама брачният договор убива любовта...все едно младоженците си нямат доверие още преди брака, тогава защо да сключват такъв...". Договорът няма нищо общо с любовта или липсата на такава. Това е един вид сигурност и за двамата в случай, че настъпят непредвидени ситуации. Аз съм напълно "за" такива договори и е хубаво хората повече да се възползват от възможностите, които им се предоставят в тази насока.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 14:41

3 sunny_smile | 26.02.201117:08

Според мен това е доста разумно въведение в семейния кодекс . Идеята не е кой ще те измами и изобщо не отнема нито част от романтиката на брака .. По скоро отнема част от драмата на развода . А какво точно са значителни авоари ? За мен значителен авоар е апаратамента , за които родителите ми са пестили цял живот и в един красив момент решават да го предостъпят на младото семейство .. И при един евентуален лош край (не всички приказки завършват с щастлив финал) този въпросе апарамент ще бъде сцена на колосална драма .. защо ? ако отначалото е ясно чий е , все пак .. Така че зависи от гледната точка към "значителните " авоари .. Усмивка А на Запад се включват дори клаузи , кое остава за съпругата ако съпруга изневери .. или обратното Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 23:08

2 Boyan Yurukov | 26.02.201114:31

Извинявам се за пропуснатите/сгрешени букви - пиша от телефон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 23:08

1 Boyan Yurukov | 26.02.201114:30

Това, че го има законът не означава, че трябва да се възползваме от него. В крайна сметка е хубаво, че има и такава възможност, но тя ще е от полза на тези, които имат такива притеснения и преди брака имат солидни авоари. За обикновените бракове, това не е под въпрос. Не ми е известно колко често такъв договор се сключва в други страни, но бих се учудил да е сериозен процент. Има го, разбира се, и момента, че доста двойки възприемат евентуален договор като опорочаващ брака. Ето, аз скоро ще се жена и нямам никакво намерение да правя договор. Ако тръгвам с идеята, че може да ме измами и да избяга с парите дето сега ги нямам, защо да се женя? Тези договори според мен са за онези, които вече са се женили няколко 1-2 пъти, опознали са колко е суров живота и това ги е направило отчасти цинични. В това няма нищо лошо и вярвам, че доста заможни хора ще имат нужда точно от такъв договор. Но това не означава, че трябва от тези 1-2% да се прави новина.
   

оценка

+0 -0