Бъди красива и мълчи | webcafe.bg
Webcafe

Бъди красива и мълчи

Елена Кодинова
08.03.2011, 10:09 (обновена 10.03.2011, 07:24)
цвете

Осми март не е празник, а международен ден на женската борба за равенство и права. Не позволявайте да ви подкупят с едно цвете...

Осми март претърпя доста нелепи тълкувания през последните десетина години и нито едно от тях нямаше нищо общо с истината.

В началото на 90-те се водеше за комунистически празник и беше истински срам да споменеш и дума за празнуване. Но после жените си спомниха с носталгия банкетите от соца, цветята от съпрузи, любими мъже и колеги и решиха да си върнат тези облаги.

Първо плахо като Ден на майката, а напоследък, съвсем без свян, като Ден на жената.

Исторически погледнато, 8 март не е нито комунистически празник, нито празник на жената.

Ден за замисляне и борба за права

От друга страна моите лични разбирания - които предполагат несъгласие с всякакъв вид дискриминация - не се вързват с празнуване на пола. Но всяка година, щом този ден наближи, виждам как българските жени се размазват в очаквателна нега и започват да поглеждат изнудващо в ръцете на мъжете за подаръци и цветя.

Сега да погледнем фактите. Преди няколко години имаше изследване, че всяка четвърта българка е подложена на домашно насилие. И понеже българският мъж не е станал по-уверен в себе си, предполагам, че днес тази статистика може да е още по-тъжна и черна.

Вместо да защити живота и здравето на пострадалите от домашно насилие жени и деца и деца със Закона за изменение на държавния бюджет (ДВ, бр. 56 от 2010 г.) предвидената по бюджета на Министерство на правосъдието и съгласувана с гражданското общество сума от 500 000 лв. за програми за защита и превенция от домашно насилие бе напълно орязана.

Спасяването на жената си остава неин личен проблем

И на едини самоотвержени неправителствени организации, шепа жени, които се борят като един храбър Давид с патриархалния балкански Голиат.

В този контекст цветята и подаръка на 8 март започват да приличат на евтин подкуп за запазване на статуквото. И денят вместо в повод за размисъл и борба за граждански права - какъвто е според историческата традиция - се превръща в ден на затваряне на устата. На затвърждаване на патриархалната традиция, в която мъжът е материален благодетел и поради това не му се търси отговорност за нищо. И жените след като си получат парфюма, бижуто и букета, изиграват една всенародна имитация на граждански оргазъм и всички са доволни.

Отмиването на историческия и граждански контекст на Международния ден на жената става със съгласието и активното участие на самите жени. Те така са поставили нещата, че подаръкът излиза по-важен от борбата им за права.

А ако побоят от горецитираната статистика не се отнася за тях и те не са точно тази всяка четвърта жена, има други проблеми, които ги засягат. Като например - недостатъчното насърчаване на раждаемостта в общество с отрицателен демографски прираст, ниските присъди за блудство и изнасилване, трафикът на жени.

Техен проблем са и унижаващите реклами, в които жената е само домакиня на фона на щанд за перилни препарати или обект на сексуално желание, а понякога и един от трите атрибута на удоволствието на човека заедно с бирата и колата.

И ако имат да кажат нещо по тези въпроси, точно 8 март е денят. Защото след като вземат подаръка и цветята, някак си няма да е много удобно май. Посланието, което се носи от такъв начин на отбелязване на 8 март е като заглавието на един стар филм - "Бъди красива и мълчи."

Осми март не е празник, а международен ден на женската борба за равенство и права. Не позволявайте да ви подкупят с едно цвете.

Oще: борба  жени  осми март  права 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2011, 21:13

31 Чернокс хекер | 13.03.201117:41

30) говри за невежество Шокиран смях в залата....
Като ще споменаваш името божие>
1.Или е митология или не е..не в първото изречение така пък във второто иначе...
2.бог първо бил създал Лилит от кал като Адам(а нали калта е пълна с костен мозък)...той пропищял като теб и за това му угодили с таз секс кукла Ева...

А с цветето,крадено без повод от градинката на близо, се минава не метър ми парсек!!! Усмивка

Такаче Ева-бъди красива и мълчи,Лилит пищи къде мога да те срешна най-случайно..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2011, 02:30

30 abc | 10.03.201102:46

някой беше споменал,че жената можела да забременее без помощта на мъжа.( според някаква митология) Много щастлив Много щастлив голям смях и голяма излагация за този който вярва. за това се казва митология,защото е мит и неможе да се докаже Много щастлив Много щастлив Много щастлив но вие жените доказахте отново вашето невежество. бог да ви е напомощ Много щастлив Много щастлив сега ще ви кажа нещо което наистина е доказано: в библията пише,господ бог е създал жената от реброто на адам. СЕГА СИ ОТВОРЕТЕ ОЧИТЕ МНОГО ДОБРЕ доказано е,че реброто е единствената кост в човежкото тяло която няма костен МОЗАК. направете си сами какви сте вие мили д.....и п.с. една стара и много вярна приказка. разбрала патка от суроватка Пляскане да да е х...й да го набиеш,а то акъл. акъл не се набива. той го има или го няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2011, 23:17

29 divina | 09.03.201123:22

ми то излиза,4е жените сме си виновни,понеже позволяваме на сладурите до нас да вярват,4е с едно миризливо цвете са минали метъра!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2011, 23:17

28 divina | 09.03.201123:18

няма6е ли една такава песен......бъди красива и мъл4и????????????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

27 OrchiiDea | 09.03.201119:08

Аз лично подкрепям Nо 26. Писна ми от феминизъм, писна ми от самоунищожителните свръхизисквания към жените. Обаче никой не забелязва и другата страна. Щом мъжът изкарва парите в къщи /както си е редно/ изведнъж това са "неговите" пари. А Тя става "пиявицата", която само харчи "клетия" Мъж. Според мен тук се крие първопричината на т.нар.феминизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

26 xtrm | 09.03.201116:55

Ейй бее, не се умориха тези "Амазонки" да "борят" срещу злите мъже.
Драги дами, не осъзнахте ли вече, че този бесен феминизъм, който пропагандирате се изтърка и на всичкото отгоре се обръща в един момент срещу вас. Не се ли замисляте, че губите фокус и се стига до един момент, в който вече не знаете кои сте и за какво се борите?!?
Може би е редно от време на време да попреосмисляте мисията си и да разсъждавате по-трезво (без да сте под влияние на афект, което е типично женска черта).
Какво постигнахте с борбата за равноправие. Равноправие в какво??? Тук да не сме някоя талибанска република и да убиваме с камъни уличените в изневяра???
Понеже авторката зачекна и темата за раждаемостта, не мога да подмина коментара й. Моето лично мнение е, че именно "феминизма" (без дори да имам предвид преливането му в хомосексуална оринтация като крайна форма) е една от основните причини за ниската раждаемост...
И още нещо много основно искам да споделя, с което ще обобощя мнението си по въпроса е, че е време да се замислим дали наистина сме толкова равни и трябва ли да имаме еднакви роли в живота. Ако трябваше да е така нямаше да има 2 пола, всички щяхме да сме двуполови или безполови. Не можеш да се обърнеш срещу природата си, без това да има негативни последствия. Това е като генното инженерство... А крайният резултат е, че от задълбочаването на това изравняване между половете, вече нито жените са жени, нито мъжете са мъже, Всичи стават все по-объркани и това само задълбочава проблемите в нашето болно общество (не говоря за България а в глобален мащаб).
Нека имаме равни права - това е ок да е така. Никой няма да убива жени с камъни. Нека има превенция на домашното насилие. Нека има работещи жени - но не насила, а само тези, които наистина имат потенциал и желание. Подкрепям всичко това, но не и крайни "амазонски" изказвания, които граничат с пълно самоиронизиране на жените-борещи се за права.
И пак повтарям - преди да тръгвате да се борите - помислете за какво? Хем да сме равни, ама вие да сте на пиедестал... Е няма как да стане. Не може всичко да имате в тоя живот, колкото и да ви се иска... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 00:38

25 stareca | 09.03.201110:39

Не питат има ли пари за скъпи подаръци. Любимата жена и цевете да и подариш ще е щастлива. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 08.03.201118:58

И моят поздрав по случаят:
http://www.youtube.com/watch?v=IwuO2dfqrF4&feature=related
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 08.03.201118:55

В пълен синхрон с авторката съм, като само искам да отбележа, че Жената е самодостатъчна обърнете се към древногръцката митология и Амазонките които са били оплождани от вятъра, така, че доказано е, може и без мъже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 16:16

22 No | 08.03.201118:09

+ този ден не е, за да ни подаряват цветя и бонбони. А за да си припомним, че като жени трябва да бъдем мили, умерени, женствени и мъдри. Няма как да се държим като ощипани псевдо-феминистки, а всъщност тайно да чакаме някой да ни подари цветенце, защото така се правело...
   

оценка

+0 -0