Ариведерчи, отец Паоло! | webcafe.bg
Webcafe

Ариведерчи, отец Паоло!

webcafeИва Михайлова
10.03.2017, 15:32 (обновена 15.03.2017, 09:01)
белене

Снимка: © Webcafe.bg

В живота не е като в приказките и историите не винаги завършват с щастлив край. Така е на път да приключи и случаят с отец Паоло Кортези, католическият свещеник от Белене, който реши да приюти семейство сирийци.

В живота не е като в приказките и историите не винаги завършват с щастлив край. Така е на път да приключи и случаят с отец Паоло Кортези, католическият свещеник от Белене, който реши да приюти семейство сирийци.

След като семейството бе принудено да напусне града, отец Паоло си заминава от България по заповед на началниците си от Ордена на пасионистите.

Един италианец, който обичаше родината ни, наравно със своята, беше по-голям патриот от много българи и направи толкова много за Белене, си тръгва огорчен, че българската действителност не подлежи на промяна.

Паоло Кортези пристига у нас през 2010 година и попада в Белене - един от градовете с най-голяма католическа общност в страната. Но Белене е известно и с друго - местните жители са прогонили няколко католически свещеници, а един епископ за малко да умре, защото му отказват лекарска помощ.

Но отец Паоло е твърдоглав и не се предава. Той вярва, че беленчани са най-добрите българи, а Белене - едно прекрасно място на брега на Дунава. Така представя новата си родина на всички свои приятели в Европа. Довежда стотици чужденци - именно там - в Белене, на брега на Дунава. Дестинация, която иначе не е сред най-посещаваните места от туристите.

Белене е малък град с висока безработица. Мнозина са отишли на гурбет. Много къщи са празни. На отец Паоло му се иска да направи нещо за това място, на което са останали само бабите и децата. Със скромните си възможности открива пицария, която се отварят няколко работни места. Не спира дотук - открива и фурна, за правене на пресен хляб с машини, докарани от чужбина.

В руините на прашните рафтове свещеникът намира стари писма - неиздавана кореспонденция между папа Йоан XXIII и католическия свещеник от Велико Търново отец Карло Раев. Отец Паоло издава писмата в Италия и книгата се превръща в хит на италианския религиозен пазар.

На метри от католическата църква в Белене е затворът - там свещеникът помага на лишените от свобода. Но Белене е и мястото, където хиляди невинни са намерили смъртта си, защото по една или друга причина са се оказали неудобни на комунистическия режим в страната. Място, което до скоро тънеше в треволяк и трънаци, а само враните идваха да отдадат почит на загиналите.

Отец Паоло не може да разбере как целият свят се покланя пред жертвите на тоталитарните режими, а в България стои въпросът имало ли е жертви или не, кой е виновен и трябват ли ни паметници за жертвите на комунизма.

Съвестта му не му дава мира. Пред очите му е образът на Евгени Босилков, който също като него е от ордена на пасионистите, но бива убит от режима заради отказа му да се подчини на комунистите. Името на Босилков, когото папа Йоан Павел II обяви за блажен през 1998 година, не му позволява да стои безучастен.

Така се ражда идеята за построяването на мемориален парк на остров Персин и музей в град Белене, посветени на жертвите на тоталитаризмите през XX век. Желанието е Белене да се превърне в град на паметта, посетителски и образователен център.

Отец Паоло основава фондация, която започва да набира средства за целта, обикаля институциите в България и търси дарители в Европа за осъществяването на проекта.

Боклуците и треволяка от бившите килии на политически затворници са махнати. Там вече има кой да носи цветя. Лека-полека от прахоляка излизат снимки, документи. "Всичко това, което може да помогне да не забравяме, защото народ без памет, е народ без бъдеще" - казва отец Паоло.

Той е убеден, че "страданията и смъртта на тези хора са безценен дар, който трябва да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения". Иска да влезе в контакт с различни фондации, асоциации, паметници, изследователски центрове, музеи в Европа и по целия свят, посветени на културата на паметта за невинните жертви.

Следват изложби, книги, филми... инициативите нямат край.

Отец Паоло докарва в Белене президента Росен Плевнелиев не за поредната първа копка на неосъществената АЕЦ "Белене", а да участва в конференция в памет на жертвите на тоталитаризма. В края на 2016-а Плевнелиев му връчи почетния знак на президента за „заслугите му към развитието на гражданското общество, за значимия му принос за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим".

Но малкото крайдунавско градче се оказа не за него. Не за първи път човешката злоба и завист, плюенето по добрите и способните, надделяват над добрите хора. Това българите най-добре го можем.

И не казвайте, че не всички сме такива, защото докато има хора, готови да слязат на площада, за да замерят другите с камъни, ние не можем да сме нация, а само мърша.

Отец Паоло си отиде. Сигурно ще се върне в любимата Италия, в родното Бергамо, където да си добър и честен, да спазваш закона, не е престъпление. И няма да те изгонят за това. Или в някоя енория в Милано, където хората ще могат да оценят свещеника.

А ние? Къде да отидем? Толкова много хора ги е срам от случилото се в Белене, от прогонването на сирийското семейство и от стъпканото с гумени ботуши на площада достойнство на отец Паоло Кортези.

Той си тръгва, след като направи за България много повече от стотици ура-патриоти, взети заедно. Ако те са силни на приказки и на площада, като опрем до делата, никакви ги няма.

Трябва да ни е мъчно за нас. Защото един италианец дойде да ни покаже, че в собствената ни държава честните и свободни хора нямат място. Побеждават тези, които обсебват телевизора и крещят "Смърт на предателите".

След гумите на колата, с която замина свещеника, остава мъглата над Белене. Тя се простира далеч надолу, чак до турската граница. Чака българите да се събудят и да разберат, че нито Европа, нито Русия ще оправят тази територия, наричаща се държава, ако те самите не го направят. За да не изгоним всички добри хора, останали по нашите ширини. Завинаги.

Oще: бежанци  белене  католическа църква  мемориал за жертвите на комунизма  отец паоло кортези 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

52 МарКом | 20.03.201713:42

Чакълест, за слепотата пропуснах.
Там пък изобщо няма как да съм сляп особенно сравнено с тебе.

Ти не можеш да предвидиш 1 ход напред и не виждаш изобщо факторите които са определящи а си седнал да се притесняваш за мен.

Не се притеснявай за мен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

51 МарКом | 20.03.201713:37

Чакълест, както казах много си прост.
Втория ти пост го доказва.
Ти явно не знаеш дори и значението на думата.
За сведение:
"Синоними на думата лицемер: (същ.) престорен, прикрит, притворен, тартюф, двуличник, ласкател, подлец, фарисей, лъжец, злонамерен, неискрен, лъжлив, угодлив"

Аз обаче не отговарям на нито едно от тези неща.
Сори... демек съжалявам.

Ама какво ли да ти доказвам на тебе...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

50 TheRock | 15.03.201720:27

МарКом | 15.03.201702:14
Лицемер и слепец си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

49 Harry | 15.03.201710:23

Някой, много толерантен и с либерални политически възгледи, ми изтри написаното, Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Не става само с триене!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

48 МарКом | 15.03.201702:14

Не The Rock, не съм лицемер...
Просто виждам много по-далеч от тебе.
Иди сега в Холандия и им кажи да приемат сирийци :-). Като ти откажат - кажи им че са лицемери.

Колкото до воплите ти къде са нашите духовни водачи... ами и те като държавата ни са абдикирали отдавна.
А има и друго - прави са били да защитят българските евреи. Това е била наша инициатива, както и приемането на арменците и изселниците от северна Турция и Гърция преди това.
Не е дошло падре от ватикана да ни каже какво да правим.
Казах ти - виждам по-далеч от тебе...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

47 TheRock | 13.03.201700:01

Искам да се обърна към приятелите и добрите хора в България и да им кажа следното. Тук, пред храм-паметника „Александър Невски”, където с вас разговаряме, преди 74 години на днешната дата 10 март 1943 г. са излезли митрополит Кирил и екзарх Стефан сами на площада за спасяването на българските евреи. Срещу тях са били властите, срещу тях е била и нацистка Германия. А духовниците са се изправили и са отказали да мълчат. Не са се уплашили дори от нацистите и са застанали в защита на евреите.

Къде сте днес, патриарх Неофит? Излезте от вашата крепост. Заемете честна и почтена позиция, като тези смели ваши предшественици Кирил и Стефан. Народът има нужда от вашата дума!

Къде сте, г-н президент Румен Радев? Излезте и вие от вашето президентство и се обърнете към народа си. Вземете пример от другите лидери. Вземете пример от Мартин Лутър Кинг и неговата мечта за едно общество, в което няма да има дискриминация, където всички да живеем заедно. Говорете на своята нация, която тръгва по грешен път и влиза в джунглата.

Къде сте граждани на България? Излезте и покажете, че не сте съгласни!

Къде сте български институции? Защо не работите така, че законите да се спазват? Защитете справедливостта!

В герба на нашия блажен мъченик Евгений Босилков, убит от комунистическия режим през 1952 г., е вградено посланието: „Справедливост и милосърдие”. Ето това са релсите, по които трябва да се движим – да приемаме и защитаваме слабите и невинните, да им помагаме, да проявяваме милосърдие…

Аз изпитвам срам, че не успях въпреки всички вложени сили да защитя едно мирно сирийско семейство – бежанци, търсещи убежище от войната в Родината им. И аз сега съм бежанец между бежанците. Днес аз се чувствам изгонен от моята Родина, защото аз обичам България като моята родна Италия. България е моят дом, моето семейство, моят народ…

Аз не искам да виждам, че хората в България избират да живеят по законите на джунглата. Обръщам се към всички честни и почтени българи в страната. Останете тук, не се предавайте! Борете се! Не се страхувайте!

Пътят на истината и на справедливостта е единственият правилен път. Нека, следвайки го, да имаме правото да кажем: ние сме честни хора, ние сме на страната на доброто! Аз мечтая тази България – България на доброто да спечели.

Бел. ред.: Изказването на католическия свещеник отец Паоло Кортези е пред журналиста Христо Христов в интервю за сайта desebg.com. Отец Кортези служеше в католическата църква в Белене, където местното население прогони семейство бежанци от Сирия. Свещеникът отпътува от България.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

46 TheRock | 12.03.201720:53

МарКом | 12.03.201717:55
Лицемер!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

45 МарКом | 12.03.201717:55

Публикувам това и тук защото го постнах на друго място.
Смятам че шума около случая си е чисто политическа патаклама...

Мързи ме ама една идея имам - давам я безплатно.
Напишете статия с примерно име:
"Отец Паоло или как да създадем новина когато такава няма"

Какъв стожер на християнството е като се отказва при първата трудност?!
Като е такъв да си ходи. Искаме от ония които помагат на всички и се борят за каузата си докрай. Да .. като по филмите.
Защото местните в Белене са си там и живеят там докрай без да имат претенции за геройства - а живота у нас за много от тези хора си е доста по-труден и от на Сирийски бежанец.
   

оценка

+6 -3

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

44 Дракон с кисело зеле | 12.03.201713:18

Гети, понеже си с коефициента на интелигентност на едномесечно изпражнение, явно не ти е ясно, че една от причините модерацията на Уебкафе да не ме радва особено е, че коментарите, които така услужливо си цитирал, си стоят, а много по-кротки и безобидни коментари бяха изтрити, защото, примерно, офенднали Касимова.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

43 Mako | 12.03.201713:01

Мина | 12.03.201700:32
Срам ме е от името на плюещите един истински християнин..
---------------------------------------------

Два гряха в едно изречение - съдиш, а и проявяваш гордост с този мерак помпозно да се срамуваш от името на други...
Намига
   

оценка

+2 -0