Кой превръща детските площадки в пушком | webcafe.bg
Webcafe

Кой превръща детските площадки в пушком

Неда Филчева
28.08.2013, 17:34 (обновена 31.08.2013, 08:39)
Детска площадка НДК

Снимка: © Whata.org

Българинът не е никакъв европеец

Вчера следобед с тримата ми сина, съответно на 1, 3 и 6 години, пристигнахме с колелата на детската площадка пред НДК , за да поиграем. Но се оказа, че тя е задръстена от десетина тийнейджъри, които си бяха организирали там "ПушКом".

В първия момент просто спрях и се огледах - около площадката беше пълно с празни пейки, а паркът е широк и има място за всички. Опитах се да убедя тези "млади хора", че трябва да се преместят. Те започнаха да ме гледат предизвикателно, да подхвърлят "яки" реплики и то, докато съм с гръб към тях, явно тренинг от българското училище. Единият ми постави диагноза, че съм "в цикъл", другият ме осведоми, че и те щели да си направят деца, а на повечето просто "не им пукаше" и дебилно си пушеха.

Следващата ми реакция бе да вдигна децибелите на тона си и да включа заповедно нарицателно. Това подейства. Но едното момче - Умникът - ме попита: "Защо родителите, като пушат, може? А ние - не може?" Това беше единственото смислено изречение от началото на скандала.

Аз се огледах - имаше родители, които си мълчаха и явно ситуацията не ги засягаше, но никой не пушеше, поне в този момент. Отговорих му : "За никой не може! Друг е въпросът кой го спазва".

Групата явно се колебаеше дали да си тръгне, половината се изправиха. Едно от момичетата се обади: "Е, стига сте се разправяли! Ще се махнем за малко, после пак ще се върнем!". Но Умникът все още ме гледаше предизвикателно. "И ако не се махнем, какво ще направиш?!"

За момент дори изпитах симпатии към това момче. Той просто проверяваше границите. Нали точно това са годините на бунта срещу обществото и авторитетите. И директно напипа "слабото ми място".

Какво можех да направя наистина? На останалите родители изобщо не им пукаше - не разчитах на помощ от тях. Да си тръгна аз с децата и да търся друго място за игра, нямаше как да стане. Аз отстоявам правата си докрай.

Инстинктивното ми усещане бе, че само демонстрация на сила би ги впечатлила. За миг си представих как едно йонкю в стил Стивън Сегал ще ги накара да ми се кланят до края на вечерта. Перфектно се вписваше в тяхната култура тип "по-силният печели". Усмихнах се, а те чакаха с любопитство какво ще направя.

Напълно осъзнавах, че това е проверка дали степента ми по айкидо е полирала духа ми и калила психиката ми. Срещу мен стояха просто не особено зрели пораснали деца, не по-различни от обществото, в което са израснали.

Умникът беше вторачил предизвикателен поглед в мене и аз бях на път да загубя двубоя. В този момент блъфирах. Напълно уверено заявих:  "Ще се обадя на 112". Той ме погледна невярващо и каза: "И к'во!? Ще им кажеш, че някой пуши на детската площадка!?". Аз отвърнах спокойно: "Да, застрашавате здравето на децата ми!".

Колкото и да е невероятно, блъфът проработи. Младежите станаха и почнаха "да се изнизват". Умникът не беше убеден, но последва останалите. Аз се заиграх с децата, а една майка, която явно ме познаваше от квартала, ме заговори с въпроси за децата, все едно нищо не беше станало.

След 10-15 минути групичката се върна, седна си на старото място, но никой вече не пушеше. Единият ми син се намокри на неизсъхналата пързалка, затова се качихме на колелата и тръгнахме. Минавайки покрай Умника, той привлече отново вниманието ми с ироничния си поглед. Обърнах се. По средата на детската площадка "готин" татко пафкаше точно до сина си, който нямаше повече от годинка. Не спрях и не се върнах. Умникът беше прав - битката поединично е напълно обречена.

Афектирана от случая, започнах да звъня на приятели с деца - всеки беше преживял подобна ситуация, но никой не беше намерил решение. Но на мен не ми се искаше да се предавам. Точно до блока, където живеем, се намира РПУ. И веднага спрях един полицай на улицата с въпрос: "Кой отговаря за контрола на тютюнопушенето на детските плащадки?" Той ме погледна като че съм умопобъркана и около половин час ме убеждаваше, че лично бил чел закона и нямало такава забрана.

Прибрах се и отворих интернет. Закон и забрана, разбира се, имаше. Обадих се в общината - там бяха "обученолюбезни" и ми обясниха, че на всички площадки били поставили табелки, снимали ги, но после хората сами си ги сваляли и тяхната отговорност свършвала дотам. Поканиха ме да отида да ми покажат снимките от поставянето им. Явно бях влязла в някакъв абсурден СИТКОМ.

Един приятел ми каза шеговито: "Ама ти защо си разхождаш децата на площадките, влез в МОЛА - там има климатик, не се пуши..." И в този момент осъзнах, че проблемът не е само в институциите, държавата и географското ни положение.

Проблемът е в моето, вашето и в съзнанието на всички "умни", "готини" и "интелигентни" жители на този град, които се надсмиваме над реалността, но отказваме да влезем в пряк контакт с нея, докато децата ни биват опушвани, облъчвани с реклами и възпитавани с крясъци и шамари...


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2012, 13:36

20 Latrell Spencer | 31.08.201323:15

webcafe трябва да го прекръстят на Sofiacafe Много щастлив

София е най-мрънкащият град. Не разбрахте ли, че при вас няма да се оправят нещата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

19 Мина | 30.08.201322:57

Уважаеми, текста под снимковия материал (и самия материал) не се подбира от авторите, а от кафето. Така, че не скачайте на "европеец". Така по навик...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 30.08.201319:34

>Няма значение кое е по-добре

Всъщност има, и то съществено значение, ако осъзнаеш, че мотивацията за едно действие е много важен детайл.
Понякога хората правят "хубави" неща с "лоша" мотивация.
Ако не го осъзнаваш (например, защото твърдиш, че не е важно), то няма как да изградиш правилна представа за човека.
А така тръгваш по пътят към абсурди от типа на това, да мислиш, че чичкото с минивана е "добър", щото предлага бонбони и превоз на малките деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

17 Копче | 30.08.201318:52

Според теб по-добре ли е задоволството ти да е причинено от неудобството и мъката на другите (дори да предположим, че те са пълни отрепки), или е по-добре да е заради последвалото лично спокойствие и душевен комфорт, които от думите ти не личи дори да усещаш или поне регистрираш?
--------------------------------------
Няма значение кое е по-добре, важното е, че к*пеленцата, дразнещи няколко жилищни блока от поне по 14 етажа се махнаха, а и си научиха положителния (по всички параграфи) житейски урок, че не може да правиш каквото си искаш, когато с това нещо пречиш на околните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

16 explorer | 30.08.201313:59

Не знам авторката, какво разбира под „европеец“ но въпросната случка ме навява на някои размисли. Ако случката се е разиграла в градинката от снимката, то явно има неизказани, или неизвестни за широката аудитория факти. В началото на 80-те това беше „дупката“, едно от култовите места за тинейджъри и младежи в София. За несведущите, трябва да споделя, че там не ходеха милиционери поединично, а периодично организираха хайки против упадъчната младеж слушаща западна музика, пушеща и пиеща на обществени места. Така че дайте да дефинираме първо кое е детска площадка. Съгласен съм с Владо Каролев в другата статия, че има твърде много излишни и направо безсмислени и ненужни правила. Нормално е да се съобразяваш с околните, особено в затворено помещение, но пък навън е малко прекалено. Казвам го като непушач, също както и ограничението от 30 км/ч на някои 4-лентови булеварди. Такива недомислени или направо клиентелистки закони не могат да бъдат обществени правила и да допринасят за някакъв порядък, а точно обратното. Аз лично затова хода да протестирам против сегашното правителство и парламент, защото приемат закони, които не са в обществен интерес. Освен това какво да речем за кварталните градинки превърнати в паркинги или цели паркове запуснати до степен да стават само за разходка на едри домашни любимци (справка - парк Овча Купел). Така че, на дамата тренирала айкидо, препоръчвам да прочете някое евангелие и да хвръля камъни (на 112 и в целия нет), след като види гредата в своето око Шокиран
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 30.08.201311:45

Госпожо Филчева,
искам да ви кажа, че само изразяване на недоволство от Ваша страна е една малка победа за нашата общественост. Победа над страха, нищо-не-правенето, и дежурната доза песимизъм. Просто продължавайте да противостоите на недъзите на нешенското оскотяло до безумие общество, без да очаквате незабавни резултати. Мога да опиша няколко подобни лични сблъсъка с незрелостта, в които на пръв поглед видим победител не е бил определен, но благодарение на последователността на моите усилия настъпва известна промяна.
Може би, дори ще е от полза да споделя моето раздразнение по повод навлизането на автомобили в парк "Борисова градина" при зала "София". Там масово се нарушава знак "влизането забрането" от клиентите на тенискорта. Направих си труд да отправя лични забележки към двама водачи. Просто за да им гледам червенеещите физиономии. Дори им посочих мястото на знака и им напомних неговото значение. Най-после се сетих да пиша на страницата на Столичния кмет и на МВР. От Столична община ми изпратиха препоръчано писмо, същото което е изпратено, и на Столичния инспекторат, и на началника на КАТ Пътна полиция Милчев. От тогава има известна промяна в интензивността на движението, и в поведението на водачите, но все още чакам официален отговор от посочените институции, и скоро ще им го напомня, както и че проблема не е докрай решен.
И така, успех и на Вас в битката за една по-подредена държава Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

14 vickpayne | 30.08.201311:17

Ми.. прост народ, слаба държава. Кво искате? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

13 Феята на Смъртта | 29.08.201322:53

Детските площадки се превръщат в пушкоми и места за смучене на бири, от абсолютната простотия на българина във всяко едно отношение! И само не ме нападайте, защото веднага ви давам пример- миналата седмица, реших да отида до Витоша с децата. Княжево. Лека разходка по пътеките водещи към стария лифт. Просто исках децата да се разнообразят малко, да се разхладят и да се поразходят из зеленина. Е, аре отидете горе и се поразгледайте около вас и особено ако сте решили да поседнете в страни от пътя на някоя пейчица- хубавичко разгледайте около краката си: опаковки от Зайко Байко, бисквитки, чипс и презервативи Дюрекс! Опаковки от... игли за спринцовки- и това доживях да видя на Витоша!!!! Дежурните гумени шишета от бири и... тонове фасове!!!!
Е това всичкото е направено от европейците. От така силно ерудираните, възпитани и културни българи. И, като видят някакви мръсотии, веднага започват всички в един глас: Аз не цапам, Ти не цапаш, Той не цапа, Ние не цапаме... Личните местоимения ги спрЕгат безотказно и никой не цапа, те не са, а всичко е потънало в кочина! Е, кой тогава цапа!? Малките зли джуджета дето живеят в тая гадна планина- те плюскат, пушат и фърлят сичко по тревата, ама ние не сме! Ние сме толкова възпитани, че ядем семките с вилица и нож!
Та, същите гадни, зли и тъпи селски джуджета вечер излизат по детските площадки и правят кочина.
И пушат пред децата. Простаци!
Какъв пример дават!
Скандално!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 29.08.201321:23

>а аз си умирам от кеф и злорадство

Според теб по-добре ли е задоволството ти да е причинено от неудобството и мъката на другите (дори да предположим, че те са пълни отрепки), или е по-добре да е заради последвалото лично спокойствие и душевен комфорт, които от думите ти не личи дори да усещаш или поне регистрираш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

11 Копче | 29.08.201320:39

Супер, ама само със заплахи не става. Вълшебните цифрички 1-1-2 са точно за това. С приятеля ми имахме подобни "приключения", до блока му има такава площадка, иначе много хубава, ремонтирана и т.н, но точно до нея е денонощен магазин (Фантастико), където след 22-23 часа започва да се събира всякаква паплач, пиейки бира (не че и ние не пием, ама си го правим културно на 13-я етаж) и вдигайки невъобразим шум. Той поне няколко пъти се обажда на 112, полицаите идват и гонят Умниците. Смее се а аз си умирам от кеф и злорадство.
   

оценка

+1 -1