Страх и бедност душат протеста в провинцията | webcafe.bg
Webcafe

Страх и бедност душат протеста в провинцията

Галя Горанова, в. Сега
01.08.2013, 07:33 (обновена 01.08.2013, 07:47)
младежи, витошка, намаление

Снимка: © Sofia Photo Agency

Младежите, доколкото ги има, също бързат да ги напуснат след навършване на пълнолетие - кой в търсене на по-добра заплата, кой за да учи в университет. Малцина се връщат

Защо не протестират в провинцията?

Това се питат градските чеда по улиците на София с нескрит упрек в гласа. И наистина, провинциалните градчета на България са смълчани, няма вувузели и гняв, никой не протестира по улиците им. И не защото хората там са доволни. Няколко са причините за тази оглушителна тишина. На първо място - страхът.

Страх, че местният феодал може да те уволни заради политически убеждения. Препитанието на голяма част от активното население в провинциалните градове зависи от местната власт, в която са представени най-различни партии. Често общините се явяват комай единственият работодател. Като в Антоново, например. Или в Бяла Слатина. Опасно е да заложиш прехраната на семейството си в град, в който всички се познават. И да няма натиск, пасивността е по подразбиране. За мястото на всеки чакат поне още трима.

И тук стигаме до втората причина, която е неразривно свързана с първата - бедността. 

Загубата на работа е равносилна на глад

Отделно от това бедният човек няма мисъл за възвишени ценности - като свобода, равенство, братство, демократични принципи и правова държава. Единствената му грижа е как да закърпи месеца без заеми. Само посегателството срещу този екзистенц минимум може да го накара да забрави страха, както се случи с протестите срещу безобразните сметки за тока миналата зима. Тогава бе поставено под въпрос самото оцеляване на хората.

Третата причина да няма протести в провинцията е застаряващото население. А революциите са привилегия на младостта. В годините на прехода малките градчета постепенно се превърнаха в тъжни хосписи, напуснати от работоспособното си население. Превърнаха се във фабрики за гурбетчии - строители и болногледачи на Запад. Младежите, доколкото ги има, също бързат да ги напуснат след навършване на пълнолетие - кой в търсене на по-добра заплата, кой за да учи в университет. Малцина се връщат. Немалко гинат от порока на безвластието и скуката - наркотиците. В някои градове на Северозапада цели класове "се боцкат". Без преувеличение. Властта нехае за мащабите на бедствието. Расте цяло обречено поколение. 

Преобладаващото възрастно население в малките градове на България се страхува от революции и нестабилност. 

Не разбира подскоците на младежта по софийските жълти павета

Недоумява за какво се борят. Чисто поколенчески старите нямат особено доверие в младите. Все им иде да им бутнат по една мотичка в ръката, вместо да подрипват бадева по площадите. А и цялата тази врява и "артистизъм" за тях е неразбираемо хулиганство. Единственото, от което се вълнуват бабите, е увеличението на пенсиите.

Правителството на Орешарски им го обещава. Защо да го свалят тогава? За тях десетте лева върху парите за старост са по-важни от някакъв си там Пеевски. "Предишните да не бяха по-добри?!", свиват те рамене. Към скептицизма на възрастта им се добавя и предаността към Партията, при която са си живели по-добре.

Дори не осъзнават, че тая Партия отдавна не съществува. Те не разбират принципите на демокрацията, а и няма за кога да свикват, че оттук нататък трябва сами да отвоюват правата си. Чакат - кой дъщерята от Италия, кой внуците от София, и държавата - да ги оправи. Молят се да не се разболеят, че няма кой да ги гледа, а болниците в българската провинция отдавна са се превърнали в заведения за еднолична търговия. 

Най-лесното е да упрекнем тези хора, че не протестират. Че не разбират колко е важно да се сложи прът в колелото на мафията, която ги докара до това положение. Съчувствам им, разбирам ги, макар да ме гневят. Знам колко заети са с оцеляването си, за да се посветят на абстрактни каузи като "солидарност" и "справедливост". А пък и нали сега БСП щяла да намалява тока... Нищо че същата тая БСП преди време им го увеличи, като подари със закон огромни печалби на производителите на зелени енергии. 

И все пак да не им се сърдят градските чеда от жълтите павета, които също носят своите вини. Когато тълпи от хора останаха на улицата в годините на прехода, когато зимата гладуваха във ВМЗ-Сопот и Мадан, когато затваряха болниците в провинцията, градските революционери не показаха особена активност. Сега берем горчивите плодове на подлото разединение. Нещо повече: от двете страни дружно забиват нов клин помежду ни. Дано са ни останали сили и разум да го преодолеем, та заедно - "жълтите павета" и "провинцията", "красивите, умните и интелигентните" ведно с "хората със специфичен зъбен статус" да изметем тия, които паразитират върху разделението.

Oще: провинция  протест  протести  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 01.08.201316:45

"бедният човек няма мисъл за възвишени ценности - като свобода, равенство, братство... " - Верно ли, бе? , би се запитало може би онова заможно момче Васил Иванов Кунчев
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 01.08.201315:33

Като ги е страх "застаряващото население" от революции да продължаваттака. Скоро няма да имат пари и 2 камъка да затворят в консерва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 01.08.201315:28

Бойчо, не се изказвай не подготвен. Аз лично, а познавам и немалко хора, нарочно се изнесохме от града голема, на село. По-мирно, по-тихо и по-спокойно. Сам съм си началник в своя двор. Не завися от комшии, асансьори, домсъвети, и тн. не се гъчкам по 1000 маймунки на м2. в общината, или където и да било другаде. Място за паркиране си имам в двора и всико ми е прибрано. Гледам, че и други познати и колеги вече забелязват предимствата на селото пред града. Събота и неделя защо големата града е полупуст? Как мислиш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 01.08.201313:51

То няма хора, няма!За селата да не говорим- пълна трагедия- повечето са съвсем изпразнени откъм население, в останалите- по няколко забравени от Бога и от хората старци на по 80 и повече години.В малките градове- и там пустиня.и да иска млад човек или младо семейство да остане да живее - какво ще прави?Работа ням, поминък-никакъв- нито търговия върви ,нито услуги, пак по същата причина-няма хора и няма пари.останеш ли , обричаш не само себе си - и децата си- образованието е съвсем пропаднало, и обричаш децата си цял живот да куцат след връстниците си от София.Направо си е опасно да се живее на такива места- няма здравеопазване!До най-близката болница- на няколко десетки километра, уж има пътища, има линейки, ами зимата?Когато снегът затрупа пътищата- може да се наложи сам да си правиш операция, като траперите по дивия запад.Всеки малко от малко с ума си-бяга, ако не в чужбина то поне в София.София, Пловдив,Бургас, Варна, Стара Загора.Това е българия, друго вече няма.Какви протести в пустинята?
   

оценка

+0 -0