България, 129 евро | webcafe.bg
Webcafe

България, 129 евро

DW.de
13.07.2012, 08:07 (обновена 14.07.2012, 09:08)
Плаж

Снимка: © vnews.bg

Публиката се състоеше на първо място от източногерманци, които си оставаха верни на старите си туристически навици. На второ - от западногерманци, за които Майорка вече беше станала прекалено скъпа. И на трето - от руснаци и украинци. Всъщност, най-вече от руснаци и украинци.

Многотия от котки, джипове, накити и стрелбища

Тази мисъл се оказа правилна. Мястото се наричаше Златни пясъци. Няколко десетки хотели, които доста умело бяха вписани в гористите възвишения. Долу край плажа се точеше променада, която на пръв поглед изглеждаше същата, както в испанските курорти.

Освен това в България по никакъв начин не цари дефицит на котки. Тъкмо по това се разпознават райските туристически кътчета на юг: майката-природа щедро ги е надарила с многотия от котки. Поне с моето поколение е така: щом ни замирише на котешка урина - и веднага изпадаме в отпускарско настроение.

Публиката се състоеше на първо място от източногерманци, които си оставаха верни на старите си туристически навици. На второ - от западногерманци, за които Майорка вече беше станала прекалено скъпа. И на трето - от руснаци и украинци. Всъщност, най-вече от руснаци и украинци.

Страната, в която се грижат за децата

Тогава все се говореше за безумно бедните руснаци, които били принудени да се отопляват с обезценени рубли и членски книжки от КПСС. Говореше се и за безумно богатите руснаци на Лазурния бряг, в сравнение с които петролните шейхове изглеждали направо като просяци. Очевидно обаче съществуваше и руска средна класа, чиято мечтана цел се оказа България.

Руската средна класа сутрин си наемаше джипове, по обяд си купуваше златни накити, а вечерно време висеше из подземните стрелбища. На тези стрелбища из разни хотелски мазета раздаваха автомати от всякакви марки. Най-популярни бяха автоматите германско и израелско производство. Стрелба по мишени с тези автомати - очевидно това беше забавление изцяло по вкуса на руската средна класа.

Детето крещеше: "Тук е рай!"

До крайбрежната променада в продължение на 5 километра се редяха атракция след атракция. Колички и пързалки, въртележки и влакчета на ужасите, сергии за сладки неща и стрелбища. Имаше и басейн с подводници с дистанционно управление, чиито бордови оръдия плюеха отровно зелени искри. Имаше и въртележки с тътнещи танкчета Т-34.

Имаше и еднооки молдовци-бързаци, които за 3 минути бяха в състояние да ти татуират която си пожелаеш част от тялото: с червена звезда или пречупен кръст, с портрет на Папата или на Саддам Хюсеин, пък даже и с голата Шарън Стоун с лилава орхидея върху срамните части.

В пролуките между сергиите безчинстваха други хора, които или продаваха портрети на Сталин, или укротяваха отровни змии. Руските дечица се катереха по големи макети на броненосци и си играеха на играта взаимно да се изтребват с автомати.

Понякога взимаха за заложник някоя тлъста котка, връзваха очите на гърчещото се животно и тренираха екзекуции. Цените на забавленията се колебаеха между 10 и 40 евроцента. Детето крещеше: "България е най-хубавата страна на света! В България се грижат за децата!".

Нашата почивка изглеждаше така: В хотела, който беше истински паметник на великобългарските блянове, сутрин първо изпивахме по един сок. Имаше розови, резедави и лилави сокове. После отивахме на плажа и четяхме книги, докато детето ни само за 5 евро цял ден караше танкове, мотоциклети и подводници или пък с помощта на руските деца усвояваше тайните на котешката екзекуция.

Вечерно време, когато грейваха светлинните реклами на казината, подземните стрелбища и стриптийз-баровете, ние се прибирахме в стаята си. Всички стаи гледаха към общ балкон, дълъг като маркуч. Там руската средна класа се облягаше на парапета, пееше меланхоличните си песни и меланхолично играеше на своите електронни игри.

България, моя любов

Детето искаше да си татуира ръката. С череп. Ние обаче не разрешихме. А аз, понеже умея да се гмуркам, отидох да се гмуркам. Под повърхността си Черно море е непрогледна история, човек трябва да разчита главно на опипване. Тодор, нашият водолазен инструктор, ни водеше по места, където с ръцете си можеш да опипваш грапави метали. Това били останките от българската колониална флота, която на това място дала добър урок на кримските татари.

След няколко дни разрешихме на някакъв безработен грузински професор по история на изкуството да нарисува с лилаво мастило един череп на ръката на нашето дете и да напише отдолу на кирилица: "Победа или смърт!".

"Дали тук атмосферата е подходяща за развитието на едно дете?" - попита ме жената. А аз отговорих: "Никога няма да сбъркаш, ако накараш детето от рано да опознае чужди култури и да влезе в диалог с тях."

Когато си тръгвахме от България, детето вече знаеше коя е любимата му страна, завинаги. Страната, в която се грижат за децата. Неговият Авалон. Неговата райска градина. Страната, която сигурно е имал предвид и Ернст Блох, който в "Принципът надежда" пише: "Нещо, което за всички сякаш е било в детството, но където още никой не е бил: родината". У всяко дете сякаш има нещо българско. А ние дори бяхме там.

Dw.de

Забележка: Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие е: "България е най-хубавата страна на света!"

Oще: българия  германия  златни пясъци  туризъм  черно море 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

35 limula | 16.07.201213:03

Автора къде ги е видял тез неща??? И кога? През късния соц или през ранната демокрация....???? Глупава статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

34 Mile Manolov | 14.07.201211:04

мда то татуса директно те прави аутсайдер... както и религията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

33 tytyrytka | 14.07.201210:47

няма ли кой да спре тъпите шваби да плюят по Родината ни?
кой българин е ходил на почивка в Германия?
а като е бил гастербайтер там, наравно с турците,да е казал лошо или хули за тяхната страна..?
безочливото поведение на повечето туристи по крайбрежието е всъщност израз на тяхната култура.
смрад на котешка урина има ужасно много в Истанбул, особено около джамиите им,а те са над 1000 там на брой...
татоировки има всеки втори млад западноевропеец и с всяка година празно място по плътта им не остава, веднъж щом се запо4не!
а,4е България е най-хубавата страна на света е пълната истина, колкото и саркасти4но да сте изразявали Дой4е Веле?:РРРРР Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 10:12

32 Мокана | 13.07.201221:35

Еврото се появи в обръщение на 1/1/2002. Преди това ще да е било 129 от нещо друго. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

31 dedogo6 | 13.07.201220:44

Палим мотора и аз в понеделник... добре де, добре .
Направо днеска не щя да мине деня, ама най на края стана 18:00 и си бихме шута от бачкането.
И съм отпускааааааааааааааа! алкохолик пуша
И ме зове едно море!
Я , то имало рима...
Много щастлив
Приятна почивка на всички , където и да отидете, и по една ментичка със спрайт да пийнете и за мен...
Айде весело!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

30 Лудколю Деликолев | 13.07.201218:34

Явно става въпрос за края на 90-те години/2000-2001 г. Тогава верно толкова им излизаше ол-инклузива на германците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

29 Бобо | 13.07.201217:45

Яз мислим дека афторо е имал впредвид украйнската кримея, само у кафето са позаменили думите от крим на бантустан, и сега броят дивите зайци. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

28 lele male | 13.07.201217:31

Явно няма да го измислят, а аз трябва да си захождам... Но, според мен трябва да се вземат предвид някои факти от сорта на това: козата или жената е по-убава. Ако е козата, що въобще еве жената? А ако е жената, защо първо не е убил козата? не разбирам


П.С. За тези които мислят, че съвсем изкукуригах - прилагам казусът на паяка:
Ако мъж си чука козичката е наказуемо, ако обаче я заколи - не е . Ако пак той- си чука жената не е наказуемо, ама ако я заколи- е !? Смее се Чао от мен... още една седмица замина...иде Коледа...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

27 lele male | 13.07.201217:07

Смее се Смее се Смее се Смее се
паяк, казусът е жесток! Смее се Смее се Смее се
Адвокатите в момента мислят над него... Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

26 паяка | 13.07.201216:57

Много щастлив Кърканделите, оттатъка при възгледите на ... ви писах един казус, ако още не сте се много намотали, елате там, ако искате Смее се
   

оценка

+0 -0